• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.2°C / 29.0°C
  4 BF
  27%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.6°C / 29.0°C
  2 BF
  32%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 30.4°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 27.0°C
  1 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 23.3°C
  4 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 23.5°C
  2 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 23.8°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 24.0°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  46%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 28.3°C
  2 BF
  30%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  3 BF
  15%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 27.2°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  30%

Προς πτώχευση η ΣΕΚΑΠ - Μέρες αγωνίας για το προσωπικό

«Καπνός» η επένδυση, στην... καύτρα οι εργαζόμενοι

 • A-
 • A+

«Στο άδειο μου πακέτο απόψε μπήκες, δεν ξέρω τι ζητάς και αν το βρήκες...». Το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό εγχείρημα του Ιβάν Σαββίδη στη βόρεια Ελλάδα, η εξαγορά της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη, μοιάζει να οδηγείται σε άδοξο τέλος, όχι μόνο για τον ίδιο αλλά κυρίως για τους 170 εργαζομένους της που σε μια τέτοια περίπτωση θα έλθουν να προστεθούν στους χιλιάδες ανέργους της Θράκης.

Η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ανακοίνωσε ήδη ότι το διοικητικό συμβούλιό της θα συνεδριάσει αύριο εκτάκτως προκειμένου να δρομολογήσει την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Στο πλαίσιο της ουσιαστικής παρεμπόδισης της λειτουργίας της εταιρείας, λόγω της έκδοσης απορριπτικής απόφασης από το Εφετείο Κομοτηνής για το πρόστιμο ύψους 38 εκατ. ευρώ για παραβάσεις οι οποίες έλαβαν χώρα το 2009, καθώς και της πρόσφατης απόφασης των τελωνειακών αρχών της Ξάνθης, η οποία κατέστησε ανέφικτη την πώληση προϊόντων στην εσωτερική αγορά, η ΣΕΚΑΠ ανακοινώνει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου.

»Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, με τη συμμετοχή ειδικών από κορυφαίες ελληνικές εταιρείες, που εξειδικεύονται σε θέματα πτωχεύσεων. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ θα συζητήσουν τη διαμορφωθείσα κατάσταση και θα ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη διαδικασία αναγκαστικής πτώχευσης της επιχείρησης».

Η άλλοτε κραταιά συνεταιριστική καπνοβιομηχανία της Ξάνθης πέρασε το 2013 στα χέρια του ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, που ωστόσο δεν φαίνεται διατεθειμένος να ρίξει άλλα χρήματα, ειδικά για πρόστιμα και λάθη παλαιότερων διοικήσεων...

Οπως είναι φυσικό, μετά τις εξελίξεις αυτές, οι 170 εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ διανύουν ώρες αγωνίας, αφού πριν περάσει καλά καλά μια πενταετία που τα πράγματα έδειχναν να αλλάζουν προς το καλύτερο, βρίσκονται ξανά εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν: αντιμετωπίζουν δηλαδή πολύ σοβαρά το φάσμα της ανεργίας.

Σοκ στο Εφετείο

Το σοκ ήρθε από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επικυρώνει ουσιαστικά ένα βαρύ πρόστιμο 38,2 εκατ. ευρώ το οποίο είχε επιβάλει το τελωνείο στην καπνοβιομηχανία της Θράκης το 2008 για τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές.

Ωστόσο, φαίνεται πως για το δικαστήριο ήταν παγερά αδιάφορο ότι επρόκειτο για μια διοικητική ποινή που επιβλήθηκε πριν η εταιρεία εξαγοραστεί από τον όμιλο Σαββίδη, στον οποίο γνωστοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την εξαγορά της! Παρά τις συνθήκες αυτές, το Εφετείο δεν έκανε δεκτές τις ενστάσεις της νέας ιδιοκτησίας, η οποία πλέον καλείται, αν απορριφθεί και η νέα προσφυγή που καταθέτει, να καταβάλει «ζεστά» 38,2 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ προέρχονται από προσαυξήσεις.

Ας σημειωθεί ότι στο χρονικό διάστημα 2013-2015 η ΣΕΚΑΠ έχει καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο συνολικά 309 εκατομμύρια ευρώ για ειδικό φόρο κατανάλωσης και άλλα τέλη, ενώ διατείνεται πως έχει επενδύσει περισσότερα από 35 εκατομμύρια ευρώ.

Διεκδικήσεις

Βλέποντας ορατό τον κίνδυνο κλεισίματος μετά το ενδεχόμενο μιας τέτοιας δυσμενούς δικαστικής εξέλιξης, οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ μόλις τον περασμένο Μάιο είχαν εκδώσει μια σχεδόν προφητική ανακοίνωση στην οποία ανέφεραν:

«Εμείς οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ που άλλοτε μεσουρανούσε στηρίζουμε την εταιρεία μας με τον κόπο μας και την παροχή εργασίας μεγάλης εξειδίκευσης, θα πρέπει για μία ακόμη φορά (δυστυχώς αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια της κρίσης) να διατυπώσουμε τις θέσεις μας ως εργαζόμενοι και να προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας όλων αυτών των ετών που καθορίζονται από τέσσερις βασικούς πυλώνες στους οποίους εμείς και οι οικογένειές μας έχουμε ακουμπήσει το μέλλον μας:

-Τη συνέχιση και αδιάκοπη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ.
-Τη διατήρησή της στην ακριτική περιοχή της Ξάνθης, όπως την οραματίστηκαν οι ιδρυτές της.
-Τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας με το υφιστάμενο και πλήρως καταρτισμένο προσωπικό της.
-Την προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της ΣΕΚΑΠ και τη δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας».

Χθες, η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία, Κώστα Γαβριηλίδη, που επέστρεφε εκτάκτως από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές κι επιφυλάχθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ώσπου να ενημερωθεί από πρώτο χέρι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τον Φεβρουάριο κρίνεται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ
«Εθνικό συμφέρον» η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη. Με τον ισχυρισμό αυτόν και μέσα σε πλήθος εργαζομένων και αλληλέγγυων από την ακριτική πόλη, συζητήθηκε, στο Διοικητικό Πρωτοδικείο...
Τον Φεβρουάριο κρίνεται το μέλλον της ΣΕΚΑΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15 μέρες προθεσμία
Παράταση ζωής 15 ημερών έδωσε η Θέμις στη ΣΕΚΑΠ. Λίγο πριν από την έλευση του 2018, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής έκανε δεκτό το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσε ο δικηγόρος της εταιρείας...
15 μέρες προθεσμία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
20 μέρες αναμονή για το πρόστιμο - χτύπημα στις αριστερές ιδέες
Σε 20 μέρες... κληρώνει για το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 ευρώ που επιβλήθηκε προεκλογικά στον υποψήφιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θανάση Αγαπητό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για αφισοκόλληση. Εντυπωσιακό κύμα...
20 μέρες αναμονή για το πρόστιμο - χτύπημα στις αριστερές ιδέες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
«Ανάσταση» για τη Hellenic Steel και με τη βούλα της Δικαιοσύνης! Η βορειοελλαδίτικη χαλυβουργία, που βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης από το 2015, πέρασε τις Συμπληγάδες των πιστωτών, στους οποίους...
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το καλό και το κακό σενάριο
Με «καλό» και «κακό» σενάριο εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Βιομηχανίας Στ. Πιτσιόρλας στους τευτλοκαλλιεργητές, που είχαν καταλάβει τα γραφεία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πείθοντάς τους εν...
Το καλό και το κακό σενάριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη Τετάρτη για τη ΣΕΚΑΠ
Κρίσιμο μεσημέρι σήμερα για τους 170 εργαζομένους της ΣΕΚΑΠ και τις οικογένειές τους, καθώς πρόκειται να συζητηθεί σήμερα στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Κομοτηνής, η αίτηση αναστολής για τον καταλογισμό...
Μεγάλη Τετάρτη για τη ΣΕΚΑΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας