• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.8°C / 21.8°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.8°C
  0 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 15.0°C / 19.4°C
  1 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 15.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 18.7°C
  1 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 15.1°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  89%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  2 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  2 BF
  79%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.8°C
  2 BF
  82%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.5°C / 21.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.2°C / 20.5°C
  1 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.7°C / 19.4°C
  1 BF
  93%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.1°C / 13.1°C
  1 BF
  85%

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Σ. Παναγιωτίδης, δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως «η υπόθεση αυτή είναι ο ορισμός της κακοδιαχείρισης και αν δεν πάρουμε πίσω τα χρήματα, εννοείται ότι θα κινηθούμε δικαστικά εναντίον των οφειλετών»

MOTION TEAM/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Φέσια με... μπόνους

 • A-
 • A+

«Μπόνους» 30.000 ευρώ συν τον ΦΠΑ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) χορηγούσε ο χρεοκοπημένος ΟΑΣΘ για να μοιράζει το ΕΚΘ κάρτες απεριορίστων διαδρομών με έκπτωση.

Η σημερινή αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» προστίθεται σε όσα έχουν γνωστοποιηθεί και ήδη προκαλούν πάταγο στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος της Θεσσαλονίκης -και όχι μόνο- και θέλουν κάτι... περίεργο να υπάρχει στις δοσοληψίες του πρώην κρατικοδίαιτου ιδιωτικού Οργανισμού με την Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ) και το ΕΚΘ, τις δύο κύριες δηλαδή συνδικαλιστικές ενώσεις της Θεσσαλονίκης. Η ΕΔΟΘ χρωστάει στον ΟΑΣΘ 118.000 ευρώ και το Εργατικό Κέντρο 150.000 ευρώ.

Το θέμα άνοιξε με τη δημοσιοποίηση στην εφημερίδα «Αυγή» καταγγελίας της συνδικαλιστικής παράταξης «Αγωνιστική Ενωτική Εκ-κίνηση» της ΕΔΟΘ στον ΟΑΣΘ που καλύπτει περίοδο πενταετίας από την κακοδιαχείριση των καρτών του ΟΑΣΘ που διανέμονταν στα μέλη δημοσιοϋπαλληλικών σωματείων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, «απ’ ό,τι αποδείχτηκε τελικά, το φαγοπότι δεν αφορούσε μόνο στην προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΣΘ και τους μετόχους του αλλά και άλλους, οι οποίοι εμπλέκονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Μόνο που δεν είναι, όπως αποδεικνύεται, μόνο η υπόθεση της ΕΔΟΘ αλλά και του ΕΚΘ που χρωστά περί τις 150 χιλιάδες ευρώ, ενώ στη σύμβαση που είχε υπογράψει με τον ΟΑΣΘ τον Φλεβάρη του 2017 και λήγει στις 31/12/2017 προβλεπόταν και... αμοιβή 30.000 ευρώ συν ΦΠΑ για... πιθανά διαχειριστικά λάθη!

«Θα κινηθούμε νομικά»

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Σάββας Παναγιωτίδης, δηλώνει με έμφαση στην «Εφ.Συν.» πως «η υπόθεση αυτή είναι ο ορισμός της κακοδιαχείρισης και αν δεν πάρουμε πίσω τα χρήματα, εννοείται ότι θα κινηθούμε δικαστικά εναντίον των οφειλετών».

Η υπόθεση έχει βάλει κυριολεκτικά φωτιά στα συνδικαλιστικά γραφεία και -για την ώρα- ιδίως στην ΕΔΟΘ, η οποία δεν έχει καταφέρει να εκλέξει προεδρείο.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Πέτρος Κετικίδης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» Θεσσαλονίκης, παραδέχτηκε το άνοιγμα και προέβαλε ως δικαιολογία ότι «η προηγουμένη διοίκηση του ΟΑΣΘ δεν μας είχε ενημερώσει. Μας είχε στείλει και επιστολή για συνέχιση της συνεργασίας».

Πάντως, όπως είπε, «εμείς περιμέναμε το άνοιγμα να είναι γύρω στις 35.000. Είχαμε παρατηρήσει πως χάνονται εισιτήρια, δεν συνέπιπταν οι αγορές με τις πωλήσεις» όμως δεν εξήγησε τι ενέργειες έκανε για το θέμα.

Αντιθέτως προσπαθώντας να εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος είπε πως είχαν ζητήσει από τον ΟΑΣΘ να αναλάβει αυτός τη διανομή διότι «για εμάς ήταν ψυχοφθόρο να κάθεται ένας συνδικαλιστής να μαζεύει χρήματα και να τα πηγαίνει στην τράπεζα συν τον φόβο μέσα στο κτίριο της ΕΔΟΘ να μαζεύονται τόσα χρήματα. Η προηγούμενη διοίκηση δεν μας έδωσε λύσεις για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις».

Για το κλίμα που επικρατεί τώρα στην ΕΔΟΘ είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ΔΑΣ (δυνάμεις του ΠΑΜΕ) που διευκρινίζει πως «τα χρήματα για τις κάρτες του ΟΑΣΘ δεν έχουν καμία σχέση με το ταμείο της ΕΔΟΘ. Δεν εμπίπτουν δηλαδή στους οικονομικούς απολογισμούς και στον έλεγχο που γίνεται. Ως εκ τούτου αυτοί που τα διαχειρίζονταν δεν ελέγχθηκαν ποτέ από εκλεγμένα όργανα της ΕΔΟΘ» και πως «τη διαχείριση των καρτών όλα αυτά τα χρόνια την είχαν συγκεκριμένα πρόσωπα του προεδρείου της ΕΔΟΘ [...] από τις παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ) και τους δορυφόρους τους».

Για τη ΔΑΣ «το χρέος δημιουργήθηκε γιατί κάποιος ή κάποιοι πήραν κάρτες από τον ΟΑΣΘ και δεν απέδωσαν τα χρήματα που καταβλήθηκαν από τους συναδέλφους».

«Δεν υπάρχει δράκος» απαντά στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

«Οι 30.000 μπήκαν για πρώτη φορά στη σύμβαση για να καλύψουν έξοδά μας. Ακόμη και τα περίπτερα παίρνουν ποσοστό 4% όταν πουλάνε εισιτήρια. Οταν ανέλαβα το ΕΚΘ το χρέος είναι προγενέστερο εμού, ήταν 212 χιλιάδες ευρώ και κάποια στιγμή το έριξα στις 40.000. Από το 1997 περίπου έχουμε κάνει τζίρο 60 εκατομμύρια στον ΟΑΣΘ. Κι έχουμε έξοδα προσωπικού, ηλεκτρικό κ.λπ., 2.500 ευρώ τον μήνα. Η ανοχή του ΟΑΣΘ ήταν ένας άτυπος δανεισμός. Το ποσόν θα εξοφληθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
​Ευρύχωρο σε αποκαλύψεις, πολιτικές καταγγελίες κατά της Ν.Δ., απαντήσεις σε Fraport, αλλά και όνειρα για την επόμενη μέρα των συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε το βαγόνι του μετρό που εκτίθεται στην 82η...
Αποκαλύψεις για το «πάρτι» στον ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το διαχρονικό φαγοπότι του ΟΑΣΘ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η «Εφ.Συν.» έχει στα χέρια της τον υπό εισαγγελική διερεύνηση φάκελο που αφορά τις ατασθαλίες στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης και αποκαλύπτει: Πώς «μαγειρεύονταν» τα δελτία καυσίμων των...
Το διαχρονικό φαγοπότι του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νευρικότητα στον ΟΑΣΘ και τρύπες στα λογιστικά
Με μια «μουδιασμένη» επικοινωνιακή αντεπίθεση, μετά την αρχική έκπληξη και αμηχανία, απάντησε ο Οργανισμός στην είδηση για τη δημιουργία νέου δημόσιου φορέα για τις συγκοινωνίες της πόλης. Σε εξέλιξη ο...
Νευρικότητα στον ΟΑΣΘ και τρύπες στα λογιστικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ορφανά» τιμόνια του ΟΑΣΘ
Στο αίτημα για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προστέθηκαν η επιστροφή για επιδόματα που δόθηκαν μετά το 2016, λόγω κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ και η αφαίρεση των επιδομάτων ανθυγιεινής εργασίας και ευθύνης.
«Ορφανά» τιμόνια του ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ΟΣΕΘ γίνεται δεύτερος... ΟΑΣΘ
Ο ΟΑΣΘ αφήνει ανοιχτό τον δρόμο στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Εργου Θεσσαλονίκης για διαγωνισμούς μακροχρόνιας ανάθεσης στα ΚΤΕΛ.
Ο ΟΣΕΘ γίνεται δεύτερος... ΟΑΣΘ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Τζάμπα» η αισιοδοξία για τον ΟΑΣΘ
Με μόλις δύο από τα 49 πολυδιαφημιζόμενα λεωφορεία της Λιψίας να κυκλοφορούν χθες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ο Κ. Ζέρβας έβλεπε μια μαγική εικόνα με θετικές εξελίξεις.
«Τζάμπα» η αισιοδοξία για τον ΟΑΣΘ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας