Καθαρίζει το νερό της Θεσσαλονίκης, αγνοείται ακόμη ο «ένοχος» για τη ρύπανση... Μέχρι και «ντρον» θα πετάξουν πάνω από τον Αλιάκμονα, σε μια περιοχή περίπου 70 τ.χλμ., για να καταγράψουν τις μη αδειοδοτούμενες επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, αλλά και να εντοπιστεί η πηγή του προβλήματος.
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας, πάντως, πέρα από τις επιστημονικές μελέτες και τις καταγραφές, έχει ζητήσει από την αστυνομία τον σχηματισμό δικογραφίας για την πολύ σοβαρή αυτή και άκρως επικίνδυνη ρύπανση του περιβάλλοντος.
Χθες το πρωί, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην ΕΥΑΘ, όπου ανακοινώθηκε ότι το φαινόμενο συγκέντρωσης υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα, που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, υποχωρεί.
«Οι τελευταίες μετρήσεις που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν υποχώρηση του φαινομένου. Συνεχίζουμε, ωστόσο, με την ίδια συχνότητα τις δειγματοληψίες τόσο στους ταμιευτήρες όσο και στην είσοδο της εγκατάστασης, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για την εξέλιξή του», επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ - καθηγητής Γιάννης Κρεστενίτης.
Οι δειγματοληψίες νερού συνεχίζονται και για να γίνει ακόμη πιο ευχερής η αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων ρύπανσης στο μέλλον η ΕΥΑΘ προχωρά σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, την ποιοτική παρακολούθηση των νερών στον ταμιευτήρα και τη διώρυγα του Αλιάκμονα.
«Συγκεκριμένα, θα συγκροτήσουμε κοινή ομάδα με τη ΔΕΗ -η συνεργασία μας άλλωστε υπήρξε στενή από την αρχή της εμφάνισης του φαινομένου-, σε υψηλό επίπεδο στελεχών, ώστε να συνταχθεί σχέδιο ποιοτικής παρακολούθησης των ταμιευτήρων του Αλιάκμονα και της διώρυγας που μεταφέρει το νερό του ποταμού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού για την υδροδότηση του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται και διαχειριστικά μέτρα για αντιμετώπιση τυχόν επεισοδίων ρύπανσης», κατέληξε ο κ. Κρεστενίτης.
Στην υπόθεση, όπως έγινε γνωστό, ενεπλάκη από χθες και το ΑΠΘ, που αφενός μεν θα βοηθήσει στην παρακολούθηση των ταμιευτήρων της διώρυγας, αφετέρου δε θα εκπονήσει μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει καταγραφή της ευρύτερης περιοχής με ιπτάμενα «ντρον» για τον εντοπισμό των μη αδειοδοτούμενων επιχειρήσεων που λειτουργούν εκεί.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην ΕΥΑΘ, με τη συμμετοχή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα, έδωσαν το «παρών» η αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, στελέχη της διεύθυνσης υγιεινής της Περιφέρειας, ελεγκτές περιβάλλοντος, πανεπιστημιακοί και στελέχη της ΕΥΑΘ και της ΔΕΗ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας