• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.1°C / 27.4°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.0°C / 26.9°C
  4 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.0°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 25.0°C
  2 BF
  21%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  38%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 26.0°C
  3 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.4°C
  2 BF
  27%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 24.1°C
  2 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.9°C
  2 BF
  38%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 25.8°C
  2 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.7°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  2 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.3°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 28.2°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 25.0°C
  4 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  36%
Βασίλης Μαθιουδάκης

Υπάρχουν κάτι μυστήριοι άνθρωποι...

 • A-
 • A+

«Κι ήρθαν τρία παιδιά, σχολιαρόπαιδα, μικρά και...». Ο άνθρωπος απέναντί μου καταρρέει. Από την κούραση, αφού τέσσερα μερόνυχτα δεν έχει σταθεί λεπτό, αλλά κυρίως από τη συγκίνηση. Λέγεται Μιχάλης Αντωνίου κι είναι ο κοινωνικός λειτουργός του Δήμου Μάνδρας. Σ' αυτόν έπεσε το βαρύ φορτίο να συντονίζει τους εθελοντές και τις προσφορές αλληλεγγύης.

Ηρθαν λοιπόν τα σχολιαρόπαιδα στον δήμο και δεν είχαν τίποτα άλλο να προσφέρουν εκτός από το χαρτζιλίκι τους -από 2 ευρώ το καθένα- και τη δουλειά τους.

Τα πιτσιρίκια κινούνται ακατάπαυστα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Εδώ φτάνουν συνεχώς τρόφιμα, φάρμακα, ιματισμός και ρούχα που στέλνουν πολίτες από όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό.

Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα

Η πόλη πενθεί και θάβει τους νεκρούς της. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και δεν υπάρχει σπίτι που να μας θρηνεί κάποιον εδώ, κάποιον δικό του, κάποιον γείτονα, κάποιον γνωστό.

Η Μάνδρα -εκτός από ένα σημείο ψηλά, τη Ράχη- έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί: σπίτια, καταστήματα, μαγαζιά, υποδομές, δημόσια κτίρια - ελάχιστα έμειναν ανέπαφα από την καταστροφική ορμή του νερού.

«Η πόλη έχει πλημμυρίσει κι άλλες φορές, αλλά τότε μιλούσαμε για 50-100 σπίτια και το νερό έφτανε το πολύ κάποιους πόντους. Τώρα τα πάντα είναι θαμμένα κάτω από τόνους λάσπης», μας λέει ο Μιχάλης.

«Ημουν στις φωτιές στη Ζαχάρω, μόνο εκεί έχω δει κάτι τόσο τρομακτικό όσο αυτό που ζήσαμε εδώ. Ημασταν εξαιρετικά τυχεροί μέσα στην ατυχία μας: το γεγονός συνέβη νωρίς, όταν ακόμα οι περισσότεροι ήταν στα σπίτια τους. Λίγο αργότερα και θα θρηνούσαμε εκατοντάδες ίσως... Ωστόσο, θέλω να σημειώσω και κάτι ακόμα: μόνο στις φωτιές της Ηλείας είδα και τέτοια αλληλεγγύη. Εδώ μπορεί κάποιοι κάτοικοι να ήταν τσακωμένοι μέχρι χτες, αλλά από την ώρα που έγινε το κακό στέκονται με τρομερή αλληλεγγύη ο ένας δίπλα στον άλλο. Το ίδιο και οι πολίτες από όλη τη χώρα - το τηλέφωνο χτυπάει συνεχώς. Μέχρι κι από τον Καναδά και τη Γαλλία μάς παίρνουν για να στείλουν πράγματα. Χρειαζόμαστε χέρια, πάρτε σκούπες και φτυάρια κι ελάτε στη Μάνδρα».

Υπάρχουν κάτι μυστήριοι άνθρωποι που όταν χτυπάει το κακό αντί να τρέξουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους και τους αγαπημένους τους, παίρνουν τον δρόμο για να βρεθούν όπου χρειάζεται.

Θα τους δεις εκεί που φτάνουν οι καραβιές των απελπισμένων, εκεί που σαρώνει ο πόλεμος, εκεί που χτυπάει ανελέητα η Φύση.

Είναι άνθρωποι σαν τον Νικήτα Κανάκη και τους Γιατρούς του Κόσμου: «Η εικόνα μού θύμισε Βοσνία το 2014 στις πολύ μεγάλες πλημμύρες. Τότε θεωρούσαμε λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε μια χώρα που έχει ανοιχτές πληγές από τον πόλεμο. Τώρα είμαστε 25 χιλιόμετρα από την Αθήνα και η Μάνδρα μοιάζει σαν βομβαρδισμένη πόλη. Τα μεγάλα προβλήματα υγείας αρχίζουν τώρα και τώρα φαίνονται οι μεγάλες ανάγκες. Οι άνθρωποι από τη μια στιγμή στην άλλη έχασαν τα πάντα κι είναι μια μικρή κλειστή κοινωνία - όλοι πενθούν για όλα: και για τους ανθρώπους και για το βιός και για την πόλη τους. Εμείς σε πρώτη φάση θέλουμε να φροντίσουμε τους μεγάλους σε ηλικία, τους χρονίως πάσχοντες, να παράσχουμε ιατρική φροντίδα και να παρέχουμε ψυχολογική στήριξη».

Γεύματα για τους κατοίκους

Η Αλληλεγγύη για Ολους από την πρώτη στιγμή βρίσκεται στη Δυτική Αττική.

Ο Κώστας Βενιώτης μάς μιλάει, ενώ μέλη των δομών αλληλεγγύης «Στάση Ζωής» της Σαλαμίνας και «Δικαιόπολη» του Νέου Κόσμου μαγειρεύουν γεύματα για τους κατοίκους στη Σαλαμίνα:

«Εχουν κινητοποιηθεί 60 άνθρωποι που μαζεύουν τα τρόφιμα, μαγειρεύουν τα γεύματα και τα μεταφέρουν στους κατοίκους. Μέλη από δομές σε όλη την Αττική συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης. Είναι πολύ σημαντική επίσης η υποστήριξη των μαγαζιών που βρίσκονται στην αγορά του Ρέντη και των παραγωγών που συμμετέχουν στις Αγορές Χωρίς Μεσάζοντες. Επειτα από 7 χρόνια λιτότητας, η κοινωνία μας έχει τεράστια αποθέματα αλληλεγγύης και το αποδεικνύει έμπρακτα σε κάθε κρίση. Αυτό πρέπει να μας δίνει δύναμη και αισιοδοξία».

Η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων ιδρύθηκε πριν 9 χρόνια. Από τότε τα μέλη της εκπαιδεύονται και διασώζουν ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο σε ορεινούς όγκους, στο υγρό στοιχείο, σε φυσικές καταστροφές, σε πλημμύρες.

Τα μέλη της ομάδας είναι εξαιρετικά εκπαιδευμένα στην παροχή πρώτων βοηθειών και στις ασύρματες επικοινωνίες.

Σήμερα βρίσκονται εδώ 18 εθελοντές - οι 7 κατέβηκαν από τη Θεσσαλονίκη (και να σημειώσετε πως όλα τα έξοδα μετακίνησης βαραίνουν τους ίδιους).

Ο Κωνσταντίνος Φεζούδης είναι ο πρόεδρός τους: «Εχουμε πάει σε πολλές πλημμύρες στη βόρεια Ελλάδα, αλλά αυτή εδώ ξεπερνά κάθε φαντασία. Είναι σαν να έγιναν 10 πλημμύρες μαζί. Είναι πολύ δύσκολα παντού: λάσπη, λάσπη και λάσπη. Κατέβηκε πάρα πολύ νερό: τα ρέματα είχαν μπαζωθεί, αλλά και δεν είχαν καθαριστεί - υπάρχουν πολλά φερτά υλικά. Πού πήγαν τα κονδύλια για την πολιτική προστασία; ποιος ευθύνεται που δεν έγινε πρόληψη; Τώρα τρέχουμε να κλείσουμε πληγές...».

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά, το ρεύμα δεν έχει πάει σε όλα τα σπίτια και το νερό -όπου έχει φτάσει- δεν είναι πόσιμο.

Στους δρόμους της πόλης εκτυλίσσεται μια γιγαντιαία επιχείρηση, όπου δίπλα δίπλα παλεύουν πυροσβέστες, αστυνομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, κάτοικοι κι εθελοντές.

Βασίλης Μαθιουδάκης

Κι ενώ η πόλη και οι άνθρωποί της δίνουν μιας τέτοιας διάστασης μάχη, η δήμαρχος βλέπει μια «πόλη φάντασμα χωρίς καν ένα φούρνο» και καταγγέλλει σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «δέκα αστυνομικοί της ΟΠΚΕ που δηλώθηκαν το Σάββατο ότι θα έκαναν περιπολίες για το πλιάτσικο στη Μάνδρα, φύλαγαν το σπίτι του πρωθυπουργού».

Η ΓΑΔΑ διέψευσε την καταγγελία. Και, για την ιστορία, ο μοναδικός φούρνος που έχει διασωθεί δουλεύει ακατάπαυστα για να προσφέρει στους δημότες δωρεάν με ψωμί.

Οπως κι ο χασάπης δίπλα κάνει εκπτώσεις σε όλους τους κατοίκους, οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες παλεύουν με τις λάσπες - κι όλοι μαζί ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλο.

Στη μάχη Πακιστανοί και Σύροι πρόσφυγες

Ανάμεσά τους και Πακιστανοί μετανάστες εργάτες από την Ελευσίνα (από σήμερα κινητοποιείται όλη η Κοινότητα της χώρας), αλλά και Σύροι πρόσφυγες.

Φυσικά και εδώ, οι νεοναζί επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο: ο φιρερίσκος και τα πρωτοπαλίκαρά του επισκέφθηκαν την πόλη για να προσφέρουν «βοήθεια» μόνο σε Ελληνες.

Το σόου δεν τους βγήκε, όπως μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, που μαζί με τους εθελοντές της κοινωνικής κουζίνας «Ο Αλλος Ανθρωπος» βρίσκεται στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο:

«Η αλληλεγγύη δεν έχει χρώμα ή εθνότητα. Οι κάτοικοι μας έλεγαν ότι εμφανίστηκαν εδώ οι νεοναζί με πέντε πράγματα τάχα για βοήθεια και ζήταγαν ταυτότητα από τους ανθρώπους για να τα δώσουν μόνο σε Ελληνες... Λες κι η λάσπη κι ο πόνος έχει εθνικότητα, χρώμα, θρησκεία. Εύχομαι η μούχλα, η υγρασία και η λάσπη που πνίγουν την πόλη, να μην πνίξουν τις καρδιές των ανθρώπων και η αλληλεγγύη να πνίξει το μίσος που πάνε να σπείρουν οι χρυσαυγίτες. Κάποιοι ελάχιστοι πάνε να χαλάσουν το κλίμα, αλλά τα κύματα της αλληλεγγύης φτάνουν από παντού».

Από τη Χαλκιδική στη Νέα Πέραμο

Φόρτωσαν τρόφιμα και βυτία με νερά και ταξίδεψαν όλη νύχτα. Χτες έφτασαν στη Νέα Πέραμο. Οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού από τη Χαλκιδική έστησαν ένα τεράστιο καζάνι και μαγείρεψαν για 2.500 ανθρώπους.

Η αποστολή του Δήμου Αριστοτέλη μετέφερε τρόφιμα για τους πληγέντες, ενώ τις επόμενες μέρες ο δήμος θα στείλει και ένα φορτηγό με κρεβάτια και στρώματα.

Οι Χαλκιδικιώτες, που το κίνημά τους στηρίζεται από ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης όλα αυτά τα χρόνια, δείχνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους την αλληλεγγύη τους έμπρακτα συγκεντρώνοντας (στην Ιερισσό, την Αρναία και τη Μεγάλη Παναγία) τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς.

Εκκληση για τρόφιμα, φάρμακα κι εθελοντές

Τρόφιμα, φάρμακα, νερά, είδη ένδυσης και υπόδησης μπορούν να στέλνουν όσοι και όσες πολίτες θέλουν για τους κατοίκους της Μάνδρας, όπου υπάρχει ανάγκη και για εθελοντές.

Συγκεκριμένα, υπάρχει ανάγκη για:

 • Βρεφικά είδη, πάνες και τροφές, γάλατα, κρέμες.
 • Εμφιαλωμένο νερό,
 • Γάλα (εβαπορέ και φρέσκο)
 • Ζυμαρικά και όσπρια
 • Ζάχαρη, αλεύρι, λάδι, καφέ, κονσέρβες,
 • Σερβιέτες, χαρτιά υγείας, χαρτιά κουζίνας.
 • Καρδιολογικά και παθολογικά φάρμακα (όχι με συνταγή κόκκινης γραμμής και δίγραμμα) και αντιβιώσεις.
 • Φτυάρια, συρμάτινες σκούπες, Τ πατώματος για καθαρισμό.

Τηλέφωνο επικοινωνίας του κοινωνικού λειτουργού της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου, Μιχάλη Αντωνίου: 6986992985.

«Ερείπια» οκτώ στα δέκα κτίρια

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί πάνω από το 83% των κτιρίων στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, που ελέγχθηκαν από συνεργεία του υπουργείου Υποδομών. Ως το βράδυ του Σαββάτου είχαν γίνει αυτοψίες σε 770 κτίρια, από τα οποία τα 644 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι ιδιοκτήτες τους θα αποζημιωθούν.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από 120 μηχανικούς, που δουλεύουν από την Παρασκευή κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Την πρώτη ημέρα έγιναν 268 έλεγχοι, αλλά την επομένη υπερδιπλασιάστηκαν γιατί είχε δοθεί προτεραιότητα σε άλλα συνεργεία της Πυροσβεστικής και των Ειδικών Δυνάμεων για τον εντοπισμό αγνοουμένων και ενδεχομένως διασωθέντων.

Οι περισσότερες καταστροφές αφορούν τη Μάνδρα, όπου ελέγχθηκαν ήδη 544 κτίρια, από τα οποία τα 428 έχουν σοβαρές ζημιές.

Από αυτά τα 319 είναι κατοικίες, 62 επαγγελματικοί χώροι, 46 αποθήκες και υπόγειοι χώροι, καθώς και ένα δημόσιο κτίριο.

Στη Νέα Πέραμο έγιναν έλεγχοι σε 226 κτίρια, από τα οποία τα 216 παρουσιάζουν ζημιές.

Σε αυτή την οικιστική ενότητα, οι κατοικίες με ζημιές ανέρχονται στις 122, ενώ στην ίδια κατηγορία εντάσσονται 50 επαγγελματικοί χώροι, 42 αποθήκες και υπόγεια, καθώς και δύο δημόσια κτίρια.

Χαρά ΤΖαναβάρα

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η φτωχολογιά της Μάνδρας κρατά το κεφάλι ψηλά
«Οποιος περνάει αυτήν την Πύλη, ας εγκαταλείψει κάθε ελπίδα». Ο Δάντης ασφαλώς δεν είχε δει τη Μάνδρα, αλλά ο στίχος του περιγράφει αυτό που νιώθεις μπαίνοντας στην πόλη. Είναι μια κόλαση από τόνους λάσπης,...
Η φτωχολογιά της Μάνδρας κρατά το κεφάλι ψηλά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
Οδοιπορικό στη Μάνδρα: H «Εφ.Συν.» περπάτησε, όσο... ήταν δυνατόν, στα λασπόνερα της πόλης και κατέγραψε τον πόνο για τους νεκρούς, την αγωνία για τους αγνοούμενους και για τη φροντίδα των πληγέντων, την...
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η «Ελπίδα» έθαψε στο χιόνι τις κυβερνητικές ιδεοληψίες...
Από την πανάκριβη Αττική Οδό μέχρι τα τρένα, τα ιδιωτικο­ποιημένα δημόσια αγαθά έδειξαν υπό συνθήκες ακραίας πίεσης τι σημαίνει «νόμος είναι το δίκιο του εργολάβου» ● Οσα πάθαμε και μάθαμε την εβδομάδα που...
Η «Ελπίδα» έθαψε στο χιόνι τις κυβερνητικές ιδεοληψίες...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο «Μπάλλος» έφυγε, οι πληγές μένουν
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε μεγάλα ύψη βροχής με τον μεγαλύτερο όγκο νερού να πέφτει σε Ιθάκη, Αγιον Ορος και Αγγελόκαστρο Αιτωλοακαρνανίας.
Ο «Μπάλλος» έφυγε, οι πληγές μένουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας