• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.4°C / 30.2°C
  2 BF
  25%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 28.3°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 28.8°C
  0 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.0°C
  2 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 29.0°C
  0 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.4°C / 25.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.7°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.2°C / 29.9°C
  2 BF
  39%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 27.8°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  42%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.9°C / 28.3°C
  4 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 24.5°C / 29.9°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.4°C
  3 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 27.8°C
  2 BF
  80%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  61%

Μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων των εκλογών παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε το περιοδικό «Χρόνος» με τη συνεργασία της Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας

«Οι ψηφοφόροι έκαναν άλμα»

 • A-
 • A+

Ιστορικό χαρακτήρισαν το αποτέλεσμα των εκλογών όλοι οι ομιλητές της εκδήλωσης που οργάνωσε το περιοδικό «Χρόνος» με τη συνεργασία της Πρωτοβουλίας για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει δρόμους στην Ιστορία κι αυτό είναι ένα σπάνιο φαινόμενο», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής του Παντείου, Γεράσιμος Μοσχονάς. «Αλλαξε η εικόνα που είχαμε οι ίδιοι για τους εαυτούς μας και η εικόνα που έχουν έξω για εμάς. Πρόκειται για την πρώτη φορά που επιχειρείται μια διαφορετική απάντηση στην κρίση, κι αυτό έχει ιστορική σημασία. Ποτέ κανένα κόκκινο κόμμα στη Γαλλία ή την Ιταλία δεν έφτασε σ’ αυτήν την πρωτιά. Οι ψηφοφόροι δεν μετακινήθηκαν στο διπλανό κόμμα από το δικό τους, αλλά έκαναν άλμα. Το κριτήριό τους ήταν η οργή, η απογοήτευση, η ελπίδα αλλά και το ποιος τους προσφέρει λύση».

«Το σύνθημα “η ελπίδα έρχεται” μπορεί σε εμάς να φαινόταν κοινότοπο, αλλά ήταν μελετημένο. Στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας βλέπαμε παντού παραίτηση: οι άνθρωποι ήταν σε απόγνωση, δεν περίμεναν τίποτα. Οσο ανέβαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέβαινε κι ο ενθουσιασμός», είπε η βουλευτής του κόμματος, Σία Αναγνωστοπούλου. «Οι άνθρωποι δεν μας ζητούσαν αυξήσεις, αλλά δικαιοσύνη κι ένα κράτος προστάτη της κοινωνίας».

«Αυτή η νίκη εκπέμπει μια αίσθηση κοινής ωφελείας, με δικαιοσύνη και ισότητα», είπε ο Δημήτρης Χριστόπουλος. Ο αναπληρωτής καθηγητής Θεωρίας του Κράτους και του Δικαίου του Παντείου εξήγησε διεξοδικά ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταβαραθρώθηκαν τα χρόνια των μνημονίων πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη διαπραγμάτευση του χρέους.

Τα μνημόνια

«Τα χρόνια των μνημονίων έθεσαν το πολιτικό σύστημα σε ομηρία από το ακροδεξιό του άκρο. Η πάλαι ποτέ κραταιά Κεντροαριστερά έστησε τον φράχτη μπροστά στον οποίο έβγαζε σέλφι ο κ. Σαμαράς. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να ανακόψει την ομηρία αυτού του χυλού. Υπάρχουν πραγματιστικά επιχειρήματα για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. Η μόνη εναλλακτική λύση θα προκαλούσε ακόμα περισσότερα προβλήματα, δεν μπορείς να δώσεις μάχη για τις συχνότητες με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αλλά υπάρχει κίνδυνος από αυτή τη συνεργασία για την ατζέντα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Η Αριστερά έχει τη διακυβέρνηση, αλλά όχι την ηγεμονία», σημείωσε ο Αντώνης Λιάκος, καθηγητής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η Αριστερά δεν πρέπει να έχει αμυντικό, αλλά επιθετικό ρόλο, να θέσει σε νέα τροχιά την κοινωνία, να παρέμβει στα κεντρικά πολιτικά ζητήματα στην Ευρώπη, να φέρει ένα συνεκτικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Οι νεοφιλελεύθεροι οδήγησαν σε κοινωνίες του 1/3 και της κρίσης. Η Αριστερά χρειάζεται να επινοήσει τρόπους πολιτικής».

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ

Πώς ψήφισε το εκλογικό σώμα

Τι ψηφίσαμε ξέρουμε, πώς ψηφίσαμε εξήγησε ο Ηλίας Νικολακόπουλος

•Η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαμορφωθεί από τον Μάιο κι από το καλοκαίρι ποτέ δεν αμφισβητήθηκε. Στους αποφασισμένους ψηφοφόρους προηγούνταν σταθερά 6-7 μονάδες και με την επικοινωνιακή τακτική της Ν.Δ. το προβάδισμα διευρύνθηκε.

•Ενας στους τέσσερις ψηφοφόρους αποφάσισε την τελευταία εβδομάδα κι εκεί κατέρρευσε η στρατηγική του φόβου: 5 μονάδες μπροστά πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής.

•Ενας στους τρεις ψηφοφόρους αποφάσισε με κριτήριο το πρόσωπο του πρωθυπουργού, ένας με κριτήριο το κόμμα που συμπαθεί κι ένας με κριτήριο το μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση.

•Η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά ήταν σχετικά ομοιογενής και γεφυρώθηκε το χάσμα που υπήρχε μεταξύ αστικών κέντρων και αγροτικών περιοχών, με ενίσχυση της Αριστεράς στην περιφέρεια (εξαιρείται η Βόρεια Ελλάδα που εμφανίζεται διχοτομημένη).

•Εντάθηκε η ταξικότητα της ψήφου: στο Λεκανοπέδιο, σε όλους σχεδόν τους δήμους υπερίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις εξαιρέσεις ήταν βόρεια προάστια (Ψυχικό - Φιλοθέη, Κηφισιά, Παπάγος - Χολαργός) και κομμάτια στην παραλιακή ζώνη (Παλαιό Φάληρο και Γλυφάδα - Βούλα - Βουλιαγμένη). Ενδεικτικά, στην Κηφισιά το αποτέλεσμα είναι 48%-20% υπέρ της Ν.Δ. και στη δυτική ζώνη 42%-19% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

•Αυτή τη φορά η τρίτη ηλικία δεν φοβήθηκε την Αριστερά: 33% καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ, 36% η Ν.Δ. Αυτή είναι η μόνη ηλικιακή ομάδα στην οποία προηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και στις νοικοκυρές (32% ΣΥΡΙΖΑ - 36% Ν.Δ.).

•Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τη μισθωτή εργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα (39% έναντι 23% της Ν.Δ.) και τους ανέργους (45% έναντι 20% της Ν.Δ.).

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκτός Αντιρατσιστικού ο ΣΥΡΙΖΑ!
Βαθύ είναι το ρήγμα που καταγράφεται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις οργανώσεις και τα κοινωνικά κινήματα που συγκροτούν την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης μετά την απόφαση της να αποκλείσει «σιωπηλά» το...
Εκτός Αντιρατσιστικού ο ΣΥΡΙΖΑ!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από την πολιτική διαφήμιση στη διαφήμιση της παρα-πολιτικής
Η «Εφ.Συν.» μίλησε με τους δημιουργούς των προεκλογικών σποτ των κομμάτων, αναζητώντας τα μηνύματά τους εν όψει κάλπης. Πώς στήθηκαν; Ποιοι τα δημιούργησαν; Ποιες προκλήσεις αντιμετώπισαν τα επιτελεία που...
Από την πολιτική διαφήμιση στη διαφήμιση της παρα-πολιτικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρώτη φορά... ηλεκτρονικά
ΣΥΡΙΖΑ και twitter είναι οι νικητές στα social media, τα οποία κατά γενική ομολογία είχαν μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά συμβολή στη σύντομη προεκλογική περίοδο. Εχει ενδιαφέρον ότι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ έναντι...
Πρώτη φορά... ηλεκτρονικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές
Eκατοντάδες δημοσιογράφοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν διαπιστευτεί στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου για να μεταδώσουν το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της Κυριακής. Μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη,...
Ολόκληρη η υφήλιος στρέφει τα μάτια στις ελληνικές εκλογές
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στις 25 του Μάη...
Στις 25 του Μάη η ΚΝΕ και το ΚΚΕ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να δυναμώσει η γραμμή της αντεπίθεσης, για παραπέρα ισχυροποίηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, για την κοινή πάλη με το ταξικό εργατικό...
Στις 25 του Μάη...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πονάνε όλοι, είτε στηρίζουν είτε αντιδρούν είτε σωπαίνουν
Βαθιά τραυματισμένος ο κόσμος της Αριστεράς από την υπογραφή Τσίπρα στο νέο Μνημόνιο. Το δίπολο «μνημόνιο/αντιμνημόνιο» διατρέχει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και υπαγορεύει νέες διαιρέσεις. Η πραγματικότητα είναι...
Πονάνε όλοι, είτε στηρίζουν είτε αντιδρούν είτε σωπαίνουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας