Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος για την επίθεση στη Libertatia
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος για την επίθεση στη Libertatia

  • A-
  • A+

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την επίθεση στη Libertatia, την ημέρα του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας αλληλεγγύη αλλά και καταλογίζοντας ευθύνες στην αστυνομία, εξέδωσε ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «Σχολείο». Όπως τονίζει, το «“Μακεδονικό” αποτελούσε και αποτελεί πεδίο στο οποίο πέρα από πατριωτικές και γραφικές κορόνες, ο εθνικισμός είναι ιδιαιτέρως εύκολο να ανθήσει».

Το πλήρες κείμενο αναφέρει τα εξής:

Ανακοίνωση του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο για τις επιθέσεις της 21ης Ιανουαρίου

Για το «μακεδονικό»

Το τελευταίο διάστημα έχει επανέλθει στο δημόσιο διάλογο για μια ακόμη φορά το “μακεδονικό” ζήτημα. Να το ξεκαθαρίσουμε κι εμείς, λοιπόν, απ’ την μεριά μας πως η πΓΔΜ δεν είναι η Μακεδονία. Ιστορικά και πολιτισμικά η Μακεδονία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί περιοχή που εκτείνεται γεωγραφικά σε τρεις χώρες: τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και την πΓΔΜ. Το πρόβλημα που έχει ανακύψει σχετικά με την ονομασία της τελευταίας, εδράζεται στην προσπάθειά του γειτονικού κρατικού μηχανισμού - μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας - να δομήσει εθνική ταυτότητα για το νεοσύστατο κράτος, η οποία – όπως και κάθε άλλη εθνική ταυτότητα – έχει ανάγκη από αφηγήσεις με ρίζες στο παρελθόν και εθνικούς ήρωες, που μέσω της ιστορικής και φυλετικής συνέχειας που αντικατοπτρίζουν θα τονώσει το αίσθημα του ανήκειν των κατοίκων του δημιουργηθέντος πλέον έθνους-κράτους. Έτσι, λοιπόν, με τα χρόνια οι κυβερνήσεις της πΓΔΜ εξαπέλυσαν παραχαρακτική για την ιστορία λαίλαπα, ιδιοποιούμενοι έννοιες και σύμβολα του αρχαίου μακεδονικού βασιλείου, εφαρμόζοντας εθνικιστικές πολιτικές σ’ όλον τον δημόσιο βίο, από τα σχολεία μέχρι τις κεντρικές πλατείες.

Απέναντι στα παραπάνω, αλλά και στις κατά καιρούς αλυτρωτικές τάσεις της πΓΔΜ, όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό κράτος απαντούσε με ακόμη περισσότερο εθνικισμό και πόλωση. Από τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία μέχρι το εμπάργκο του Ανδρέα Παπανδρέου και το ενταξιακό βέτο του Καραμανλή, οι Έλληνες δε φάνηκαν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν εύκολα την πεποίθηση ότι είναι οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ότι παρά τα όποια ιστορικά και γεωγραφικά στοιχεία, η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική. Τι κι αν σ’ αυτόν τον τόπο, πέρα από τους Μακεδόνες βασιλείς, πέρασαν και Βυζαντινοί, Ρωμαίοι και Οθωμανοί αυτοκράτορες, μεταβάλλοντας την έκταση της επαρχίας της Μακεδονίας; Τι κι αν σ’ αυτόν τον τόπο συνυπήρξαν για δυο χιλιάδες χρόνια Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Τούρκοι, Αρμένιοι, Βούλγαροι και Εβραίοι; Το παρελθόν παραήταν ένδοξο για να μοιραστεί και η εθνική ενότητα πολύτιμη για να θρυμματιστεί, για αυτό και έπρεπε με κάθε κόστος ο όποιος αντίπαλος να εκμηδενιστεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Τώρα το ζήτημα επανέρχεται στο προσκήνιο και δείχνει να οδεύει προς εύρεση λύσης. Από τη μία, η Ελλάδα ύστερα από τα διαπιστευτήρια που δίνει μέσω της τήρησης των μνημονιακών της δεσμεύσεων και της διάλυσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των κοινωνικών αντιστάσεων στο εσωτερικό της (είτε μέσω της εκλογικής ανάθεσης, είτε μέσω της καταστολής), προσδοκεί να αποτελέσει τον κυρίαρχο πόλο στα Βαλκάνια για την εφαρμογή των οικονομικών και γεωστρατηγικών πολιτικών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή (ό,τι έγινε με άλλα λόγια στη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως – τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια – τον πόλεμο). Από την άλλη, ο εντεινόμενος εθνικισμός που διείπε την πΓΔΜ, δείχνει να ξεθυμαίνει – τουλάχιστον κυβερνητικά – μπροστά στην διακαή και διαρκή επιθυμία της χώρας για διευθέτηση του ζητήματος του ονόματός της, γεγονός που θα της δώσει τη δυνατότητα να μπει σε τροχιά ολοκλήρωσης των ενταξιακών διαδικασιών τόσο σε διεθνείς όσο και ευρωπαϊκές οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες. Σε συνδυασμό με τη θέληση των ΗΠΑ για ενίσχυση της επιρροής τους στα Βαλκάνια ως απάντηση στην τουρκορωσική συμμαχία, δε θα εκπλαγούμε αν σε διάστημα μερικών μηνών το “μακεδονικό” περάσει στην ιστορία μια για πάντα.

Για τις φασιστικές επιθέσεις σε “Σχολείο”, Libertatia και Καμάρα

Το μεσημέρι της 21ης Ιανουαρίου πραγματοποιείται συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για το “μακεδονικό”. Μία από τις προσυγκεντρώσεις στα ανατολικά της πόλης κινείται με πορεία επί της Βασιλέως Γεωργίου προς το σημείο συνάντησης. Πλησιάζοντας στην κατάληψη του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου Σχολείο, η συνθηματολογία, από εθνικοπατριωτική, γίνεται φασιστική. Τριάντα από τα περίπου εκατό άτομα του κύριου κινούμενου όγκου επιτίθενται κατά της κατάληψης, με πέτρες και πυρσούς, με μερίδα αυτών να φορά διακριτικά του ΠΑΟΚ, και επιχειρούν να εισβάλουν στον χώρο, ενώ οι υπόλοιποι φωνάζουν φασιστικά συνθήματα. Κόσμος της περιφρούρησης απάντησε στην επίθεση και τους απώθησε, ενώ έσβησε γρήγορα και εστία φωτιάς που προκλήθηκε από πυρσό. Η κίνηση αυτή δε μας εξέπληξε, μιας και λόγω της ημέρας, αναμέναμε την ανάδυση των φασιστικών μορφωμάτων λόγω του κόσμου που επρόκειτο να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο, για αυτό και είχαμε λάβει την πολιτική απόφαση για περιφρούρηση της κατάληψης.

Λίγη ώρα μετά, φασιστική συγκέντρωση που διοργανώνεται στο πάρκο του Ιπποκρατείου από τους Δεσμούς Ελλήνων με συμμετοχή της φασιστικής επιτροπής κατοίκων Ωραιοκάστρου, του Ιερού Λόχου, των ΑΜΕ, ΕΝΕΘ, C18 και του Κύκλου Ιδεάπολις (το πανό που φαίνεται και στα επίμαχα video φέρει την υπογραφή τους) κινείται επί της Λεωφόρου Στρατού και επιτίθεται στην κατάληψη Libertatia πετώντας πέτρες, πυρσούς, ξηλώνοντας το φράχτη και καίγοντας τα πανό της κατάληψης, πριν συνεχίσει την πορεία του προς το σημείο συνάντησης του συλλαλητηρίου.

Στο κέντρο, ομάδα 80 περίπου ατόμων που αποκόπτεται από το συλλαλητήριο και κατευθύνεται επιθετικά προς την Καμάρα όπου πραγματοποιούνται διεθνιστικές/αντεθνικιστικές συγκεντρώσεις, αλλά απωθείται από αστυνομικές δυνάμεις.

Μισή ώρα αργότερα, η Libertatia ξαναδέχεται επίθεση. Αυτή τη φορά, ομάδα ατόμων με ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας φασιστικά καθώς και υπέρ του ΠΑΟΚ συνθήματα, εισβάλλει στο χώρο της κατάληψης και του βάζει φωτιά. Το νεοκλασικό διατηρητέο κτίριο τυλίγεται γρήγορα στις φλόγες, ενώ η πυροσβεστική καταφθάνει 40 λεπτά αργότερα ίσα-ίσα για να σώσει τα γειτονικά κτίρια. Όποιος περνάει, πλέον, μπροστά από τη Libertatia βλέπει ένα καμένο κτίριο και αναγραμμένο σε τοίχο της “ΠΑΟΚ 4 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ”.

Το ότι και στις δύο επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε κατειλημμένους χώρους κυριάρχησαν χούλιγκανς με διακριτικά και συνθηματολογία του ΠΑΟΚ αποτελεί κάτι το οξύμωρο, αν όχι αδιανόητο, για μας. Δε μπορούμε να διανοηθούμε ότι ένας αθλητικός σύλλογος που, όπως και πολλοί άλλοι, είναι συνδεδεμένος με τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, ο κόσμος της οποίας ένιωσε στο πετσί του τι θα πει ρατσισμός και ξενοφοβία ακόμη και από τους “ομοεθνείς” του, και ότι δεν αποστρέφεται αυτές τις έννοιες, αλλά ένα μέρος του συνδέεται με φασιστικά και εθνικιστικά μορφώματα και συμβάλει στα εκάστοτε πολιτικά παιχνίδια.

Για τον ρόλο της αστυνομίας

Κατά τη διάρκεια και των τριών επιθέσεων, η αστυνομία έκανε τα αδύνατα δυνατά ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν απρόσκοπτα. Αρχικά, στην περίπτωση της επίθεσης στο “Σχολείο”, η στάση της είχε πάρει τη μορφή νουθεσίας των επιτιθεμένων φασιστών, κάτι που άλλωστε φαίνεται και από τα πλάνα που τράβηξαν τα μέσα και ο κόσμος που περνούσε από το σημείο. Παράλληλα, απέτρεπαν συντρόφους/ισσες και κόσμο αλληλέγγυο στην κατάληψη να προσεγγίσει το σημείο. Στη συνέχεια, βέβαια, ακόμα κι αυτή η νουθετική στάση θεωρούμε πως κρίθηκε από του αρμόδιους ως υπερβολική, για αυτό και στις δύο επιθέσεις στη Libertatia, η αστυνομία απλώς παρατηρούσε, με τους ασφαλίτες σε απόσταση αναπνοής και τις διμοιρίες κάποιες δεκάδες μέτρα πιο μακριά.

Και ενώ κάπου εδώ θα αντιπαραβάλαμε ορισμένες από τις φορές που δι’ ασήμαντης αφορμής οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν επιτεθεί εναντίον αναρχικών, αντιεξουσιαστικών και αριστερών μπλοκ, η πραγματικότητα έρχεται να μας προσπεράσει. Στη χθεσινή κιόλας πορεία (22/1) για τον προχθεσινό εμπρησμό (21/1), που πραγματοποιήθηκε στη γειτονιά του Φαλήρου, και ενώ η πορεία κινούταν κανονικά επί των οδών Στρατού και Δελφών, στο ύψος της Παρασκευοπούλου οι αρμόδιοι της αστυνομίας έκριναν πως η πορεία έπρεπε να διαλυθεί. Αυτό και έγινε λοιπόν, ενώ ακολούθησαν 5 προσαγωγές που αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις με έωλο κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορητήριο, καθώς και τραυματισμός διαδηλωτών, με την πορεία να ανασυγκροτείται και να συνεχίζει προς το κέντρο, απαιτώντας να αφεθούν οι προσαχθέντες.

Βέβαια, τα γεγονότα των δύο αυτών ημερών δε μπορούμε να πούμε ότι μας εκπλήσσουν. Είναι γνωστή η επιθυμία του κράτους να καταστέλλει κάθε μορφή αντίστασης απέναντί του. Έχουμε δει τα τελευταία χρόνια να εκκενώνονται πολλές καταλήψεις (ντόπιων και μεταναστών) και η αστυνομία να συνεργάζεται αγαστά με τους φασίστες στις επιθέσεις των τελευταίων (π.χ. επιθέσεις σε μετανάστες μικροπωλητές, επιθέσεις σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, κ.ά.). Εξάλλου οι σχέσεις τους δεν είναι ούτε κρυφές ούτε καινούριες, γεγονός που αποδεικνύεται κάθε τόσο, κάνοντας ξεκάθαρο ακόμα και στον πιο δύσπιστο ότι οι φασίστες αποτελούν το παρακρατικό δεκανίκι του κρατικού μηχανισμού.

Εδώ θα ήταν ίσως σκόπιμο να στηλιτευτεί και η συνολικότερη στάση της κυβέρνησης, η οποία εν μέσω συγκρούσεων, αφενός κατηγορεί τους ακροδεξιούς για εγκληματικές ενέργειες (πράγμα που ενισχύεται και από την εισαγγελική παραγγελία σχετικά με τον εμπρησμό της Libertatia) και αφετέρου καταστέλλει αυτούς που αμύνονται στις επιθέσεις αυτές και πολεμούν τον φασισμό, με την αναίτια επίθεση στην πορεία της 22/1 να είναι ενδεικτική, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να παρουσιαστεί ως εγγυητής της τάξης και της ασφάλειας, ενισχύοντας παράλληλα και το δόγμα των δύο άκρων.

Ένα σχόλιο για τη συγκυρία

Την ημέρα του συλλαλητηρίου, δεν έγιναν επιθέσεις ούτε σε υπουργεία, ούτε σε τράπεζες, ούτε σε κάποιον θεσμό που σχετίζεται με την εξαθλίωση της καθημερινότητάς μας. Απεναντίας, στο στόχαστρο βρέθηκαν χώροι και κόσμος που κατεβαίνουν σε απεργίες και πορείες ενάντια στα μνημόνια, ακυρώνουν πλειστηριασμούς, στέκονται αλληλέγγυοι στους μετανάστες και τους αδύναμους, αντιδρούν σε “αναπτυξιακά” έργα, αγωνιζόμενοι για μία ισότιμη και ελεύθερη κοινωνία.

Οι επιθέσεις αυτές, λοιπόν, μόνο τυχαίες δεν είναι. Ως αντιφασίστες/τριες και αντιεξουσιαστές/τριες έχουμε ενεργή παρουσία στη γειτονιά μας ενάντια σε εθνικιστικά και φασιστικά αφηγήματα. Κάτι που φυσικά ενοχλεί ανθρώπους και κάθε λογής γκρούπες που θέλουν να σπείρουν τη μισανθρωπιά τους. Το σκηνικό που στηνόταν τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη ήταν ιδανικό (ελληνικές σημαίες, πολύς κόσμος, πατριωτική - στα όρια του εθνικισμού – ρητορεία και συναισθηματισμός γύρω απ’ το όνομα Μακεδονία), ώστε να βγουν από την αφάνειά τους εκμεταλλευόμενοι την ενεργοποίηση των εθνικών αντανακλαστικών μερίδας της κοινωνίας, στοχοποιώντας έτσι χώρους και ανθρώπους που αντιμάχονται με κάθε μέσο την επιβαλλόμενη καπιταλιστική βαρβαρότητα. Γεγονός πολύ βολικό για το κράτος, στα όρια του να κινδυνεύαμε να θεωρηθούμε αφελείς αν το κρίναμε ως τυχαίο, ιδιαιτέρως αν συνυπολογιστεί και η στάση της αστυνομίας, όπως γράφτηκε και πιο πάνω.

Θα θέλαμε, επίσης, να επιστήσουμε την προσοχή, καθώς το “μακεδονικό” αποτελούσε και αποτελεί πεδίο στο οποίο πέρα από πατριωτικές και γραφικές κορώνες, ο εθνικισμός είναι ιδιαιτέρως εύκολο να ανθίσει – ειδικά, όταν σε συλλαλητήρια σαν το τελευταίο, κύριοι ομιλητές είναι τύποι σαν τον Φράγκο Φραγκούλη που χαρακτηρίζει τους χρυσαυγίτες “δικά μας παιδιά”, με συντηρητικούς κύκλους να κάνουν λόγο για “ανάγκη δημιουργίας κόμματος δεξιότερα της ΝΔ”, ειδικά μετά την παγωμάρα που επικράτησε στους εν λόγω κύκλους από τη μη συμμετοχής της στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Η δική μας απάντηση

Καλούμε το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα σε διαρκή επαγρύπνηση ενάντια στο φασισμό και το ρίζωμα που προσπαθεί να επιτύχει στην καρδιά της κοινωνίας.

Καλούμε τον κόσμο που συμμετείχε στο συλλαλητήριο διακατεχόμενος από – ανεδαφικό μεν, βαθιά ριζωμένο δε – συναισθηματισμό να διερωτηθεί κατά πόσο το συλλαλητήριο αυτό εξυπηρέτησε ή όχι συμφέροντα τρίτων. Να αναλογιστεί σε ποιους έδωσε βήμα να εμφανιστούν (η Χρυσή Αυγή που δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση έγινε σύσσωμα δεκτή εν μέσω επευφημιών) και ποιων τα χέρια όπλισε ώστε να γίνουν επιθέσεις σε καταλήψεις και σε κόσμο του αγώνα. Να διερωτηθεί σε τελική ανάλυση αν το πραγματικό του πρόβλημα είναι η ονομασία της γειτονικής χώρας ή οι οικονομικές πολιτικές που ασκούνται, φτωχοποιώντας όλο και περισσότερους.

Καλούμε οπαδούς και συνδέσμους να δείξουν στην πράξη ότι τέτοιου είδους πρακτικές και δράσεις δεν αποτελούν παρά μεμονωμένα και καταδικαστέα περιστατικά που δεν έχουν καμία θέση σε αυτούς τους κύκλους και ότι η αγάπη τους για την ομάδα δε μπορεί να ταυτίζεται με ιδεολογήματα τυφλού μίσους.

Δηλώνουμε ρητά και προς πάσα κατεύθυνση πως με κάθε τρόπο τα φασιστικά και νεοναζιστικά μορφώματα που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους το πολιτικό παιχνίδι της διεθνούς σκακιέρας γύρω από το όνομα της πΓΔΜ, θα μας βρίσκουν απέναντί τους. Θα είμαστε πάντα εδώ, μαζί με τις συντρόφισσες και τους συντρόφους μας, να τους κόβουμε το δρόμο στα μισαλλόδοξα και μισάνθρωπα σχέδιά τους, να δημιουργούμε εκείνα τα πεδία που προωθούν τη διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, όχι στη βάση κάποιων φυλετικών συγγενειών, αλλά στη βάση της μάχης για μια καλύτερη ζωή στο εδώ και στο τώρα. Θα είμαστε εδώ, μέσα και έξω από τους χώρους μας, δημόσια, να παλεύουμε για αξιοπρέπεια και ελευθερία σε όλα τα μήκη και πλάτη τη γης.

ΑΛΛΗΛΕΓΓYΗ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΗΣ 22ας ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ - ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΟ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ψάχνουν τώρα... τον κουμπουροφόρο
Χρειάστηκε κάτι παραπάνω από την καταγγελία της Ενωσης Φωτορεπόρτερ –μια αναφορά της Αστυνομίας– για να μπει στο στόχαστρο της εισαγγελίας και η περίπτωση του άγνωστου «μακεδονομάχου» που κυκλοφορούσε ένοπλος...
Ψάχνουν τώρα... τον κουμπουροφόρο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Έκτροπα από συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό»
Επεισόδια προκάλεσαν διαδηλωτές που εισχώρησαν στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό». Ομάδες ατόμων επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης για να φτάσουν στο Βελλίδειο...
Έκτροπα από συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο για το «Μακεδονικό»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά στον Λευκό Πύργο για το Μακεδονικό
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα στο Λευκό Πύργο μερικοί εκατοντάδες πολίτες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών για το Μακεδονικό, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη...
Ξανά στον Λευκό Πύργο για το Μακεδονικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με μοτοπορία συνεχίζουν οι «Μακεδονομάχοι»
Μια μοτοπορία και ξεχωριστή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του λιμανιού διοργανώνονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας με την ΠΓΔΜ για το Μακεδονικό. Στον...
Με μοτοπορία συνεχίζουν οι «Μακεδονομάχοι»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μίνι συλλαλητήριο... μακεδονομάχων στην πλατεία Λευκού Πύργου
«Στα όπλα, στα όπλα, να πάρουμε τα Σκόπια» και «πιόνια, μασόνοι πολιτικοί, η Μακεδονία είναι γη ελληνική», ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα του νέου μίνι συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε χθες...
Μίνι συλλαλητήριο... μακεδονομάχων στην πλατεία Λευκού Πύργου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συλλαλητηρίων μέρος δεύτερον
Σε ρυθμούς... «Μακεδονικού» κινείται η πρωτεύουσα με την Αθήνα να θυμίζει «φρούριο» ήδη από το βράδυ του Σαββάτου ● Στις 2 είναι προγραμματισμένη η έναρξη της εκδήλωσης, στις 12 θα πραγματοποιηθεί...
Συλλαλητηρίων μέρος δεύτερον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας