• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.0°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.6°C / 34.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.0°C / 35.4°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 28.6°C
  1 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 34.4°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 27.3°C
  1 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.6°C / 35.6°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 32.7°C
  4 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  5 BF
  48%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  45%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 32.2°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.4°C / 33.1°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  3 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 28.7°C / 31.7°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  57%

Οι δήμαρχοι Χίου και Λέσβου δεν δέχονται την τοποθέτηση κοντέινερ σε ΒΙΑΛ και Μόρια

lesvosnews.net

Ο «πόλεμος» των οικίσκων με θύματα τους πρόσφυγες

 • A-
 • A+

Σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχων Χίου και Λέσβου έχει εξελιχθεί η τοποθέτηση οικίσκων σε ΒΙΑΛ και Μόρια. Η ανάγκη τοποθέτησης των οικίσκων εν όψει του χειμώνα -που ακόμα στα δύο νησιά δεν έχει δείξει τα δόντια του- προσκρούει στο έλλειμμα συνεννόησης και επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, με χαμένους τελικά τους πρόσφυγες, εκ των οποίων χιλιάδες, ακόμη και τώρα, κάθε ηλικίας και φύλου, διαβιούν στην ύπαιθρο με ελάχιστα εφόδια και μόνο με μια καλοκαιρινή σκηνή να τους προφυλάσσει από τις καιρικές συνθήκες.

Οι δύο δήμαρχοι, Μανώλης Βουρνούς και Σπύρος Γαληνός, επικαλούμενοι την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, μετέρχονται κάθε τρόπο προκειμένου να ματαιώσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, φοβούμενοι τυχόν επέκταση των εγκαταστάσεων στα ΚΥΤ, με τον Δήμο Χίου να προσφεύγει στα δικαστήρια και τον δήμαρχο Λέσβου να κινητοποιεί για δεύτερη φορά τα οχήματα του δήμου προκειμένου να μπλοκάρει ξανά στο λιμάνι τα κοντέινερ που μόλις χτες ξεφόρτωσε φορτηγό πλοίο, σε μια δεύτερη επανάληψη των όσων είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Στη Λέσβο, όταν η σχετική είδηση περί έλευσης 65 κοντέινερ για τη Μόρια έγινε γνωστή, κινητοποιήθηκαν όλα τα απορριμματοφόρα του δήμου και παρατάχθηκαν στην μπουκαπόρτα του φορτηγού πλοίου «Αγιος Αντώνιος», παρουσία του δημάρχου Σπύρου Γαληνού, εμποδίζοντας την εκφόρτωσή τους.

Ο ίδιος διαμαρτυρόμενος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη ο οποίος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, τον διαβεβαίωσε ότι δεν θα τοποθετηθούν μέχρι να αποφασίσει επ’ αυτού το Συντονιστικό Οργανο Λέσβου σε συνεδρίαση που έγινε το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Η απόφαση του Συντονιστικού επιβεβαίωσε τον στόχο της πρωινής κινητοποίησης και έτσι η κατάληψη του λιμανιού συνεχίστηκε.

Ο υπουργός στη συνέχεια απέστειλε και σχετική επιστολή στον δήμαρχο, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τη συγκεκριμένη δέσμευση και τονίζοντας την αναγκαιότητα τοποθέτησης των οικίσκων στη Μόρια, ενώ υπενθύμισε ακόμα ότι ήδη έχει ξεκινήσει η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ευάλωτων προσφύγων από τα νησιά.

Στη Χίο την ίδια ώρα το Ειρηνοδικείο με απόφασή του απέρριπτε την αίτηση ανάκλησης που είχε υποβάλει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενάντια στην προσωρινή απαγόρευση συνέχισης των εργασιών εγκατάστασης οικίσκων στη ΒΙΑΛ. Παράλληλα ωστόσο μετέθεσε για αύριο τη συζήτηση της κύριας υπόθεσης, που αρχικά είχε οριστεί για τις 16 Ιανουαρίου, αναγνωρίζοντας το επείγον της κατάστασης και την ανάγκη άμεσης απόφασης για το ζήτημα αυτό.

Σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας διέψευσε ότι δεν έχει ενημερωθεί η δημοτική αρχή και σημείωσε πως έχει ενημερώσει πλήρως τον δήμαρχο για το σχέδιο αντικατάστασης σκηνών με οικίσκους, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

«Θα ήθελα να τονίσω, και όχι να καταγγείλω, ότι αυτοί που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τις κακές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια είναι οι ίδιοι που εμποδίζουν τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε. Η κυβέρνηση θα επιμείνει και θα πετύχει τον στόχο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Διέψευσε επίσης ότι υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για την προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών και τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης. Σημείωσε ότι από τις 27 Ιουλίου έχουν μεταφερθεί 1.263 πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα από τη Μόρια, 677 το τελευταίο 48ωρο, ενώ συνολικά έχουν μεταφερθεί 15.000 από όλα τα ΚΥΤ.

Εξήγγειλε ότι θα ενταθούν οι μεταφορές το επόμενο διάστημα και επισήμανε ότι πρέπει να τηρηθούν οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των ευάλωτων, που δικαιούνται να μεταφερθούν.

«Καλώ τον λαό του νησιού να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και για την αποσυμφόρηση των νησιών και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μέσα στα καμπ. Δεν παίζουμε ένα παιχνίδι προσωπικό καταλογισμού, η κυβερνητική θέση είναι γνωστή και δεν είναι θέση Μουζάλα. Οποιαδήποτε προσπάθεια να χειροτερεύουν οι συνθήκες στα καμπ, να αποτρέπεται η βελτίωσή τους, προκειμένου να ενοχοποιηθεί μετά η κυβέρνηση και συγκεκριμένα πρόσωπα δεν θα είναι ικανή να ματαιώσει τις προσπάθειες», υπογράμμισε ο κ. Μουζάλας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκινά η εκκένωση του καταυλισμού - πρότυπο στο Καρά Τεπέ
Oικογένειες αποτελούμενες από 50 συνολικά άτομα ειδοποιήθηκαν για να μεταφερθούν στον λασπότοπο της δομής που δημιουργήθηκε μετά τη φωτιά στη Μόρια
Ξεκινά η εκκένωση του καταυλισμού - πρότυπο στο Καρά Τεπέ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βροντερό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Χίο και Λέσβο
ΧΙλιάδες κάτοικοι της Χίου και της Λέσβου συγκεντρώθηκαν σήμερα ενάντια στα κέντρα-φυλακές προσφύγων και μεταναστών στα δύο νησιά, απαιτώντας να ακυρωθεί κάθε σχέδιο ανέγερσης κλειστών δομών.
Βροντερό «όχι» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων σε Χίο και Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Λουκέτο αύριο στο Βόρειο Αιγαίο
Για την ακύρωση του σχεδιασμού δημιουργίας υπερδομών στα νησιά και την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής διαμαρτύρονται οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου.
Λουκέτο αύριο στο Βόρειο Αιγαίο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
Ο λαός των δύο νησιών έστειλε ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι νέες δομές δεν πρόκειται να υπάρξουν εμποδίζοντας την αποβίβαση μηχανημάτων στα λιμάνια.
Ναυάγιο Μηταράκη σε Χίο και Λέσβο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δύσκολες οι επόμενες ώρες σε Χίο και Λέσβο – ανησυχία για τους πρόσφυγες
Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται η κατάσταση στο προσφυγικό καταυλισμό του Καρά-Τεπέ, όπου και λόγω της γεωμορφολογίας, πλημμυρίζει και με σαφώς μικρότερες βροχές. 
Δύσκολες οι επόμενες ώρες σε Χίο και Λέσβο – ανησυχία για τους πρόσφυγες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας