• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 29.9°C / 34.0°C
  5 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 34.9°C / 36.5°C
  1 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 31.4°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 33.5°C
  4 BF
  30%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.0°C / 32.0°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 28.4°C
  1 BF
  37%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  0 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  5 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.5°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.3°C / 33.9°C
  4 BF
  31%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 31.5°C / 35.1°C
  2 BF
  35%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 28.4°C / 32.7°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.5°C / 29.5°C
  3 BF
  40%

Ψάχνουν την αιτία της ρύπανσης

 • A-
 • A+

Καθησυχάζει τους πολίτες, αλλά... ανησυχεί η διοίκηση της ΕΥΑΘ για το νερό της Θεσσαλονίκης. Σειρά μέτρων αποφάσισαν σε σύσκεψη που είχαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ενώ χθες τοποθετήθηκαν και πλωτά φράγματα κατά μήκος της διώρυγας του Αλιάκμονα ώστε να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ρυπογόνοι παράγοντες.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε την περασμένη Τετάρτη και σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για επικίνδυνη ρύπανση στο πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης, καθώς εντοπίστηκαν μεγάλες κηλίδες υδρογονανθράκων (έλαια, πετρελαιοειδή και γράσα) στις δίδυμες δεξαμενές που διυλίζουν το νερό από το οποίο υδρεύεται η πόλη.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας έρευνας στο τμήμα περιβάλλοντος της Ασφάλειας, ενώ επιτόπου διενεργούν ελέγχους οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.

Αμεση σύσκεψη

Η πολύ σοβαρή ρύπανση προκάλεσε την άμεση αντίδραση και του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο να προεδρεύει σύσκεψης με τη διοίκηση και στελέχη της ΕΥΑΘ, στη μονάδα επεξεργασίας νερού στη Νέα Μαγνησία.

Ακολούθως, ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες οι ενέργειες, από πλευράς υπουργείου, ΕΥΑΘ και των συναρμόδιων φορέων, ώστε να μην παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα στο πόσιμο νερό με το οποίο τροφοδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Οπως ανέφερε, μετά το περιστατικό ρύπανσης που παρατηρήθηκε στα αντλιοστάσια εισόδου της μονάδας, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να εξασφαλιστεί ότι και η επεξεργασία, αλλά και η ποιότητα του νερού με το οποίο τροφοδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι στη βέλτιστη κατάσταση».

Στη σύσκεψη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων σε δύο άξονες:

Αφ' ενός γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο για «να καθαριστεί πλήρως η προσαγωγός διώρυγα, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη ρύπανση που εντοπίστηκε», αφ' ετέρου έχουν ενισχυθεί οι εργασίες του διυλιστηρίου και το εργαστήριο αναλύσεων με επιπλέον προσωπικό και οι αναλύσεις γίνονται με μεγαλύτερη πυκνότητα και συχνότητα, ώστε «να εξασφαλιστεί αυτό που γνωρίζουμε και έχει ανακοινωθεί από την ΕΥΑΘ, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ποιότητα του νερού δικτύου της Θεσσαλονίκης».

Επειδή η ρύπανση εντοπίστηκε στο κανάλι που τροφοδοτεί το διυλιστήριο ενισχύθηκε η λειτουργία του διυλιστηρίου, ώστε να μη φτάσει στο δίκτυο οτιδήποτε.

Ταυτόχρονα καθαρίζεται και το κανάλι, η διώρυγα που τροφοδοτεί το διυλιστήριο, ώστε να μην υπάρχει ρύπανση, ούτε στην τροφοδοσία. Χθες τοποθετήθηκαν πλωτά φράγματα κατά μήκος της διώρυγας του Αλιάκμονα ώστε να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ρυπογόνοι παράγοντες.

Στο μεταξύ οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα και την αστυνομία, θα αντιμετωπίσουν το περιστατικό της προέλευσης της ρύπανσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.

Αρμοδίως έχουν ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας για τα θέματα δημόσιας υγείας, Γ. Μπασκόζος, και πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης.

«Καμία υπέρβαση»

INTIME NEWS

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Ωκεανολογίας του ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι από τις έως χθες μετρήσεις δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων υγειονομικής ασφάλειας και ποιότητας του νερού που παρέχεται από το διυλιστήριο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

«Εντοπίστηκε ένα περιστατικό ρύπανσης με υδρογονάνθρακες, έλαια, ορυκτέλαια, που φτάνουν στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να υπάρχει κανενός είδους επιβάρυνση στο νερό που βγαίνει, μετά την επεξεργασία του, προς την πόλη», ανέφερε ο κ. Κρεστενίτης.

«Το νερό που λείπει από το διυλιστήριο καλύπτεται από το νερό της Αραβησσού για να μη λείψει από το πολεοδομικό συγκρότημα. Επίσης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έχει αυξηθεί η παροχή του νερού στο κανάλι που φέρνει το νερό στο διυλιστήριο, έτσι ώστε να ξεπλυθεί ο αγωγός αυτός από τα ορυκτέλαια που έχουν βρεθεί εκεί», εξήγησε.

Πρόσθετες μετρήσεις γίνονται και για άλλους επιπλέον παράγοντες (πολυκυκλικούς αρωματικούς ή γαλακτοματοποιημένους υδρογονάνθρακες), αλλά και εκεί δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων.

Μυστήριο ωστόσο παραμένει, παρά τις μέχρι στιγμής έρευνες, από πού προήλθαν όλες αυτές οι ποσότητες υδρογονανθράκων που έφτασαν ώς τις δεξαμενές θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει δώσει ακόμη κανένας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνεχίζεται το θρίλερ με το νερό της Θεσσαλονίκης
«Πόσιμο» το νερό της Θεσσαλονίκης, λέει η ΕΥΑΘ, αλλά παραμένει η ανησυχία και το μυστήριο με τη ρύπανση στις δεξαμενές του Αλιάκμονα, αφού οι τιμές υδρογονανθράκων δεν φαίνεται να μειώνονται! Το πρόβλημα...
Συνεχίζεται το θρίλερ με το νερό της Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απειλές μετά την καταδίκη 
Ποινή 18 μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός για ρύπανση του νερού και του περιβάλλοντος της Χαλκιδικής ● Στο τέλος της δίκης άνθρωποι της εταιρείας προπηλάκισαν και εκφόβισαν...
Απειλές μετά την καταδίκη 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
Με εισαγγελέα και αστυνομία αναζητούνται τα αιτία της ρύπανσης στο νερό της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία κατέθεσε ήδη μήνυση για απόδοση τυχόν ευθυνών και συνιστά στους πολίτες λελογισμένη χρήση του νερού.
Κάτι τρέχει στον Αλιάκμονα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συναγερμός στην ΕΥΑΘ για ρύπανση στο νερό
Επείγουσα ενημέρωση ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Στέφανος Ζαρκατζιάς από τους υπευθύνους της ΕΥΑΘ για να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και τυχόν κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Συναγερμός στην ΕΥΑΘ για ρύπανση στο νερό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νερό εκ περιτροπής
Ο ... πόλεμος του νερού ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη! Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν τις τελευταίες μέρες οι κάτοικοι της περιοχής Φιλύρου εξαιτίας μιας περίεργης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί μεταξύ της ΕΥΑΘ...
Νερό εκ περιτροπής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ
Επειτα από 42 χρόνια... επιτέλους έργα επισκευής, ύψους 3,4 εκατομμυρίων ευρώ, στον προβληματικό αγωγό μεταφοράς νερού της Αραβησσού που τον περασμένο Μάρτιο «δίψασε» τη Θεσσαλονίκη. «Με την επισκευή του...
Επισκευάζεται ο αγωγός της ΕΥΑΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας