Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ακριβή» μου σακούλα...

«Ακριβή» μου σακούλα...

  • A-
  • A+

Προετοιμασμένους, ψύχραιμους και με λίγα παράπονα βρήκε εργαζομένους, επιχειρηματίες και καταναλωτές η επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους 4 λεπτών στις πλαστικές σακούλες, όπως διαπίστωσε η «Εφ.Συν.» που βρέθηκε σε αρκετά καταστήματα στην πρεμιέρα του μέτρου.

Μαζί με το τέλος στις σακούλες ήρθε και μια ιστορία fake news, με την επιβολή προστίμου 500 ευρώ σε ψαρά στη Σκόπελο για μη χρέωση πλαστικής σακούλας, που έκανε τον γύρο του διαδικτύου για να διαψευστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Εξάλλου το τέλος δεν ισχύει για περίπτερα ή λαϊκές αγορές.

Ξεκινήσαμε ενδεικτικά την Τρίτη από φούρνους και ψητοπωλεία καθώς τα υπόλοιπα καταστήματα παρέμεναν κλειστά.

«Μας καθυστερεί λίγο όταν κόβουμε τις αποδείξεις, χτυπάμε άλλους κωδικούς, αλλά θα μπει σε σειρά. Το μέτρο πρέπει να υπάρχει, αλλά φαίνεται εισπρακτικό, δεν είναι οικολογικό, είναι και θέμα παιδείας», μας είπε ο Μάκης, υπεύθυνος ψητοπωλείου στους Αμπελόκηπους.

Η Ειρήνη, εργαζόμενη σε φούρνο στην ίδια περιοχή, παρατήρησε μείωση στη ζήτηση για πλαστικές σακούλες και είδε πελάτες με τις δικές τους.

Σε άλλο κοντινό ψητοπωλείο δηλώνουν άγνοια και μας λένε ότι το μέτρο αφορά σουπερμάρκετ, ενώ μια καντίνα δηλώνει... αναρμόδια και αναμένει οδηγίες από τον λογιστή.

Συνεχίσαμε χθες το οδοιπορικό σε σουπερμάρκετ, φαρμακεία και εμπορικά καταστήματα των βορείων προαστίων.

«Ο κόσμος αγοράζει και όσες επαναχρησιμοποιούνται. Τους ενημερώνουμε στο ταμείο και γι’ αυτές και για τη χρέωση 4 λεπτών εδώ και έναν μήνα. Υπήρξαν κάποιες διαφωνίες, αλλά δείχνουν κατανόηση», μας είπε ταμίας σε μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ.

Ο Γιάννης, 30 ετών, επικροτεί το μέτρο: «Αγόρασα με 1 ευρώ την επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα και θα βάζω τα ψώνια μου εκεί. Πιστεύω είναι σωστό το μέτρο, στο εξωτερικό εφαρμόζεται χρόνια».

Οι νεότεροι καταναλωτές δείχνουν να είναι περισσότερο περιβαλλοντικά προσανατολισμένοι, ενώ κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία κάνουν λόγο για εισπρακτικό μέτρο που θα τους γυρίσει σε εποχές που τύλιγαν τα ψώνια σε εφημερίδα ή τα έβαζαν σε διχτάκι: «Είναι κοροϊδία, δεν θα βοηθήσει για το περιβάλλον. Καλύτερα να απαγορευτούν τελείως. Πήραμε ελάχιστα πράγματα, δεν ζητήσαμε σακούλα. Θα φέρνουμε πάνινη σακούλα. Θυμάμαι παλιά που τα τυλίγαμε και σε εφημερίδα», μας είπε ο κ. Αριστείδης, συνταξιούχος ναυτικός.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο κ. Μιχάλης, επίσης συνταξιούχος, που τονίζει ότι θα χρησιμοποιεί δικές του σακούλες και από θέμα αρχής δεν θέλει να πληρώσει ούτε 1 λεπτό για τις πλαστικές: «Εν πάση περιπτώσει, υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα σε αυτή τη χώρα από το να συζητάμε για την πλαστική σακούλα», καταλήγει.

Ο συντονιστής δράσεων κινητοποίησης WWF Αχιλλέας Πληθάρας τονίζει προς την «Εφ.Συν.»:

«Είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν έρχεται ως μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε συνέχεια μιας οδηγίας της Ε.Ε. που έχει βγει από το 2015 για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικής σακούλας. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες είναι πως αυτό το τέλος δεν είναι άλλο ένα ‘‘χαράτσι’’ για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους. Είναι μια επιβεβλημένη κίνηση, η πρώτη και η πιο εύκολη που μπορεί να γίνει προκειμένου να περιοριστεί η πλαστική σακούλα που έχει άμεσες παρενέργειες στο φυσικό περιβάλλον και ιδίως στο θαλάσσιο. Εκατοντάδες είδη θαλάσσιων θηλαστικών, ακόμα και απειλούμενων, όπως η χελώνα καρέτα καρέτα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και όλη τη Μεσόγειο, θανατώνονται επειδή μπερδεύουν το πλαστικό και νομίζουν ότι είναι βρώσιμο είδος.

Ομως, η πλαστική σακούλα δεν είναι και το μοναδικό είδος που αποτελεί κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει εντελώς η χρήση της και να περιοριστεί δραστικά και η χρήση πολλών άλλων πλαστικών ειδών, όπως τα μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά, τα πλαστικά ποτήρια ειδικά του καφέ και τα καλαμάκια.

Πιστεύω ότι η χρήση της πλαστικής σακούλας θα μειωθεί, αυτό έχει δείξει η εμπειρία άλλων χωρών, αλλά το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί με μια εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης.

Επίσης, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να προχωρήσουμε σε πλήρη απαγόρευση της πλαστικής σακούλας, έχει γίνει μέχρι και σε χώρες της Αφρικής. Τέλος, πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να δουλέψουμε στην ανακύκλωση που παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα, γιατί το συντριπτικό ποσοστό αυτών των πλαστικών καταλήγει ακόμα σε χωματερές».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολοι στη Ζάκυνθο μιλούν για εμπρησμούς
Βελτιωμένη ήταν χθες η εικόνα της μεγάλης φωτιάς που για τρεις μέρες προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε πευκοδάσος, ελαιοκαλλιέργειες και στάβλους, καίγοντας περίπου 10.000 στρέμματα στη βορειοδυτική...
Ολοι στη Ζάκυνθο μιλούν για εμπρησμούς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Το κράτος κάνει ανακύκλωση... ανθρώπων»
«Βρεθήκαμε εδώ από ανάγκη. Αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι είμαστε αναλώσιμοι για το ελληνικό κράτος που κάνει ανακύκλωση όχι σκουπιδιών, αλλά ανθρώπων». Θα μπορούσαν να μας το πουν συμβασιούχοι από οποιονδήποτε...
«Το κράτος κάνει ανακύκλωση... ανθρώπων»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Δεν έφτασε απλώς η ώρα (για τη σωτηρία της Γης), πέρασε»
Ραντεβού στις 20 Σεπτεμβρίου δίνουν και οι μαθητές στην Ελλάδα για το κλίμα στο πλαίσιο των διεθνών δράσεων του κινήματος #Fridays for Future. Η «Εφ.Συν.» μίλησε με τρεις μαθήτριες Λυκείου που αποτελούν...
«Δεν έφτασε απλώς η ώρα (για τη σωτηρία της Γης), πέρασε»
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Στροφυλιάς
Σοβαρή καταστροφή στο σπάνιο οικοσύστημα του προστατευόμενου δάσους της Στροφυλιάς (στην πλευρά του Ν. Ηλείας) προκάλεσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης σε δύσβατο σημείο για να τεθεί υπό...
Εφιαλτική νύχτα στο δάσος της Στροφυλιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χέβι μέταλ» η κόντρα ΓΣΕΕ - ΠΑΜΕ
Οχι απλά σε σκληρό ροκ αλλά σε χέβι μέταλ παραπέμπει η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΠΑΜΕ και τη ΓΣΕΕ δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του επαναληπτικού συνεδρίου της Συνομοσπονδίας σε ξενοδοχείο της Ρόδου (στις...
«Χέβι μέταλ» η κόντρα ΓΣΕΕ - ΠΑΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας