Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέος οργανισμός Κτηματολογίου

Ο νέος φορέας θα έχει τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και θα απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο αλλά και στα υποθηκοφυλακεία

EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ

Νέος οργανισμός Κτηματολογίου

  • A-
  • A+

Tην κατάργηση της εταιρείας του Εθνικού Κτηματολογίου και του συνόλου των υποθηκοφυλακείων, με τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων τους σε έναν νέο φορέα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που τέθηκε, από χθες και για μία εβδομάδα, σε δημόσια διαβούλευση.

Ο νέος Οργανισμός Εθνικού Κτηματολογίου, που θα απορροφήσει σταδιακά και μέσα σε μία διετία όλες τις αρμοδιότητες των δύο οργανισμών, θα αναλάβει την ολοκλήρωση των κτηματογραφήσεων ώς το 2020, ένα δύσκολο «στοίχημα» που αποτελεί υποχρέωση της χώρας από το πρώτο Μνημόνιο.

Ως τότε όλα τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν στις περιοχές όπου έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση οφείλουν να υποβάλουν καταστάσεις με τις εισπράξεις τους.

Το νομοσχέδιο, που οριστικοποιήθηκε έπειτα από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και προβλέπεται να ψηφιστεί ώς τις 10 Ιανουαρίου, καταργεί τα περίπου 300 υποθηκοφυλακεία, αρκετά από τα οποία είναι μικρά και υπολειτουργούν, και συγκροτεί 17 κτηματολογικά γραφεία (από ένα στις έδρες των 13 περιφερειών, τρία επιπλέον στην Αττική και ένα επιπλέον στη Θεσσαλονίκη) καθώς και 73 υποκαταστήματα που χωροθετούνται κατά κανόνα στις έδρες των παλιών νομαρχιών.

Ο νέος φορέας θα έχει τη μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και θα απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων στο Κτηματολόγιο αλλά και στα υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα, που σήμερα λειτουργούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στόχος της συγχώνευσης είναι να διευκολυνθούν οι πολίτες σε υπηρεσίες που παρέχονται από τα υποθηκοφυλακεία για κάθε είδους συναλλαγή με ακίνητα (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, υποθήκες κ.λπ.). Θα είναι φορέας αυτοχρηματοδοτούμενος, εξασφαλίζοντας τα βασικά έσοδά του από τα τέλη που θα καταβάλλουν οι πολίτες, ενώ προβλέπεται και έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν υπάρχουν πλεονάσματα, θα αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα τέλη εξακολουθούν να χωρίζονται σε δύο ενότητας, όπως σήμερα, προβλέπονται όμως αυξομειώσεις σε σχέση με τα ισχύοντα. Συγκεκριμένα:

● Παραμένει το γνωστό «κτηματόσημο» και οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν 35 ευρώ κάθε δικαίωμα που δηλώνουν, καθώς και 20 ευρώ για βοηθητικούς χώρους που κατέχουν με χωριστό συμβόλαιο. Επιβαρύνονται επίσης με αναλογικό τέλος ένα τοις χιλίοις επί της αντικειμενικής αξίας, που δεν έχει υπολογιστεί στις έως τώρα κτηματογραφήσεις.

● Γίνονται αυξομειώσεις στα τέλη που καταβάλλουν σήμερα οι πολίτες για τις συναλλαγές τους με τα υποθηκοφυλακεία για τις μεταγραφές συμβολαίων και τη χορήγηση αντιγράφων.

Οι 1.143 εργαζόμενοι

Τα μεγάλα πλεονεκτήματα από τη συγχώνευση είναι το «πάντρεμα» των συμβολαίων με τα τοπογραφικά διατάγματα, που εξασφαλίζουν διαφάνεια στις συναλλαγές, καθώς και η δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για όλα τα ακίνητα που θα επιτρέπει την έκδοση πιστοποιητικών με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή.

Με το νομοσχέδιο κατοχυρώνονται οι θέσεις όλων των 368 εργαζομένων στις κεντρικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου, καθώς και των 582 που δουλεύουν στα περιφερειακά κτηματολογικά γραφεία και των 193 που υπηρετούν στα υποθηκοφυλακεία, έμμισθα και άμισθα.

Οι μόνοι που χρειάζονται μεγαλύτερη διασφάλιση είναι όσοι εργάζονται σήμερα σε άμισθα υποθηκοφυλακεία. Προβλέπεται η απορρόφησή τους στον νέο φορέα, αλλά θα γίνει σε μία διετία και ώς τότε δεν διασφαλίζονται από ενδεχόμενες απολύσεις. Προβλέπει επίσης για πρώτη φορά συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση του νέου φορέα.

Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης σε μία διετία δεν δημιουργεί «αναταράξεις» στην πορεία των μελετών του Κτηματολογίου. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις για τις 26 μελέτες που θα καλύψουν την υπόλοιπη χώρα. Θα απομένουν μόνον πέντε χωρικές ενότητες για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
Παρατάσεις από 15 ημέρες έως και δυόμισι μήνες δίνονται στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 12 περιοχές της χώρας για να υποβάλουν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και αφορούν κυρίως αγροτικές και ημιαστικές ζώνες.
Τελευταία παράταση για το Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
Με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου, το υπουργείο Περιβάλλοντος φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις οι οποίες παρατηρούνται...
Διπλή παρέμβαση στο Κτηματολόγιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και οι παρατάσεις
Σχεδόν 8.000 δικαιώματα επί των ακινήτων δηλώθηκαν πριν κλείσει η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του νέου κέντρου του Κτηματολογίου στο Γαλάτσι, που είναι το πρώτο που εξυπηρετεί ιδιοκτήτες με ακίνητα σε όλη την...
Κτηματολόγιο: οι προθεσμίες για τις δηλώσεις και οι παρατάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κτηματολόγιο: πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά
Με νέα διαδικασία για τη διόρθωση των λαθών, με πλήρη απαλλαγή από το τέλος ενστάσεων και νέο Κέντρο Υποβολής Δηλώσεων που δέχεται αιτήσεις για ακίνητα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, μπαίνει στην τελική...
Κτηματολόγιο: πιο απλά, πιο γρήγορα, πιο φτηνά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων
Με καθυστέρηση δώδεκα χρόνων ξεμπλοκάρει το Κτηματολόγιο για τον Δήμο της Αθήνας. Το 2006, που είχε ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου, είχαν υποβληθεί δηλώσεις για 700.000 δικαιώματα επί των ακινήτων, αλλά δεν...
Ξεκινά από την Αθήνα το μέτρο της προανάρτησης δηλώσεων ακινήτων
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Χαμηλή η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο
Εκανε έκκληση στους πολίτες να υποβάλουν δηλώσεις για τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο και έδωσε συμβουλές για να μην επιβαρυνθούν όσοι τις έχουν αποκτήσει «διά λόγου» στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που...
Χαμηλή η συμμετοχή στο Κτηματολόγιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας