• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.7°C
  1 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -2.3°C / 1.3°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.7°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  64%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / 0.7°C
  1 BF
  69%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.7°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.1°C / 7.6°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.5°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 1.9°C / 4.9°C
  3 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 12.9°C
  5 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  91%
 • Κεφαλονιά
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.7°C / 9.7°C
  5 BF
  65%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.5°C / 1.9°C
  2 BF
  93%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.5°C / 4.0°C
  2 BF
  89%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 7.5°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.7°C / 1.0°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.3°C / 1.4°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  77%

Στιγμιότυπο από την απορρύπανση της παραλίας της Γλυφάδας λίγες μέρες μετά από τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ»

EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εμειναν με την... κηλίδα της καταστροφολογίας

 • A-
 • A+

Αισιόδοξοι για την περιβαλλοντική-οικολογική κατάσταση στον Σαρωνικό σε ύδατα και βυθό και για την εξέλιξή της, μετά την πετρελαιοκηλίδα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» που έπληξε στις 10 Σεπτεμβρίου την περιοχή, εμφανίστηκαν στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής οι επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ, οι οποίοι παρουσίασαν συνοπτικά αποτελέσματα των αναλύσεων των πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στην παράκτια ζώνη και στην ανοιχτή θάλασσα του Σαρωνικού κόλπου. Η άποψη των επιστημόνων του Κέντρου είναι ότι δεν μιλάμε για καταστροφή ούτε για εκτεταμένη ρύπανση, ενώ την πληροφορία που είδε το φως της δημοσιότητας ότι υπάρχει ένα μαύρο σεντόνι κάτω στον πυθμένα και θα κάνει 30 χρόνια να εξαφανιστεί τη χαρακτήρισαν «αναληθή».

Στους ολικούς πετρελαϊκούς υδρογονάνθρακες και στην πορεία των αναλύσεων που έχει κάνει το ΕΛΚΕΘΕ μετά το ναυάγιο αναφέρθηκε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Κων. Παρινός: Στις δύο βασικές περιοχές όπου ήταν έντονη η επιβάρυνση, στο Ελληνικό και στη Γλυφάδα, στις 18/9 οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ υψηλές, με εξαίρεση την τέταρτη μαρίνα της Γλυφάδας.

Οσο προχωρούσαν οι ημέρες και οι διαδικασίες της απορρύπανσης, τα επίπεδα αυτά σταδιακά μειώνονταν. Στις 4/12, που έγινε η τελευταία δειγματοληψία, οι συγκεντρώσεις ήταν φυσιολογικές. Στα Σελήνια και στην Κυνόσουρα στις 29/9 οι συγκεντρώσεις ήταν πολύ υψηλές. Στις 4/12, οπότε έγινε η τελευταία δειγματοληψία, αφού είχαν ολοκληρωθεί και οι εργασίες καθαρισμού, οι συγκεντρώσεις κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Στον ανοιχτό Σαρωνικό έγινε δειγματοληψία σε έξι βάθη κοντά στο ναυάγιο. Και στις δύο δειγματοληψίες (Σεπτέμβρη και μέσα Νοεμβρίου) τα επίπεδα των ολικών πετρελαϊκών υδρογονανθράκων στη στήλη του νερού κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Τα ιζήματα

Οσον αφορά τα ιζήματα, τα δείγματα που ελήφθησαν αναλύθηκαν μοριακά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει ήπια επιβάρυνση από το συμβάν σε τέσσερις σταθμούς κοντά στο ναυάγιο, ανοιχτά της Γλυφάδας, του Αγίου Κοσμά και του Παλαιού Φαλήρου.

Εχει γίνει και δεύτερη δειγματοληψία ιζημάτων τον Νοέμβριο, τα αποτελέσματα και η ερμηνεία των οποίων θα ανακοινωθούν στις 20 Δεκεμβρίου. Την ανάγκη να ερευνηθεί ο πυθμένας με οπτικά μέσα επισήμανε ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας, Αριστομένης Καραγεωργής, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε το θέμα και να πούμε ότι δεν υπάρχει πουθενά πετρέλαιο στον πυθμένα, διότι δεν έχουμε κοιτάξει τον πυθμένα με οπτικά μέσα». Εξήγησε ότι πρέπει να γίνει επίσκεψη στον βυθό μ’ ένα ρομποτικό σύστημα, το οποίο λέγεται ARV remote operate vehicle, που διαθέτει το ΕΛΚΕΘΕ, προκειμένου να γίνουν διαδρομές από τη μεριά του ατυχήματος μέχρι την ακτή της Αττικής για οπτική παρατήρηση μέχρι και τα 90 μέτρα βάθος, ενώ για τα πιο ρηχά υπάρχει ένα άλλο σύστημα που λέγεται Drop camera.

«Είμαστε άτυχοι που έγινε αυτό το ατύχημα και τυχεροί που δεν έγινε καταστροφή», ανέφερε και συμπλήρωσε πως εάν το ατύχημα γινόταν σε άλλη περιοχή δεν θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν τόσο άμεσα γιατί δεν έχουν τέτοιους μηχανισμούς αντίδρασης και το κόστος είναι τεράστιο.

Την άποψή του ότι δεν επρόκειτο για «οικολογική καταστροφή», όπως είχε υποστηρίξει από την αρχή του ατυχήματος, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, τονίζοντας ότι η λέξη καταστροφή σημαίνει αναντίστρεπτες επιπτώσεις στο οικοσύστημα και δεν διαπιστώνεται κάτι τέτοιο. «Είναι ωραία τα μεγάλα λόγια και τα εξώφυλλα στις εφημερίδες, αλλά όταν διαψεύδεται κάποιος μέσα σε δύο μήνες, είναι καταστροφικό για την πολιτική του αξιοπιστία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα
Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής φέρνει την υπόθεση της ρύπανσης από το δεξαμενόπλοιο «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής με γραπτό αίτημα που ήδη υπέβαλε το υπουργείο. Η...
Εκτακτη ενημέρωση στη Βουλή για την πετρελαιοκηλίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής
Εντατικά συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό. Τις πληγείσες παράκτιες περιοχές του Πειραιά επισκέφθηκε η ηγεσία του υπ....
Μάχη για την αντιμετώπιση της οικολογικής καταστροφής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρροή πετρελαίου και συλλήψεις
Θαλάσσια ρύπανση περίπου 600 τ.μ. διαπιστώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου σε εγκατάσταση εταιρείας πετρελαιοειδών στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με το Λιμενικό κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης του δεξαμενόπλοιου...
Διαρροή πετρελαίου και συλλήψεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιορισμένης έκτασης θαλάσσια ρύπανση από πλοίο στο Πέραμα
Διαπιστώθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση από λιπαντικά που διέρρευσαν από επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο είναι ανελκυσμένο για διενέργεια ετήσιας επιθεώρησης σε πλωτή δεξαμενή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη...
Περιορισμένης έκτασης θαλάσσια ρύπανση από πλοίο στο Πέραμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μισοβυθίστηκε ρυμουλκό που προκάλεσε ελαφρά ρύπανση στην Ελευσίνα
Από τη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας έχει οριστεί πραγματογνώμονας καθώς και βοηθός πραγματογνώμονα καταδυτικού συνεργείου για συνδρομή στο πλοίο και για εξακρίβωση των αιτιών και των συνθηκών της ημιβύθισής του.
Μισοβυθίστηκε ρυμουλκό που προκάλεσε ελαφρά ρύπανση στην Ελευσίνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιχνη ρύπανσης από το «Olympus»
Ρύποι από πετρελαιοειδή και σκουριά που θεωρούνται πάντως ελεγχόμενοι, εντοπίστηκαν στο πλωτό φράγμα που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά του πλοίου στο λιμάνι του Αθηνιού ● Σοβαρές παραβάσεις που δικαιολογούν...
Ιχνη ρύπανσης από το «Olympus»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας