Καθησυχάζει τους πολίτες, αλλά... ανησυχεί η διοίκηση της ΕΥΑΘ για το νερό της Θεσσαλονίκης. Σειρά μέτρων αποφάσισαν σε σύσκεψη που είχαν οι υπεύθυνοι της επιχείρησης με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, ενώ χθες τοποθετήθηκαν και πλωτά φράγματα κατά μήκος της διώρυγας του Αλιάκμονα ώστε να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ρυπογόνοι παράγοντες.
Το πρόβλημα διαπιστώθηκε την περασμένη Τετάρτη και σήμανε «κόκκινο συναγερμό» για επικίνδυνη ρύπανση στο πόσιμο νερό της Θεσσαλονίκης, καθώς εντοπίστηκαν μεγάλες κηλίδες υδρογονανθράκων (έλαια, πετρελαιοειδή και γράσα) στις δίδυμες δεξαμενές που διυλίζουν το νερό από το οποίο υδρεύεται η πόλη.
Για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας έρευνας στο τμήμα περιβάλλοντος της Ασφάλειας, ενώ επιτόπου διενεργούν ελέγχους οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος.
Αμεση σύσκεψη
Η πολύ σοβαρή ρύπανση προκάλεσε την άμεση αντίδραση και του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τον αναπληρωτή υπουργό Σωκράτη Φάμελλο να προεδρεύει σύσκεψης με τη διοίκηση και στελέχη της ΕΥΑΘ, στη μονάδα επεξεργασίας νερού στη Νέα Μαγνησία.
Ακολούθως, ο ίδιος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες οι ενέργειες, από πλευράς υπουργείου, ΕΥΑΘ και των συναρμόδιων φορέων, ώστε να μην παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα στο πόσιμο νερό με το οποίο τροφοδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Οπως ανέφερε, μετά το περιστατικό ρύπανσης που παρατηρήθηκε στα αντλιοστάσια εισόδου της μονάδας, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να εξασφαλιστεί ότι και η επεξεργασία, αλλά και η ποιότητα του νερού με το οποίο τροφοδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης είναι στη βέλτιστη κατάσταση».
Στη σύσκεψη, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων μέτρων σε δύο άξονες:
Αφ' ενός γίνεται ό,τι είναι απαραίτητο για «να καθαριστεί πλήρως η προσαγωγός διώρυγα, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη ρύπανση που εντοπίστηκε», αφ' ετέρου έχουν ενισχυθεί οι εργασίες του διυλιστηρίου και το εργαστήριο αναλύσεων με επιπλέον προσωπικό και οι αναλύσεις γίνονται με μεγαλύτερη πυκνότητα και συχνότητα, ώστε «να εξασφαλιστεί αυτό που γνωρίζουμε και έχει ανακοινωθεί από την ΕΥΑΘ, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ποιότητα του νερού δικτύου της Θεσσαλονίκης».
Επειδή η ρύπανση εντοπίστηκε στο κανάλι που τροφοδοτεί το διυλιστήριο ενισχύθηκε η λειτουργία του διυλιστηρίου, ώστε να μη φτάσει στο δίκτυο οτιδήποτε.
Ταυτόχρονα καθαρίζεται και το κανάλι, η διώρυγα που τροφοδοτεί το διυλιστήριο, ώστε να μην υπάρχει ρύπανση, ούτε στην τροφοδοσία. Χθες τοποθετήθηκαν πλωτά φράγματα κατά μήκος της διώρυγας του Αλιάκμονα ώστε να συγκρατηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ρυπογόνοι παράγοντες.
Στο μεταξύ οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του υπουργείου, σε συνεργασία με τον εισαγγελέα και την αστυνομία, θα αντιμετωπίσουν το περιστατικό της προέλευσης της ρύπανσης, στο πλαίσιο της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας.
Αρμοδίως έχουν ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας για τα θέματα δημόσιας υγείας, Γ. Μπασκόζος, και πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ. Παναγιωτάκης.
«Καμία υπέρβαση»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Ωκεανολογίας του ΑΠΘ Γιάννης Κρεστενίτης, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι από τις έως χθες μετρήσεις δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων υγειονομικής ασφάλειας και ποιότητας του νερού που παρέχεται από το διυλιστήριο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
«Εντοπίστηκε ένα περιστατικό ρύπανσης με υδρογονάνθρακες, έλαια, ορυκτέλαια, που φτάνουν στην εγκατάσταση επεξεργασίας νερού της Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να υπάρχει κανενός είδους επιβάρυνση στο νερό που βγαίνει, μετά την επεξεργασία του, προς την πόλη», ανέφερε ο κ. Κρεστενίτης.
«Το νερό που λείπει από το διυλιστήριο καλύπτεται από το νερό της Αραβησσού για να μη λείψει από το πολεοδομικό συγκρότημα. Επίσης, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έχει αυξηθεί η παροχή του νερού στο κανάλι που φέρνει το νερό στο διυλιστήριο, έτσι ώστε να ξεπλυθεί ο αγωγός αυτός από τα ορυκτέλαια που έχουν βρεθεί εκεί», εξήγησε.
Πρόσθετες μετρήσεις γίνονται και για άλλους επιπλέον παράγοντες (πολυκυκλικούς αρωματικούς ή γαλακτοματοποιημένους υδρογονάνθρακες), αλλά και εκεί δεν έχει παρατηρηθεί υπέρβαση των ορίων.
Μυστήριο ωστόσο παραμένει, παρά τις μέχρι στιγμής έρευνες, από πού προήλθαν όλες αυτές οι ποσότητες υδρογονανθράκων που έφτασαν ώς τις δεξαμενές θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει δώσει ακόμη κανένας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας