• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.5°C
  3 BF
  79%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.6°C
  5 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 14.8°C
  3 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  71%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.6°C / 10.4°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 6.8°C
  3 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  90%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 18.2°C
  4 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.6°C / 17.4°C
  4 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  5 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 12.5°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 17.7°C
  1 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.3°C / 9.3°C
  4 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  1 BF
  89%

Κλικάρετε για να δείτε όλη την αφίσα

Κάλεσμα της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Αθήνας για το Πολυτεχνείο

 • A-
 • A+

Στην πορεία της 17ης Νοεμβρίου με συγκέντρωση στις 14:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και σε διήμερο εκδηλώσεων στις 15 και στις 15 στο Nosotros καλεί η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας.

Όπως τονίζει η Κίνηση, στόχος των κινητοποιήσεων είναι «να σπάσουμε το καθεστώς εξαίρεσης, για να διαδηλώσουμε ενάντια στο νέο σωφρονιστικό κώδικα και το δικαστικό κράτος που οικοδομείται μέρα με τη μέρα, για μια ριζική εναντίωση στο υπάρχον, για να φέρουμε την κοινωνική αντιεξουσία στο προσκήνιο».

Την Τρίτη στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Nosotros με θέμα την «εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα εξεγερτικά πολυτεχνεία της Μεταπολίτευσης» και ομιλητές τον Γ. Οικονόμου (συγγραφέας, δρ. φιλοσοφίας) και τον Ν. Σκυφτούλη (Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας).

Την ίδια ώρα την Τετάρτη θα μιλήσουν οι Κ. Παπαδάκης (δικηγόρος), Σ. Τζουανόπουλος (Πρωτοβουλία Νομικών για την Ελευθερία) και Σ. Μπαζίγος (Καμιά μητέρα και κανένα μωρό στη φυλακή) για το «νέο σωφρονιστικός κώδικας και τις μεθοδεύσεις του αντιτρομοκρατικού κράτους».

Ακολουθεί το κάλεσμα:

Στους ίδιους δρόμους

Η συμμετοχή της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης στην πορεία του Πολυτεχνείου αλλά και στις εκδηλώσεις, που είθισται να προηγούνται, είναι αδιάλειπτη τα σχεδόν δεκαπέντε χρόνια της παρουσίας της στα ριζοσπαστικά πολιτικά πράγματα.

Η πολιτική αυτή επιλογή δεν προέρχεται ούτε από κάποια προσκόλληση στην υπαρκτή επετειακή διάσταση του Πολυτεχνείου, ούτε από κάποια διάθεση συμμετοχής στα συμφραζόμενα με τα οποία συνδέθηκε το Πολυτεχνείο από κύκλους διάφορων αποχρώσεων ως ιδρυτικός μύθος -θα λέγαμε- της Μεταπολίτευσης. Άλλωστε δεν μετακινηθήκαμε ποτέ από το παλιότερό μας σύνθημα «Ο Νοέμβρης στους θρόνους, ο Δεκέμβρης στους δρόμους».

Η συμμετοχή μας ωστόσο αυτή υπαγορεύεται αφενός από μια επιθυμία διάσωσης νοημάτων που θεωρούμε πως εκφράστηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και μια γενεαλογική, καταγωγική σύνδεση μας με τους εξεγερσιακούς Νοέμβρηδες της Μεταπολίτευσης κι αφετέρου με μια διαρκή ανάγκη και επικαιρότητα της διάχυσης των προταγμάτων μας στο δημόσιο χώρο με τους κεντρικότερους όρους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μπορεί να είναι πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα μεταξύ αυτών είναι και μια στιγμή ανάδυσης των σημασιών του πολιτικού αυτοκαθορισμού, της αυτοοργάνωσης, της αδιαμεσολάβητης πολιτικής δράσης και της επιδίωξης της ελευθερίας.

Από την άλλη η πορεία των Πολυτεχνείων της Μεταπολίτευσης μπορεί μεν να στριμώχτηκε στα ιδεολογικά στεγανά της εγχώριας αριστεράς, ωστόσο σε διαφορετικές περιόδους αποτέλεσε και μια ευκαιρία να ανασάνουν λίγο πιο ελεύθερα μεγάλα κομμάτια κυρίως της νεολαίας, συγκρουόμενα υλικά και συμβολικά με τις δυνάμεις της κυριαρχίας. Ομοίως και σήμερα, την περίοδο της παρατεταμένης αμηχανίας η δυνατότητα του αμεσοδημοκρατικού μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης να πορευτεί μαζικά και όποτε απαιτείται συγκρουσιακά στους ίδιους δρόμους αποτελεί ενσάρκωση της επιλογής του πολιτικού πράττειν στο δημόσιο χώρο με την κοινωνία κι όχι για την κοινωνία.

Μία η διαχείριση, πολλά τα πρόσημα

Σήμερα, βιώνουμε στο πετσί μας κάτι που γνωρίζουμε από καιρό. Οι διαχειριστές της εξουσίας αλλάζουν ανά καιρούς πρόσωπα και πρόσημα, η διαχείριση όμως όχι. Μπορεί να ακούγεται κοινότυπο, δεν θα κουραστούμε ωστόσο να επαναλαμβάνουμε εμφατικά πως το κράτος δεν καταλαμβάνεται, αλλά καταλαμβάνει.

Σήμερα απέναντί μας δεν έχουμε μια συνεκτική ιδεολογικά κρατική πολιτική αλλά τη στυγνή και ψυχρή κυβερνησιμότητα, που ασκείται όχι με στόχο τη συναίνεση της κοινωνίας, αλλά την επιβολή της κυρίαρχης πολιτικής και μάλιστα στο φόντο της γενικευμένης απονομιμοποίησης των θεσμών της εξουσίας. Ο κρατισμός υπήρξε και συνεχίζει να είναι σήμερα ο σταθερότερος εχθρός κάθε προσπάθειας για μια αυτόνομη κοινωνία χωρίς θεσμούς διαχωρισμένης εξουσίας, κι αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε πάντοτε.

Όλα τα παραπάνω είχαμε υπόψη, όταν -από το 2012 κιόλας- καλωσορίζαμε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κόλαση της εξουσίας.  Το κόκκινο χαλί της εξουσίας αποδείχτηκε ξεφτισμένο, η παταγώδης και επεισοδιακή έκπτωση της αξίας των θέσεων, των αξιωμάτων, των βουλευτών και των ειδικών ενυπάρχει σε κάθε βήμα για όποιον το περπατά. Το πρόσημο και τα πρόσωπα άλλαξαν λοιπόν, αλλά η διαχείριση όχι.

Το είδαμε στη διαχείριση της καταστροφικής εξόρυξης στις Σκουριές, στην εμμονή πάνω στην έννοια της ανάπτυξης που περιλαμβάνει τον οικολογικό αφανισμό για μεγάλες περιοχές της επικράτειας, στην εναρμόνιση της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος με το πλαίσιο της Ευρώπης-Φρούριο και του καθεστώτος εξαίρεσης, στην αδυναμία εκπόνησης και άσκησης μια διαφορετικής πολιτικής γύρω από σειρά ζητημάτων.

Το βλέπουμε τελευταία με αφορμή την πρόταση για έναν νέο σωφρονιστικό κώδικα, που έρχεται σε μια περίοδο που το κράτος επιλέγει να θωρακιστεί εκ νέου ενδυόμενο το μανδύα του κράτους ασφαλείας με σύμμαχο το λόμπι του δικαστικού και εισαγγελικού συστήματος.

Έτσι, με το νέο σωφρονιστικό ο εισαγγελέας καθίσταται ουσιαστικά κυρίαρχος της φυλακής, καθιερώνεται η χρήση του ηλεκτρονικού βραχιολιού και του κατ' οίκον περιορισμού ως μέτρα αντικατάστασης των αναστολών και των αδειών, παρέχονται απεριόριστες δυνατότητες αναστολής εκπαιδευτικών αδειών, φακελώνονται και επισήμως όσοι και όσες επικοινωνούν με κρατούμενους, επαναφέρεται η εξευτελιστική μέθοδος της έρευνας δια του "ξεγυμνώματος", προβλέπονται ειδικοί χώροι κράτησης πέραν των φυλακών και αποσπώνται παιδιά από την οικογένεια τους.

Παράλληλα, η διατήρηση των αντιτρομοκρατικών νομοθεσιών και η μεθοδευμένη, αδιαφανής χρήση του DNA για αποδεικτικούς σκοπούς αντικατοπτρίζει τη συνολική κρατική διαχείριση στο θέμα των φυλακών και του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος.
 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πολυτεχνείο παντού
Όταν η εξουσία καταλαμβάνει σιδερόφρακτη το κέντρο, το σημειολογικό αντάρτικο διαχέεται αυτόματα στην περίμετρο
Πολυτεχνείο παντού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Φόρος τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
Χιλιάδες κόσμου συμμετείχε ειρηνικά στις πορείες για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, διαδηλώνοντας δυναμικά και κρατώντας ζωντανή τη μνήμη όλων όσων αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία. Συνθήματα...
Φόρος τιμής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ατόμων με αναπηρία το Σάββατο στο Σύνταγμα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, συλλογικότητες ΑμΕΑ και ατόμων με ψυχικές διαταραχές καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, το Σάββατο στις 11:00
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ατόμων με αναπηρία το Σάββατο στο Σύνταγμα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στο δρόμο για την εξάλειψη της έμφυλης βίας
Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας η 25η Νοεμβρίου και όπως κάθε χρόνο, το φεμινιστικό κίνημα θα διαδηλώσει ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις, τις γυναικοκτονίες και την πατριαρχική καταπίεση.
Στο δρόμο για την εξάλειψη της έμφυλης βίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μεγαλειώδης πορεία για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου
Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία πριν από 49 χρόνια.
Μεγαλειώδης πορεία για την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας