• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.3°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.1°C / 20.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.1°C / 23.0°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.4°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.5°C / 20.2°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 16.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.8°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.1°C
  1 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.7°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.6°C / 20.1°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.5°C / 19.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 20.6°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.1°C / 22.5°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.1°C / 17.7°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.2°C / 20.9°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  45%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Μη αποδεκτή η τροποποίηση του ΑΔΜΗΕ

 • A-
 • A+

Δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους κατοίκους και τους φορείς της Λακωνίας η κίνηση του ΑΔΜΗΕ να προχωρήσει σε μια μικρή τροποποίηση των σχεδίων του που αφορούν τη διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη, σχέδια στα οποία αντιδρούν οι ντόπιοι.

Για το θέμα της διασύνδεσης και τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή είχαμε γράψει πριν από ενάμιση μήνα («SOS για τη χερσόνησο του Μαλέα» - 12/10/2017). Κάτοικοι και φορείς, μέσω του συλλόγου «Αρτεμις» που έχουν συστήσει, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για το θέμα, ενώ αξίζει να τονιστεί πως ενάντιοι στον σχεδιασμό είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μονεμβασίας, αλλά και βουλευτές της περιοχής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, μια πλήρης υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς ή μια εναλλακτική χάραξη θα οδηγούσαν σε τουλάχιστον δύο χρόνια καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου, πράγμα που είναι απαγορευτικό, καθώς «αποτελεί αδήριτη ανάγκη να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης λόγω της παύσης λειτουργίας ορισμένων συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής».

Στην τροποποιημένη του πρόταση ο ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο για «το συνολικό μήκος της εναέριας γραμμής που μειώνεται κατά 3,7 χλμ., σε 23,8 χλμ. από 27,5 χλμ. που ήταν αρχικά, και αντικαθίσταται από νέα υπόγεια γραμμή μεταφοράς μήκους 4,5 χλμ. περίπου. Ετσι, το υπόγειο τμήμα της γραμμής μεταφοράς στην Πελοπόννησο αυξάνεται σε 14 χλμ., ενώ καταργούνται 10 ιστοί και ένας πυλώνας, μειώνοντας σημαντικά την όχληση για τους κατοίκους της περιοχής.

»Αυτό επιτυγχάνεται περαιτέρω με την τοποθέτηση των πυλώνων σε μεγάλη απόσταση από τις ορεινές κοινότητες και οικισμούς. Επιπροσθέτως, ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην αντικατάσταση 15 πυλώνων με ισάριθμους ιστούς όπου ήταν τεχνικά εφικτό, κάτι που οδηγεί σε καλύτερο οπτικά αποτέλεσμα και μικρότερη κατάληψη χώρου».

Οργισμένη απάντηση

Από την πλευρά τους οι αντιδρώντες έδωσαν χθες μια οργισμένη απάντηση, με αποδέκτες τόσο τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ όσο και τρεις υπουργούς της κυβέρνησης (Φάμελλος, Κονιόρδου, Αποστόλου). Μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:

● «Λέτε ότι δεν μπορεί να εξεταστεί η υπογειοποίηση του δικτύου στον Δήμο Μονεμβασίας ή κάποια άλλη λύση (επιμένουμε στην παράκαμψη του Μαλέα), γιατί αυτό θα επιφέρει καθυστέρηση δύο ετών στην εκτέλεση του έργου. Σας υπενθυμίζουμε ότι είχατε εγκαίρως προειδοποιηθεί για το ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις και προσφυγές στα ελληνικά δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά όργανα. Εάν είχατε χρησιμοποιήσει αυτόν τον 1,5 χρόνο για να προκρίνετε τις λύσεις που προτείναμε, δεν θα βρισκόσασταν τώρα σε αυτήν τη δύσκολη θέση.

- Εχετε υποχρέωση, πάνω από τα όποια χρονοδιαγράμματα, να θέσετε το αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό κόστος για τον Δήμο Μονεμβασίας. Ο σεβασμός που επιδεικνύεται για την Κρήτη θα πρέπει να επιδειχθεί και προς τον Δήμο Μονεμβασίας.

- Εάν δεν το πράξετε αυτό, σας διαβεβαιώνουμε ότι όχι δύο, αλλά 22 και πλέον θα είναι τα χρόνια που θα καθυστερήσει το έργο, λόγω των παρεμβάσεων της Δικαιοσύνης και των ευρωπαϊκών οργάνων.

- Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας όσον αφορά τον υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών. Προφανώς, κατόπιν παρεμβάσεων του ΑΔΜΗΕ, οι συναρμόδιοι υπουργοί κ. Φάμελλος, Κονιόρδου και Αποστόλου υπέγραψαν τη ΣΜΠΕ, στην οποία έχουν “εμφυτευτεί” κάποιες πολύ “βολικές” διατάξεις, που ορίζουν ότι εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ (π.χ. οι πυλώνες υψηλής τάσης) θα μπορούν να εγκαθίστανται σε οποιαδήποτε ζώνη του Δήμου Μονεμβασίας. Κάτι που δεν επέτρεπε η αρχική εκδοχή του ΓΠΣ (…που εκκρεμεί από το 2003). Πρόκειται για ένα σαφές δείγμα μείζονος πολιτικής επιπολαιότητας, ανεντιμότητας και ανηθικότητας, την ευθύνη για το οποίο φέρει τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και οι συνυπογράφοντες υπουργοί της κυβέρνησης».

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής: «Ελπίζουμε ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο συμπατριώτης μας κ. Γιώργος Σταθάκης, θα δεχθεί να ενταχθεί και στο υπό αναθεώρηση Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου η πολύ θετική πρόβλεψη ότι σε ζώνες Natura δεν μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Το υπέγραψε προ ολίγων ημερών για την Κρήτη, ζητούμε να το κάνει και για την Πελοπόννησο».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διακοπές στην Κρήτη, αλλά όμως στο ρεύμα
Η κυβέρνηση υποδέχτηκε με παράτες το υποβρύχιο καλώδιο διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης και την επόμενη μέρα το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι εν μέσω τουριστικής αιχμής με θερμοκρασίες 40 βαθμούς Κελσίου.
Διακοπές στην Κρήτη, αλλά όμως στο ρεύμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να μη γίνει ο Υμηττός μια απέραντη γεννήτρια
O Υμηττός εκπέμπει SOS και δεν είναι η πρώτη φορά. Πρόσφατη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Υμηττό προβλέπει την κατασκευή ημι-υπογειοποιημένου Κέντρου Υψηλής Τάσης, παρά αντίθετη απόφαση του ΣτΕ.
Να μη γίνει ο Υμηττός μια απέραντη γεννήτρια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υποθαλάσσιο ρεύμα 400 kV στο Ρίο - Αντίρριο
Ολοκληρώθηκε χθεςη πρώτη πόντιση υποβρύχιου καλωδίου υπερυψηλής τάσης 400 kV, το οποίο θα συνδέσει τα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας μέσω της διαδρομής Ρίου-Αντιρρίου.
Υποθαλάσσιο ρεύμα 400 kV στο Ρίο - Αντίρριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
SOS για τη χερσόνησο του Μαλέα
Σαν να μην έφταναν τα τάνκερ που μολύνουν συστηματικά στον όρμο της Νεάπολης, έρχεται και ο ΑΔΜΗΕ να επιδεινώσει τα μέγιστα την κατάσταση: η χάραξη του έργου σύνδεσης της μονάδας στη Μεγαλόπολη με την Κρήτη...
SOS για τη χερσόνησο του Μαλέα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο ΣτΕ προσφεύγουν κάτοικοι της Λακωνίας κατά των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ
Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι κάτοικοι της Λακωνίας κατά των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ στην περιοχή τους. Στα σχέδια αυτά έχει επανειλημμένα αναφερθεί η «Εφ.Συν.» με ρεπορτάζ και ειδικά στο κομμάτι που...
Στο ΣτΕ προσφεύγουν κάτοικοι της Λακωνίας κατά των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Δεν πωλείται, μόνο αξιοποιείται»
Το λιμάνι αξιοποιείται και δεν παραχωρείται -τουλάχιστον στην παρούσα φάση. Αυτό ήταν το μήνυμα του Στέργιου Πιτσιόρλα, επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος βρέθηκε στον Πύργο Ηλείας πριν από λίγες μέρες, σε...
«Δεν πωλείται, μόνο αξιοποιείται»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας