Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μια αγκαλιά είναι καλύτερη από ένα ίδρυμα

Μια αγκαλιά είναι καλύτερη από ένα ίδρυμα

  • A-
  • A+

Σαφώς γρηγορότερες και διαφανείς διαδικασίες, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα και ενιαία κριτήρια για όλους, εξασφαλίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την αναδοχή και την υιοθεσία παιδιών. Με βασικό άξονα τη μέριμνα και τη φροντίδα των παιδιών, το υπουργείο θέτει σε δημόσια διαβούλευση ένα νομοσχέδιο το οποίο επιχειρεί να βάλει τάξη στο θολό και -τουλάχιστον μέχρι σήμερα- αρτηριοσκληρωτικό πεδίο των αναδοχών και υιοθεσιών στη χώρα μας.

«Μέγιστος στόχος μας είναι τα παιδιά που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν τη δυνατότητα να ανατραφούν από τη φυσική τους οικογένεια να περνούν όσο το δυνατόν λιγότερες μέρες μέσα στα Ιδρύματα», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου.

Με αυτό το σκεπτικό συστήνεται το ΕΣΑΝΥ (Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής & Υιοθεσίας), ένα συντονιστικό όργανο που στόχο έχει την προώθηση του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας με προτάσεις, γνωμοδοτήσεις, έρευνες αλλά και ενημερωτικές δράσεις.

Μέχρι σήμερα, το κράτος δεν γνωρίζει ούτε τον αριθμό των παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα ούτε όμως και την πορεία τους, ενώ ακόμη και οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς είναι άγνωστο πόσοι και ποιοι είναι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: από τις πολυετείς καθυστερήσεις στη διαδικασία αναδοχής ή υιοθεσίας που αποθαρρύνουν τους υποψήφιους γονείς μέχρι την εμπορία βρεφών.

Το νέο νομοσχέδιο ορίζει την υποχρεωτική εγγραφή τόσο των παιδιών όσο και των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων σε Εθνικά Μητρώα, παράλληλα με την εγγραφή σε Ειδικά Μητρώα.

Πλήρης καταγραφή

EUROKINISSI / ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΗ

Σε αυτά τα μητρώα θα καταγράφονται όλα τα παιδιά που διαβιούν σε μονάδες παιδικής προστασίας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η δημιουργία μιας αξιόπιστης και επικαιροποιημένης βάσης δεδομένων.

«Πρέπει να υπάρχει σαφής και ομοιογενής καταγραφή των παιδιών σε όλα τα ιδρύματα. Μιλάμε για τον απόρρητο, προσωπικό φάκελο του κάθε παιδιού, στον οποίο μπορεί να ανατρέξει, εφόσον το θελήσει, να αναζητήσει τις ρίζες του και να βρει τη φυσική του οικογένεια. Ηρθε η ώρα να σταματήσουν τα δράματα τύπου “Πάμε Πακέτο”», μας λέει η κ. Φωτίου.

Κάθε μονάδα παιδικής προστασίας και φροντίδας που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υποχρεούται να τηρεί Ειδικό Μητρώο, στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία των ανηλίκων, εντός 48 ωρών από την είσοδό τους στη μονάδα, και εντός πέντε εργάσιμων ημερών η μονάδα πρέπει να έχει αποστείλει τα παραπάνω στοιχεία στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων.

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα ορίζονται αντίστοιχα και για όλες τις επιμέρους διαδικασίες προτού φτάσουμε στο στάδιο της Βεβαίωσης Καταλληλότητας και της εποπτείας, όπου ουσιαστικά μπορούμε να μιλάμε για ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση των βασανιστικών καθυστερήσεων στη διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας, καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονται στις μεγάλες ελλείψεις κοινωνικών λειτουργών στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και άρα στη δυσκολία έγκαιρης σύνταξης της απαραίτητης έκθεσης κοινωνικής έρευνας.

Μετά τη θεσμοθέτηση του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ) ως ΝΠΔΔ και την εγγραφή του συνόλου των κοινωνικών λειτουργών σε αυτό (περίπου 10.000 άτομα), ο ΣΚΛΕ θα λειτουργεί σαν δεξαμενή εξειδικευμένου, πιστοποιημένου προσωπικού, το οποίο θα αναλάβει τη γρήγορη ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών.

Ενα ακόμη σημαντικό σημείο του νομοσχεδίου είναι και η καθιέρωση του θεσμού της βραχείας επαγγελματικής αναδοχής για τα παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας και συμπεριφοράς, σε μια προσπάθεια να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος παραμονής τους στα ιδρύματα, ο οποίος, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, καθίσταται εξαιρετικά επιζήμιος για τον ψυχισμό και την ανάπτυξη του παιδιού.

«Μας πήρε ενάμιση χρόνο για να καταφέρουμε να ξεμπερδέψουμε το κουβάρι αυτού του τόσο ευαίσθητου ζητήματος. Θα εξασφαλίσουμε ότι οι θεσμοί που θα δημιουργηθούν θα λειτουργήσουν σωστά, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά και την απόλυτη διαφάνεια. Τελειώνει εδώ, με εμάς, η περίοδος των ιδρυμάτων της Φρειδερίκης και του φιλάνθρωπου κράτους που δεν ήξερε η αριστερά του τι ποιεί η δεξιά του», τονίζει η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στο περιθώριο της συζήτησης που είχαμε, η κ. Φωτίου αναφέρθηκε και σε μια πρωτοβουλία που θα αναλάβει το υπουργείο σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα για την ανακούφιση των πληγέντων από την κακοκαιρία.

«Η παιδική προστασία είναι προτεραιότητά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, τις επόμενες μέρες θα ενεργοποιηθεί το crowdfunding της Εθνικής Τράπεζας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ζεστά σχολικά γεύματα για όλους τους μαθητές της Μάνδρας, της Ελευσίνας και των Μεγάρων».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ταχύτατες διαδικασίες για υιοθεσίες και αναδοχές
Νέες καινοτόμες ρυθμίσεις για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή. ● Κινείται στο...
Ταχύτατες διαδικασίες για υιοθεσίες και αναδοχές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο σκοταδισμός ήρθε... εκ των έσω
Ρητές διαφωνίες εκφράστηκαν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις υιοθεσίες και αναδοχές παιδιών, καθώς εκλαμβάνουν τη δυνατότητα που δίνεται σε άτομα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο...
Ο σκοταδισμός ήρθε... εκ των έσω
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υιοθεσία... ομοφοβικού μίσους
Αντί να δοθεί βάρος στις βελτιώσεις που προωθούνται στις διαδικασίες υιοθεσίας και αναδοχής και την αποϊδρυματοποίηση των παιδιών που προβλέπει το νομοσχέδιο, πολλά ΜΜΕ και πολιτικοί είδαν «παραθυράκια»...
Υιοθεσία... ομοφοβικού μίσους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αριστεία και στην Πρόνοια
Δικηγόροι, οικονομολόγοι, μηχανικοί, ακόμη και... τραγουδιστές αναλαμβάνουν να διοικήσουν ένα κέντρο που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση τριών δομών παιδικής προστασίας και υποστήριξης ατόμων με αναπηρία.
Αριστεία και στην Πρόνοια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δημογραφική πολιτική χωρίς... προφυλάξεις
Μπόνους τεκνοποίησης και οι άλλες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης υπονομεύουν την ισότητα και δείχνουν στη γυναίκα ξανά τον δρόμο της επιστροφής προς το σπίτι.
Δημογραφική πολιτική χωρίς... προφυλάξεις
Ηλεκτρονικό μητρώο υιοθεσιών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μητρώα για τις υιοθεσίες
Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι επιτελείς του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης με στόχο την εφαρμογή του νέου νόμου για τις τεκνοθεσίες και τις αναδοχές, σύμφωνα με τον οποίο απλοποιούνται οι έως τώρα...
Ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μητρώα για τις υιοθεσίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας