Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σπέρνουν μπλόκα οι αγρότες
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Σπέρνουν μπλόκα οι αγρότες

  • A-
  • A+

Η αρχή έγινε και έπεται συνέχεια. Το πρώτο μπλόκο σε πανελλαδικό επίπεδο στήθηκε χθες στην Καρδίτσα στο ύψος του «Δέλτα» (κόμβος Ε65) από αγρότες του νομού στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Στο σημείο συγκεντρώθηκαν περίπου 300 τρακτέρ, σύμφωνα με συμμετέχοντες, με αποτέλεσμα η Τροχαία να διακόψει την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα «για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί» λόγω του αριθμού των οχημάτων.

«Ξεκινάμε έναν αγώνα επιβίωσης γιατί τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα και έρχονται και νέα βάρη στις πλάτες μας, τα οποία οι αγρότες αδυνατούν να τα σηκώσουν» τονίζει στην «Εφ.Συν.» ο Κ. Τζέλλας, γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας και μέλος της Επιτροπής των Μπλόκων, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα προς τους συναδέλφους του: «Η μόνη λύση για να κερδίσουμε κάτι από τα αιτήματά μας, που είναι δίκαια και αυτό το αναγνωρίζουν όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, περνά μέσα από τον αγώνα μας. Για αυτό καλούμε τους αγρότες να οργανωθούν και να βγουν δυναμικά στα μπλόκα και να κερδίσουμε όσα περισσότερα από αυτά που διεκδικούμε».

Με τις αποφάσεις οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί σε συσκέψεις Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που συσπειρώνονται γύρω από την Επιτροπή των Μπλόκων, το χρονοδιάγραμμα και τα σημεία των νέων μπλόκων έχει ως εξής:

● Τετάρτη 24/1: Τρίκαλα (κόμβος Μεγαλοχωρίου - Ε65), Ηράκλειο Κρήτης (Πραιτώρια). Στη Μαγνησία θα υπάρξει συγκέντρωση με αγροτικά αυτοκίνητα (11.00) στην Εφορία Βόλου και θα ακολουθήσει σύσκεψη των τοπικών αγροτικών συλλόγων της περιοχής, για να αποφασιστεί η ημέρα και το σημείο όπου θα στηθεί μπλόκο με προσανατολισμό τον κόμβο Αερινού (ΠΑΘΕ).

● Πέμπτη 25/1: Λάρισα (κόμβος Πλατύκαμπου - ΠΑΘΕ), Ημαθία (κόμβος Κουλούρας), Μεσσηνία, (σταθμός Μεσσήνης).

● Παρασκευή 26/1: Αρτα (γέφυρα Αρτας, με τη συμμετοχή αγροτοκτηνοτρόφων Αρτας και Πρέβεζας). Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση (12.00) στη Δημοτική Αγορά.

● Σάββατο 27/1: Αιτωλοακαρνανία, (κόμβοι Συκιάς και Ερμίτσας στον δρόμο Αγρινίου-Μεσολογγίου).

● Κυριακή 28/1: Ευρυτανία (γέφυρα Αγραφιώτη, Κρυονέρι), Κοζάνη (γέφυρα Σερβίων).

● Δευτέρα 29/1: Φλώρινα, (Αμύνταιο), Φθιώτιδα (κόμβοι Ανθήλης και Δομοκού).

Οι περαιτέρω κινήσεις

EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι συσκέψεις για το στήσιμο μπλόκων και σε άλλα σημεία ανά την επικράτεια.

Οταν θα σχηματιστεί ο πλήρης χάρτης των μπλόκων, η Επιτροπή θα συγκαλέσει νέα μεγάλη σύσκεψη όπου, αφού εκτιμηθεί η κατάσταση, θα αποφασιστούν οι περαιτέρω κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη αποφασιστεί η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 3 Φλεβάρη, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «Agrotica».

Για το συλλαλητήριο, το οποίο η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων χαρακτηρίζει «σταθμό σε αυτήν την αγωνιστική πορεία», θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη στις 31/1.

Οσον αφορά τις υπόλοιπες επιτροπές και συλλογικότητες του κόσμου της υπαίθρου, τα βλέμματα πέφτουν στη συνάντηση που προγραμματίζεται αύριο Τετάρτη στη Λάρισα.

Εκεί θα συγκεντρωθούν εκπρόσωποι του Συντονιστικού Κεντρικής Μακεδονίας και της Πανελλήνιας Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Αλιέων (ανάμεσα σε άλλες ομαδοποιήσεις) με στόχο τη συμπόρευση.

Το αποτέλεσμα των επαφών θα μεταφερθεί στις κατά τόπους συνελεύσεις και κάθε αγροτική συλλογικότητα, αφού μετρήσει τις δυνάμεις της, θα πάρει τις δικές της αποφάσεις για το πότε και πώς θα συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ νέο κάλεσμα για διάλογο απηύθυνε στους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου. «Οπου υπάρχει δυνατότητα για λύση, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα τη δώσουμε» είπε μιλώντας στην «Αυγή της Κυριακής».

«Για το εισόδημα δεν θέλω να ισχυριστώ ότι όλος ο αγροτικός κόσμος δεν έχει πρόβλημα» ανέφερε ο υπουργός, συμπληρώνοντας: «Δεν είναι πάντως αληθές ότι το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αύξηση, γεγονός μάλιστα πολύ ενθαρρυντικό εν μέσω κρίσης».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενισχύουν τα μπλόκα, καλούν την κυβέρνηση «σε πραγματικό διάλογο»
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καλούν την κυβέρνηση σε διάλογο. Σε αυτό το δίπτυχο κατέληξαν οι αποφάσεις των αγροτών στη χθεσινή πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων στη Νίκαια Λάρισας. Τα μπλόκα...
Ενισχύουν τα μπλόκα, καλούν την κυβέρνηση «σε πραγματικό διάλογο»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέο όργανο, παλιά προβλήματα
Στη δημιουργία ενός νέου οργάνου του αγροτικού κινήματος, της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ελλάδος, κατέληξαν οι εργασίες της χθεσινής πολύωρης συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με τη συμμετοχή πλήθους...
Νέο όργανο, παλιά προβλήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα αγωνιστικά ραντεβού
Με πολλές μορφές εξελίσσονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς τα μεγαλύτερα μπλόκα μένουν ισχυρά. Παράλληλα, τα βλέμματα πέφτουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο. Σε...
Νέα αγωνιστικά ραντεβού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενταση στα μπλόκα
Αν και το μεν ένα μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια στην ανατολική Θεσσαλονίκη στήθηκε με απλή συγκέντρωση περίπου 100 τρακτέρ, με αποτέλεσμα τον επ’ αόριστον αποκλεισμό της διασταύρωσης, στο δε δεύτερο, στους...
Ενταση στα μπλόκα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο αγώνας είναι ακόμα στην αρχή
Σε στάδιο κλιμάκωσης εισέρχονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με νέα μπλόκα να αναπτύσσονται ανά τη χώρα και τα ήδη υπάρχοντα να ενισχύονται. Από σήμερα θα ξεκινήσει το στήσιμο νέων μπλόκων σε διάφορα σημεία...
Ο αγώνας είναι ακόμα στην αρχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα τρακτέρ σε θέση «μάχης»
Η αυριανή Πέμπτη αναμένεται να είναι η επόμενη κρίσιμη ημέρα για την εξέλιξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τις ζυμώσεις στις τάξεις των παραγωγών να συνεχίζονται και τα πρώτα μπλόκα να έχουν ήδη στηθεί....
Τα τρακτέρ σε θέση «μάχης»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας