• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 25.0°C
  2 BF
  73%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.9°C / 22.8°C
  2 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  78%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.9°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.4°C / 22.8°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 20.0°C
  1 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.1°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 24.4°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.2°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.0°C
  1 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.9°C
  3 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  52%
Αντιδράσεις για τους υδρογονάνθρακες
EUROKINSSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αντιδράσεις για τους υδρογονάνθρακες

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε νέα, πιο προωθημένη φάση περνάνε οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ηπειρο, με την ανάπτυξη το τελευταίο διάστημα εξειδικευμένων γεωφυσικών σεισμικών ερευνών στο «Οικόπεδο Ιωάννινα».

Οι ερευνητικές εργασίες αφορούν τώρα περιοχές του Δήμου Ζίτσας και σταδιακά θα επεκταθούν σε όλο το εύρος Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Πρόκειται για εξελιγμένες τεχνικά εργασίες με σύγχρονη τεχνολογία που αποσκοπεί στο να δώσει τη μέγιστη δυνατή εικόνα για τα γεωλογικά δεδομένα της περιοχής.

Η σύμβαση παραχώρησης για τις έρευνες υπογράφηκε το 2014 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ελληνικής εταιρείας Energean Oil & Gas, γνωστής από τον Πρίνο, η οποία πλέον συμμετέχει στις έρευνες στα Ιωάννινα σε κοινοπραξία με την ισπανική Repsol, στην οποία πέρασε ύστερα από συμφωνία το 2017 το 60% της παραχώρησης.

Ορίζοντας της ολοκλήρωσης των ερευνών, που περιλαμβάνουν δύο ακόμα φάσεις, είναι το 2023, όταν θα ολοκληρωθεί η εικόνα για το αν υπάρχει βιώσιμο κοίτασμα υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) στην περιοχή ώστε να προχωρήσουν και στην άντληση.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2017 υπογράφηκαν Συμβάσεις Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις ακόμα χερσαίες περιοχές: Αρτα- Πρέβεζα και Β.Δ. Πελοπόννησος (παραχωρήθηκαν στα ΕΛ.ΠΕ.) και Αιτωλοακαρνανία (παραχωρήθηκε στην Energean Oil), δεν έχουν όμως ξεκινήσει έρευνες αφού αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή.

Η σύσκεψη της Πέμπτης

Οι έρευνες και η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στην Ηπειρο βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και τη συμμετοχή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Ηπειρο.

Στον απολογισμό της σύσκεψης αναγνωρίστηκε «η σημασία της αξιοποίησης υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, καθώς αναμένεται να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», ενώ ο υπουργός δήλωσε ότι η «πολιτεία θα διασφαλίσει την απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία».

Η επισήμανση για την προστασία του περιβάλλοντος έρχεται και μετά την ανάπτυξη των πρώτων τοπικών αντιδράσεων τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο – αντιδράσεις που φαίνεται ότι διευρύνονται. Πολίτες δραστηριοποιούνται προβάλλοντας την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος από τις ερευνητικές εργασίες και τις μελλοντικές γεωτρήσεις, καθώς και την ανάδειξη ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης που να στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου όπως είναι το φυσικό περιβάλλον.

Εχει ήδη δημιουργηθεί και Πρωτοβουλία Πολιτών ενάντια στην εξόρυξη των πετρελαίων, που έχει προχωρήσει σε δημόσιες καμπάνιες, ενώ 16 πολιτιστικοί σύλλογοι από τα χωριά του Ζαγορίου ζήτησαν πριν από λίγες ημέρες να ανασταλούν οι έρευνες μέχρι να γίνει ενημέρωση από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Παρεμβάσεις των δήμων

Από τη μεριά του το ΚΚΕ Ιωαννίνων δηλώνει, μεταξύ άλλων, αντίθετο «στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών που αποτελούν λαϊκή περιουσία από επιχειρηματικούς ομίλους γιατί στόχος και κριτήριο της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι τα κέρδη των μονοπωλίων».

Για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για ενημέρωση, δήμοι της περιοχής διοργανώνουν σήμερα και αύριο εκδηλώσεις με παρεμβάσεις από μεγάλο αριθμό ειδικών. Η πρώτη συνάντηση γίνεται σήμερα στις 4 μετά το μεσημέρι στον Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας και ακολουθεί την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στα Ανω Πεδινά του Δήμου Ζαγορίου ανάλογη εκδήλωση, ενώ από το υπουργείο θα παραβρεθεί ο γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Μιχάλης Βερροιόπουλος.

Το «παρών» θα δώσουν και εκπρόσωποι των εταιρειών που βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στην Ηπειρο, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες ανάλογες εκδηλώσεις σε άλλους δήμους.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Εφ.Συν.» ενεργά στον διάλογο για το παλιό Πανεπιστήμιο
Εντονη συζήτηση έχει ανάψει στα Γιάννενα για την αξιοποίηση του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου, το οποίο έχει μείνει κενό από το 1996 και δεν αξιοποιείται από τους φορείς της πόλης.
Η «Εφ.Συν.» ενεργά στον διάλογο για το παλιό Πανεπιστήμιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βρέθηκαν συντρίμμια στο Ζαγόρι
Ολα δείχνουν ότι προέρχονται από το εκπαιδευτικό αεροπλάνο, το οποίο αγνοείται από την Κυριακή ● Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 32χρονο πιλότο από το Ιράκ.
Βρέθηκαν συντρίμμια στο Ζαγόρι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αγνοείται στα Ιωάννινα διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος
Το στίγμα του αεροσκάφους ιδιωτικής αερολέσχης, είχε απογειωθεί από την Κοζάνη με προορισμό τα Ιωάννινα. Το στίγμα του όμως χάθηκε στο ύψος της Δρακόλιμνης, σε απόσταση 5-7 μίλια ΒΑ από την πόλη των Ιωαννίνων.
Αγνοείται στα Ιωάννινα διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα πλατάνια θυσιάζονται για να σωθούν οι σύντροφοί τους
14 δένδρα που έχουν προσβληθεί από μεταχρωματικό έλκος κόβονται ώστε να διασωθεί η παραλίμνια δενδροστοιχία που ταυτίζεται με την εικόνα των Ιωαννίνων.
Τα πλατάνια θυσιάζονται για να σωθούν οι σύντροφοί τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας