• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.8°C / 28.5°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.5°C / 24.1°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.9°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  37%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.5°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 22.4°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 29.6°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.2°C / 28.2°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.3°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.7°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 27.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  3 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.5°C / 27.3°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 18.8°C
  0 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 26.7°C
  3 BF
  69%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  5 BF
  25%

Από την περσινή διαμαρτυρία στο Σύνταγμα εργαζομένων στα λιπάσματα Καβάλας

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η μεγάλη νίκη των εργαζομένων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Επιστροφή στο... μέλλον για τους 180 απολυμένους της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα. Επιστρέφουν στις θέσεις τους ώς τις 22 Ιανουαρίου και παίρνουν 4.000 ευρώ ο καθένας αναδρομικά, μετά 18 μήνες αγώνων που δόθηκαν στους δρόμους, στις δικαστικές αίθουσες και στο υπουργείο Εργασίας.

Η απόφαση για την επιστροφή των απολυμένων στις θέσεις εργασίας τους και η καταβολή των αναδρομικών συμφωνήθηκαν την Παρασκευή στην Αθήνα μετά την τριμερή διαβούλευση εργαζομένων-εργοδοτών-υπουργείου Εργασίας, μια διαδικασία η επιτυχής έκβαση της οποίας αποδίδεται εν πολλοίς στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Ανδρέα Νεφελούδη.

Ακολούθησε γενική συνέλευση των μελών του Σωματείου Εργαζομένων της ΒΦΛ, σε κλίμα ευφορίας, προκειμένου να επικυρωθούν οι αποφάσεις της τριμερούς.

Στο επίκεντρο βρέθηκε ο πρόεδρος του σωματείου, Νίκος Βογιατζίδης, που έγινε δεκτός με χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού.

Ο ίδιος χαρακτήρισε υποδειγματική τη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εργασίας και οδήγησε στην αίσια έκβαση, ενώ εξήρε τον ρόλο του κ. Νεφελούδη, που μετά και αυτή την επιτυχία αναδεικνύεται σε μετρ της διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων.

Η συμφωνηθείσα απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων:

● Την άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις ώς και τις 22 Ιανουαρίου 2018.

● Την άμεση καταβολή χρηματικού ποσού 4.000 ευρώ ως έναντι των δεδουλευμένων που έχουν λαμβάνειν οι εργαζόμενοι (2.000 ευρώ θα λάβουν όλοι μέχρι το τέλος του 2017).

● Την καταβολή 11 ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων, χρήματα τα οποία θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.

● Η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον των εργαζομένων.

● Οι 180 εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στην εταιρεία ELFE, θυγατρική της ΒΦΛ, αλλά προβλέπεται ότι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη... νέα εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε., που δημιουργήθηκε το 2016, επίσης συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ωστόσο η τελευταία εταιρεία ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη άδεια λειτουργίας καθώς εκκρεμεί σχετική απόφαση του ΣτΕ για το θέμα.

Εξυγίανση

Θολό παραμένει το τοπίο σχετικά και με τα υπέρογκα χρέη της εταιρείας (ξεπερνούν τα 240 εκατ. ευρώ) προς τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, το ΙΚΑ και τις τράπεζες.

Η εργοδότρια εταιρεία μέσα στο 2018 σκοπεύει να προχωρήσει σε εξυγίανση της βιομηχανικής μονάδας της Καβάλας και να θέσει σε εφαρμογή ένα ελκυστικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου όσων εργαζομένων το επιθυμούν.

Το θέμα της ΒΦΛ, με τη βιομηχανία ομαδικών απολύσεων, τους απλήρωτους εργαζομένους, τη δημιουργία διαδοχικών εταιρειών με κρυφή ατζέντα και καινούριους ΑΦΜ, είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» στις 18.2.2017 («Οι τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη»).

«Οι 180 εργαζόμενοι παραμείναμε ενωμένοι επί 18 μήνες, η κυβέρνηση άσκησε τις απαραίτητες πιέσεις, η διαδικασία ήταν υποδειγματική από την πλευρά του Αν. Νεφελούδη και το κλίμα άλλαξε θετικά με τις δηλώσεις και του ίδιου του πρωθυπουργού», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Βογιατζίδης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση τώρα «οφείλει να είναι εγγυητής της καλής λειτουργίας του εργοστασίου».

Ιστορικό

Η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) ιδρύθηκε το 1961 ως θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας.

Το εργοστάσιο παραγωγής λιπασμάτων νοτιοδυτικά της Νέας Καρβάλης άρχισε να λειτουργεί το 1965. Το 2000 έγινε συγχώνευση της ΒΦΛ με την εταιρεία Χημικές Βιομηχανίες Βορείου Ελλάδος ΑΒΕΕ.

Η εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση εξαγοράστηκε το 2009 από την ELFE SA και έκτοτε πήρε την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΒΕΕ (Ελληνικά Λιπάσματα ELFE).

Οι άδειες εκμετάλλευσης μονάδων του εργοστασίου μεταβιβάστηκαν από την Ελληνικά Λιπάσματα ELFE στις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ και PFIC Ltd το καλοκαίρι του 2015.

Η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ παραιτήθηκε του δικαιώματος εκμετάλλευσης μονάδων του εργοστασίου τον χειμώνα του 2016, ενώ το ίδιο έτος ιδρύθηκε η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε. με σκοπό τη δραστηριοποίησή της στο εργοστάσιο.

Η επιχείρηση είναι υπό την ιδιοκτησία του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ενώ από το 2012 φάνηκαν οι πρώτες αρρυθμίες.

Το 2016 και κυρίως τη φθινοπωρινή περίοδο η παραγωγή μειώθηκε κατά πολύ λόγω απενεργοποίησης των περισσότερων εγκαταστάσεων του εργοστασίου με αμέσως επόμενο την υπολειτουργία του.

Την ίδια χρονιά ξεκίνησαν οι αντιδράσεις του προσωπικού μετά τις απολύσεις μόνιμου και προσωρινού προσωπικού αλλά και τη δραστική μείωση της μισθοδοσίας.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέα εργασιακή αναταραχή στα Λιπάσματα της Καβάλας
Αντιμέτωποι με εργοδοτικές πιέσεις και εκβιαστικά διλήμματα έρχονται για άλλη μία φορά οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο λιπασμάτων της ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, στην Καβάλα.
Νέα εργασιακή αναταραχή στα Λιπάσματα της Καβάλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
Η Τράπεζα Πειραιώς επιχειρεί να αποψιλώσει την ΕΒΖ μέσω «σχεδίου εξυγίανσης» που συζητήθηκε με τη διαδικασία του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
«Πίκρα» για τη Βιομηχανία Ζάχαρης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η ΒΙΟΜΕ... γλίτωσε και χθες, αλλά κινδυνεύει ακόμα
Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται για τους συνεταιριστές της ΒΙΟΜΕ. Αλλος ένας πλειστηριασμός του νέου γύρου κηρύχθηκε άγονος χθες, αλλά στις 27 Ιουνίου η διαδικασία θα επαναληφθεί.
Η ΒΙΟΜΕ... γλίτωσε και χθες, αλλά κινδυνεύει ακόμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
Μια δικαστική απόφαση που καθυστερεί να εκδοθεί επί τέσσερις μήνες, θέτει σε κίνδυνο το φιλόδοξο σχέδιο Αμερικανών για τη Hellenic Steel, που αναμένεται να φέρει 400 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Επένδυση 100 εκατ. ευρώ «κόλλησε» στη Δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
«Ανάσταση» για τη Hellenic Steel και με τη βούλα της Δικαιοσύνης! Η βορειοελλαδίτικη χαλυβουργία, που βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης από το 2015, πέρασε τις Συμπληγάδες των πιστωτών, στους οποίους...
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλό και το κακό σενάριο
Με «καλό» και «κακό» σενάριο εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας στους τευτλοκαλλιεργητές, που είχαν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πείθοντάς τους εν...
Το καλό και το κακό σενάριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας