• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.4°C / 16.2°C
  1 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 15.2°C
  0 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 17.3°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.6°C
  2 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 9.0°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.6°C / 14.6°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 18.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.1°C / 18.5°C
  2 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.8°C / 18.8°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.6°C / 16.4°C
  1 BF
  83%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.0°C / 14.4°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.3°C
  1 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  92%

Ιερή... λυπητερή για το πάρκο στην Ασκληπιού

 • A-
 • A+

«Είναι δυνατόν για μια απαλλοτρίωση που έγινε το 1983 να καλούμαστε να καταβάλουμε παχυλές αποζημιώσεις στην Εκκλησία, εν έτει 2017 και μάλιστα σε αυτήν την οικονομική συγκυρία;» Το παραπάνω ερώτημα διατυπώνεται από κατοίκους-ιδιοκτήτες ακινήτων πέριξ του πάρκου ανάμεσα στις οδούς Ασκληπιού και Βαλσαμώνος, στη Νεάπολη της Αθήνας, και είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ανάμεσά τους.

Αφορμή αποτελεί πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που καλεί τον Δήμο Αθηναίων και 56 ιδιοκτήτες ακινήτων να καταβάλουν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 867.075 ευρώ στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Η ιστορία, λίγο-πολύ, ξεκινάει τη δεκαετία του ’80, οπότε επί δημαρχίας Μπέη ο δήμος απαλλοτρίωσε την έκταση όπου βρίσκεται σήμερα το πάρκο και μία παιδική χαρά. Το 1999 η έκταση κηρύσσεται απαλλοτριωτέα. Η Εκκλησία της Ελλάδος διεκδικούσε την έκταση επικαλούμενη Βασιλικό Διάταγμα του 1952. Το 2012 η Εκκλησία κατέθεσε αίτηση καθορισμού τιμής μονάδας αποζημίωσης.

Τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου, το Πρωτοδικείο όρισε την Εκκλησία δικαιούχο αποζημίωσης 1.650 ευρώ/τ.μ., για έκταση εμβαδού 525,50 τ.μ. - μια απίστευτα υψηλή τιμή, σύμφωνα με τους κατοίκους, καθώς, περιγράφουν, αντιστοιχεί στην τιμή πώλησης ενός ανακαινισμένου ακινήτου στην περιοχή «και όχι ενός οικοπέδου».

Το... προνόμιό τους, για το οποίο καλούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις, είναι ότι επωφελούνται «βλέποντας» στον συγκεκριμένο χώρο πρασίνου - ένα μικρό παρκάκι σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά.

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε ένδικο μέσο προκειμένου να μη χρεωθούμε τόσο υψηλά ποσά για μια απαλλοτρίωση που έγινε τη δεκαετία του ’80. Προσκρούει στον κοινό νου», τονίζει με έμφαση ο Κ. Βαρδάκης, δικηγόρος και ιδιοκτήτης ακινήτου. «Προσκρούει και στον ορισμό της Εκκλησίας να ζητά από τους κατοίκους ένα τόσο μεγάλο ποσό, στην ουσία για την ιδιοκτησία τους, επειδή βλέπουν ένα παρκάκι», συμπληρώνει.

Οι κάτοικοι της περιοχής -η οποία αποτελεί και γειτονιά του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια- με τους οποίους μίλησε η «Εφ.Συν.» επισημαίνουν ότι οι εξελίξεις εγείρουν μείζον ηθικό ζήτημα για την Εκκλησία, από τη στιγμή που καλούνται να της καταβάλουν τέτοια υψηλά ποσά σε τέτοιες οικονομικές συνθήκες.

Ο συνήγορος

«Η ίδια οικονομική συγκυρία ισχύει και για την Εκκλησία της Ελλάδος για να μπορεί να αντεπεξέλθει στο κοινωνικό της έργο», υποστηρίζει απαντώντας στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Δ. Πωβαρέτος, παρότι η ίδια η Εκκλησία, με τις κινήσεις της, στην πράξη στρέφεται εναντίον μιας όχι μικρής κοινωνικής ομάδας.

«Η Εκκλησία όφειλε να προβεί σε αυτήν την ενέργεια, διαφορετικά θα κινδύνευε να απολέσει τα δικαιώματά της. Είναι μια τυπική διαδικασία απαλλοτρίωσης και όσα έπραξε η Εκκλησία βασίζονται στη νομοθεσία. Δεν ενήργησε αυθαιρέτως», πρόσθεσε.

Η Εκκλησία, σύμφωνα με τον κ. Πωβαρέτο, «κατανοεί τη δυσκολία του κόσμου και προφανώς, εάν δοθεί από την πλευρά του δήμου όποια λύση στο θέμα που θα απαλλάσσει τους κατοίκους, προφανώς και θα συνεργαστεί και θα συναινέσει», συμπλήρωσε.

Ενα μέρος του συνολικού ύψους των αποζημιώσεων -άγνωστο σε ποιο ποσοστό- θα πρέπει να καταβληθεί από τον δήμο. Σε επανειλημμένες κλήσεις της «Εφ.Συν.» προς τους αρμόδιους, δεν δόθηκε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η δημοτική αρχή για το θέμα, που σε καμία περίπτωση δεν είναι ήσσονος σημασίας...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δαβίδ εναντίον Γολιάθ για έκταση στη Βουλιαγμένη
Ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης αποφάσισε να προχωρήσει στην εκ νέου ρυμοτομική απαλλοτρίωση ακινήτων της περιοχής της Βουλιαγμένης, έκτασης 288,77 στρεμμάτων, «με φερόμενη ιδιοκτήτρια...
Δαβίδ εναντίον Γολιάθ για έκταση στη Βουλιαγμένη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θέλημα Θεού... να μη μείνει ούτε ένα δέντρο στην Αθήνα!
Η Εκκλησία της Ελλάδος βγάζει «στο σφυρί» έναν από τους τελευταίους πνεύμονες οξυγόνου της πρωτεύουσας, τα ακίνητα-φιλέτο συνολικής έκτασης άνω των 190 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη.
Θέλημα Θεού... να μη μείνει ούτε ένα δέντρο στην Αθήνα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναπνέει ξανά η καρδιά της Κυψέλης
Η πρώτη αγορά κοινωνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, η Δημοτική Αγορά Κυψέλης, τοπόσημο της περιοχής, εγκαινιάστηκε από τον Δήμο Αθηναίων ● Πώς σώθηκε από την κατεδάφιση και τα σχέδια για υπόγειο πάρκινγκ...
Αναπνέει ξανά η καρδιά της Κυψέλης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Δήμος Αθηναίων απαλλοτριώνει 8 οικόπεδα
Τη... λίστα των οκτώ απαλλοτριώσεων οικοπέδων τις οποίες θα υλοποιήσει πρώτες ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, ενημερώνοντας για τη σχετική επιχορήγηση ύψους 14,1 εκατ. ευρώ που αποδέσμευσε...
Ο Δήμος Αθηναίων απαλλοτριώνει 8 οικόπεδα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Οχι» Καμίνη στο αίτημα να μείνουν άλλους 6 μήνες στο Γηροκομείο οι «11 καμικάζι»
Την άρνηση του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη, συνάντησε το αίτημα για παράταση της θητείας της Προσωρινής Διοικητικής και Διαχειριστικής Επιτροπής που όρισε ο δήμος για το Γηροκομείο Αθηνών. Το εξάμηνο της...
«Οχι» Καμίνη στο αίτημα να μείνουν άλλους 6 μήνες στο Γηροκομείο οι «11 καμικάζι»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας