• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 22.8°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  1 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 21.7°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.8°C / 22.2°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 22.0°C
  3 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.1°C / 23.0°C
  1 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.0°C / 20.6°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.3°C
  0 BF
  75%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  1 BF
  55%
«Διευρύνεται» ο Καλλικράτης

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, διατηρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες, αλλά εισάγονται αλλαγές στο εκλογικό σύστημα

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Διευρύνεται» ο Καλλικράτης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάποιος περιφερειάρχης στο τελευταίο συνέδριο των περιφερειαρχών είναι πολύ πιθανό προς στιγμήν να αναζήτησε την... έξοδο διαφυγής! Και αυτό όχι τόσο στην περίπτωση που δεν τον βρήκαν σύμφωνο οι αλλαγές στον «Καλλικράτη» για τις οποίες προϊδέασε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο 5ο Τακτικό Συνέδριο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), όσο στο σημείο όπου ο «σκιώδης» υπουργός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Μ. Βορίδης, αρμόδιος τομεάρχης Ν.Δ.) στιγμάτισε τον θεσμό που ο περιφερειάρχης εκπροσωπεί, αποκαλώντας τον «βασική εστία διαφθοράς».

Περισσότερο εθιμοτυπικού χαρακτήρα κατέληξε να είναι το συνέδριο της ΕΝΠΕ που έγινε Παρασκευή και Σάββατο στην Αθήνα. Προτάχθηκε εκ νέου το αίτημα για «μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση», από τη στιγμή όμως που δεν συνοδεύτηκε από ολοκληρωμένη εισήγηση, σύνεδροι σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» ότι το αίτημα αυτό παραμένει στα όρια ενός «ασαφούς συνθήματος». Η πλειονότητα των ομιλητών αναλώθηκε περισσότερο στο να αντικρούσει την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επί του θέματος αυτού, με το -«άχρωμο» στο γενικότερο ύφος του- ψήφισμά της, η ΕΝΠΕ δείχνει μια πρώτη διαφωνία: θεωρεί ότι για το νέο εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπάρξει από το υπουργείο μια «ολοκληρωμένη και καθαρή» πρόταση, αλλά και να τεθεί σε διαβούλευση ώστε να τύχει ευρύτερων συναινέσεων με στόχο -μεταξύ άλλων- «τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας».

Ζητούν «οδικό χάρτη»

Από τη στιγμή που εκκρεμεί η αποσαφήνιση της κυβερνητικής πρότασης για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη», η ΕΝΠΕ καλεί το υπουργείο Εσωτερικών να παρουσιάσει άμεσα τις θέσεις του και στη συνέχεια με συμμετοχή της ΕΝΠΕ και των αρμόδιων υπουργείων να εκπονηθεί ο «οδικός χάρτης» των αλλαγών. Ο πρόεδρος της Ενωσης, Κ. Αγοραστός, πρότεινε τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο για τον αναθεωρημένο «Καλλικράτη», παράλληλα όμως ξεκάθαρη θέση της ΕΝΠΕ αποτελεί ότι «η αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση πρέπει να εξασφαλίζει καταρχήν τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του θεσμού».

Παρουσιάζοντας τα στοιχεία των επικείμενων αλλαγών που αφορούν αποκλειστικά τις περιφέρειες, ο αρμόδιος υπουργός, Π. Σκουρλέτης, προανήγγειλε ότι:

Διατηρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες ως εκλογικές περιφέρειες, με δικαίωμα όμως «επικοινωνίας» των ψηφοδελτίων (δηλ. δικαίωμα του ψηφοφόρου μιας Περιφερειακής Ενότητας να βάλει έναν σταυρό και σε υποψήφιο άλλης Ενότητας).

Διατηρείται ως υποχρεωτικός ο θεσμός του χωρικού αντιπεριφερειάρχη, αλλά θα εκλέγεται με σταυρό (καταργείται η τοποθέτησή του από τον περιφερειάρχη).

Εισάγεται ο θεσμός του Συμβουλίου Περιφερειακής Ενότητας, το οποίο θα απαρτίζεται από τους περιφερειακούς συμβούλους κάθε Ενότητας και τον οικείο χωρικό αντιπεριφερειάρχη.

Προσεκτική η διατύπωση του υπουργού για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Ανέφερε ότι σχεδιάζεται και προωθείται σταδιακά η υποκατάστασή τους από περιφερειακές, κατά τόπους υπηρεσίες των αντίστοιχων υπουργείων. Ξεκαθάρισε όμως ότι οποιαδήποτε επιλογή «δεν θα επηρεάσει έστω και κατ’ ελάχιστο τα δικαιώματα και τους όρους εργασίας του προσωπικού τους».

Η ΕΝΠΕ επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αλλά και το αίτημά της για μεταφορά αρμοδιοτήτων με αντίστοιχους πόρους στις Περιφέρειες. Για το θέμα των αντιπεριφερειαρχών, ζητά συζήτηση από μηδενική βάση.

Οσα προανήγγειλε ο υπουργός, «ακόμα και αν νομοθετηθούν (...) θα έχουν μεσολαβήσει οι εθνικές εκλογές και θα τα έχουμε καταργήσει», υποστήριξε ο κ. Βορίδης, ο οποίος σε μια προσπάθεια να μετριαστούν οι αντιδράσεις που προκάλεσε με τα περί «εστιών διαφθοράς», συμπλήρωσε ότι «τα φαινόμενα αυτά στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση είναι μικρότερα από ό,τι στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης», βάζοντας έτσι στο «κάδρο» και τους δήμους...

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι οκτώ άξονες των αλλαγών στον «Καλλικράτη»
Απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με διατήρηση του β' γύρου, φέρνουν οι προτάσεις της Επιτροπής του υπ. Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Η Επιτροπή συνεδρίασε παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη...
Οι οκτώ άξονες των αλλαγών στον «Καλλικράτη»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διασπάται ο Δήμος Λέσβου
Γόνιμη και σε καλό κλίμα η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας, αλλά η μεγαλύτερη είδηση αφορούσε την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Π. Σκουρλέτη...
Διασπάται ο Δήμος Λέσβου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Καλλικράτης» με σκληρή κόντρα
Ο υπ. Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, και ο γ.γ. Κ. Πουλάκης, έδωσαν το 442 σελίδων πόνημα της αρμόδιας επιτροπής για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τις απαντήσεις τους για την...
«Καλλικράτης» με σκληρή κόντρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πέντε οι δήμοι που θα «σπάσουν»
Ο κύβος ερρίφθη! Πέντε δήμοι της χώρας θα σπάσουν σε συνολικά δώδεκα μικρότερους, με τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών να κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή και να τίθεται σε ψηφοφορία την Τρίτη,...
Πέντε οι δήμοι που θα «σπάσουν»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Φιλόδημος» φέρνει μποναμάδες
Νέα αύξηση στους πόρους που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δήμοι της χώρας μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος» ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, με τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού...
Ο «Φιλόδημος» φέρνει μποναμάδες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προχωρά χωρίς αλλαγές η απλή αναλογική
Χωρίς αλλαγές από τις ήδη δημοσιευμένες προβλέψεις που αφορούν το εκλογικό σύστημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει το νομοσχέδιο «Κλεισθένης 1», κάτι που σημαίνει ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα...
Προχωρά χωρίς αλλαγές η απλή αναλογική

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας