Η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας λειτουργεί ως όχημα για την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων και των μεταναστών που ζουν στη χώρα, αρχή την οποία συμμερίζονται τα δύο συνεργαζόμενα υπουργεία, το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό του προγράμματος ελληνομάθειας για τους πρόσφυγες και μετανάστες από 15 ετών και άνω και το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Απρίλιο.
Το πρόγραμμα έρχεται ως απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με το εκπαιδευτικό κενό που παρατηρείται κυρίως στους ενήλικους πρόσφυγες και μετανάστες.
Στην πρώτη φάση υλοποίησης υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν περίπου 5.000 άτομα (2.000 μεταξύ 15 και 18 ετών και 3.000 από 18 ετών και πάνω), αριθμός ο οποίος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αιτούντες άσυλο που έχουν χαμηλό έως μηδενικό επίπεδο γλωσσομάθειας, όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιώργος Αγγελόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του προγράμματος.
Τα «Μαθήματα Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες 15+» θα διαρκούν ένα έτος, θα είναι ταχύρρυθμα -25 ώρες την εβδομάδα (20 ώρες ελληνικά και 5 ώρες αγγλικά)- με απώτερο σκοπό την ένταξη των ωφελούμενων στην τυπική εκπαίδευση.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένου διπλώματος γλώσσας, επιπέδου Α1, Α2 και Β1.
Φορείς υλοποίησης του προγράμματος θα είναι τα πανεπιστήμια της χώρας, τα οποία είναι επιφορτισμένα και με την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, απόφοιτους τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, με επιπλέον τυπικά προσόντα όμως, όπως η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας, όρο τον οποίο έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας.
Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις των Πανεπιστημίων και σε δημόσιους χώρους ή μέσα στις δομές φιλοξενίας, όπου το υπουργείο Παιδείας έχει δημιουργήσει νηπιαγωγεία, κυρίως για τις γυναίκες που έχουν μικρά παιδιά και δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, ενώ οι πόροι για την υλοποίησή του προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε: «Μπορεί να φαντάζει περίπλοκο στην υλοποίησή του, αλλά η επιτυχία του εξασφαλίζεται και από το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Αθηνών», με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα να τονίζει την αναγκαιότητα εκμάθησης της ελληνικής ως βασικής προϋπόθεσης για την κοινωνική ένταξη: «Βοηθάει [η ένταξη] όμως και την τοπική κοινωνία και την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό κράτος να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας. Να γίνει, δηλαδή, μια πολιτισμική και πολιτική παρέμβαση με πολύ απλά πράγματα, μαθαίνοντας γλώσσα και δίνοντας μία προοπτική σ’ αυτούς τους ανθρώπους».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας