• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 21.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.6°C / 20.7°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 19.8°C
  3 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 16.1°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  2 BF
  63%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 21.0°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.5°C / 16.4°C
  2 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 18.8°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.3°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.4°C
  3 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  0 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.5°C / 20.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  3 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.7°C / 22.0°C
  3 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.3°C
  2 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.7°C / 18.9°C
  2 BF
  55%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  2 BF
  46%
EUROKINISSI

Ενα... ξήλωμα διοικητή δεν φέρνει την άνοιξη

 • A-
 • A+

Στην κλασική επιλογή που λέει πως «όταν δεν μπορείς να αλλάξεις ολόκληρη την ομάδα, αλλάζεις τον προπονητή» προχώρησε το υπουργείο Υγείας στην περίπτωση του νοσοκομείου της Λαμίας, απομακρύνοντας από τη θέση του τον μέχρι πρότινος διοικητή, Παναγιώτη Ζυγούρη.

Ωστόσο, και πάλι με ποδοσφαιρικούς όρους, το πρόβλημα στο νοσοκομείο της Λαμίας δεν φαίνεται να είναι μόνο μια μάλλον λανθασμένη επιλογή στο πρόσωπο του διοικητή.

Αντίθετα, η προβληματική κατάσταση δείχνει να έχει εξαπλωθεί εδώ και χρόνια στους «παίκτες», τα «αποδυτήρια», αλλά και την «κερκίδα».

Ελλειψη σε προσωπικό

Ο περιορισμός των προσλήψεων και οι περικοπές στη χρηματοδότηση που επέβαλαν τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής των μνημονίων, εκτός από τα τεράστια προβλήματα λειτουργικότητας που προκάλεσαν, όξυναν και έφεραν στην επιφάνεια εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά και δομικά προβλήματα πολλών ετών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Λαμίας αλλά και τα κέντρα υγείας της Φθιώτιδας είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Φθιώτιδας, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό φτάνουν το 50% των οργανικών θέσεων, καθώς στο νοσοκομείο της Λαμίας υπηρετούν 72 γιατροί για 143 οργανικές θέσεις.

Στον αριθμό αυτό μάλιστα υπολογίζονται και οι αποσπασμένοι από τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετές κλινικές να υπολειτουργούν, η κατάσταση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών να είναι αφόρητη για γιατρούς και νοσηλευτές, οι εφημερίες και οι ελλείψεις να καλύπτονται με μετακινήσεις γιατρών από όμορα νοσοκομεία και παράλληλα επικουρικοί γιατροί να μη δέχονται την τοποθέτησή τους εξαιτίας των αρνητικών εργασιακών συνθηκών.

Η συγκεκριμένη κατάσταση ήταν μία από τις αιτίες των έντονων αντιπαραθέσεων που αναπτύχθηκαν τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στον μέχρι πρότινος διοικητή και μεγάλη μερίδα των γιατρών του νοσοκομείου.

Αντιπαραθέσεις που οδήγησαν σε έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αντίστοιχη έλλειψη επικοινωνίας υπήρχε και ανάμεσα στη διοίκηση του νοσοκομείου της Λαμίας με τη διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Η βασική αιτία για την έλλειψη γιατρών στο νοσοκομείο της Λαμίας είναι ο περιορισμός των προσλήψεων λόγω μνημονίων.

Ωστόσο, το σύνολο των οργανικών θέσεων δεν είχε καλυφθεί ποτέ και το ανώτερο ποσοστό κάλυψης στο παρελθόν είχε φτάσει μέχρι το 75%.

Την ίδια στιγμή οι συχνές μετακινήσεις γιατρών από όμορα νοσοκομεία έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τόσο των μετακινούμενων γιατρών όσο και των διοικήσεων των νοσοκομείων στα οποία ανήκουν.

Με αφορμή μάλιστα την τελευταία περίπτωση με τη μετακίνηση αναισθησιολόγου από το νοσοκομείο των Τρικάλων για την κάλυψη εφημεριών στη Λαμία, ο εκεί διοικητής Δημήτρης Παρθένης, με ανακοίνωσή του, αφήνει σαφείς αιχμές προς τη διευθύντρια του αναισθησιολογικού τμήματος της Λαμίας, Λεμονιά Παλιαλέξη, για τη μη πρόσληψη αναισθησιολόγων τα προηγούμενα χρόνια, με την κ. Παλιαλέξη να χαρακτηρίζει ψευδή τα όσα της καταλογίζονται και να κάνει λόγο για προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ελλείψεις σε εξοπλισμό

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και με τις ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Η μείωση της χρηματοδότησης, οι οφειλές προς προμηθευτές αλλά και οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση διαγωνισμών έχουν αφήσει τις κλινικές χωρίς αναλώσιμα υλικά.

Μια εικόνα, όμως, που δεν είναι τωρινή, αλλά χαρακτηρίζει το νοσοκομείο της Λαμίας εδώ και αρκετά χρόνια.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αξονικού τομογράφου, ο οποίος θα έπρεπε να έχει αντικατασταθεί από το 2014.

Ωστόσο οι προσπάθειες αντικατάστασής του άρχισαν τον τελευταίο χρόνο και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, εξαιτίας των παλινωδιών και των λανθασμένων χειρισμών στην προκήρυξη.

Ακόμη πιο χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι η περίπτωση του μαγνητικού τομογράφου. Ενός βασικού και απαραίτητου μηχανήματος το οποίο το νοσοκομείο της Λαμίας δεν απέκτησε ποτέ, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν για την κατασκευή και τον τεχνολογικό εξοπλισμό του.

Καθαριότητα-σίτιση

Ιδιαίτερες περιπτώσεις είναι και οι υπηρεσίες καθαριότητας και σίτισης. Στην περίπτωση της καθαριότητας, η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε τον Αύγουστο στην προκήρυξη διαγωνισμού για την πρόσληψη συμβασιούχων με ατομικές συμβάσεις, ο οποίος ολοκληρώθηκε, χωρίς ωστόσο να έχουν προσληφθεί ακόμη οι επιτυχόντες.

Μάλιστα στον διαγωνισμό συμμετείχε και το προσωπικό που απασχολείται στην καθαριότητα μέσω εργολαβιών τα τελευταία χρόνια, το 40% ωστόσο του οποίου έμεινε εκτός των νέων προσλήψεων.

Παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προχώρησε στην υλοποίησή του, υπογράφοντας στις αρχές του 2018 νέα παράταση στον ιδιώτη εργολάβο για έξι μήνες.

Μάλιστα, από την άνοιξη του 2014 έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για νέο εργολάβο στην καθαριότητα, η εξέλιξη του οποίου ωστόσο παραμένει άγνωστη.

Το 2013 ξεκίνησε ο διαγωνισμός για την επιλογή νέου εργολάβου στην υπηρεσία της σίτισης. Η εξέλιξη του συγκεκριμένου διαγωνισμού μπλόκαρε διαδικαστικά στις προσφυγές της εταιρείας που αναδείχθηκε στη δεύτερη θέση, η οποία δικαιώθηκε δικαστικά και ανέλαβε τη σίτιση από τις τελευταίες ημέρες του 2017, υπογράφοντας σύμβαση ενός έτους.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν στην υπηρεσία σίτισης αρκετά χρόνια εξωθήθηκαν σε παραίτηση προκειμένου να υπογράψουν δίμηνη σύμβαση με τον νέο εργολάβο, απεμπολώντας παράλληλα τα εργασιακά δικαιώματα που απέκτησαν με βάση την προϋπηρεσία τους.

Και στην περίπτωση ωστόσο της σίτισης εκκρεμεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη προσωπικού με ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Λαμίας και τα οποία συμβάλλουν στη δημιουργία μιας εκρηκτικής κατάστασης αλλά και έντονων αντιπαραθέσεων.

Προβλήματα και καταστάσεις που δεν κατάφερε να επιλύσει ο μέχρι πρότινος διοικητής Παναγιώτης Ζυγούρης, με αποτέλεσμα το υπουργείο να προχωρήσει στην αντικατάστασή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας έχει βρει ήδη τον αντικαταστάτη στο πρόσωπο του διοικητή του νοσοκομείου Κύμης, Παναγιώτη Χατζημαργαρίτη.

Από την πλευρά του πάντως, ο μέχρι πρότινος διοικητής Παναγιώτης Ζυγούρης έχει αποφύγει μέχρι στιγμής κάποια δημόσια τοποθέτηση σχετικά με την απομάκρυνσή του, προσδιορίζοντας ωστόσο ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε αναλυτική ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, το νοσοκομείο της Λαμίας χρειάζεται άμεσες και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις, καθώς τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει λειτουργούν εις βάρος της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και ευνοούν τα ιδιωτικά συμφέροντα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Επιδημία» ληστειών σε νοσοκομεία
​Τρία κοντινά νοσοκομεία χτύπησαν το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα ληστές, αφαιρώντας υλικά και μηχανήματα από γαστρεντερολογικές κλινικές. Στο στόχαστρο βρέθηκαν κατά σειρά τα Νοσοκομεία Βόλου, Λαμίας και...
«Επιδημία» ληστειών σε νοσοκομεία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Όχι» στο «λουκέτο» πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία»
Κάθετα αντίθετη η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά ζητά να μην κλείσει η κλινική αλλά να ενισχυθεί άμεσα με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που απαιτείται για τη λειτουργία...
«Όχι» στο «λουκέτο» πνευμονολογικής κλινικής του «Σωτηρία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για ΑΜΚΑ στους μετανάστες
Οι διαμαρτυρόμενοι τόνισαν την ανάγκη για ελεύθερη πρόσβαση όλων στα νοσοκομεία καταγγέλλοντας παράλληλα ότι έχουν απενεργοποιηθεί οι αριθμοί ασφάλισης και κοινωνικής περίθαλψης για αιτούντες άσυλο.
Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας για ΑΜΚΑ στους μετανάστες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση γιατρών Παίδων «Αγία Σοφία» για ελλείψεις
Μαζική και δυναμική απεργιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» με φόντο τις τρομακτικές ελλείψεις και τη χρόνια...
Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση γιατρών Παίδων «Αγία Σοφία» για ελλείψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κοροϊδία στη Χίο από τον Πλεύρη
Με ένα μόνο ασθενοφόρο για έκτακτα περιστατικά παραμένει ολόκληρο το νησί, παρά τις υποσχέσεις του υπουργού Υγείας για προσλήψεις που θα καλύψουν τα κενά.
Κοροϊδία στη Χίο από τον Πλεύρη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαλάρωση μέτρων εν μέσω έκρηξης θανάτων
Η κυβέρνηση καλλιεργεί για ακόμα μία φορά κλίμα εφησυχασμού, ενώ ο αριθμός θανάτων καταγράφει ρεκόρ έτους • Τα στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματικότητα.
Χαλάρωση μέτρων εν μέσω έκρηξης θανάτων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας