• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.0°C / 34.8°C
  3 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.3°C / 35.4°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 37.6°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.4°C / 32.9°C
  3 BF
  24%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.7°C / 34.4°C
  2 BF
  24%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.4°C / 32.0°C
  3 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  38°C 37.5°C / 37.5°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.1°C
  5 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.2°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  5 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.5°C / 28.5°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.2°C / 33.9°C
  3 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.0°C
  3 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.5°C / 35.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 26.3°C / 29.9°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.2°C / 33.7°C
  4 BF
  46%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  32°C 32.4°C / 32.4°C
  2 BF
  46%

Συνεργείο του Ερυθρού Σταυρού απεγκλωβίζει ηλικιωμένη στη Μάνδρα Αττικής

EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Το ρέμα στις Σούρες έπνιξε τη Μάνδρα «για να μη θιγούν περιουσίες»

 • A-
 • A+

Συζητήθηκε ευρέως, έχοντας δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση στην κοινή γνώμη, η αποκάλυψη του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Δ. Παπανικολάου, για την τοποθέτηση του αμαξοστασίου του Δήμου Μάνδρας -πέρα από άλλα ιδιωτικά κτίσματα- πάνω στο ρέμα Σούρες.

Εξίσου αποκαλυπτικά είναι και τα όσα διηγείται στην «Εφ.Συν.» ο Ηρακλής Μπέκας, πρώην δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Μάνδρας κατά τη δεκαετία του ‘90, στις αρχές της οποίας εγκαταστάθηκε το αμαξοστάσιο.

Πρόκειται για μια ιστορία με νικητή την αυθαιρεσία και ηττημένους τους πολίτες και το περιβάλλον.

Το σημείο όπου είναι εγκατεστημένο σήμερα το αμαξοστάσιο αποτέλεσε στο παρελθόν τμήμα μιας ευρύτερης έκτασης που κατείχαν τα «Ορυχεία Βωξίτη Σκαλιστήρη».

«Οταν η εταιρεία πτώχευσε, η περίφημη ΕΤΒΑ ανέλαβε τη διαχείριση της περιουσίας της, ορίζοντας ως αρμόδιο ένα διοικητικό συμβούλιο», λέει ο κ. Μπέκας.

Αυτό το συμβούλιο «είχε υπενοικιάσει το τμήμα της έκτασης σε κάποιους πολίτες, οι οποίοι έριχναν διάφορα πράγματα μέσα στους τεράστιους λάκκους που υπήρχαν».

Θάφτηκαν, έτσι, απόβλητα «από τα ναυπηγεία, κυρίως της Ελευσίνας, τοξικά, μολυσμένα πάντως. Παρότι στην αρχή είχε ειπωθεί ότι θα ρίξουν μόνο αμμοβολές, διαπιστώσαμε εκ των υστέρων ότι θάφτηκαν και πράγματα που είχαν πολύ μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας».

«Στην πρώτη φάση», αναφέρει ο κ. Μπέκας για τη δεκαετία του ‘80, «ανέλαβε ο Δήμος Μάνδρας να αποκαταστήσει τουλάχιστον τους λάκκους αυτούς, παίρνοντας τα μπάζα. Διαχωρίστηκε ο βωξίτης και εκεί μείνανε τα αμμοχώματα για να σκεπάσουν τους λάκκους». Ετσι διαμορφώθηκε το ανάγλυφο της έκτασης.

«Φτάνουμε στο ‘90. Τότε, με άλλη δημοτική αρχή, του Αλέκου Μαραγκού, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για την έκταση. Η εταιρεία πωλούσε κομμάτια για εκμετάλλευση. Ο Βερόπουλος, που είναι ακριβώς από πάνω, πήρε ένα μεγάλο κομμάτι. Ο Βακόντιος [«Βακόντιος ΑΒΕΕ»] πήρε το κομμάτι προς τη δυτική πλευρά της Μάνδρας. Ο χώρος όπου είναι σήμερα το αμαξοστάσιο παραχωρήθηκε για χρήση στον δήμο. Παρέμεινε ιδιωτική η έκταση. Δεν υπήρχε άλλος χώρος να φτιάξουμε ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις με μηχανήματα, εξοπλισμό κ.λπ.».

«Είχα διαφωνήσει με αυτήν την ιστορία και πρότεινα να κινηθούμε δικαστικά, διεκδικώντας όλες τις εκτάσεις που είχε αποκαταστήσει ο δήμος από τον βωξίτη. Είχα βρει και δικηγόρους. Mπορούσαμε να διεκδικήσουμε τις εκτάσεις ως αντιστάθμισμα, επικαλούμενοι τη ζημιά που είχε κάνει η εταιρεία Σκαλιστήρη στην πόλη μας. Να τις εντάξουμε στο σχέδιο πόλης και να προχωρούσαμε στην υλοποίηση σχεδίων για τη διευθέτηση του ρέματος, τις Σούρες. Ηταν απαραίτητο και με άλλες παρεμβάσεις να μεταφερθεί ο δρόμος πιο βόρεια. Ολα αυτά ήταν για τη διευθέτηση του ρέματος. Κάτι που δεν έγινε ποτέ».

«Μοσχοπουλήθηκαν»

Γιατί δεν έγινε, ρωτήσαμε τον κ. Μπέκα, λόγω αδιαφορίας;

«Καθόλου. Λόγω σκοπιμότητας. Στα χρόνια αυτά, όλες οι εκτάσεις απέκτησαν αξίες. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν, αλλά καταλαβαίνετε ότι μοσχοπουλήθηκαν από κάποιους πράγματα που δεν τους ανήκαν. Αυτό το κομμάτι που ο δήμος έχει για χρήση είναι πολύ μικρό σε σχέση με τη συνολική έκταση που πλέον είναι αγορασμένη από ιδιώτες. Οι εκτάσεις αγοράστηκαν από έναν επιχειρηματία που τις πούλησε σε άλλους και διαμορφώθηκε η σημερινή κατάσταση. Το θέμα δεν το έθετα μόνο εγώ στις εκάστοτε δημοτικές αρχές, αλλά και η πλειονότητα του κόσμου. Με τους δικηγόρους έγιναν 2-3 συναντήσεις. Δεν προχώρησε τίποτα. Δεν θέλανε να προχωρήσει τίποτα. Για να μη θιγούν περιουσίες. Ακριβώς. Εγιναν περιουσίες εκεί που ο δήμος έπρεπε να τα έχει διεκδικήσει όλα και να έλυνε ένα τεράστιο πρόβλημα που είχε, σε εκείνη την πλευρά τουλάχιστον. Με το ρέμα, κυρίως, και τον δρόμο, που έχει αφήσει πίσω του θύματα».

«Τώρα έχουν κτιστεί τόσες βιομηχανίες και εγκαταστάσεις πάνω σε ρέματα, που τα έχουν κλείσει. Με αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται το νερό και να ακολουθεί τον δρόμο. Ολα αυτά υποδείχθηκαν από τον κ. Παπανικολάου και στη σημερινή δημοτική αρχή. Ας σας πληροφορήσει ο ίδιος πόσο τα έλαβαν υπόψη τους...» σχολιάζει με δηκτικό τρόπο ο κ. Μπέκας.

Με την πρόσφατη φονική πλημμύρα «πνίγηκε ο κόσμος στην πόλη, αλλά και όλη η βιομηχανική περιοχή. Προσέξτε, αυθαίρετη. Το 30% της βιομηχανίας της χώρας μας είναι δομημένο σε αυθαίρετη περιοχή. Το αυθαίρετο δεν έχει μόνο σχέση με τους δρόμους. Εχει και με το ότι δεν ξέρουμε τι επεξεργάζεται και τι γίνεται με τις πρώτες ύλες ή τα προϊόντα που παράγει. Αυτά όλα, που τα πήρε το νερό, πού πήγανε; Τι προκάλεσαν στον υδροφόρο ορίζοντα; Τι έχει υποστεί η πόλη από αυτά και τι θα υποστεί στο μέλλον;» είναι τα αμείλικτα ερωτήματα που έθεσε ο Ηρ. Μπέκας ολοκληρώνοντας την αφήγησή του.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παράταση ρύθμισης οφειλών σε δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες
Παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2018 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από πλευράς πολιτών για υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους, σε περίπτωση όμως που ο οικείος δήμος έχει κηρυχθεί και...
Παράταση ρύθμισης οφειλών σε δήμους που επλήγησαν από πλημμύρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους
Σε απόγνωση βρίσκονται μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές χιλιάδες κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές σε Διόνυσο, Αχαρνές και Ωρωπό, καθώς αναζητούν πόρους και τρόπους για την απομάκρυνση των καμένων και...
Αποψίλωση και αντιπλημμυρικά προβληματίζουν τρεις δήμους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στόχος είναι πλέον να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο των πλημμυρών στην Αττική. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις υφιστάμενες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, δεν μπορεί να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο καταστροφών....
«Στόχος είναι πλέον να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τόνοι
Σε κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης προχωρά η περιφερειακή αρχή Αττικής, μετά τη διακοπείσα προχθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που διεξήχθη σε ένα αμφιθέατρο γεμάτο από κόσμο που...
Υπομονή μέχρι να πέσουν οι τόνοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενός λεπτού σιγή και 60΄ φιλονικία
Διακόπηκε η συζήτηση για τις φονικές πλημμύρες στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Φταίνε τα «υβριστικά και συκοφαντικά συνθήματα» από πλευράς ΠΑΜΕ και ΛΑ.Ε., είπε ο πρόεδρος του περιφερειακού...
Ενός λεπτού σιγή και 60΄ φιλονικία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αμέρικαν μπαρ το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας
Επεισοδιακό ήταν το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε χτες στη Μάνδρα. Σύμφωνα με το βίντεο που κυκλοφόρησε χτες, ένας από τους συμβούλους της παράταξης Νέα Εποχή, που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία,...
Αμέρικαν μπαρ το δημοτικό συμβούλιο Μάνδρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας