• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.8°C / 10.1°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.4°C / 6.3°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.5°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.3°C / 5.7°C
  2 BF
  73%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.2°C
  2 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.6°C / 10.1°C
  2 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.4°C
  2 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 9.6°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 5.9°C / 9.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 4.5°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 9.8°C / 13.2°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.0°C / 10.3°C
  1 BF
  66%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -0.7°C / 2.7°C
  0 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 0.4°C / 6.4°C
  1 BF
  68%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  80%

Από έναν χρυσαυγίτη αναστατώθηκε η ακαδημαϊκή κοινότητα στη Θράκη

ΕUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Ωρα να σπάσει το απόστημα

 • A-
 • A+

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα το πλήρες ντοκουμέντο της υπόθεσης με την Εισαγγελία Ροδόπης που επιμένει, όπως αποδεικνύεται, στο κυνήγι «μαγισσών» και επιμένει στην ποινικοποίηση της άποψης κι όλα αυτά με αφετηρία τις καταγγελίες «πατενταρισμένων» χρυσαυγιτών.

Σύμφωνα με την «περίληψη συμβάντος» που καταγράφει η Διεύθυνση Ασφαλείας Κομοτηνής και οδήγησε στο απίστευτο αίτημα καταγραφής ονομάτων, διευθύνσεων και τηλεφώνων καθηγητών του Δημοκρίτειου, η αλληλουχία των... κινήσεων με αφετηρία την Εισαγγελία Ροδόπης έχει ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο.

Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην ασφάλεια:

«Την 19-07-2016 και ώρα 20.00 μετέβη στο Α.Τ. Κομοτηνής, ο ΑΛΑΤΖΑΣ Ελευθέριος [...] κάτοικος Κοσμίου - Ροδόπης, αγρότης, Γραμματέας της Τ.Ο. του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή, εγχείρησε την από 19-07-2016 μηνυτήρια αναφορά του, κατά των:

α) ΑΛΗ ΤΣΑΒΟΥΣ (ΑΛΗ ΤΣΑΟΥΣ εις το ορθόν) Μουσταφά, πρόεδρο του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας,
β) ΑΧΜΕΤ ΟΓΛΟΥ Οζάν, αντιπρόεδρο του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας και κατά
γ) παντός άλλου υπευθύνου,
για παράβαση των άρθρων του Π.Κ. αναφέροντας συγκεκριμένα ότι σε πλήθος Δημοσίων Ομιλιών και Παρεμβάσεών τους, έχουν αποπειραθεί με τις τοποθετήσεις και δηλώσεις τους να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως “Τουρκική”».

Κατόπιν αυτού ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, Διονύσης Λαμπρίδης, αποφάσισε να δώσει εντολή για προκαταρκτική εξέταση «για παράβαση άρθρων [...] σχετικά με Προδοσία της Χώρας - Προσβολή εναντίον της Διεθνούς Ειρήνης της Χώρας - Διατάραξη της Ειρήνης των Πολιτών».

Εισαγγελικές παραγγελίες

Τέσσερις φορές διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής εισαγγελικές παραγγελίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, γεγονός που καταδεικνύει όχι μόνο την εισαγγελική επιμονή να σχηματιστεί δικογραφία και να οδηγηθεί η υπόθεση σε δικαστήριο αλλά και την υποχρέωση του διοικητή Κ.Ζ. να συμμορφωθεί με τις εντολές.

Οσο λοιπόν, αν κι ο ίδιος μετά τις απαράδεκτες διατυπώσεις στο αστυνομικό έγγραφο που εστάλη στο Δημοκρίτειο έπαψε πλέον να προΐσταται του τμήματος, δεν παύει να είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα όσων επαναφέρουν μέσω μηνύσεων τις γνωστές από το μαύρο παρελθόν μετρήσεις «εθνικοφροσύνης».

● Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε στις 20/7/2016 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης στο τμήμα ασφαλείας Κομοτηνής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης «προκειμένου ληφθούν ένορκες καταθέσεις του μηνυτή και των προτεινόμενων (δύο) μαρτύρων, επιπλέον δε, να εξετασθούν χωρίς όρκο οι μηνυόμενοι».

● Στις 30/1/2017 διαβιβάζεται η δικογραφία από την Εισαγγελία «προκειμένου να συνεχιστεί η προκαταρκτική ώστε να διευκρινίσει ο μηνυτής σε ποιες συγκεκριμένες εκδηλώσεις ειπώθηκαν οι ανωτέρω καταγγελλόμενες δηλώσεις των μηνυόμενων προσώπων».

● Στις 27/4/2017 διαβιβάζεται εκ νέου η δικογραφία στο τμήμα με τον εισαγγελέα να ζητάει συγκεκριμένα έγγραφα: Τη Συνθήκη της Λωζάννης και όλες τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν την υπόθεση διάλυσης του σωματείου με την επωνυμία «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε τελεσίδικα η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ πρόσφατα με ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα επανεκδίκασης (στα αστικά δικαστήρια) υπόθεσης για την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ΕΔΔΑ.

● Στις 14/11/2017 υποβάλλεται το επίμαχο εισαγγελικό αίτημα «παρακαλούμε όπως συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση διερευνώντας αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών [...] οι οποίες ασχολούνται με τη χρήση του όρου “τουρκική μειονότητα” και τι συνέπειες έχει τούτο στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με την Τουρκία, καθώς και στο εσωτερικό της χώρας.

Εάν είναι δυνατόν να ληφθούν ένορκες καταθέσεις τέτοιων μελετητών ή ενδεχομένως καθηγητών του ΔΠΘ προκειμένου να καταδειχτεί ο κίνδυνος διατάραξης των φιλικών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας και ο κίνδυνος αμοιβαίας διχόνοιας μεταξύ των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση να ληφθεί ένορκη κατάθεση αστυνομικού για τα παραπάνω θέματα».

Οπως γράψαμε στην «Εφ.Συν.» (14/12/2017) ο «εθνάρχης» Καραμανλής ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε τον όρο «τουρκική» συνομιλώντας το 1978 με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας χωρίς να δημιουργηθεί καμία διατάραξη σχέσεων με τη γειτονική χώρα ούτε και διχόνοια μεταξύ των πολιτών!

Μετά από αυτή την εντολή συντάχτηκε -όπως συντάχτηκε- το ανακληθέν πλέον αστυνομικό έγγραφο που δημοσιοποίησε ο καθηγητής Ι. Ληξουριώτης.

Ευρωπαϊκό κεκτημένο

Η επανεμφάνιση του «ελληνόμετρου» μετά τη μήνυση ενός χρυσαυγίτη μπορεί μεν να αφορά μία μεμονωμένη και ακατανόητη εισαγγελική παραγγελία, δεν παύει όμως να δημιουργεί ξανά βαριές σκιές και ειδικά σε ό,τι αφορά την ισονομία μεταξύ των τόσο αποκλεισμένων μέχρι πρόσφατα πολιτών της μειονότητας.

Την ώρα που η ελληνική Βουλή προχωράει έστω και με μικρά βήματα στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας του αναχρονιστικού νόμου της σαρίας, την ώρα που οι δύο χώρες συνομιλούν επίσημα, οι χρυσαυγίτες βρίσκουν ευήκοα εισαγγελικά ώτα για να στηρίξουν γελοίες κατηγορίες ξαναστήνοντας ένα σκηνικό έντασης στην πολύπαθη αυτή περιοχή, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η ηγεσία τους δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση.

Η Εισαγγελία Ροδόπης, αντί να βάλει παρόμοιες και απαράδεκτες για μία ελεύθερη κοινωνία μηνυτήριες αναφορές στο αρχείο, ζητάει προανακριτικές «έρευνες» εθνικοφροσύνης. Η χρήση του οποιουδήποτε όρου ή του αυτοπροσδιορισμού ενός πολίτη με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί, ευτυχώς είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και προφανέστατα δεν αποτελεί κίνδυνο.

Ασφαλώς θα θυμάται η Εισαγγελία Ροδόπης ότι οι εντάσεις, τα πογκρόμ και η βία προκλήθηκαν στο παρελθόν από τους ίδιους εθνικιστικούς και παρακρατικούς κύκλους που υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών της περιοχής.

Η υπόθεση της Εισαγγελίας Ροδόπης θυμίζει τις «ένδοξες» στιγμές των πιστοποιητικών φρονημάτων.

Ενωση Εισαγγελέων

«Oι Ελληνες εισαγγελείς σέβονται και προστατεύουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και είναι οι κυριότεροι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση [...]». Θα επρόκειτο για μια εξαιρετικά παρήγορη ανακοίνωση αν δεν δημιουργούσε ανησυχία το ότι λίγο παρακάτω αναφέρεται «σε παραπληροφορημένα δημοσιεύματα, τα οποία αβασίμως έκαναν λόγο για προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης σε βάρος ακαδημαϊκών».

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν λέει λέξη για τις δικογραφίες που σχηματίζονται εναντίον πολιτών που απλά εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους!

Γιώργος Πεταλωτής: «Προσιδιάζει σε δίωξη φρονήματος»

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Πεταλωτής, έκανε την παρακάτω ανάρτηση:

«Η παραγγελία που δόθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης προς την Αστυνομική Διεύθυνση, σαφώς εκθέτει και τον Εισαγγελέα (δεν γνωρίζω ποιος υπογράφει) που την έδωσε και μέσω αυτού τη Δικαιοσύνη.
Αν όντως αναζητούσε πραγματογνώμονα, όπως διαρρέεται, αντί να ερευνήσει, να ρωτήσει τηλεφωνικά ή διά ζώσης δικηγόρους που ασχολούνται ή διδάσκοντες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που δικηγορούν στην Κομοτηνή και να τους καλέσει μετά από συνεννόηση μαζί τους, προτίμησε μία παραγγελία που προσιδιάζει σε δίωξη φρονήματος με εύλογες συνέπειες.
Ενδεχόμενη απειρία, σίγουρη ατολμία να τίθενται στο αρχείο εγκλήσεις που όζουν ρατσισμό, φασισμό και δικομανία, έλλειψη σοβαρής επεξεργασίας, οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα που αναστατώνουν, ενισχύουν την καχυποψία απέναντι στη Δικαιοσύνη και την Πολιτεία ως εγγυητή των ατομικών ελευθεριών [...]».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι «εθνικά ανήσυχες» και οι νηφάλιες φωνές στη Θράκη
Η υπόθεση του εισαγγελικού εγγράφου στη Ροδόπη μετά τη μήνυση του χρυσαυγίτη σχετικά με το αν επιτρέπεται ή όχι η ελεύθερη χρήση όρων όπως «τουρκική μειονότητα» δημιούργησε εύλογες ανησυχίες και όχι μόνο στη...
Οι «εθνικά ανήσυχες» και οι νηφάλιες φωνές στη Θράκη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στ. Σακελλίων: «Αρκετά πια με την εισαγγελία πρωτοδικών Ροδόπης»
Ο δημοσιογράφος και γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταμάτης Σακελλίων σε σχόλιό του, στο rodopinews, σημειώνει με νόημα πως «ο έλεγχος των φρονημάτων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά...
Στ. Σακελλίων: «Αρκετά πια με την εισαγγελία πρωτοδικών Ροδόπης»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ηξεραν ότι στο αυτοκίνητο είναι Αθίγγανοι και «γάζωσαν τον γιο μας, όχι τις ρόδες»
Η οικογένεια του θύματος, με υπόμνημά της στην ανακρίτρια Πειραιά, ζητάει πλήρη διαλεύκανση της ανθρωποκτονίας, με αναπαράσταση στο σημείο του εγκλήματος και διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου.
Ηξεραν ότι στο αυτοκίνητο είναι Αθίγγανοι και «γάζωσαν τον γιο μας, όχι τις ρόδες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ακροβατικό σκεπτικό της εισαγγελέως Λαμίας
Η εισαγγελέας Λαμίας συμπεραίνει ότι στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα δεν τίθεται θέμα διαχρονικού δικαίου και επομένως εφαρμογής του ηπιότερου νόμου σχετικά με το αίτημα αποφυλάκισή του.
Ακροβατικό σκεπτικό της εισαγγελέως Λαμίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεράστιες οι ευθύνες του υπ. Παιδείας
Το φίδι ζει στα θρανία που κάθονται τα παιδιά μας, έρπει στα προαύλια και με γλώσσα διχαλωτή εμποτίζει μίσος και φασιστικό δηλητήριο τους μαθητές στα σχολεία.
Τεράστιες οι ευθύνες του υπ. Παιδείας, που μόλις χθες αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Η προαγωγή της κυρίας Οικονόμου
Η εισαγγελέας που αθώωσε με την πρότασή της τη Χρυσή Αυγή, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, είναι «φαβορί» για αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Η προαγωγή της κυρίας Οικονόμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας