• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.3°C / 26.7°C
  2 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.2°C / 23.8°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  1 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  3 BF
  77%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 24.4°C
  1 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 17.0°C
  1 BF
  79%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 26.6°C
  1 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  0 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.1°C / 24.0°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 26.9°C
  1 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  0 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 21.1°C
  1 BF
  98%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  83%

«Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε πρωτίστως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού» δήλωσε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής παραλαμβάνοντας το υπουργείο Υγείας

ΕUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ενας «πληβείος» στην υπηρεσία των πολιτών

 • A-
 • A+

Αλλαγή εποχής σηματοδοτεί η χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Υγείας. Από το μνημονιακό μοντέλο που από εφαρμογής του καθημερινά παρήγε υγειονομική καταστροφή η νέα ηγεσία ευαγγελίζεται τη μετάβαση στην πολιτική της ισότιμης και καθολικής πρόσβασης όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εργασιακά, ασφαλιστικά και οικονομικά πρότυπα, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Από τη λογική των περικοπών, της συμπίεσης των δημόσιων δαπανών υγείας, της απαξίωσης των δημόσιων δομών και της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση επιθυμεί να γυρίσει σελίδα και να εισέλθει σε μια κοινωνία καθολικής και χωρίς εξαιρέσεις πρόσβασης όλων των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία που έχουν ανάγκη και ταυτόχρονα ανακούφισης των ασφαλισμένων με κατάργηση των χαρατσιών (5 ευρώ στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, 1 ευρώ ανά συνταγή) και μείωση της επιβάρυνσης στην αγορά φαρμάκων.

Αποχαιρετώντας τον προκάτοχό του Μάκη Βορίδη με τη φράση «φεύγει ένας πατρίκιος και έρχεται ένας πληβείος», ο νέος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής έδωσε το στίγμα των νέων ενοίκων της οδού Αριστοτέλους: «Η αναβάθμιση του κρίσιμου τομέα της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, για την κυβέρνηση που εξέλεξε ο λαός, συνιστά απόλυτη και καθαρή προτεραιότητα. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν, τις πολύ μεγάλες δυσκολίες. Διαθέτουμε όμως επιμονή και υπομονή, ενώ είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό τον χώρο να υπερασπίζονται πρωτίστως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Οι προτεραιότητες

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στις τρεις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας: ανακούφιση όλων των πολιτών, διασφάλιση της επιβίωσης των δημόσιων δομών, ριζική αναδιοργάνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο ίδιος μίλησε για μια κοινωνία που δεν απαιτεί μόνο ανακούφιση, καθώς είναι μια πληγωμένη κοινωνία. «Απαιτεί και αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου, της ισονομίας, της αξιοκρατίας και της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα».

Και επειδή είναι γνωστή η επωδός για το αν υπάρχουν χρήματα, σημείωσε: «Υπάρχουν πράγματα που γίνονται χωρίς χρήματα. Και αυτό είναι η εντιμότητα, η δικαιοσύνη και η αξιοκρατία».

Ο Αν. Ξανθός αναφέρθηκε και στη στοχευμένη ενίσχυση του ΕΣΥ με ανθρώπινο δυναμικό, γιατί όπως εξήγησε όλες οι δομές υγείας -ιδιαίτερα στην επαρχία- υπολειτουργούν και αδυνατούν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Η ριζική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, εξήγησε, θα επιτευχθεί με την άρση της κομματοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της τεχνητής ζήτησης, της σπατάλης και της διαφθοράς. «Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να απογοητεύσουμε μια κοινωνία που ζητά συνέπεια και αξιοπιστία» τόνισε.

Η αριθμητική της καταστροφής

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η νέα κυβέρνηση έρχεται σε μια κρίσιμη για τον χώρο της δημόσιας υγείας χρονική στιγμή. Σε ένα βαριά τραυματισμένο πλαίσιο, κάτω από συνθήκες γενικευμένης και απότομης όξυνσης των προβλημάτων των ανθρώπων με ξηλωμένο το κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό της υγείας-πρόνοιας και επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία του κοινωνικού συνόλου.

Οι αριθμοί για την περίοδο 2009-2015 είναι αδιάψευστοι και αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου:

• Μείωση των λειτουργικών δαπανών των δημόσιων νοσοκομείων (τα έξοδα για υγειονομικό υλικό, φάρμακα, ορθοπεδικό υλικό, χημικά αντιδραστήρια και υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών - για την καθαριότητα, τη σίτιση και την εστίαση, την ασφάλεια, τη συντήρηση κ.λπ.) κατά 41,28% (από 2,80 σε 1,65 δισ. ευρώ).

• Μείωση των κονδυλίων για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα κατά 56% (από 6,6 σε 2,9 δισ. ευρώ), με αποτέλεσμα η κατά κεφαλήν δαπάνη από 611 ευρώ να κατρακυλήσει στα 269 ευρώ.

• Μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης -εκείνης που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ- 56,63% (από 4,6 σε 2 δισ. ευρώ)

• Μείωση των συνολικών δαπανών υγείας κατά 34% (από 23,2 σε 15,3 δισ. ευρώ).

 

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΓΕΙΑ
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
Στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, η υπερπροσπάθεια του προσωπικού, που εργάζεται στα όρια της εργασιακής εξουθένωσης, δεν αρκεί για να καλύψει ούτε τις αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών ούτε τις...
Το Μνημόνιο έκανε μετάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φρένο στις ασφαλιστικές
«Το κράτος θα πληρώνει στις ιδιωτικές κλινικές μόνο πράξεις που δεν μπορούν να γίνουν σε δημόσιο νοσοκομείο» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, στο πλαίσιο των «μεγάλων αλλαγών», σε απολύτως αντίθετη...
Φρένο στις ασφαλιστικές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Φάρμακο φτηνό και προσβάσιμο σε όλους»
Σε κλίμα προγραμματικών δηλώσεων στον χώρο του φαρμάκου, ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής εξήγγειλε όλα όσα σχεδιάζει διατυπώνοντας καλές προθέσεις και ευχές ως προς το τι σκοπεύει να κάνει η νέα ηγεσία, χωρίς...
«Φάρμακο φτηνό και προσβάσιμο σε όλους»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και στην Υγεία το κράτος έχει συνέχεια
Ο «εκλεκτός» του υπουργού Υγείας, Παν. Κουρουμπλή, για τη θέση-κλειδί του προέδρου του ΕΟΠΥΥ όλα δείχνουν πως θα είναι ο καθηγητής Μιχ. Χλέτσος, ο άνθρωπος που εισηγήθηκε την αγορά του πανάκριβου γερμανικού...
Και στην Υγεία το κράτος έχει συνέχεια
ΥΓΕΙΑ
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
Με απόφαση του υφυπουργού Υγείας καταργήθηκε η εγκύκλιος του τέως υπουργού Ανδρέα Ξανθού που μετέφερε από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα έγκρισης και ελέγχου χορηγιών στα ιατρικά συνέδρια.
«Ξηλώνουν» από το ΚΕΣΥ την αρμοδιότητα για τα ιατρικά συνέδρια
ΥΓΕΙΑ
Ο ΕΟΠΥΥ κατηγορεί για εκβιασμό τα Διαγνωστικά Κέντρα
Για εκβιασμό, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, τόσο των πολιτών όσο και του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) κατηγορεί τα Διαγνωστικά Κέντρα η διοίκηση του Οργανισμού.
Ο ΕΟΠΥΥ κατηγορεί για εκβιασμό τα Διαγνωστικά Κέντρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας