Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μαραθώνιος Αθήνας: κάθε δρομέας και μια ιστορία
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Μαραθώνιος Αθήνας: κάθε δρομέας και μια ιστορία

  • A-
  • A+

«Μπράβο Κώστα, μπράβο Γιάννη, μπράβο Αλεξάνδρα, μπράβο στον δρομέα από τη Γερμανία και το Μεξικό»: έχουν περάσει πεντέμισι ώρες από την αφετηρία και εκατοντάδες ανώνυμοι δρομείς τερματίζουν στο Καλλιμάρμαρο εξουθενωμένοι.

Αλλοι κρατάνε τη σημαία της χώρας τους, άλλοι έχουν εκκεντρικό ντύσιμο, άλλοι είναι σε ομάδες και άλλοι τρέχουν κατά μόνας σ' ένα κατεξοχήν ατομικό σπορ.

Ορισμένοι βγάζουν τις απαραίτητες σέλφι, άλλοι πιο έμπειροι συζητάνε για τον χρόνο τους και κάνουν ασκήσεις αποθεραπείας και απέναντι έχει στηθεί ένα μεγάλο πάρτι από τους χορηγούς, αλλά και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που συμμετείχαν.

Περισσότεροι από 51.000 ήταν αυτοί που έτρεξαν στον 35ο κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας (5, 10 και 42 χιλιόμετρα) αφιερωμένο όπως κάθε χρόνο στον αγωνιστή της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, γράφοντας μια προσωπική ιστορία, και η «Εφ.Συν» ήταν εκεί για να τους ακούσει.

Ανθρωποι όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων από κάθε πιθανό μέρος του κόσμου έβαλαν τα παπούτσια τους και έτρεξαν.

Η κ. Σταματία Φώτα είναι 84 ετών και συμμετείχε στα 5 χιλιόμετρα: «Τρέχω κάθε χρόνο από τότε που ξεκίνησε σχεδόν. Ο πατέρας μου ήταν στην ΕΔΑ, ήταν φίλος του Γρηγόρη Λαμπράκη. Τον ήξερα κι εγώ προσωπικά. Δεν ήμουν αθλήτρια στα νιάτα μου, στα 54 μου το άρχισα. Εχω πάει και σε Βαλκανικούς Αγώνες στα 21 χιλιόμετρα με διακρίσεις. Κάθε χρόνο πάμε στο εξωτερικό για Βαλκανικούς Αγώνες. Οπου έχει εδώ αγώνα, στο Περιστέρι, στη Νέα Σμύρνη, στα 5 χιλιόμετρα πάω. Οι νέοι να το ξεκινήσουν, είναι δώρο, υγεία», μας είπε.

Για τη δωρεά οργάνων

Τα μέλη του συλλόγου μεταμοσχευμένων καρδιάς-πνεύμονα «Η σκυτάλη» έτρεξαν φέτος για δεύτερη φορά ως ομάδα δείχνοντας τις δυνατότητες ενός λήπτη μοσχεύματος που, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο Πέτρος Κακολύρης, που έχει κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, πριν από τη μεταμόσχευση δεν μπορούσε να ανεβεί 20 σκαλιά: «9 μήνες μετά πήγα στους πανευρωπαϊκούς αγώνες μεταμοσχευμένων και έτρεξα. Συμμετέχουμε συνεχώς για να δείξουμε την αξία των μεταμοσχεύσεων».

Η Ιωάννα Λεβέντη είναι η πρώτη Ελληνίδα που αυτή τη στιγμή βρίσκεται εν ζωή με μεταμόσχευση καρδιάς έχοντας κάνει τη μεταμόσχευση πριν από 29 χρόνια στο Χέρφιλντ:

«Συμμετέχω εδώ και 2 χρόνια και τώρα είμαι εδώ και 11 χρόνια στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού, κάνω αιμοκάθαρση. Δεν μπορώ να τρέξω, περπάτησα. Το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι ότι η δωρεά οργάνων είναι η σπουδαιότερη πράξη που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος σε αυτή τη γη».

Για τον γραμματέα του συλλόγου, Θόδωρο Κοτσαρίνη, το θέμα δεν είναι μόνο η ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της δωρεάς οργάνων αλλά και η λήψη μέτρων από την πολιτεία για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και τον έλεγχό τους για την παραγωγή περισσότερων μοσχευμάτων προκειμένου να σώζονται ζωές.

Παρών με μεγάλη ομάδα 210 ατόμων ήταν και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» με σκοπό να στηρίξει την Καμπάνια Γκολ στη Φτώχεια και την Εθνική Ομάδα Αστέγων.

Ο πωλητής της «Σχεδίας» Χρήστος Δόκαλης από τη Θεσσαλονίκη έτρεξε τη μεγάλη διαδρομή των 42 χιλιομέτρων: «Είναι η τέταρτη φορά που τρέχω. Την πρώτη φορά είχα τρέξει στο Τόκιο το 2011, τότε είχα δουλειά. Αυτή τη στιγμή είμαι άνεργος και είμαι πωλητής στη "Σχεδία" που με έχει στηρίξει πολύ, γι' αυτό ήθελα να τρέξω για την ομάδα της. Θέλω να στείλω στον κόσμο ένα μήνυμα αλληλεγγύης. Σήμερα είμαι εγώ σε δύσκολη θέση, αύριο θα βρεθεί κάποιος άλλος και μπορεί να τον βοηθήσω εγώ. Αυτό θέλω, να μην κοιτάει ο καθένας μόνο τον εαυτό του», λέει στην «Εφ.Συν.».

Τα άτομα με αναπηρία

Το σωματείο MDA Hellas φροντίζει τα άτομα με νευρομυϊκές παθήσεις. Μέλη του έτρεξαν με αμαξίδια και συνοδούς-δρομείς.

«Είναι μία πολύ ιδιαίτερη εμπειρία. Ενας άνθρωπος που κάποια αναπηρία τον περιορίζει μπορεί να το ζήσει. Στην Ελλάδα υπάρχει μια βελτίωση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά την προσβασιμότητα, αλλά στην παιδεία των πολιτών υστερούμε πολύ, αρκετοί αδιαφορούν», ακούσαμε από τον Στρατή Βουγιούκα που έτρεξε με αμαξίδιο στα 5 χιλιόμετρα.

Φεύγοντας από το Καλλιμάρμαρο και ανεβαίνοντας προς το «Χίλτον» εκατοντάδες άνθρωποι επευφημούν τους γνωστούς τους και τους υπόλοιπους δρομείς για να καταφέρουν να τερματίσουν.

Πολλοί περαστικοί μπαίνουν κι αυτοί στο κλίμα και χειροκροτούν, ενώ ελάχιστοι γκρινιάζουν για το κλειστό κέντρο.

Ο μαραθώνιος δεν ολοκληρώθηκε το πρωί με τον θρίαμβο των Κενυατών και τις διασημότητες, αλλά το βράδυ, αφού είχε νυχτώσει, με τον τερματισμό του τελευταίου που βραβεύτηκε στο Καλλιμάρμαρο για την επιμονή του να μην τα παρατήσει. Αυτό είναι και το δίδαγμα.

Με τη σημαία της Καταλονίας

Πηγαίνοντας προς το γλυπτό του «Δρομέα», απέναντι από το Χίλτον, συναντήσαμε μία ομάδα Καταλανών από την Ταραγόνα που είχαν στήσει κανονική εξέδρα για τους φίλους τους δρομείς που συμμετείχαν στη διοργάνωση.

«Η κατάσταση αυτή τη στιγμή στην Καταλονία είναι περίπλοκη. Εχουμε μία κυβέρνηση εξαφανισμένη, έναν κυβερνήτη στις Βρυξέλλες και την ισπανική δικαιοσύνη που θυμίζει τη δικτατορία του Φράνκο. Είναι αδύνατο να βρεθεί λύση εάν δεν μας βοηθήσουν και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Είμαστε μία ομάδα Καταλανών από την Ταραγόνα που πάει κάθε χρόνο σε έναν διεθνή μαραθώνιο. Πάντα πάμε με τη σημαία της Καταλονίας. Βλέπουμε ότι φέτος πολύ περισσότεροι άνθρωποι μας αναγνωρίζουν και έρχονται να μας μιλήσουν», μας είπε η Τζέμα.

Πολιτικό «παρών»

LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ανάμεσα σε όσους έτρεξαν στον Μαραθώνιο (5 ή 10 χλμ.) ήταν η υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Αδωνις Γεωργιάδης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Σταύρος Θεοδωράκης, συμμετείχε μαζί με τους βουλευτές του Ποταμιού Γιώργο Αμυρά και Γιώργο Μαυρωτά, ενώ στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία, μέσω βίντεο που δημοσιοποίησε στο facebook λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Στον μαραθώνιο όπως και στις εκλογές σημασία έχει η συμμετοχή».

Οι περικοπές της Εθνικής Τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα είναι ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς της διοργάνωσης και είχε στήσει περίπτερο από το οποίο πέρασαν γνωστοί αθλητές. Ωστόσο, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της έδειξαν να έχουν διαφορετική γνώμη, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το επικουρικό μας», για το θέμα που έχει προκύψει με τις επικουρικές των συνταξιούχων της Εθνικής και αφορά 16.000 συνταξιούχους που κινδυνεύουν με μεγάλες περικοπές.

«Είναι μια συμβολική διαμαρτυρία για την πολιτική της τράπεζας που είναι υποκριτική. Από τη μία θέλει να φροντίζει για τη δημόσιο πρόσωπό της κάνοντας χορηγίες, αλλά καλό είναι να φανεί και το πραγματικό της πρόσωπο που είναι αυτό του στυγνού εργοδότη που δεν χάνει την ευκαιρία να στερεί από τους πολλούς. Τον προηγούμενο μήνα δεν καταβλήθηκαν καθόλου οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων της Εθνικής και έχει τεθεί το θέμα ότι από δω και πέρα δεν υπάρχουν χρήματα για το επικουρικό και πρέπει να περικοπεί», μας είπε μέλος της Ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων και Συνταξιούχων Εθνικής Τράπεζας.

Πρώτοι και καλύτεροι οι Κενυάτες δρομείς

Με... άνεση έκοψε πρώτος το νήμα του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας ο Σάμουελ Καλαλέι.

Ο Κενυάτης δρομέας με χρόνο 2.12.16 ήταν μακράν ο γρηγορότερος αθλητής με τις περισσότερες αντοχές στη διαδρομή καθώς ο δεύτερος Μίλτον Ρότιτς, επίσης από την Κένυα, τερμάτισε με δύο λεπτά διαφορά από τον συμπατριώτη του σε χρόνο 2.14.18.

Τρίτος ήταν ακόμα ένας Κενυάτης, ο Μαρκ Κοσγκέι Κίπτοο με 2.16.08. Να σημειώσουμε μάλιστα ότι στη διαδρομή συμμετείχε και ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος.

Στις γυναίκες η Μπαντάνε Μπεντάτου Χίπρα από την Αιθιοπία τερμάτισε πρώτη (2.34.18), η Αλις Τζεπκεμπόι Κίβορ από την Κένυα δεύτερη (2.34.22), ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η περσινή νικήτρια του θεσμού, Αρουσέι Νάνσι Τζεμπίτσι (2.34.51).

Από τη μεριά των Ελλήνων, ο καλύτερος ήταν ο Κώστας Γκελαούζος τερματίζοντας σε 2.27.21 και τον ακολούθησαν οι Χριστόφορος Μερούσης με 2.28.19 και Γιώργος Καραΐσκος με 2.28.57.

Η Ράνια Ρεμπούλη ξεχώρισε στις γυναίκες με χρόνο 2.49.06, όπως επίσης η Γλυκερία Τζιατζιά (2.51.14) και η Φωτεινή Δαγκλή-Παγκότο (2.53.58).

«Είχα πολύ άγχος, γιατί έρχομαι από μια δύσκολη χρονιά με πολλούς τραυματισμούς. Εκανα ένα μήνα προετοιμασία λόγω των τραυματισμών. Δεν περίμενα πως θα τερματίσω πρώτη, γιατί δεν ήξερα πόσο έτοιμο είναι το σώμα μου για τον Μαραθώνιο. Η νίκη μού δίνει κίνητρο να συνεχίσω με περισσότερο πείσμα και θέληση. Ευχαριστώ τον κόσμο για την ενθάρρυνση καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Ο κόσμος καταλαβαίνει την προσπάθεια και τον πόνο μας. Είμαι υπερήφανη που τερμάτισα ως Ελληνίδα στο Παναθηναϊκό Στάδιο» δήλωσε η Ρεμπούλη.

Στα 10 χλμ. αντρών ο Χρήστος Καλλίας κατέρριψε το ρεκόρ τερματίζοντας πρώτος σε 30.50, ενώ στην αντίστοιχη διαδρομή των γυναικών νικήτρια ήταν η Ελευθερία Πετρουλάκη με 35.58. Επίσης στα 5 χλμ. νικητές αναδείχτηκαν ο Γιώργος-Μιχάλης Τάσσης και η Ρόουζ Τσελίμο, η οποία ήταν «χρυσή» στον Μαραθώνιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Λονδίνου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για το μετάλλιο της συμμετοχής
Περίπου 50.000 δρομείς έσπευσαν στο μεγάλο κάλεσμα του Μαραθωνίου της Αθήνας, του Αυθεντικού, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του αγωνιστή, ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη. Το κέντρο της Αθήνας,...
Για το μετάλλιο της συμμετοχής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σήμερα και αύριο, λόγω μαραθωνίου
Η Τροχαία ανακοίνωσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα εν όψει του 33ου Μαραθωνίου. Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν σήμερα το απόγευμα. Από τις 5 το πρωί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο. Αναλυτικά το πρόγραμμα του...
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σήμερα και αύριο, λόγω μαραθωνίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω αθλητικής εκδήλωσης
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Αθήνας, λόγω διεξαγωγής του «33ου Γύρου Αθήνας και Αγώνα δρόμου και Περιπάτου "Race for the Cure"», που θα διεξαχθεί αύριο.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω αθλητικής εκδήλωσης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου
Συνεχίζεται ο χορός των αντιδράσεων για το νέο πολυνομοσχέδιο της Ν.Δ., που φέρνει αλλαγές επί τα χείρω στα εργασιακά. Μετά το ΠΑΜΕ, και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης...
Απεργία στις 24 Σεπτεμβρίου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κλίμα συναίνεσης σε μαύρο φόντο
Μελανό σημείο η συμμετοχή της αποκλεισμένης Χ.Α. στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και Οικονομικών του Δήμου Αθηναίων εξαιτίας της εγκυκλίου για την «κυβερνησιμότητα». Καταγγελίες από την Αριστερά.
Κλίμα συναίνεσης σε μαύρο φόντο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
BMX Η ποδηλατοτρέλα
Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου έλαβε χώρα στο Καβούρι το Water Jump BMX με τους αθλητές που συμμετείχαν να κάνουν εντυπωσιακά ακροβατικά πέφτοντας στο νερό.
BMX Η ποδηλατοτρέλα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας