• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.0°C / 14.0°C
  1 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.2°C / 11.4°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 14.0°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.0°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.6°C / 8.7°C
  2 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.0°C
  0 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 10.6°C / 13.6°C
  1 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.5°C
  3 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 7.9°C / 11.9°C
  4 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 17.4°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.7°C / 12.7°C
  0 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.5°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  13°C 8.8°C / 13.2°C
  1 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 9.3°C / 14.2°C
  1 BF
  73%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 3.3°C / 9.4°C
  1 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.7°C / 11.5°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από την αχρησία στην αξιοποίηση

 • A-
 • A+

Δέκα αυτοτελή ακίνητα και πενήντα διαμερίσματα, όλα ιδιοκτησίας του Δημοσίου, τα οποία έμεναν για χρόνια κλειστά και αναξιοποίητα, είναι έτοιμα να αποκτήσουν νέες χρήσεις που θα απαλλάξουν τον προϋπολογισμό από σημαντικά κονδύλια για ενοίκια, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας κατά τη φάση της ανακατασκευής και, το σπουδαιότερο, θα συμβάλουν στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα κενά σπίτια που θα «υιοθετηθούν» από τον Δήμο Αθηναίων για την παροχή κοινωνικής κατοικίας σε ευπαθείς ομάδες.

Είναι η πρώτη «δόση» από το φιλόδοξο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο και υλοποιείται με την επιστημονική στήριξη του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου.

Καταγράφηκαν 1.126 ακίνητα των ασφαλιστικών φορέων, από τα οποία τα 652 βρίσκονται στην Αττική και από αυτά τα 256 στα όρια του Δήμου Αθηναίων.

Το 49% είναι κλειστά και το 25% χαρακτηρίζονται ερείπια, ενώ μόνο το υπόλοιπο 26% αξιοποιείται μερικώς!

Η πρώτη πρόσκληση αφορούσε τους φορείς του Δημοσίου και υποβλήθηκαν 36 προτάσεις για 34 ακίνητα.

Θα ακολουθήσει σύντομα νέος γύρος που απευθύνεται σε φορείς με κοινωφελή χαρακτήρα, επιχειρήσεις πολιτισμού, νέους επιστήμονες και ιδιώτες.

Τα σπουδαιότερα κτίρια της πρώτης φάσης οδεύουν στους εξής φορείς:

 Το ιστορικό μέγαρο του Ταμείου Εμπόρων στην οδό Βουλής, που κηρύχθηκε πριν από λίγες ημέρες νεότερο μνημείο, μαζί με το ιστορικό ζαχαροπλαστείο «Αριστον», προβλέπεται να ζωντανέψει για να στεγάσει τον Οργανισμό Enterprise Greece.

 Η «Στέγη Υγειονομικών» στη λεωφόρο Αλεξάνδρας περνά στον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, όπως και ακίνητο στη Λένορμαν που θα στεγάσει την Τοπική Μονάδα Υγείας.

 Σε 7.000 τετραγωνικά στην αρχή της οδού Πειραιώς, που στέγαζαν παλιότερα το υπουργείο Εργασίας, θα εγκατασταθούν υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

 Στην οδό Οθωνος θα μετακομίσει το νεοσύστατο Υπερταμείο, ενώ σε ενιαίο κτίριο της πλατείας Συντάγματος θα εγκατασταθεί η μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

 Σε ακίνητο της οδού Πολυτεχνείου θα στεγαστούν υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, ενώ στο πανέμορφο κτίριο της οδού Πινδάρου θα λειτουργήσει το Κέντρο Ερευνας για Θέματα Ισότητας.

 Ακίνητα στο ιστορικό κέντρο διεκδικούν ο Συνήγορος του Πολίτη και το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, ενώ ισόγειο κεντρικό χώρο έχει ζητήσει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το αίτημα του Δήμου Αθηναίων για 50 διαμερίσματα, από τα οποία τα περισσότερα βρίσκονται σε αυτοτελείς πολυκατοικίες και ορισμένα είναι διάσπαρτα.

Θα τα αξιοποιήσει για να καλύψει ανάγκες του προγράμματος παροχής στέγης σε μονογονεϊκές οικογένειες και σε ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής που βρίσκονται στο στάδιο επανένταξης.

Το υπουργείο Εργασίας αναζητά λύση για τη στέγαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και των σωματείων που βρίσκονται στη δύναμή του, ενώ έχει ήδη εγκρίνει τη διάθεση του κτιρίου στην αρχή της οδού Πατησίων για τη στέγαση του συνόλου των υπηρεσιών του ΟΓΑ, ενόψει της μετατροπής του σε φορέα παροχής προνοιακών επιδομάτων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξαναζωντανεύει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Εμβληματικά ξενοδοχεία στην «καρδιά» της πρωτεύουσας, νεοκλασικά, οικόπεδο-φιλέτο στην Πλάκα και σύγχρονα κτίρια γραφείων έχουν δύο κοινά σημεία αναφοράς: ανήκουν σε ασφαλιστικά ταμεία και ρημάζουν εδώ και...
Ξαναζωντανεύει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
Με θετική ανακοίνωση υποδέχτηκε η δημοτική αρχή της Αθήνας την ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής με την οποία κρίθηκαν διατηρητέοι ως προς τη χρήση τους οι δύο ιστορικοί κινηματογράφοι...
Ο Δήμος Αθηναίων χαιρετίζει τη διατήρηση των «Αττικόν» και «Απόλλων»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
Ασπίδα προστασίας της Ακρόπολης αλλά και των οικιστικών ζωνών γύρω από μνημεία όρθωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το οποίο συνεδρίασε για να εκδικάσει σε ολομέλεια τις δύο υποθέσεις με τη δόμηση στην...
ΑπελευθερώΣτΕ τη θέα προς την Ακρόπολη
To δεκαόροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Πλήρη κάλυψη στο πολεοδομικό «έγκλημα» στην περιοχή Μακρυγιάννη έδωσαν στην ουσία οι σύμβουλοι της παράταξης του Γιώργου Καμίνη για το πολυώροφο κτίριο που επισκιάζει την Ακρόπολη.
«Αθωώθηκαν» από τη σύμβουλο του Καμίνη οι πολεοδομικές υπερβάσεις στην Ακρόπολη
Τo δεκαώροφο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
Αντί για αυτοψία στο προκλητικό για το δημόσιο αίσθημα δεκαώροφο κτίριο στην οδό Φαλήρου, το οποίο επισκιάζει την Ακρόπολη, ο Δήμος Αθηναίων εξέδωσε ανακοίνωση για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα της οικοδομικής...
Ο δήμος τα ρίχνει στους νόμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διατηρητέα... ερείπια
Η κατάρρευση, τα ξημερώματα της Κυριακής, εγκαταλειμμένου κτιρίου στην καρδιά του Μεταξουργείου, είναι άλλο ένα καμπανάκι για τη σωτηρία των ιστορικών κέντρων της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και...
Διατηρητέα... ερείπια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας