• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.5°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 33.0°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.4°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 34.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 32.2°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  49%

Οι Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σταματούν τον εφιάλτη της ανεργίας για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους

EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πρόθεση επ-ανα-πρόσ-ληψης των απολυμένων

 • A-
 • A+

Με τον πιο σαφή τρόπο διατυπώθηκε η απόφαση της νέας κυβέρνησης να αποκαταστήσει τους δημόσιους υπαλλήλους που απολύθηκαν στο πλαίσιο μνημονιακών πολιτικών. Τόσο ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισαν την επιλογή επαναπρόσληψης όσων οδηγήθηκαν εκτός Δημοσίου μέσω του απαράδεκτου μέτρου της διαθεσιμότητας ή με διαδικασίες που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ως αποτέλεσμα, σε πρώτο στάδιο αναμένεται να σταματήσει ο εφιάλτης της ανεργίας για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους -σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», υπολογίζoνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες μεταξύ 2.000 και 4.000- και, βεβαίως, να σταματήσει για περίπου 1.800 συναδέλφους τους η παραμονή σε διαθεσιμότητα (οι περιπτώσεις εργαζομένων που είχαν ανοιχτές εκκρεμότητες με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης στον πίνακα).

Εχει πλέον γίνει σαφές ότι η απαίτηση της τρόικας για 15.000 απολύσεις δεν είχε στόχο ενδεχόμενο δημοσιονομικό όφελος, από τη στιγμή που συμφωνήθηκαν ισάριθμες προσλήψεις στην αναλογία του 1-1, αλλά αποσκοπούσε στο να σπάσει το «ταμπού» της μονιμότητας στον δημόσιο τομέα. Η προηγούμενη κυβέρνηση έφτασε στις 10.000 απολύσεις υπαλλήλων που είχαν σταθερές σχέσεις εργασίας και ετοίμαζε την εισαγωγή του δόκιμου υπαλλήλου, με διετή «δόκιμο» και χαμηλότερο μισθό.

Δαμόκλειος σπάθη

«Εντολή των πολιτών», τόνισε ο κ. Βούτσης κατά τη χθεσινή τελετή παράδοσης-παραλαβής στο ΥΔΜΗΔ, «είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι να αισθάνονται και να λειτουργούν ως δημόσιοι λειτουργοί και να μην αισθάνονται τη δαμόκλειο σπάθη των απολύσεων ή του πελατειακού κράτους. Να γνωρίζουν όλοι οι άξιοι ότι μπορούν να αναδειχθούν στις ανώτατες βαθμίδες».

Κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εσωτερικών, κάλεσε τα στελέχη -και όχι υπαλλήλους, όπως είπε- του υπουργείου να δώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων και της εμπειρίας τους για την ανασυγκρότηση της χώρας, ενώ υπογράμμισε πως γνωρίζει ότι και οι δημόσιοι λειτουργοί ταλανίζονται από τη γενικότερη «φτωχοποίηση και τα τέσσερα χρόνια “πολέμου” που μείωσαν κατά 25% το ΑΕΠ της χώρας».

Ακόμη, ο κ. Βούτσης προανήγγειλε αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Αναφορικά με το θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές, χωρίς αιφνιδιασμούς και έπειτα από διαβούλευση. Δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει το «πετσόκομμα» της χρηματοδότησης των ΟΤΑ.

Κατά την προηγούμενη τελετή, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η πραγματικά αναγκαία μεταρρύθμιση του κράτους «πρέπει να γίνει με τον δικό μας σχεδιασμό, με βάση τις ανάγκες της δικής μας χώρας και όχι με τις υπαγορεύσεις των δανειστών που ήταν αντιπαραγωγικές».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε κλίμα υποδειγματικού πολιτικού πολιτισμού, όπου η απερχόμενη ηγεσία -Κυριάκος Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου- δήλωσε ότι θα βρίσκεται στη διάθεση της νέας ηγεσίας για όποια διευκρίνιση ζητηθεί. Παρέδωσαν σε ηλεκτρονική μορφή τα σχέδια νόμου που είχαν συντάξει και σχεδίαζαν να προωθήσουν στη Βουλή. Μετά το τελετουργικό ακολούθησε δίωρη συνεργασία με τον νέο αναπληρωτή υπουργό, όπου έγινε εκτενής παρουσίαση γύρω από τα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στη δημόσια διοίκηση.

Εχουσι γνώσιν οι... σχολικοί φύλακες

Η τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΔΜΗΔ ξεκίνησε με την παρέμβαση του εκπροσώπου των σχολικών φυλάκων, Νίκου Σχοινά. Ευχαρίστησε τους νέους υπουργούς για τη δέσμευσή τους να επαναπροσλάβουν απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους, μεταξύ αυτών και συναδέλφους του, πρόσθεσε όμως ότι ο κλάδος θέλει συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τον οποίο θέλουν να ζητήσουν και την επιστροφή των χρημάτων που απώλεσαν από τις κανονικές τους αποδοχές κατά το 8μηνο διαθεσιμότητας.

Οπως περιέγραψε, από τους 1.453 σχολικούς φύλακες που προσμετρήθηκαν στις απολύσεις, οι 1.100-1.200 δικαιώθηκαν στα δικαστήρια πρωτοδίκως. Δεν επέστρεψαν όλοι στις θέσεις τους, ενώ ακόμη και σε περιπτώσεις που δέχτηκαν τις δικαστικές αποφάσεις οι οικείοι δήμοι, δεν πληρώνονταν, καθώς είχε κοπεί ο κωδικός μισθοδοσίας τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Οδός Νίκης... Καθαριστριών

ΕUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Κλίμα χαράς και ανακούφισης επικρατούσε μεταξύ των καθαριστριών έξω από το υπουργείο Οικονομικών μετά την ανακοίνωση της απόφασης της νέας κυβέρνησης για την επαναπρόσληψή τους διά στόματος Γιάνη Βαρουφάκη. Στις γυναίκες, που έδωσαν έναν άνισο αγώνα εδώ και ενάμιση χρόνο και όπως όλα δείχνουν νίκησαν, υπήρχε έκδηλη ικανοποίηση, ενώ από το πρωί το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ ήταν μεγάλο.

«Πρόκειται για μία δικαίωση. Χαιρόμαστε που θα γυρίσουμε στις δουλειές μας, αλλά είναι μισή χαρά γιατί αρκετός κόσμος είναι άνεργος και με πολλά προβλήματα. Θα μείνουμε έξω από το υπουργείο μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος που θα μας γυρίζει στις δουλειές μας. Θέλω να ευχαριστήσω τις οικογένειές μας που κατανόησαν τον αγώνα μας και στάθηκαν δίπλα μας, όπως και όλους τους αλληλέγγυους, χωρίς τους οποίους δεν θα φτάναμε ώς εδώ. Θα είμαστε δίπλα τους σε μελλοντικούς αγώνες», λέει στην «Εφ.Συν.» η Δέσποινα Κωστοπούλου.

Χαριτολογώντας μεταξύ τους και με τα συγγενικά τους πρόσωπα οι καθαρίστριες λένε ότι η οδός Νίκης πρέπει να μετονομαστεί σε «Νίκης Καθαριστριών» και τονίζουν ότι όταν αποχωρήσουν οριστικά από το ΥΠ.ΟΙΚ. θα κάνουν μια γιορτινή εκδήλωση, ώστε να ευχαριστήσουν όλο τον κόσμο που στάθηκε δίπλα τους.

«Από το πρωί πολύς κόσμος περνάει και μας δίνει συγχαρητήρια, χωρίς να λείπουν και κάποιοι που το είδαν αρνητικά, για τους οποίους επίσης εύχομαι να βελτιωθούν τα πράγματα. Βλέπουμε ότι η ζωή μας θα ξαναπάρει τη μορφή που είχε, αλλά από όλο αυτό που ζήσαμε τόσο καιρό μαζί δεθήκαμε πάρα πολύ», λέει η Βάσω Γκόβα.

Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται

Ως δικαίωση του αγώνα τους προσλαμβάνουν τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης για ανάκληση των διαθεσιμοτήτων τους οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας και οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημίων. Αναμένουν με ανυπομονησία την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών και δηλώνουν ότι σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουν να αγωνίζονται.

«Τα χέρια μας ακόμα πονάνε από το ξύλο που φάγαμε από τα ΜΑΤ και τα ρούχα μας ακόμα μυρίζουν χημικά», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Κικάκης από το συντονιστικό των διαθέσιμων εκπαιδευτικών και προσθέτει: «Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στα σχολεία μας και βέβαια να ξαναγυρίσουν και οι τομείς και οι ειδικότητες για να γυρίσουν και οι μαθητές, γιατί δεν θα αναπνεύσουμε μόνο εμείς, θα αναπνεύσει και η εργαζόμενη οικογένεια που για να σπουδάσει το παιδί της σε μία από αυτές τις ειδικότητες έπρεπε να πάει στα ιδιωτικά ΙΕΚ».

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα ξεπερνούν τους 1.600, ενώ 85 από αυτούς είναι ουσιαστικά απολυμένοι αφού δεν πληρώνονται. «Χαιρετίζουμε τις εξαγγελίες και περιμένουμε βέβαια να γίνουν πράξη», λέει ο Ν. Κικάκης, τονίζοντας ότι «ένα μαζικό κίνημα πρέπει να είναι ακηδεμόνευτο από κόμματα, πολιτικοποιημένο, ταξικό, και να μην αλλάζει στόχους και αιτήματα ανάλογα με το ποιος είναι κυβέρνηση».

«Ο κόσμος ήταν σε άθλια κατάσταση, υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετώπισαν πολύ σοβαρά προβλήματα, ακόμα και ψυχολογικά, και είχαμε και περιπτώσεις κατάθλιψης και περιπτώσεις νοσηλείας σε ψυχιατρεία. Εχω βιώσει τα πάντα: και το να ακούω από το στόμα υπουργού ότι απολύομαι και το να παλεύω να σηκώσω αυτούς που έχουν πέσει αλλά και τον εαυτό μου», μας λέει η Ντίνα Σπυροπούλου, διοικητική υπάλληλος στο Φυσικό του ΕΚΠΑ.

Πανελλαδικά 1.165 εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια βγήκαν σε διαθεσιμότητα. Περίπου 600 από αυτούς μπήκαν σε καθεστώς κινητικότητας και οι υπόλοιποι βρέθηκαν στη δεξαμενή των απολύσεων. Η Ντ. Σπυροπούλου περιμένει μαζί με τους συναδέλφους να επιστρέψουν στη δουλειά, δηλώνοντας παράλληλα ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν.

 

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανακαλεί τις μνημονιακές απολύσεις
Την ανάκληση των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που προήλθαν από το απαράδεκτο μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας προανήγγειλε, λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία...
Ανακαλεί τις μνημονιακές απολύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι πια... εχθρός
Ο διάλογος του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους δημοσίους υπαλλήλους ξεκινάει σήμερα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ συναντώνται στις 13.00 σε μια πρώτη επαφή...
Ο δημόσιος υπάλληλος δεν είναι πια... εχθρός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παίρνει πίσω τις μνημονιακές απολύσεις
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, προανήγγειλε την ανάκληση των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές...
Παίρνει πίσω τις μνημονιακές απολύσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Από το «κακό» στο... χειρότερο Δημόσιο
Το επί δεκαετίες αίτημα αυτών που έστησαν το «πελατειακό κράτος», να αρθεί δηλαδή η μόνη γραμμή άμυνας των δημοσίων υπαλλήλων, η εργασιακή ασφάλεια, έχει ανατραπεί στην πράξη με την είσοδο όλο και περισσότερων...
Από το «κακό» στο... χειρότερο Δημόσιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια αμφίδρομη αξιολόγηση
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τη νομοθέτηση του νέου πλαισίου αξιολόγησης υπαλλήλων και επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο. Το υπουργείο Εσωτερικών ανάρτησε χθες στο opengov.gr το νομοσχέδιο για την...
Μια αμφίδρομη αξιολόγηση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των «μνημονιακών» απολυμένων
Με βασικό πυρήνα των διατάξεών του την επαναπρόσληψη περίπου 4.500 απολυμένων, «διαθέσιμων» και «έφεδρων» δημοσίων υπαλλήλων, το σχέδιο νόμου για τον «Εκδημοκρατισμό της Διοίκησης» θα εισαχθεί στην αρμόδια...
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την επαναπρόσληψη των «μνημονιακών» απολυμένων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας