• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 14.4°C
  1 BF
  90%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 13.6°C
  2 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.0°C / 13.0°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  8°C 7.9°C / 8.1°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  3 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 6.3°C / 11.9°C
  1 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.0°C / 6.8°C
  4 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 12.4°C
  1 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 17.0°C
  5 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 12.9°C
  2 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.2°C / 14.1°C
  3 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.6°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.5°C / 12.9°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.2°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.8°C
  1 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 14.6°C
  0 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 13.8°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.1°C / 13.7°C
  3 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  93%
EUROKINISSI

Σε δίκη παραπέμπονται πρώην στελέχη της ΕΒΖ

 • A-
 • A+

Πικρό ποτήρι από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης για τρεις πρώην προέδρους και τρεις διευθύνοντες της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που παραπέμπονται σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για σωρεία διαχειριστικών και οικονομικών ατασθαλιών που αφορούν το διάστημα 2007-2015, περίοδο κατά την οποία διαπιστώθηκαν ευθύνες για ζημιές που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Μαζί τους κατηγορούμενοι και έξι πρόεδροι-αντιπρόεδροι συνεργαζόμενων εταιρειών.

Οι πρώην πρόεδροι της ΕΒΖ κατηγορούνται για απιστία υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου, οι πρώην εμπορικοί διευθυντές για άμεση συνέργεια σε απιστία και οι πρόεδροι-αντιπρόεδροι των εμπλεκόμενων εταιρειών βαρύνονται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στην κακουργηματική απιστία.

Η ποινική δίωξη είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέα Ζήση και αναπέμφθηκε στο Συμβούλιο Εφετών αφού περαιώθηκαν η τακτική ανάκριση και οι απολογίες των κατηγορουμένων από ειδικό ανακριτή οικονομικών εγκλημάτων.

Είχε προηγηθεί έρευνα έξι μηνών από την οικονομική αστυνομία της Θεσσαλονίκης, κατά την οποία αναζητήθηκαν οι δρόμοι του χρήματος από το «μεγάλο φαγοπότι» της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης για το χρονικό διάστημα από το 2007 ώς τον Απρίλιο του 2015.

Το πολυσέλιδο πόρισμα της οικονομικής αστυνομίας «καίει» τους δώδεκα προαναφερόμενους, ενώ γι’ ακόμη ένα πρόσωπο που εμπλεκόταν στην υπόθεση δεν προέκυψαν τελικά ποινικές ευθύνες και απηλλάγη με το ίδιο βούλευμα που παραπέμπονται οι υπόλοιποι.

Η εισαγγελική παρέμβαση προκλήθηκε με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την αμέσως προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας που διαπίστωσε κακοδιαχείριση. Ετσι ξεκίνησε σε βάθος έρευνα στην οποία κατέθεσαν ώς ύποπτοι πρώην πρόεδροι, αντιπρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι που είχαν διοριστεί από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Παράλληλα δόθηκε εντολή να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί στην Ελλάδα και με αίτημα δικαστικής συνδρομής στο εξωτερικό (Σερβία) όπου επίσης υπήρχαν συναλλαγές.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η οικονομική ζημία για την ΕΒΖ ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ, από διορισμένες κομματικές διοικήσεις που φέρονται ότι οδήγησαν βήμα-βήμα την επιχείρηση στην οικονομική καταστροφή.

Ανείσπρακτα υπόλοιπα

Διαπιστώθηκαν, μάλιστα, μεγάλα ανείσπρακτα υπόλοιπα από συγκεκριμένους πελάτες, που έχουν προκαλέσει ζημία δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία. Γι’ αυτό διενεργήθηκε έλεγχος μεταξύ άλλων για τις συναλλαγές της ΕΒΖ με τις εταιρείες ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ, ΒΕΛΠΑΖ ΑΕ και SUGARILLΟS OΕ, οι πρόεδροι και στέλεχος των οποίων παραπέμπονται πλέον κατηγορούμενοι σε δίκη.

Τα πορίσματα των ελεγκτών καθώς και άλλα έγγραφα στα αρχεία της εταιρείας (προηγούμενες εκθέσεις ελέγχου, συμβάσεις-τιμολόγια πώλησης κ.λπ.) έδειξαν ότι πρόκειται για τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο.

Η ΕΒΖ εμφανίζεται να συνάπτει στις 4/6/2008 σύμβαση με την εταιρεία ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ που προβλέπει πιστωτικό όριο 2.500.000 ευρώ για την προμήθεια 20.000 τόνων ζάχαρης με συγκεκριμένες εγγυήσεις (π.χ. εγγυητικές επιστολές τράπεζας, επιταγές τρίτων κ.λπ.) και τη δυνατότητα αύξησης του πιστωτικού ορίου εφόσον υπάρξουν αντίστοιχες καλύψεις (δηλαδή επιπλέον εγγυήσεις).

Ωστόσο, μέσα σε 16 μήνες, με συνεχείς αποφάσεις του Δ.Σ. το όριο αυτό αυξάνεται στα 16.000.000 ευρώ, ενώ από τις εκθέσεις ελέγχου προκύπτει πως δεν τηρήθηκαν σε καμία περίπτωση οι εγγυήσεις που υπήρχαν στη σύμβαση.

Αντιθέτως, οι καλύψεις προέρχονταν κατά βάση από επιταγές της ίδιας της εταιρείας, χωρίς να τηρούνται οι όροι που προβλέπονταν στη σύμβαση για εγγυητικές επιστολές τράπεζας και επιταγές τρίτων.

Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις, όπως καταγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά, που το σύνολο της απαίτησης της ΕΒΖ από τη ΓΑΙΑ ξεπερνά το πιστωτικό όριο που είχε οριστεί.

Σε άλλη σκανδαλώδη απόφαση το Δ.Σ. της ΕΒΖ παραιτείται από το δικαίωμα να πουλά απευθείας σε νέους πελάτες, αλλά τους παραπέμπει στις εταιρείες ΓΑΙΑ και ΒΕΛΠΑΖ.

Κι ενώ η... πρωτοφανής αυτή συνεργασία συνεχίζεται, το 2013 διαπιστώνεται η αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της ΓΑΙΑ. Παρ’ όλα αυτά εγκρίνεται με απόφαση του ΔΣ της ΕΒΖ μνημόνιο συνεργασίας με τη ΓΑΙΑ.

Υπό τέτοιες συνθήκες, σήμερα, σύμφωνα με την έκθεση ελέγχου, οι απαιτήσεις της ΕΒΖ από τη ΓΑΙΑ φτάνουν τα 38.025.808,98 ευρώ και οι εγγυήσεις που έχει στα χέρια της η εταιρεία τα 3.290.000 ευρώ. Η ζημία της ΕΒΖ από τη συνεργασία με τη ΓΑΙΑ φτάνει τουλάχιστον τα 34.735.808,98 ευρώ.

Στο μεταξύ, στις 15/11/2008 συνάπτεται σύμβαση με τη ΒΕΛΠΑΖ. Σύμφωνα με αυτήν, το πιστωτικό όριο ορίζεται στα 6.000.000 ευρώ για 40.000 τόνους ζάχαρης τον χρόνο.

Η έκθεση ελέγχου δείχνει πως η απαίτηση από τη ΒΕΛΠΑΖ ανέρχεται σε 1.192.674,58 ευρώ με καλύψεις και την προσημείωση υποθήκης που δεν αναφέρεται στη σύμβαση.

Το ανοιχτό υπόλοιπο ξεπερνά τα 830.000 ευρώ, που υπερδιπλασιάζεται σε σχεδόν δύο μήνες. Παρ’ όλα αυτά το Δ.Σ. της ΕΒΖ αποφασίζει και εγκρίνει τα πιστωτικά υπόλοιπα της εταιρείας, αναφέροντας πως τηρούνται οι καλύψεις!

Στις 31/3/2009 αποφασίζεται, όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, η ΕΒΖ να μην πουλά απευθείας σε νέους πελάτες, αλλά να τους παραπέμπει στη ΒΕΛΠΑΖ.

Τη μέρα εκείνη το ανοιχτό υπόλοιπο της εταιρείας προς την ΕΒΖ ανέρχεται σε 2.467.735,93 ευρώ. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια το Δ.Σ. της ΕΒΖ δεν λαμβάνει καμία απόφαση σχετικά με τη σύμβαση με τη ΒΕΛΠΑΖ, ενώ η συνεργασία συνεχίζεται και το υπόλοιπο φτάνει στις 31/3/2013 στα 13.534.824,34 ευρώ με καλύψεις κυρίως από επιταγές της εταιρείας.

Αν και το θέμα δεν έρχεται προς συζήτηση στο διάστημα αυτό, υπάρχει πόρισμα αλλά και εμπιστευτικό σημείωμα της επιτροπής ελέγχου της ΕΒΖ προς τα μέλη του Δ.Σ. όπου αναφέρονται οι παραβιάσεις των ορίων και η μη επαρκής κάλυψη της εταιρείας όπως όριζε η σύμβαση.

Οταν κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Διαφθοράς, οι απαιτήσεις της ΕΒΖ από τη ΒΕΛΠΑΖ ήταν 15.852.669,85 ευρώ, με τις εγγυήσεις να φτάνουν στα 593.470 ευρώ.

Στο πλαίσιο του ελέγχου που διεξήχθη για την ύπαρξη μεγάλων ανείσπρακτων υπολοίπων της ΕΒΖ από συγκεκριμένους πελάτες, ελέγχθηκε και η εταιρεία SUGARILLOS ΟΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απαίτηση συνολικά για την εταιρεία υπολογίζεται πως ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ποιος θα καθαιρέσει τους αδελφούς Ψωμιάδη;
Προβληματισμό προκαλεί η αδράνεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης για την περίπτωση του π. νομάρχη Π. Ψωμιαδη και του αδελφού του που αναμένεται να δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο...
Ποιος θα καθαιρέσει τους αδελφούς Ψωμιάδη;
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Γλυκιά αναβολή για δέκα κατηγορούμενους
Αναβλήθηκε η δίκη για το σκάνδαλο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που κόστισε στην εταιρεία 52 εκατ. ευρώ για το διάστημα 2007-2015 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την σημερινή κατάσταση της.
Γλυκιά αναβολή για δέκα κατηγορούμενους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεός σχωρέσ’ τα τα δάνεια...
Αγία... αθώωση χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για το πολύκροτο σκάνδαλο της Μονής Εμμαούς με ιερά δάνεια από τη Marfin!
Θεός σχωρέσ’ τα τα δάνεια...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
«Ανάσταση» για τη Hellenic Steel και με τη βούλα της Δικαιοσύνης! Η βορειοελλαδίτικη χαλυβουργία, που βρισκόταν σε καθεστώς πτώχευσης από το 2015, πέρασε τις Συμπληγάδες των πιστωτών, στους οποίους...
Ανοιξε ο δρόμος για την «ανάσταση» της Hellenic Steel
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
H φράση «καταρρέει σαν χάρτινος πύργος» βρίσκει την πλήρη εφαρμογή της στο κατηγορητήριο της «μεγάλης δίκης» των Σκουριών, όπου 21 αθώοι πολίτες, έντιμοι οικογενειάρχες, επαγγελματίες που ποτέ δεν έδωσαν...
Καταρρέει το κατηγορητήριο για τις Σκουριές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...
Ανεργοι παραμένουν στην ουσία 478 συμβασιούχοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, μετά τη νέα απόρριψη αιτήματος προσωρινής διαταγής που είχαν ζητήσει από το Πρωτοδικείο για να παραμείνουν στις...
Ο δήμος τούς θέλει η Θέμις διαφωνεί...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας