Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ενός λεπτού σιγή και 60΄ φιλονικία

Διανομή ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Ενός λεπτού σιγή και 60΄ φιλονικία

  • A-
  • A+

Η τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των 21 νεκρών στη Δυτ. Αττική ήταν το μοναδικό σημείο ηρεμίας στη διάρκεια του χθεσινού περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, μέχρι να διακοπεί η συζήτηση για τις φονικές πλημμύρες.

Το αμφιθέατρο ήταν κατάμεστο από ανθρώπους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων της Αττικής και του ΠΑΜΕ – μια μικρή ομάδα βρέθηκε επίσης από πλευράς ΛΑ.Ε.

«Εργα τώρα αντιπλημμυρικά, για να μην πεθαίνει η εργατιά», ήταν το σύνθημα-απαίτηση του κόσμου, που επαναλαμβανόταν καλύπτοντας τις δύο πρώτες και μοναδικές ομιλίες.

Επειτα από μια πρώτη 5λεπτη διακοπή και σε λιγότερο από μία ώρα από την έναρξή της, η συνεδρίαση διακόπηκε οριστικά, με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου να καταλογίζει στους συγκεντρωμένους την ευθύνη για τη διακοπή, λόγω «υβριστικών και συκοφαντικών συνθημάτων».

«Το βάλανε στα πόδια», κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ο σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γ. Μανουσογιαννάκης, υποστηρίζοντας ότι υπήρχε προειλημμένη απόφαση για διακοπή «γιατί δεν θέλουν να ακουστούν οι ευθύνες τους για τη δολοφονία 21 ανθρώπων». Αναιτιολόγητη χαρακτήρισαν τη διακοπή της συνεδρίασης οι παρατάξεις Σγουρού και Ν.Δ., κατηγορώντας την περιφερειακή αρχή ότι θέλησε να αποφύγει τον διάλογο.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής, Γ. Βασιλείου, τόνισε την ανάγκη «το σοκ που πέρασε η Δυτ. Αττική από τις πλημμύρες να το διαδεχθεί ένα “σοκ” στήριξης και ουσιαστικής ενίσχυσης».

Κάλεσε την κυβέρνηση να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες και να προχωρήσουν χωρίς τις «πανθομολογούμενες και διακομματικά αποδεκτές γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπλοκάρουν τα πάντα» όλα τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Περιέγραψε την πορεία σειράς ενεργειών της περιφέρειας στη Δυτική Αττική:

• Εργο εκτροπής και διευθέτησης ρέματος «Εξω Βρύση», προϋπολογισμού 9 εκατ. ευρώ ιδίων πόρων.

• Εξασφάλιση 300.000 ευρώ για επιλογή ειδικού συμβούλου για το ρέμα «Καμάρες», για το οποίο γίνονται ενέργειες να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ενώ έχουν ήδη προβλεφθεί στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων 45 εκατ. ευρώ.

• Εχει εγκριθεί η μελέτη για το ρέμα «Ακρογιάλι» στη Ν. Πέραμο και βρίσκεται στη φάση αδειοδοτήσεων με προϋπολογισμό 5,17 εκατ. ευρώ.

• Η εκτροπή του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και η διευθέτηση του χειμάρρου Σούρες αναμένουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτριώσεων. Η σχετική μελέτη ολοκληρώθηκε το 2014 και το ΦΕΚ με τις οριοθετήσεις δημοσιεύθηκε αρχές του 2016. Για το έργο έχουν πιστωθεί 11 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της περιφέρειας και υπάρχει πρόβλεψη και για ΕΣΠΑ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Βασιλείου.

Συνολικά για τη Δυτ. Αττική, σύμφωνα με στοιχεία της περιφερειακής αρχής, ωριμάζουν και προχωρούν 20 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 58 εκατ. ευρώ.

«Μόνο από αυτή την παρουσίαση, η Περιφέρεια Αττικής, πολύ περισσότερο συγκριτικά με το παρελθόν, φαίνεται αν έχει ή όχι προτάξει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Αν σκεφτούμε όμως ότι για μια γέφυρα που έπεσε στον Ασπρόπυργο στις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2015 χρειάστηκαν 31 μήνες μέχρι να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής της, καταλαβαίνουμε τους χρόνους που απαιτούνται για όποια έργα έχουμε ξεκινήσει ή σχεδιάζουμε», σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

■ Καμία σημαντική διευθέτηση ρέματος δεν συμπεριλαμβανόταν στο τελευταίο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων επί θητείας Γ. Σγουρού, ενώ τα 57 αντιπλημμυρικά έργα που είχε εντάξει στο πρόγραμμα ήταν μικρά και τοπικής κλίμακας.

Αυτό υποστήριξε με δήλωσή της η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη και στη βουλευτή του κόμματος Ντόρα Μπακογιάννη, κατηγορώντας τον πρώτο για ενορχήστρωση εκστρατείας στοχοποίησής της μέσω ΜΜΕ και τη δεύτερη για συνειδητή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, με αφορμή τοποθετήσεις τους στη Βουλή.

Συγκρίνοντας τα έργα μεταξύ των δύο θητειών, η περιφερειάρχης ανέφερε ότι το πρόγραμμα Σγουρού περιλάμβανε 60 εκατ. ευρώ για 57 αντιπλημμυρικά έργα, ενώ η παρούσα περιφερειακή αρχή «ωριμάζει και προχωράει 197 έργα (152 ΠΕΕ & 45 Εθνικό και Συγχρηματοδοτούμενο ΠΔΕ) συνολικού προϋπολογισμού 592.732.647,11 ευρώ».

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση του πρώην περιφερειάρχη: «Αναμειγνύει στο ίδιο μίξερ ψέματα, λαϊκισμό και συκοφαντία», κατηγόρησε την κ. Δούρου, υποστηρίζοντας ότι «στον δικό της κατάλογο συμπεριλαμβάνει έργα από κάθε πηγή χρηματοδότησης (δηλαδή ίδιους πόρους, ΠΔΕ, ΠΕΠ Αττικής), ενώ στον κατάλογο των δικών μας έργων παρουσιάζει μόνο αυτά από ίδιους πόρους. Δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, επί θητείας του «εντάχθηκαν, δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν πάνω από 170 έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας συνολικού προϋπολογισμού άνω των 400 εκατ. ευρώ από κάθε πηγή χρηματοδότησης».

Η Ν.Δ. από την πλευρά της απάντησε ως εξής: «Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ασχοληθεί με την κ. Δούρου. Η περίπτωσή της, άλλωστε, θα εξεταστεί από τη Δικαιοσύνη, στην οποία η ίδια προσέφυγε για να διερευνηθούν οι ευθύνες της».

■ Αμεση νομοθετική ρύθμιση για την απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης έργων για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής και συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε έναν φορέα «που θα μπορούσε να είναι η Περιφέρεια Αττικής» και που «θα έχει και την οικονομική δυνατότητα υλοποίησης και την ευθύνη έγκρισης των προδιαγραφών των αντιπλημμυρικών έργων» προτείνει με δήλωσή του το προεδρείο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ).

Πρόκειται για μια δήλωση που πολιτικά ερμηνεύεται ως έκφραση εμπιστοσύνης στην περιφέρεια, τη στιγμή που η περιφερειακή αρχή δέχεται πολλαπλά «βέλη» για τις πλημμύρες στη Δυτ. Αττική, μεταξύ άλλων και από δημάρχους της Αττικής.

Παράλληλα, η ΠΕΔΑ ζητά ειδικά για τις περιοχές υψηλού κινδύνου (Δυτ. Αττική, Δυτ. Αθήνα, δήμους του Πειραιά) «την ένταξη του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού τους σε διαδικασίες φαστ τρακ (...) έτσι ώστε να μειωθεί κάτω από το μισό ο χρόνος μέχρι την υλοποίηση των έργων που σχετίζονται με κρίσιμες υποδομές».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στόχος είναι πλέον να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο των πλημμυρών στην Αττική. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις υφιστάμενες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, δεν μπορεί να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο καταστροφών....
«Στόχος είναι πλέον να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ρύθμισης οφειλών σε δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες
Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από πλευράς πολιτών για υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους, σε περίπτωση όμως που ο οικείος δήμος έχει κηρυχθεί και...
Παράταση ρύθμισης οφειλών σε δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τόνοι
Σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης προχωρά η περιφερειακή αρχή Αττικής, μετά τη διακοπείσα προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που διεξήχθη σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από κόσμο που...
Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τόνοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το ρέμα στις Σούρες έπνιξε τη Μάνδρα «για να μη θιγούν περιουσίες»
Τα «Ορυχεία Βωξίτη Σκαλιστήρη», η ΕΤΒΑ, η αυθαίρετη βιομηχανική περιοχή, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές και τα αμείλικτα ερωτήματα που θέτει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Ηρακλής Μπέκας πρώην πρόεδρος του δημοτικού...
Το ρέμα στις Σούρες έπνιξε τη Μάνδρα «για να μη θιγούν περιουσίες»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αλλα 520 εκατ. για έργα στους ΟΤΑ
Στο 1,575 δισ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού εργαλείου που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ΟΤΑ για έργα υποδομών, καθώς στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης,...
Αλλα 520 εκατ. για έργα στους ΟΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαρροή μαζούτ στο Μαντούδι
Μόλις υποχώρησαν τα νερά από τις πλημμύρες του πρόσφατου κυκλώνα, οι κάτοικοι βρέθηκαν μπροστά σε μια εκτεταμένη, όπως περιγράφουν, διαρροή πετρελαιοειδών από δεξαμενές που ανήκουν στην «ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι». Η...
Διαρροή μαζούτ στο Μαντούδι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας