Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρον άρον... πώλησον αυτό
EUROKINISSI / ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αρον άρον... πώλησον αυτό

  • A-
  • A+

Εν κρυπτώ και παραβύστω η έκτακτη γενική συνέλευση του ΟΛΘ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντί για τη Θεσσαλονίκη.

Και μπορεί να μην αναδείχθηκε χθες το νέο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, ωστόσο άναψε το πράσινο φως για να «τρέξει» την ιδιωτικοποίηση και να πέσουν οι υπογραφές ώστε το λιμάνι να παραδοθεί ώς τα τέλη Μαρτίου στη διεθνή κοινοπραξία που πλειοδότησε.

Εξω βρέθηκαν εργαζόμενοι του ΟΛΘ και συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη διαδικασία και το «ξεπούλημα» του λιμανιού. 

Οι εργασίες της έκτακτης γενικής συνέλευσης, που διακόπηκαν χθες, θα συνεχιστούν στις 15 Φλεβάρη. Ομως εγκρίθηκαν οι αλλαγές που απαιτούνταν στο καταστατικό του Οργανισμού εν όψει της ανάληψης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου από τη South East Europe Gateway Thessaloniki (SEGT), εταιρεία ειδικού σκοπού που συγκρότησε η κοινοπραξία DIEP gmBH - Terminal Link SAS - Belterra Investments Ltd. 

Σε κάθε περίπτωση, κι ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί νέο Δ.Σ. στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, η χθεσινή γενική συνέλευση άναψε το πράσινο φως να πέσουν οι υπογραφές και να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες με την εξουσιοδότηση υπογραφής σε μέλος του υπάρχοντος ακόμη Δ.Σ. 

Χωρίς εκπρόσωπο δήμος, εργαζόμενοι! 

«Εγκρίθηκαν, με μικρές τροποποιήσεις, όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Οπως αναμενόταν, δεν εξελέγη το νέο, μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο, το οποίο αναμένεται να εκλεγεί στις 15 Φεβρουαρίου, αφότου επικυρωθούν από το ΓΕΜΗ οι τροποποιήσεις καταστατικού του ΟΛΘ. Επίσης, δόθηκε στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο η δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο, Δημήτρη Μακρή, για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του 67%, προκειμένου αυτή να πάει πιο γρήγορα στη Βουλή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΘ Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το επικείμενο Δ.Σ. που θα είναι εννεαμελές ή εντεκαμελές αφήνει απ' έξω τους εκπροσώπους του δήμου και των εργαζομένων!

Σημειώνεται ότι το διοικητικό συμβούλιο που θα εκλεγεί στη γενική συνέλευση της 15ης Φεβρουαρίου θα είναι μεταβατικό, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και να αναλάβει καθολικά τη διοίκηση του ΟΛΘ η εταιρεία της ιδιωτικών συμφερόντων κοινοπραξίας. 

Εξω από το Χρηματιστήριο, οι εργαζόμενοι που αγωνιούν για το μέλλον τους είχαν υψώσει πανό που έγραφε «Στοπ στο ξεπούλημα του ΟΛΘ» και φώναζαν συνθήματα όπως «Πουλάτε το λιμάνι, πουλάτε το νερό, σε λίγο θα πουλήσετε τον Πύργο το Λευκό». 

«Ηρθαμε για να καταθέσουμε τη διαφωνία μας και επί της ουσίας και για τη διαδικασία, μια και υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα, όπως η προσφυγή μας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και στα ευρωπαϊκά όργανα για την πώληση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Είναι πρωτόγνωρο ότι δεν επετράπη η αντιπροσωπεία της ομοσπονδίας και των σωματείων να παρευρεθούν και να υπάρχει μια κεντρική τοποθέτηση πάνω στα ζητήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος. 

Καταγγελίες Λαφαζάνη 

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, που κατήγγειλε ότι δεν του επέτρεψαν να παραστεί στη διαδικασία.

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ανήκει σε όλο τον λαό της Θεσσαλονίκης, όλη τη Μακεδονία, όλη την Ελλάδα. Αυτοί που λένε ότι νοιάζονται για τη Μακεδονία πρέπει να φροντίσουν να μην ξεπουλήσουν τα πάντα, όπως το λιμάνι, το αεροδρόμιο και το νερό. Γι' αυτά πρέπει να γίνουν συλλαλητήρια», τόνισε. 

«Η σημερινή γενική συνέλευση του ΟΛΘ, μακριά από τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά στα 18 χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού ως Α.Ε., είναι μια ταφόπλακα σε αυτό που γνωρίζουμε ως δημόσιο λιμάνι. Δεν στεκόμαστε στο γεγονός ότι πετάνε από το διοικητικό συμβούλιο όχι μόνο τους εργαζομένους αλλά και τον εκπρόσωπο του δήμου και της οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής. Στεκόμαστε στο ότι παύει πλέον το Δημόσιο να έχει το 51% του μετοχικού κεφαλαίου. Στη σπουδή τους να μην υπάρχει κανένας δημόσιος έλεγχος και παρέμβαση, ξέχασαν να βάλουν στο τροποποιημένο κείμενο της σύμβασης παραχώρησης τον εκπρόσωπο του Δημοσίου για τις μετοχές που θα έχει το 7%. Η παραχώρηση δεν είναι σε καμία περίπτωση αναπτυξιακή με τα όσα προβλέπονται. Δεν μιλάμε απλώς για ξεπούλημα, μιλάμε ότι ουσιαστικά χαρίζεται το θαλάσσιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, έκταση μεγάλης αξίας, στον ιδιώτη», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων ΟΛΘ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία σε επισιτισμό-τουρισμό απέναντι στην 7ήμερη εργασία
Να ξεχάσουν κάθε εφαρμογή του επταήμερου και άλλων αντεργατικών πρακτικών στον τουρισμό διαμήνυσαν χθες προς κάθε κατεύθυνση οι εργαζόμενοι του κλάδου, πραγματοποιώντας 24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις.
24ωρη απεργία σε επισιτισμό-τουρισμό απέναντι στην 7ήμερη εργασία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικές κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ
Η πρώτη κρίση στις σχέσεις εργαζομένων και διοίκησης του ιδιωτικοποιημένου Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης έφερε προειδοποιήσεις, τελεσίγραφα και κινητοποιήσεις, ενώ η κλιμάκωση θα κριθεί από την τοποθέτηση...
Εργατικές κινητοποιήσεις στον ΟΛΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σ. Δανιηλίδης: Βόρεια Κορέα... η υποχρεωτική εκπαίδευση των προνηπίων
Παιδικό σταθμό θύμισε χθες το πλακόστρωτο έξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης όπου στεγάζεται και το γραφείο του πρωθυπουργού, καθώς εργαζόμενοι βρεφονηπιοκόμοι που συμμετείχαν στην προγραμματισμένη...
Σ. Δανιηλίδης: Βόρεια Κορέα... η υποχρεωτική εκπαίδευση των προνηπίων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ
Σταγόνα, σταγόνα... το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ; Κάτι τέτοιο διαβλέπουν και δεν κρύβουν την ανησυχία τους οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης αλλά και τα κινήματα της Θεσσαλονίκης, μετά την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ για...
Νέοι φόβοι για πώληση της ΕΥΑΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας