• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 0.2°C / 4.0°C
  0 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.2°C / 3.6°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.0°C / 7.9°C
  1 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / 0.2°C
  3 BF
  69%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 3.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -3°C -3.2°C / -2.1°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  -1°C -2.1°C / 5.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.1°C
  6 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -3.1°C / 2.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 7.3°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  6 BF
  44%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  6 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -1.5°C / -1.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.2°C / 1.2°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.8°C / 9.3°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.5°C / 4.2°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.6°C
  1 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.3°C / 3.7°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  77%
EUROKINISSI/ΛΑΣΚΑΡΗΣ ΤΣΟΥΤΣΑΣ

15 μέρες προθεσμία

 • A-
 • A+

Παράταση ζωής 15 ημερών έδωσε η Θέμις στη ΣΕΚΑΠ. Λίγο πριν από την έλευση του 2018, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έκανε δεκτό το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσε ο δικηγόρος της εταιρείας Αλέξανδρος Λυκουρέζος, αναστέλλοντας την απόφαση για τον καταλογισμό του προστίμου και κατ’ επέκταση την απαγόρευση που είχε επιβάλει το Τελωνείο Ξάνθης για τη διάθεση των προϊόντων της εταιρείας στην εσωτερική αγορά.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην εργασία τους και η αγωνία τους μετατίθεται πλέον για τις 17 Ιανουαρίου, οπότε ορίστηκε να συζητηθεί επί της ουσίας το αίτημα αναστολής που υπέβαλε η εταιρεία. Τα γραφεία ανοίγουν σήμερα και στις 8 του μηνός αποκαθίσταται η παραγωγή.

Γεγονός είναι ότι έστω για 15 μέρες αίρονται οι περιορισμοί που είχε επιβάλει το Τελωνείο Ξάνθης και αποκαθίσταται η εμπορική ομαλότητα της ΣΕΚΑΠ, δίνοντας ένα μικρό περιθώριο για ελιγμούς τόσο από την πλευρά της διοίκησης όσο και από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς το θέμα αποκτά πολιτικό χαρακτήρα όταν έχει να κάνει με 170 θέσεις εργασίας στην ευαίσθητη περιοχή της ακριτικής Θράκης.

Αυτό τουλάχιστον τόνιζαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έξω από το δικαστήριο όπου συγκεντρώθηκαν την ημέρα συζήτησης της προσωρινής διαταγής, έχοντας στο πλευρό τους τοπικούς φορείς της Ξάνθης, τον δήμο, τα επιμελητήρια και την τοπική κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει τη διαδικασία πτώχευσης της εταιρείας με την υποβολή δήλωσης παύσης πληρωμών, εξαιτίας της προηγούμενης απορριπτικής απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής αναφορικά με το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ για παραβάσεις του 2009, στο πλαίσιο των οποίων επιβλήθηκαν περιορισμοί στη δραστηριότητα της επιχείρησης από το αρμόδιο τελωνείο.

Ηδη το διοικητικό συμβούλιο της ΣΕΚΑΠ όρισε ως νομικό-ειδικό σύμβουλο για τον χειρισμό όλων των σχετικών θεμάτων με τη διαδικασία της πτώχευσης τον δικηγόρο Σεραφείμ Σωτηριάδη, με εξειδίκευση στα θέματα του πτωχευτικού δικαίου.

Οι εργαζόμενοι

EUROKINISSI

«Αποφύγαμε για χρόνια το κλείσιμο της εταιρείας με τόσα άλλα σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύουμε τώρα, που μέσα σε περίοδο κρίσης η επιχείρηση είχε μπει σ’ έναν δρόμο. Η ΣΕΚΑΠ έχει τρία εκατομμύρια ευρώ ετήσια μισθοδοσία, χρήματα τα οποία έπεφταν τελικά στην αγορά της Ξάνθης. Σκεφτείτε τώρα αν κλείσει η εταιρεία, τι σημαίνει αυτό, όχι μόνο για μας ως εργαζομένους αλλά για την τοπική κοινωνία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης. Είναι θέμα ζωτικής σημασίας να υπάρχει και αύριο η ΣΕΚΑΠ», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Κώστας Γαβριηλίδης.

Ας σημειωθεί ότι στο χρονικό διάστημα 2013-2015 η ΣΕΚΑΠ έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 309 εκατομμύρια ευρώ για ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλα τέλη, ενώ διατείνεται πως έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ.

Η εταιρεία αγοράστηκε τον Μάρτιο του 2013, στο πλαίσιο της δεύτερης διαγωνιστικής διαδικασίας, από την εταιρεία Donskoy Tabak JSC, συμφερόντων του ομογενούς επιχειρηματία (και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ) Ιβάν Σαββίδη, παίρνοντας το ποσοστό που κατείχε η υπό εκκαθάριση Αγροτική Τράπεζα (50,36%). Τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς προχώρησε την εξαγορά αποκτώντας πλέον το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Το πρόστιμο των 38 εκατομμυρίων ευρώ είχε επιβληθεί μετά τον εντοπισμό του πλοίου «Mitridat» με ύποπτο φορτίο τσιγάρων στον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, τον Μάιο του 2009.

Δηλαδή τέσσερα χρόνια νωρίτερα, όταν η εταιρεία ανήκε κατά 50,36% στην ΑΤΕ, κατά 34% στη ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) και σε μικρομετόχους.

Το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωστόσο, ενημερώθηκε για το πρόστιμο μόλις το 2016. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κατηγορούμενοι –μέλη της τότε διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, ο αγοραστής του φορτίου και ένας ναυτιλιακός πράκτορας– που υποτίθεται ότι εμπλέκονταν στην επίδικη υπόθεση, έχουν αθωωθεί τελεσίδικα από τα ποινικά δικαστήρια.

Η κυβέρνηση

Την εξέλιξη της υπόθεσης, όπως έγινε γνωστό, παρακολουθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε σχετικά με τη βούληση της κυβέρνησης:

«Ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία. Στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε όποιες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μη χαθούν 170 θέσεις εργασίας». Ωστόσο, αναφορικά με δηλώσεις από την πλευρά της ιδιοκτησίας για το πρόστιμο που επιβλήθηκε μετά την εξαγορά της, σχολίασε ότι «δεν παίρνει εξασφαλίσεις κανένας επενδυτής από την κυβέρνηση – η δουλειά του κράτους είναι να εγγυάται την ορθή λειτουργία της έννομης τάξης και την εύρυθμη λειτουργία των επενδύσεων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καπνός» η επένδυση, στην... καύτρα οι εργαζόμενοι
Το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα του Ιβάν Σαββίδη στη βόρεια Ελλάδα, η εξαγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, μοιάζει να οδηγείται σε άδοξο τέλος, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά κυρίως για τους 170...
«Καπνός» η επένδυση, στην... καύτρα οι εργαζόμενοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλό και το κακό σενάριο
Με «καλό» και «κακό» σενάριο εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας στους τευτλοκαλλιεργητές, που είχαν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πείθοντάς τους εν...
Το καλό και το κακό σενάριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον Φεβρουάριο κρίνεται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ
«Εθνικό συμφέρον» η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Με τον ισχυρισμό αυτόν και μέσα σε πλήθος εργαζομένων και αλληλέγγυων από την ακριτική πόλη, συζητήθηκε, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο...
Τον Φεβρουάριο κρίνεται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απόφαση ζωής ή θανάτου για τη ΣΕΚΑΠ
Το Πρωτοδικείο Κομοτηνής αποφασίζει σήμερα αν θα κάνει δεκτό το αίτημα της ΣΕΚΑΠ. Η εταιρεία ζητά προσωρινή διαταγή από το τοπικό δικαστήριο, με στόχο την ανακοπή και αναστολή εκτέλεσης απόφασης των...
Απόφαση ζωής ή θανάτου για τη ΣΕΚΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η Θράκη δεν αντέχει άλλη ανεργία»
Tην ώρα που στο τραπέζι έχει πέσει η «προετοιμασία» ενός σχεδίου για την εκκίνηση της διαδικασίας αναγκαστικής πτώχευσης της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, οι εργαζόμενοι της άλλοτε κραταιάς καπνοβιομηχανίας, που από το...
«Η Θράκη δεν αντέχει άλλη ανεργία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σέρτικο... πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ
Σαν το πακέτο που δεν έχει πια τσιγάρο... Ενα πρόστιμο 38,2 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβάλει το τελωνείο κι επικυρώθηκε από το Εφετείο Κομοτηνής φαίνεται να οδηγεί σε λειτουργικό αδιέξοδο την άλλοτε κραταιά...
Σέρτικο... πρόστιμο στη ΣΕΚΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας