Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

  • A-
  • A+

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί από χθες οι δημοτικές ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου, μετά τις φονικές πλημμύρες. Από σήμερα, κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής θα προβούν στην καταγραφή των ζημιών, επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της (π.χ. επιχειρήσεις), ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο η αποκατάσταση των πληγέντων.

Για την καταγραφή και την εκτίμηση ζημιών σε κατοικίες, οι πληγέντες θα πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο, προκειμένου να τους χορηγηθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Κατά τη χθεσινή ημέρα, οι παρεμβάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών επικεντρώθηκαν στη διάσωση εγκλωβισμένων κατοίκων και στη διαφύλαξη ευπαθών ομάδων, στη διάνοιξη δρόμων που σκεπάστηκαν από μεγάλες ποσότητες λάσπης, καθώς και στη διατήρηση του εθνικού οδικού δικτύου στην κυκλοφορία.

«Κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διαχειριστούμε μια πρωτοφανών διαστάσεων καταστροφή. Να εκφράσω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Δυτ. Αττικής, Γ. Βασιλείου. Παράλληλα, η περιφερειακή αρχή υπέβαλε κατεπείγον αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να εισρεύσουν κοινοτικοί πόροι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφής. Επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ίδιο αίτημα απέστειλε και ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης.

Ανθρώπινες παρεμβάσεις

Τα αίτια της καταστροφής θα αναζητηθούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Ωστόσο, τα θανατηφόρα χαρακτηριστικά που έλαβαν οι πλημμύρες φαίνεται να οφείλονται σε ανθρώπινες παρεμβάσεις (βλ. σχετικά ρεπορτάζ).

Το πρωτοφανές «τσουνάμι μέσα στην πόλη», όπως το περιέγραψε στην «Εφ.Συν.» η δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Γιάννα Κριεκούκη, «έσκασε» ενώ -σύμφωνα με μαρτυρίες- ουσιαστικά δεν έβρεχε.

Μεγάλες ποσότητες νερού «κατέβηκαν» από τα ορεινά πλημμυρίζοντας τον αστικό ιστό.

Το υφιστάμενο αποχετευτικό δίκτυο, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, δεν υπήρχε περίπτωση να μπορέσει να απορροφήσει την ποσότητα νερού που συγκεντρώθηκε.

Αντιπλημμυρικά έργα για την περιοχή έχουν ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα για να λάβουν χρηματοδότηση, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Θα πραγματοποιηθεί έλεγχος για το αν τα αντιπλημμυρικά έργα έγιναν ή είχαν προγραμματιστεί και δεν έγιναν, όπως είπε μετά τη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Δυτ. Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5», συμπληρώνοντας ότι «θα γίνει και έλεγχος ευθυνών» καθώς «αυτό που συνέβη δεν είναι μόνο θέμα έντασης ενός καιρικού φαινομένου».

Οσον αφορά την αποψίλωση των δασών από φετινές πυρκαγιές, εκτιμήθηκε στην προαναφερθείσα σύσκεψη, σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, ότι δεν επηρέασε την ένταση της καθόδου των νερών, καθώς ήταν μικρές οι εκτάσεις που κάηκαν.

Τι έγινε στην εθνική οδό

EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος

Μαρτυρία κατοίκου Ελευσίνας:

«Το πρόβλημα στην Ελευσίνα δημιουργήθηκε στην εθνική οδό, διότι παροχετεύτηκαν νερά, δηλαδή κατέβηκαν στην παλιά εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου, από εκεί παροχετεύθηκαν στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και βρήκαν διέξοδο και λίμνασαν στις δύο ανισόπεδες διαβάσεις που υπάρχουν εκεί στον κόμβο του Παραδείσου.
Η μία είναι κεντρική επί της εθνικής οδού και η άλλη είναι κάθετη σε αυτήν.
Εκεί δημιούργησαν λίμνες, στη μία εκ των οποίων βρέθηκε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ στην κεντρική διασταύρωση της Ελευσίνας.
Το παράδοξο ήταν ότι, ενώ δεν έβρεχε στη Μάνδρα, κατέβαζε νερά, κάτι που σημαίνει ότι από τα βουνά, από το όρος Πατέρα, είχαν συσσωρευτεί νερά που άρχισαν να καταρρέουν και να κατευθύνονται προς τη Μάνδρα.
Αυτή τη στιγμή ο κόλπος της Ελευσίνας έχει μετατραπεί σε έναν λασπότοπο. Ολη η λάσπη κατέληξε εκεί».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μιλάμε για εργατόκοσμο... Ενώ έχουν καταστραφεί τελείως, παλεύουν
«Είναι μια εικόνα δραματική. Η πόλη είναι σαν βομβαρδισμένη. Δεν υπάρχει ισόγειο σπίτι και κατάστημα που να μην έχει καταστραφεί. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χάσει ακόμη και το κουταλάκι τους...». Η δήμαρχος...
Μιλάμε για εργατόκοσμο... Ενώ έχουν καταστραφεί τελείως, παλεύουν
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Στόχος είναι πλέον να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»
Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κίνδυνο των πλημμυρών στην Αττική. Με δεδομένη την κλιματική αλλαγή και τις υφιστάμενες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις, δεν μπορεί να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο καταστροφών....
«Στόχος είναι πλέον να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
Οδοιπορικό στη Μάνδρα: H «Εφ.Συν.» περπάτησε, όσο... ήταν δυνατόν, στα λασπόνερα της πόλης και κατέγραψε τον πόνο για τους νεκρούς, την αγωνία για τους αγνοούμενους και για τη φροντίδα των πληγέντων, την...
«Αραγε υπάρχουν κι άλλοι νεκροί;»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και 16ος νεκρός
Από την ανάσυρση ακόμα ενός νεκρού, του 16ου, σημαδεύτηκαν χθες οι αγωνιώδεις προσπάθειες των πυροσβεστών που διεξάγονταν όλη μέρα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων από την κακοκαιρία στην Δυτική Αττική. Ο...
Και 16ος νεκρός
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαρύ παρελθόν με πολλούς νεκρούς και τεράστιες καταστροφές
Ακρως επιβαρημένη από τις πλημμύρες είναι η ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου πεδίου, καθώς στο παρελθόν έχουν καταγραφεί ανάλογα με το χθεσινό φαινόμενα, τα οποία έχουν προκαλέσει τον θάνατο μεγάλου αριθμού...
Βαρύ παρελθόν με πολλούς νεκρούς και τεράστιες καταστροφές
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Πείτε μου αν είναι άνδρας ή γυναίκα»
Ανείπωτος ο πόνος και πάντα η ίδια ερώτηση ακουγόταν από πολίτες χθες το απόγευμα, έξω από τα εξωτερικά ιατρεία του Θριάσιου: «Πείτε μας μόνο εάν είναι άνδρας ή γυναίκα». Η σκουρόχρωμη, χοντρή πλαστική...
«Πείτε μου αν είναι άνδρας ή γυναίκα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας