• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.0°C / 34.0°C
  5 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.6°C / 36.5°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.0°C / 36.5°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 34.1°C
  5 BF
  33%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 31.0°C / 33.2°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 31.5°C
  2 BF
  26%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  15%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  5 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 31.9°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  0 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  2 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.8°C / 34.9°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.3°C / 30.8°C
  5 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.2°C / 33.0°C
  4 BF
  27%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 32.3°C / 32.3°C
  4 BF
  35%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 30.7°C / 33.4°C
  3 BF
  15%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  1 BF
  32%
Eurokinissi

Φιλί ζωής ή λουκέτο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 • A-
 • A+

Μέρες αγωνίας ζουν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αφού στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία θα κρίνει εάν θα δοθεί ακόμη μία ανάσα στη λειτουργία της ΕΝΑΕ για τουλάχιστον έναν χρόνο ή εάν θα μπει λουκέτο στην επιχείρηση.

Εφόσον γίνει δεκτό το αίτημα του ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς, η εταιρεία θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης και έτσι θα αναζητηθεί από την κυβέρνηση ο επενδυτής που θα αναλάβει να διατηρήσει τα ναυπηγεία ανοιχτά.

Εάν όμως το αίτημα απορριφθεί, τότε η εταιρεία θα κληθεί να συμμορφωθεί με την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο επέβαλε πρόστιμο για τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις (είχαν δοθεί τα έτη 1996, 1998, 2000, 2002, 2004).

Η εταιρεία, όμως, όπως είχε πει στις 14 Νοεμβρίου στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, αδυνατεί να ανταποκριθεί σε αυτήν την υποχρέωση, με συνέπεια να οδηγηθεί στην πτώχευση.

Οι εκλεκτοί της κυβέρνησης!

Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, η κυβέρνηση -που επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτά πάση θυσία τα ναυπηγεία- υπέβαλε αίτημα στο Πρωτοδικείο ώστε να οριστεί ως ειδικός διαχειριστής η Εταιρεία Ορκωτών Λογιστών-Ελεγκτών Deloitte Α.Ε.

Στόχος είναι η τελευταία να κάνει απογραφή των περιουσιακών στοιχείων και στη συνέχεια να διεξαγάγει δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση είτε του συνόλου του ενεργητικού είτε επιμέρους λειτουργικών κλάδων των ναυπηγείων.

Η αίτηση συζητήθηκε στις 17 Νοεμβρίου και η απόφαση θα εκδιδόταν στις 22 Δεκεμβρίου. Εντούτοις, αυτή καθυστέρησε μερικές ημέρες και αναμένεται προσεχώς.

Οπως, μάλιστα, είπε χθες στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου των ναυπηγείων, «Τρίαινα», Βασίλης Καρακίτσος, οι εργαζόμενοι ήδη βρίσκονται σε επαφή με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα προκειμένου αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης να συζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης σε κάθε περίπτωση.

Ατομα πάντως του περιβάλλοντος του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας εξέφραζαν τη νομική πεποίθηση ότι η αίτηση θα γίνει δεκτή από το Πρωτοδικείο και ήδη αναζητούν τον τρόπο μιας επιπλέον χρηματοδότησης με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων (είχε εξασφαλιστεί ώς το τέλος του προηγούμενου χρόνου) μέχρι την τοποθέτηση του ειδικού διαχειριστή.

Πέραν των όσων προαναφέρθηκαν, η κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου (International Court of Arbitration -ICC) που επέβαλε την «αποζημίωση» της πλευράς του ιδιοκτήτη Ι. Σάφα. Η εκδίκαση αυτή έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου 2018.

Σύμφωνα με όσα είχαν πει στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής οι Στέργιος Πιτσιόρλας και Δημήτρης Βίτσας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ιδιοκτησία των ναυπηγείων φέρει την απόλυτη ευθύνη για τη δυσμενή κατάσταση καθώς «χωρίς να έχει βάλει μία δραχμή, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, έχει εγκαταλείψει τα ναυπηγεία και έχει εμποδίσει να υλοποιηθούν οι συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Χρωστάει και απαιτεί!

Στην ενημέρωση, δε, εκείνη ο υφυπουργός Οικονομίας είχε τονίσει ότι τα ναυπηγεία θα μπορούσαν να είχαν κλείσει με μία υπουργική απόφαση καθώς ο Σάφα, από το 2010 και για τέσσερα χρόνια, δεν είχε υποβάλει οικονομικές καταστάσεις.

Παρ’ ότι, δε, ο Σάφα χρωστάει στους εργαζόμενους, όπως τόνισε ο Δ. Βίτσας, 155 εκατομμύρια ευρώ, κατέφυγε στο Διαιτητικό Δικαστήριο με απαιτήσεις: «1,70 δισ. ευρώ, κάποια επιπλέον χρήματα, συν 6% επιτόκιο, συν να σβηστούν τα 338 εκατομμύρια ευρώ τα οποία υποτίθεται ότι ζητά ο ΟΣΕ».

Τελικά το δικαστήριο του επιδίκασε 154 εκατομμύρια, συν 6% επιτόκιο και τον ΟΣΕ. Κάτι που, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς μπορεί να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση μέσω του ΟΣΕ, με συνέπεια η απόφαση να θεωρείται «μαχητή» αφού αντιβαίνει το Κοινοτικό Δίκαιο.

Γι’ αυτόν τον λόγο η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προσέφυγε ζητώντας την ακύρωση της διαιτητικής απόφασης.

Παράλληλα θεωρείται ότι η πλευρά Σάφα είναι υπόλογη απέναντι στο ελληνικό Δημόσιο, το οποίο με τη σειρά του προσέφυγε σε δεύτερη διαιτησία για αποζημιώσεις ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ.

Στην ίδια ενημέρωση ο Δημήτρης Βίτσας περιγράφοντας… γλαφυρά την τωρινή κατάσταση είχε αναφέρει:

«Τι έρχεται ο κ. Σάφα τώρα και μας λέει; “Κοιτάξτε, δεν έχουμε μια καλή απόφαση; Δώστε μου τώρα 200 εκατομμύρια ευρώ, που λέει η απόφαση αυτή τη στιγμή, και φύγετε από το Διαιτητικό Δικαστήριο”. Εμείς του λέμε ότι: “Είχες μια υποχρέωση από τη στρατιωτική συμφωνία, να συντηρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια αυτή τα υποβρύχια. Δεν τα έχεις συντηρήσει ποτέ και δημιούργησες κινδύνους για την εθνική άμυνα”. Kάνει ότι δεν το καταλαβαίνει και λέει: “Δώστε μου τα 200 εκατομμύρια ευρώ, δώστε μου και 800 εκατομμύρια ευρώ για τα 2 υποβρύχια με την αλλαγή της στρατιωτικής συμφωνίας -από τρία τύπου 209 σε δύο καινούργια τύπου 214– και είμαστε ωραίοι και φίλοι και λειτουργούν τα Ναυπηγεία”. Ξέρετε, έχουν ξαναγίνει στη Σουηδία αυτά τα πράγματα. Ερχεται μια εταιρεία, με βάση ένα πρόγραμμα, αγοράζει τα ναυπηγεία τσάμπα, ολοκληρώνει το πρόγραμμα και κλείνει τα ναυπηγεία. [...] Εμείς λέμε: Συμφωνίες σε αυτό το επίπεδο δεν κάνουμε και πάμε και διεκδικούμε με συγκεκριμένους στόχους».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λεφτά για εξοπλιστικά υπάρχουν
Με νομοσχέδιο ρυθμίζεται μεταξύ άλλων η αναβάθμιση των F-16, η «εν συνεχεία υποστήριξη» των Mirage-2000 και οι οφειλές ασφαλιστικών εισφορών των Ταμείων στο ΝΙΜΤΣ.
Λεφτά για εξοπλιστικά υπάρχουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φιλί της ζωής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Για έναν τουλάχιστον χρόνο παρατείνεται η λειτουργία της μονάδας έπειτα από απόφαση του Πρωτοδικείου να τεθεί σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Cosco και ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον....
Φιλί της ζωής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναβαθμίζονται πέντε καθηλωμένα αεροσκάφη
​Με μια τελετή στην οποία παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας και που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα ξεκίνησε χθες η υλοποίηση του προγράμματος...
Αναβαθμίζονται πέντε καθηλωμένα αεροσκάφη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ησυχος: «Να μιλήσουν με επιχειρήματα, όχι με ψευδείς ειδήσεις»
«Να δώσουν τη μάχη για το “ναι” με επιχειρήματα και όχι με διασπορά ψευδών ειδήσεων», τόνισε χθες στην ομιλία του προς τους εργαζομένους των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Κώστας...
Ησυχος: «Να μιλήσουν με επιχειρήματα, όχι με ψευδείς ειδήσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενημέρωση για το πρόβλημα πληρωμής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
Συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη με τον νομικό σύμβουλο του υπουργού Εθνικής Άμυνας προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και εμποδίζει την καταβολή των μισθών τους θα έχουν οι...
Ενημέρωση για το πρόβλημα πληρωμής στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργατικό ατύχημα σε Δήμο αναστατώνει τα συνδικάτα
Ο τραγικός θάνατος ενός 62χρονου εργάτη κατά τη διάρκεια κοπής δέντρων στον Δήμο Αργυρούπολης-Ελληνικού έχει αναστατώσει τους συναδέλφους του στο Συνδικάτο ΟΤΑ οι οποίοι με ανακοίνωσή του επιρρίπτουν ευθύνες...
Εργατικό ατύχημα σε Δήμο αναστατώνει τα συνδικάτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας