• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.4°C
  5 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 17.2°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.0°C / 16.6°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.3°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.0°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.4°C / 12.3°C
  2 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.6°C / 17.6°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 11.2°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 10.5°C / 15.5°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.2°C / 16.6°C
  3 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  0 BF
  58%
ΕUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

«Να απαλλαγούμε από τις οικολογικές τορπίλες»

 • A-
 • A+

Η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά πρέπει να πάρει πίσω την ποιότητα ζωής που της έχουν στερήσει εδώ και δεκαετίες στον βωμό του κέρδους κάποιων εταιρειών, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης με αφορμή την ανέλκυση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη. Χαρακτήρισε την ανέλκυση «θετικό βήμα», ωστόσο, όπως είπε, από μόνο του δεν αρκεί για να μπει φρένο στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής, χρειάζεται να γίνουν και πολλά άλλα βήματα, σε διάφορες κατευθύνσεις, με διάρκεια, συνέχεια και σχέδιο, ώστε να υπάρξει περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Ο ένας παράγοντας υποβάθμισης του περιβάλλοντος, όπως υποστήριξε, είναι τα περισσότερα από 50 διάσπαρτα ναυάγια στον Σαρωνικό, εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι τώρα που έγινε η αρχή θα υπάρξει σύντομα και συνέχεια, προκειμένου να απαλλαγεί η θάλασσα απ’ αυτές τις οικολογικές «τορπίλες».

Εκτός όμως από τα ναυάγια, όπως εξήγησε, εδώ και χρόνια η περιοχή επιβαρύνεται από πολλές οχλούσες δραστηριότητες, όπως η ρύπανση από τις τσιμινιέρες των πλοίων, το κυκλοφοριακό, η λειτουργία δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων, εγκαταστάσεων επεξεργασίας αποβλήτων, τσιμεντάδικων, καρνάγιων, του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, που είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, τα παροπλισμένα πλοία κ.ά.

Για όλους αυτούς τους λόγους χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός που θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα, είπε και υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί ήδη τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών για τη θαλάσσια και την αέρια ρύπανση στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.

Τι μέλλει γενέσθαι

Το ναυάγιο που ταλαιπώρησε τον Σαρωνικό μπορεί να αποτελεί πλέον παρελθόν για τον βυθό του, ωστόσο εύλογα είναι τα ερωτήματα που απασχολούν πολίτες και επαγγελματίες για το τι μέλλει γενέσθαι με τη μόλυνση της θάλασσας, του βυθού και των ακτών. Απαντήσεις για όλα αυτά έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος που παραβρέθηκε στην ανέλκυση του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Οπως υποστήριξε, η ρύπανση έχει αποκατασταθεί, δεν υπάρχουν πλέον πετρελαιοειδή ούτε στις ακτές ούτε στην επιφάνεια της θάλασσας, έχει γίνει μια εξαντλητική απορρύπανση, η διαχείριση των αποβλήτων έγινε με περιβαλλοντικά ασφαλή τρόπο, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που γινόταν χρόνια στην Ελλάδα, όταν για δεκαετίες τα επικίνδυνα απόβλητα τα βρίσκαμε στις αυλές των βιομηχανιών.

Τόνισε ότι έχουν μια πλήρη σειρά μετρήσεων όπου τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στη θαλάσσια στήλη είναι πολύ θετικά, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξει ένα εξαντλητικό σχέδιο αποκατάστασης του πυθμένα του Σαρωνικού και έπειτα από αυτή την παρέμβαση ο Σαρωνικός θα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήταν πριν από το ναυάγιο.

Κατέστησε γνωστό ότι ο καθαρισμός των παραλιών ολοκληρώθηκε με μηχανικούς και φυσικούς τρόπους και αυτό που έχει σειρά τώρα είναι η αποκατάσταση όλου του οικοσυστήματος. «Θα έχουμε μια πολύ καλή οικοσυστηματική ανάλυση και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την αλιεία και για την κολύμβηση, αλλά και για όλα τα στάδια των τροφικών αλυσίδων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στην Πειραϊκή η πετρελαιοκηλίδα
​Ο φόβος των λιμενικών αρχών, αλλά και όλων όσοι εμπλέκονται στη μεγάλη επιχείρηση που έχει στηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή θαλάσσια ρύπανση στον Σαρωνικό, για επέκτασή της χθες το απόγευμα...
Στην Πειραϊκή η πετρελαιοκηλίδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι του Πειραιά
Η ρύπανση αντιμετωπίστηκε με ικανοποιητικά αποτελέσματα, από εταιρεία απορρύπανσης και με τη συνδρομή σωστικής λέμβου του πλοίου, με την χρήση κατάλληλων υλικών και μέσων για την απορρύπανση του θαλάσσιου...
Θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι του Πειραιά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Περιορισμένης έκτασης θαλάσσια ρύπανση από πλοίο στο Πέραμα
Διαπιστώθηκε μικρή θαλάσσια ρύπανση από λιπαντικά που διέρρευσαν από επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο, το οποίο είναι ανελκυσμένο για διενέργεια ετήσιας επιθεώρησης σε πλωτή δεξαμενή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη...
Περιορισμένης έκτασης θαλάσσια ρύπανση από πλοίο στο Πέραμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια
Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην περιβαλλοντική καταστροφή έγινε το μεσημέρι της Κυριακής στο Λιοντάρι, στην Πύλη Ε12 του λιμανιού του Πειραιά
Μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στη ρύπανση από τα κρουαζιερόπλοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ιχνη ρύπανσης από το «Olympus»
Ρύποι από πετρελαιοειδή και σκουριά που θεωρούνται πάντως ελεγχόμενοι, εντοπίστηκαν στο πλωτό φράγμα που έχει τοποθετηθεί περιμετρικά του πλοίου στο λιμάνι του Αθηνιού ● Σοβαρές παραβάσεις που δικαιολογούν...
Ιχνη ρύπανσης από το «Olympus»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας