Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κραυγή αγωνίας από τους εργάτες των δήμων

Το 25% των ατυχημάτων, σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, αφορά εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβασιούχους, κοινωφελή εργασία), οι οποίοι «στέλνονται στη δουλειά ανεκπαίδευτοι»

Κραυγή αγωνίας από τους εργάτες των δήμων

  • A-
  • A+

Οι εργάτες στους δήμους βγάζουν κραυγή αγωνίας απαιτώντας την τήρηση της εργασιακής νομοθεσίας, ελέγχους και μέτρα πρόληψης, ώστε να μπει τέλος στη μακάβρια λίστα των δεκάδων θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχεται ότι υπάρχει ακόμη... δρόμος να διανυθεί για την πλήρη εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας στους δήμους. Οι δήμαρχοι θεωρούν υπεύθυνους τους... εργαζόμενους για τους θανάτους στη διάρκεια της εργασίας τους.

Και ταυτόχρονα, δεν υπάρχει ένας επίσημος μηχανισμός καταγραφής εργατικών ατυχημάτων. Αυτά τα συμπεράσματα αποκόμισε όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ: κριτική αποτίμηση και πολιτικές πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου», στο πλαίσιο του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Υγεία.

Από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει μετρήσει «35 συναδέλφους μας που έχουν βρει τον θάνατο από εργατικά ατυχήματα και 45 σακατεμένους», όπως περιέγραψε το μέλος του γενικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Χρ. Ευθυμίου, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία συλλέχθηκαν «από δημοσιεύματα, όχι από στοιχεία δημοσίων υπηρεσιών», επαναλαμβάνοντας αυτό που επισήμαναν και προηγούμενοι ομιλητές από τον χώρο της Υγείας, ότι δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων.

Το 25% των ατυχημάτων, σύμφωνα με τον κ. Ευθυμίου, αφορά εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (συμβασιούχους, κοινωφελή εργασία), οι οποίοι «στέλνονται στη δουλειά ανεκπαίδευτοι». Η πλειονότητα των ατυχημάτων εντοπίζεται στην αποκομιδή απορριμμάτων, τομέα για τον οποίο το μέλος της ΠΟΕ-ΟΤΑ περιέγραψε ως ένα άκρως επικίνδυνο εργασιακό σκηνικό, μιλώντας για περιπτώσεις όπου:

■ Δεν χορηγούνται Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, γάντια, αδιάβροχα κ.λπ.) και σε περιπτώσεις που χορηγούνται, οι δημοτικές αρχές «κοιτάζουν ποια είναι τα πιο φτηνά». Σε άλλες περιπτώσεις «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τα πληρώνουμε από την τσέπη μας», ενώ η νομοθεσία απαιτεί να χορηγούνται από τον δήμο-εργοδότη.

■ Δεν γίνονται οι προβλεπόμενες από τον νόμο εξετάσεις και εμβολιασμοί.

■ Τα οχήματα είναι «σαράβαλα», δεν έχουν κάμερες οπισθοδρομίας, ούτε «κόφτες» και όταν ανεβαίνει ο εργάτης στον βατήρα, αντί να κόβουν ταχύτητα, ανεβάζουν, προκειμένου να εκτελέσουν περισσότερα δρομολόγια, επακόλουθο της υποστελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας στο πλαίσιο των μνημονιακών περιοριστικών πολιτικών.

Χωρίς κυρώσεις

«Οσες καταγγελίες κι αν έχουν γίνει, δεν έχουν επιρριφθεί ευθύνες», με αποτέλεσμα «ο αιρετός να γνωρίζει ότι δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις αν δεν δώσει ΜΑΠ», τόνισε ο κ. Ευθυμίου, ρωτώντας εάν «θα πάει ποτέ κανείς στον εισαγγελέα», στηλιτεύοντας το γεγονός ότι, αντιθέτως, «έχουν σταλεί οι εργαζόμενοι στον εισαγγελέα για τις απεργίες τους, με την επίκληση της δημόσιας υγείας».

Η αναφορά του συνδικαλιστή, ότι οι αιρετοί, αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, πετούν το μπαλάκι στους εργαζόμενους, επιβεβαιώθηκε περίτρανα στη συνέχεια από τον εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ, Ν. Χιωτάκη: υιοθετώντας μια λογική τύπου «φταίνε οι εργαζόμενοι για τα ατυχήματα», επέρριψε ευθύνες στους προϊσταμένους και όχι στους αιρετούς, ενώ υποστήριξε ότι «είναι δικαίωμα του εργαζόμενου να αποφύγει μια εργασία παράνομη», όπως το να ανέβει σε ένα απορριμματοφόρο που δεν έχει περάσει ΚΤΕΟ, λες και τα φαινόμενα απειλών και πίεσης των εργαζόμενων δεν υπήρξαν ποτέ στην Ελλάδα.

Σχετικά με τη συμμόρφωση των δήμων στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του καλοκαιριού του 2016 που παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, σε σύνολο 280 αυτοδιοικητικών φορέων με πάνω από 50 εργαζόμενους, μόνο το 71% απασχολεί γιατρό εργασίας (79% στους δήμους, 49,3% στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), ενώ σε σύνολο 449 φορέων, μόλις το 66,1% απασχολεί τεχνικό προσωπικό ασφαλείας (90,1% στους δήμους, 36,4% στα Ιδρύματα Δήμων).

Σημειώνεται ότι δεν ανταποκρίθηκαν όλοι οι δήμοι στην αποστολή στοιχείων. Αυτοί που ανταποκρίθηκαν υπολογίζεται ότι απασχολούν το 82% του συνόλου των δημοτικών υπαλλήλων.

Ο κ. Πουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επικείμενες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (συγκεκριμένα σε 8.845 θέσεις) στην καθαριότητα των δήμων, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσουν στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και στην ανάσχεση του ρυθμού των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ.

Επί του θέματος, να σημειωθεί ότι χθες ο αρμόδιος υπουργός, Π. Σκουρλέτης, σε συνάντηση με εργαζόμενους του Δήμου Πειραιά, άνοιξε το ενδεχόμενο διενέργειας νέου διαγωνισμού ΑΣΕΠ, για όσα αιτήματα δήμων για προσλήψεις κρίθηκαν εκπρόθεσμα.

Κάνοντας έναν απολογισμό των μέτρων που θέσπισε το υπουργείο με στόχο την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, ο κ. Πουλάκης από βήματος Συνεδρίου θύμισε:

● την επέκταση της χορήγησης ΜΑΠ και σε συμβασιούχους

● την απαγόρευση αποτίμησης ΜΑΠ και γάλακτος σε χρήμα και απόδοσή τους μόνο σε είδος

● τη σύσταση Επιτροπής με αντικείμενο την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τραγικός θάνατος εν ώρα εργασίας εργαζόμενου στην καθαριότητα
Δύο ζωές χαμένες ήταν το αποτέλεσμα ενός τραγικού δυστυχήματος το μεσημέρι της Τρίτης στον Κολωνό. Ενα αυτοκίνητο, εκτός ελέγχου, διέσχιζε την οδό Αλεξανδρείας τη στιγμή που δύο εργάτες της υπηρεσίας...
Τραγικός θάνατος εν ώρα εργασίας εργαζόμενου στην καθαριότητα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργάτης καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων σκοτώθηκε στον δρόμο
Pαραμονής Πρωτοχρονιάς, ο 47χρονος Β.Κ., εργάτης στον Δήμο Χαλκιδέων έχασε ακαριαία τη ζωή του όταν, σε κεντρικό δρόμο της Νέας Αρτάκης, τουριστικό λεωφορείο προσέκρουσε στο απορριμματοφόρο στο οποίο επέβαινε...
Εργάτης καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων σκοτώθηκε στον δρόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
Στο διοικητικό συμβούλιο του περιφερειακού φορέα εκλέχτηκε ο χρυσαυγίτης Ηλίας Παναγιώταρος, βάσει της διαδικασίας που αποφασίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έμειναν εκτός ο Θ. Τζήμερος και οι...
Η Χρυσή Αυγή μπήκε στον ΕΔΣΝΑ με υπουργική εγκύκλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
Σύμφωνα με πηγές της «Εφ.Συν.» τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν οι τελικοί πίνακες της προκήρυξης «μαμούθ» που αφορά θέσεις εργασίας κυρίως στην καθαριότητα και δεν θα υπάρξει εμπλοκή λόγω των εκλογών.
Ερχονται τα αποτελέσματα για τις 8.166 προσλήψεις μονίμων στους δήμους
Σχολικοί φύλακες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ρύθμιση-ομπρέλα για σχολικούς φύλακες
Τη δυνατότητα να επιστρέψουν στους δήμους όπου εργάζονταν πριν καταργηθεί ο κλάδος τους και τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013 δίνει σε πρώην σχολικούς φύλακες ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών στο πολυνομοσχέδιο...
Ρύθμιση-ομπρέλα για σχολικούς φύλακες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ
Καθημερινή πίεση ασκείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς το ΑΣΕΠ για την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018 και τη στελέχωση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων με μόνιμο προσωπικό....
Ασφυκτική πίεση στο ΑΣΕΠ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας