• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 17.4°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ψιχάλες
  11°C 9.8°C / 13.4°C
  1 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 18.7°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.2°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.4°C
  3 BF
  66%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.0°C
  1 BF
  98%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  1 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 14.9°C
  2 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.8°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.2°C / 13.4°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.4°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 18.8°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.1°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 13.9°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  2 BF
  79%

Οχυρωθείτε γιατί καταστρεφόμαστε

 • A-
 • A+

Διακόσιοι άνθρωποι έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους εξαιτίας φυσικών καταστροφών στην Ευρώπη.

Μόνο την τελευταία διετία ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. ενεργοποιήθηκε 56 φορές τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε., αφού δασικές πυρκαγιές έπληξαν την Πορτογαλία, την Κροατία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, ο τυφώνας «Οφηλία» προκάλεσε σοβαρές πλημμύρες στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, θανάσιμες καταιγίδες χτύπησαν τη Γερμανία, την Πολωνία, την Τσεχία και την Ελλάδα.

Με αυτό ως δεδομένο και στο φόντο της φονικής πλημμύρας στη Δυτική Αττική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την ενίσχυση της διαχείρισης καταστροφών από την Ε.Ε. με έναν καινούργιο μηχανισμό που παρουσίασε χτες.

Ο μηχανισμός rescEU -αν εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο- θα κοστίσει 280 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020.

Μέχρι σήμερα, τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά μέσα αντιμετώπισης καταστροφών είναι περιορισμένα και συχνά δεν είναι σε θέση να παρέχουν τη βοήθεια που ζητούν τα κράτη-μέλη κατά τη διάρκεια κρίσεων ή να εξασφαλίσουν την έγκαιρη παράδοση της βοήθειας.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο σημερινός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Ε.Ε. βασίζεται στην ήδη υφιστάμενη «ευρωπαϊκή ικανότητα για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης», που συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2014, γνωστή ως εθελοντική δεξαμενή.

Σήμερα η δεξαμενή, στην οποία έχουν δεσμευτεί 20 διαφορετικά συμμετέχοντα κράτη, διαθέτει πάνω από 90 ικανότητες αντίδρασης.

Οι ικανότητες αυτές περιλαμβάνουν μέσα, όπως πυροσβεστικά αεροσκάφη, εξοπλισμό για τη συγκράτηση πλημμυρών, τον καθαρισμό του νερού και ικανότητες ανίχνευσης και δειγματοληψίας χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι καταστροφές επέρχονται ταυτόχρονα, με αυξανόμενη συχνότητα και πολυπλοκότητα, η εμπειρία έδειξε ότι αυτές οι ικανότητες δεν επαρκούν.

Ολες οι δαπάνες και οι ικανότητες rescEU θα καλύπτονται πλήρως από την ενωσιακή χρηματοδότηση, ενώ η Επιτροπή θα διατηρεί τον επιχειρησιακό έλεγχο αυτών των μέσων και θα αποφασίζει για την ανάπτυξή τους.

Το «rescEU» θα διαθέτει πυροσβεστικά αεροσκάφη, εξοπλισμό υψηλής ικανότητας άντλησης σε πλημμύρες, ικανότητες έρευνας και διάσωσης σε αστικό περιβάλλον, κινητό νοσοκομείο και ιατρική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Η Επιτροπή διατηρεί τον επιχειρησιακό έλεγχο των μέσων rescEU.

Το πλάνο χρηματοδότησης

Τα κράτη-μέλη θα λάβουν συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. ύψους 75% για την αναβάθμιση των εθνικών τους ικανοτήτων.

Η ενωσιακή συγχρηματοδότηση για τα μέσα τα οποία τα κράτη-μέλη διαθέτουν στην ευρωπαϊκή δεξαμενή πολιτικής προστασίας θα ανέρχεται στο 75% των επιχειρησιακών δαπανών όταν χρησιμοποιούνται εντός της Ε.Ε. ή σε συμμετέχοντα κράτη-μέλη.

Οπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, η πρόταση της Επιτροπής «περιλαμβάνει ισχυρά κίνητρα ώστε τα κράτη-μέλη να ενισχύσουν τις δικές τους δομές πρόληψης έκτακτων αναγκών. Το rescEU είναι το συμπληρωματικό δίχτυ ασφαλείας για εκείνες τις κρίσιμες στιγμές που δεν επαρκούν τα εθνικά μέσα διαχείρισης».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια μικρή, αλλά σημαντική ευρωπαϊκή νίκη για τις Σκουριές
Μια ντριμ τιμ και μάλιστα υπερκομματική υπερασπίστηκε το αρχέγονο δάσος των Σκουριών και το κίνημα των κατοίκων ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Βρυξέλλες. Πέντε Ελληνες ευρωβουλευτές κατέγραψαν μια μικρή,...
Μια μικρή, αλλά σημαντική ευρωπαϊκή νίκη για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Θεσσαλία από τη φονική κακοκαιρία
Δραματικές είναι οι συνθήκες που επικρατούν σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας του «Ιανού». Τουλάχιστον δύο νεκροί.
Ανυπολόγιστες καταστροφές στη Θεσσαλία από τη φονική κακοκαιρία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για «εγκληματικά λάθη» μιλά πραγματογνώμονας
Ευθύνες κατά συγκεκριμένων υπηρεσιών για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου στο Μάτι επιρρίπτει το πόρισμα ιδιωτικού πραγματογνώμονα, το οποίο κατατέθηκε χθες στους εισαγγελείς που χειρίζονται την έρευνα για...
Για «εγκληματικά λάθη» μιλά πραγματογνώμονας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
Οδοιπορικό στη Μάνδρα: H «Εφ.Συν.» περπάτησε, όσο... ήταν δυνατόν, στα λασπόνερα της πόλης και κατέγραψε τον πόνο για τους νεκρούς, την αγωνία για τους αγνοούμενους και για τη φροντίδα των πληγέντων, την...
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι δήμοι δεν τολμούν. Οι ιδιώτες;
«Και σε ιδιώτες». Χρειάστηκαν μόλις τρεις λέξεις στο άρθρο 133 του πολυνομοσχεδίου για τους ΟΤΑ, για να υλοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα της κοινωνίας των πολιτών: να λειτουργήσουν, επιτέλους, και στην Ελλάδα...
Οι δήμοι δεν τολμούν. Οι ιδιώτες;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Κως επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς
Ομαλά βαίνει η κατάσταση στην Κω ύστερα από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που ταρακούνησε το νησί τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Εκατοντάδες μετασεισμοί καταγράφονται στην περιοχή, με τους σεισμολόγους...
Η Κως επανέρχεται σε φυσιολογικούς ρυθμούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας