Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Φιλί ζωής» στην ΕΒΖ από τα δύο εργοστάσια της Σερβίας
EUROKINISSI/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

«Φιλί ζωής» στην ΕΒΖ από τα δύο εργοστάσια της Σερβίας

  • A-
  • A+

Μόνη της μοιάζει να παλεύει να σώσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης η θυγατρική της εταιρεία στη Σερβία.

Είναι αυτή με τα δύο εργοστάσια, η ίδια που κάποιοι έχουν βαλθεί σώνει και καλά να πουλήσουν -προοπτική κόντρα στην οποία παραιτήθηκαν διαδοχικά τρία διοικητικά συμβούλια- κι είναι η ίδια που το 2017, χρονιά δύσκολη για τη ζάχαρη παγκοσμίως, έφτασε να κατέχει πλέον το 40% της αγοράς στα Βαλκάνια, «κλέβοντας» 17% από το ποσοστό που κατείχε ο επίδοξος αγοραστής της, Μίοντραγκ Κόστιτς.

Κι όμως οι αρεσκόμενοι στα οικονομικά «θαύματα» αποσιωπούν τούτο το μεγάλο, μαζί με μερικές ακόμη λεπτομέρειες…

Οτι η θυγατρική της ΕΒΖ στη Σερβία εκταμιεύει 4 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να βοηθηθεί η ΕΒΖ στην αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών, αλλά το ποσό πρώτα θα πάει για… απομείωση του χρέους της ΕΒΖ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Κι έτσι σήμερα που συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΒΖ στην Αθήνα (!) θα αποφασιστεί -όπως λέγεται- νέος ισόποσος δανεισμός από την Πειραιώς, αλλά θα μπει και ενέχυρο ποσότητα (;) από τη φετινή σοδειά ζάχαρης, η οποία παραμένει απούλητη, για να βρεθούν τα άλλα 6 εκατομμύρια προκειμένου να αποπληρωθούν τα 10 εκατομμύρια των τευτλοπαραγωγών, που συνεχίζουν την κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της Θεσσαλονίκης.

Με δυο λόγια, η ΕΒΖ είναι κυριολεκτικά γιομάτη θάματα κάθε είδους, τα οποία καταγράφονται καιρό τώρα από την «Εφ.Συν.» με στοιχεία και όχι με επιθυμίες.

Τα δύο σερβικά εργοστάσια παρήγαγαν φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά τον αριθμό-ρεκόρ των 180.000 τόνων ζάχαρης, όταν πριν από τρία χρόνια μετά βίας έφταναν τους 110 χιλιάδες τόνους.

Ηδη έχουν πουληθεί οι 173.000 τόνοι ζάχαρης με μέση τιμή 430 ευρώ/τόνο, δηλαδή έχουν μπει στα ταμεία περί τα 75 εκατομμύρια με τα οποία έχουν αποπληρωθεί πλήρως οι Σέρβοι τευτλοπαραγωγοί και οι κάθε είδους υποχρεώσεις.

Κι ας τονιστεί ότι λόγω της πτώσης των τιμών κατά 100 και πλέον ευρώ ανά τόνο δεν καταγράφηκαν τα περσινά κέρδη των 25 εκατομμυρίων.

Τούτη λοιπόν τη δύσκολη κατά γενική ομολογία χρονιά τα εργοστάσια της Σερβίας έδωσαν για το 2018 τα 4 εκατομμύρια στην Πειραιώς, ενίσχυσαν το 2017 την ΕΒΖ (συνολικά 6 εκατομμύρια) στέλνοντας ρευστό και αγοράζοντας παλαιό μηχανολογικό εξοπλισμό, ενώ έκαναν και επενδύσεις 10 εκατομμυρίων.

Με αυτές η θυγατρική της ΕΒΖ θα ρίξει το κόστος παραγωγής κάτω από το κατώτερο παγκοσμίως -345 ευρώ τον τόνο στη Γαλλία- ενώ την ίδια ώρα, δυστυχώς για τα ελληνικά εργοστάσια, το κόστος είναι πάνω από 400 ευρώ τον τόνο.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά εργοστάσια (Πλατύ, Σέρρες, Ορεστιάδα), φέτος παρήγαγαν περί τους 33.000 τόνους ζάχαρης, οι οποίοι κρατήθηκαν στις αποθήκες επειδή οι τιμές κρίθηκαν (;) χαμηλές, απόφαση που σήμερα φαντάζει ακατανόητη, αφού στη χειρότερη περίπτωση η ΕΒΖ θα έβαζε στα ταμεία της περί τα 13 εκατομμύρια ευρώ, θα είχε αποπληρώσει τους τευτλοπαραγωγούς και, κυρίως, θα είχε βάλει υποθήκη για πολλαπλασιασμό των καλλιεργήσιμων εκτάσεων τη νέα χρονιά, ενώ τώρα με τους αγρότες στα κάγκελα κινδυνεύει να μείνει από «καύσιμα».

Και βεβαίως, το χειρότερο, η ΕΒΖ υπόκειται σήμερα στις βουλήσεις της πιστώτριας τράπεζας και υποθηκεύει τις ποσότητες αφού βρίσκεται στην ανάγκη.

Πριν από τρία χρόνια τα εργοστάσια στη Σερβία καλούνταν «σερβικά σαπάκια» κι ήταν βουτηγμένα στα χρέη, αλλά δεν έγιναν τυχαία η «βασίλισσα» που όλοι θέλουν το χέρι της.

Κάποιος/οι κάτι έκαναν και είναι προφανές πλέον ότι είναι αυτό που δεν έγινε ή δεν επετράπη να γίνει και στη μητρική εταιρεία.

*Συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον αρμόδιο υπουργό, Β. Αποστόλου, θα έχουν σήμερα στις 12.30 εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών.

Αντικείμενο της συνάντησης η στήριξη της ελληνικής τευτλοκαλλιέργειας. Αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος της ΕΒΖ, Π. Αλεξάκης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πωλείται χρυσωρυχείο σε τιμή ευκαιρίας...
Θα πουλούσατε ένα αενάως ανατροφοδοτούμενο χρυσωρυχείο στην τιμή των κερδών ενός έτους; Κι όμως, αυτό θα συμβεί βλέποντας την προκήρυξη της Τράπεζας Πειραιώς για την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη...
Πωλείται χρυσωρυχείο σε τιμή ευκαιρίας...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
Το μόνο που μπορεί να βγάλει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης από την κατάσταση επιτροπείας στην οποία βρίσκεται είναι μια γενναία, άμεση και αποφασιστική στήριξη της κυβέρνησης στο σημερινό διοικητικό...
Κυβερνητική στήριξη αντί τραπεζικής θηλιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
Η γνωστοποίηση του μεγαλύτερου τιμήματος –51 εκατ. ευρώ– για την εξαγορά των δύο σερβικών εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και η συνακόλουθη πρόθεση της διοίκησης να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο...
Οχληρά ερωτήματα για την ΕΒΖ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίνουν ψίχουλα για να αγοράσουν χρυσάφι
Με προσφορές περίπου 50 εκατ. ευρώ θέλουν τρεις διεκδικητές να εξαγοράσουν τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ στη Σερβία, τα οποία αποφέρουν τόσα κέρδη σε μια διετία! Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει πως υπήρχε πρόταση 30 εκατ....
Δίνουν ψίχουλα για να αγοράσουν χρυσάφι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Τράπεζα Πειραιώς αφεντικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Εγκρίθηκε από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης το σχέδιο εξυγίανσης με κούρεμα χρεών ● Ερώτημα παραμένει το μέλλον των τευτλοπαραγωγών και το αν ισχύσει η συμφωνία εκμίσθωσης των εργοστασίων σε Πλατύ και Σέρρες
Η Τράπεζα Πειραιώς αφεντικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη
Διπλή και συντονισμένη παρέμβαση πολιτών από τις δυτικές συνοικίες Θεσσαλονίκης έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, τόσο για το γνωστό θέμα της δυσοσμίας, όσο και ενάντια στους σχεδιασμούς για την καύση...
Παρέμβαση πολιτών για δυσοσμία και καύση σκουπιδιών στη Θεσσαλονίκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας