• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 29.6°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 28.6°C
  3 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.1°C / 29.9°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 29.6°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 28.0°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 24.4°C
  0 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.7°C
  4 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 26.6°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 28.4°C
  2 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  68%

Καταγγελία Σωματείων για την πρόθεση καταπάτησης της καθιερωμένης εθιμικής αργίας της 26ης Δεκεμβρίου από την επιχείρηση που διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα

Εκπτώσεις... αργιών από τα πολυκαταστήματα

 • A-
 • A+

Την παροιμία «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» επιβεβαιώνουν οι προθέσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να καταπιούν και τις τελευταίες ανάσες εργαζομένων για ξεκούραση, μαδώντας τη μαργαρίτα με κατοχυρωμένες αργίες του εμπορίου. Αφού ροκάνισαν το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία, αφού τους άνοιξε η όρεξη με τις «Λευκές Νύχτες» και τις «Μαύρες Παρασκευές», τώρα έβαλαν στο μάτι τις εθιμικές αργίες της 26ης Δεκεμβρίου, της 2ας Ιανουαρίου και των Θεοφανίων.

Ανάστατοι είναι οι εργαζόμενοι στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα, του πολυεθνικού ομίλου ΜcArthurGlen, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες, τους έχει ήδη ζητηθεί να εργαστούν τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και άλλα σωματεία έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις και παρεμβάσεις ενάντια στην πρόθεση της διοίκησης του εκπτωτικού χωριού να καταπατήσει την καθιερωμένη εθιμική αργία.

Υπουργική παρέμβαση

Το αχανές εκπτωτικό χωριό των 21.000 τετραγωνικών μέτρων, των 100 καταστημάτων και των 600 εργαζομένων φαίνεται πως λειτουργεί ως «λαγός» για τις υπόλοιπες εμπορικές αλυσίδες, αφού αντίστοιχη φημολογία διακινείται και σε άλλα πολυκαταστήματα όπως τα Mall και τα Factory Outlet.

Η ΟΙΥΕ απηύθυνε επιστολή στην υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, να κηρύξει ημέρα υποχρεωτικής αργίας την 26η Δεκεμβρίου, εφόσον το McArthurGlen ή άλλος εργοδότης ανακοινώσει λειτουργία των καταστημάτων την ημέρα αυτή.

Μία τέτοια κίνηση, σημειώνουν, θα στείλει ηχηρό μήνυμα προστασίας των εργαζομένων, που «όχι μόνον έχουν δει δραματική μείωση των μισθών τους, όχι μόνο έχουν απολέσει τη δυνατότητα σύναψης εθνικής κλαδικής ΣΣΕ καθολικά δεσμευτικής, όχι μόνο έχουν γίνει εργαζόμενοι-λάστιχο χωρίς ελεύθερο και προσωπικό χρόνο, αλλά τώρα κινδυνεύουν να απολέσουν και τα ελάχιστα εναπομείναντα δικαιώματά τους, όπως αυτό της αργίας της 26ης Δεκεμβρίου».

Η υπουργός Εργασίας απάντησε άμεσα, κηρύσσοντας υποχρεωτική αργία την 26η Δεκεμβρίου, «για όλες τις επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες οι οποίες αργούν τις Κυριακές».

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, ημέρα απεργίας στο εμπόριο, η ΟΙΥΕ και το ΕΚΑ θα παρέμβουν στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα για να στηρίξουν τις αποφάσεις των εργαζομένων να μη δουλέψουν στις 26 Δεκεμβρίου και να ενημερώσουν το καταναλωτικό κοινό.

Η απόπειρα μετατροπής της 26ης Δεκεμβρίου σε εργάσιμη είναι μόνο η αρχή, φοβούνται οι εργαζόμενοι. Η επόμενη εθιμική αργία που θα φαγωθεί είναι η 2α Ιανουαρίου, όπως έγινε ήδη πέρυσι.

«Οι εργοδότες θέλουν να χρησιμοποιήσουν και όλες τις Κυριακές του χρόνου και τις κατ’ έθιμον αργίες για να προσελκύσουν οικογένειες τις μέρες των γιορτών. Το αποτέλεσμα είναι να μετατίθεται ο τζίρος στα εμπορικά κέντρα, να αφανίζεται το τοπικό εμπόριο στις γειτονιές και ο εργαζόμενος να εξουθενώνεται σωματικά και ψυχολογικά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας της ΟΙΥΕ, Παναγιώτης Κυριακούλιας.

Με την προϋπόθεση της διαφύλαξης της ανωνυμίας του μίλησε στην «Εφ.Συν.» εργαζόμενος σε ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα του εκπτωτικού χωριού:

«Πέρυσι δουλέψαμε στις 2 του Γενάρη, αφού είχαμε ήδη δουλέψει τρεις Κυριακές τον Δεκέμβριο. Ούτε πέρυσι το ανακοίνωσαν επίσημα, παρά μόνο την τελευταία στιγμή. Φέτος λέμε δεν πάει άλλο γιατί ξέρουμε ότι δεν θα σταματήσουν εδώ. Υπογράψαμε ένα χαρτί σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι στο κατάστημα που εργάζομαι, ότι δεν επιθυμούμε και δεν έχουμε σκοπό να εργαστούμε τη συγκεκριμένη ημέρα. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται σε πολλά άλλα καταστήματα, με δεκάδες υπογραφές».

Εξοντωτικά ωράρια

Η εκπρόσωπος επικοινωνίας του ΜcArthurGlen δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο από την πλευρά της εταιρείας και, όποια και αν είναι η απόφαση, θα ανακοινωθεί επίσημα στις επόμενες ημέρες.

Ανεπίσημα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Γ. Κασιμάτης, φέρεται να έχει δηλώσει σε συνδικαλιστές του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων που του ζήτησαν να σταματήσει το ξεζούμισμα των εργαζομένων ότι «στην Ευρώπη λειτουργούν κανονικά οι επιχειρήσεις όλες τις ημέρες της εβδομάδας και δεν καταλαβαίνω γιατί εδώ να υπάρχει ειδικό εργασιακό καθεστώς και οι εργαζόμενοι να κουράζονται να εργαστούν».

Oπως σημειώνουν τα συνδικάτα, ήδη οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξοντωτικά 10ωρα και 12ωρα ωράρια, ενώ βρίσκονται συνολικά πάνω από 15 ώρες στον δρόμο, μετακινούμενοι προς και από τα Σπάτα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία
​Το αμερικανικό σλόγκαν «Ψώνια μέχρι τελικής πτώσης» -shop till you drop- αποφάσισαν να κάνουν πράξη οι μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι Factory Outlet στην Πειραιώς, το εκπτωτικό χωριό MacArthur Glenn στα Σπάτα και...
Οι εμπορικοί όμιλοι έβαλαν στο μάτι την εθιμική αργία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλη μια φορά «Ποτέ την Κυριακή»
Απεργιακές περιφρουρήσεις-μπλόκο στο κυριακάτικο shopping πραγματοποίησαν εμποροϋπάλληλοι και συλλογικότητες που συμμετέχουν στο «Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα...
Αλλη μια φορά «Ποτέ την Κυριακή»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ταμείο της «Μαύρης Παρασκευής»
«Του χρόνου όλοι μαζί, μικροί-μεγάλοι» λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Β. Κορκίδης. Με ένα υπερεντατικό 11ωρο δουλειάς πλήρωσαν την ημέρα οι εργαζόμενοι. Αντιφατικά είναι τα στοιχεία για...
Το ταμείο της «Μαύρης Παρασκευής»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία στα εμπορικά
Για να μην κακομαθαίνουν οι εργαζόμενοι ή οι εμποροβιοτέχνες που ξεκουράστηκαν δύο Κυριακές και θεωρήσουν την κυριακάτικη αργία δεδομένη, όπως κατοχυρώθηκε από το 1910, θα έχουν τη χαρά να ξαναδουλέψουν την...
Απεργία στα εμπορικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις»
Η πρώτη Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά και την Αριστερά στην κυβέρνηση βρήκε τους εμποροϋπάλληλους σε 24ωρη απεργία, που κήρυξαν η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και κλαδικά σωματεία. Στην πράξη μόνο κάποιες...
«Να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24ωρη απεργία στο εμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου
«Ποτέ (για ψώνια) την Κυριακή», επιμένουν οι εμποροϋπάλληλοι, προκηρύσσοντας πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου, την έκτη από τις εφτά Κυριακές του χρόνου με ανοιχτά καταστήματα. Το κλίμα δυναμιτίζουν οι...
24ωρη απεργία στο εμπόριο στις 14 Δεκεμβρίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας