• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.2°C / 8.4°C
  0 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.0°C / 7.1°C
  2 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 11.8°C
  3 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 3.1°C
  0 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 2.4°C
  1 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  4°C 2.1°C / 6.5°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.5°C / 0.6°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  5°C 2.9°C / 9.6°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.3°C / 10.3°C
  5 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 1.9°C / 7.9°C
  2 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 5.1°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.5°C / 5.5°C
  2 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C 1.5°C / 5.1°C
  1 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.8°C / 10.4°C
  1 BF
  32%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 4.4°C / 8.7°C
  1 BF
  90%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.0°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.1°C / 7.2°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  0 BF
  48%

Το πάρκο του Σκοπευτηρίου

Η Περιφέρεια αξιοποιεί το Σκοπευτήριο Καισαριανής

 • A-
 • A+

Το παγκόσμιο σύμβολο αντιφασιστικού αγώνα, το Σκοπευτήριο Καισαριανής, έρχεται να αναδείξει και να αξιοποιήσει ως χώρο ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και αναψυχής η Περιφέρεια Αττικής, εγκρίνοντας με ευρύτατη πλειοψηφία στο τελευταίο συμβούλιο μια σειρά μελετών, συνολικού προϋπολογισμού 190.000 ευρώ.

Οι μελέτες, που χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους της Περιφέρειας, αφορούν το Πάρκο Σκοπευτηρίου και τα κτίρια που υπάρχουν σε αυτό.

Προτείνεται ένα σύνολο παρεμβάσεων στο ιστορικό πρώην κέντρο διασκέδασης «Χάραμα», στα πρώην γραφεία της Πανελλήνιας Σκοπευτικής Εταιρείας, στον ηλεκτροφωτισμό του πάρκου, στους αθλητικούς χώρους, έως και στο γύρω δίκτυο οδών και πεζόδρομων της Καισαριανής που οδηγούν στο πάρκο.

Πρόκειται για εννέα μελέτες που, σύμφωνα με την εισήγηση της αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνας Κυπριανίδου, αναφέρονται στην:

◼ Αποκατάσταση και ανάδειξη των ιστορικών μνημειακών χώρων της ευρύτερης περιοχής του Σκοπευτηρίου με εξειδικευμένη δράση αποκατάστασης και ανάδειξης του κτίσματος του «Χαράματος» και του κτιρίου «πρώην γραφειακών χώρων».

◼ Ανάδειξη των χώρων που περιβάλλουν το Μνημείο του Σκοπευτηρίου και το Μουσείο Εαμικής Εθνικής Αντίστασης.

◼ Τοποθέτηση μηχανολογικών συστημάτων και συστήματος φωτισμού στο πάρκο του Σκοπευτηρίου.

◼ Διαμόρφωση χώρου άθλησης με στίβο στον χώρο όπου τώρα υπάρχει χωμάτινο αυτοσχέδιο γήπεδο και αναβάθμιση των υφισταμένων αθλητικών χώρων καλαθοσφαίρισης.

◼ Σήμανση και αναβάθμιση υφιστάμενων χώρων επίσκεψης.

◼ Παρέμβαση αποτελεσματικής σύνδεσης των χώρων του Σκοπευτηρίου με άλλους χώρους του Δήμου Καισαριανής και τους όμορους δήμους, αναδεικνύοντας τον υπερτοπικό χαρακτήρα του ιστορικού χώρου.

◼ Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και περιβάλλοντα χώρου.

«Ιστορική στιγμή»

«Μετά από πολύχρονους αγώνες και πάνδημες διεκδικήσεις ανοίγουμε επιτέλους τον δρόμο για να αναδειχτεί ένα τοπόσημο ιστορικής μνήμης σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής, συνδέοντας το χθες με το σήμερα και το αύριο» τόνισε στην «Εφ.Συν.» η κ. Κυπριανίδου, σχολιάζοντας περαιτέρω:

«Ηταν μια ιστορική στιγμή για το περιφερειακό συμβούλιο, που επιβεβαιώνει τον μητροπολιτικό και επιτελικό χαρακτήρα των πρωτοβουλιών της περιφερειακής ενότητας του κεντρικού τομέα Αθηνών. Ερχεται δε σε συνέχεια και άλλων εμβληματικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, όπως είναι αυτές που προγραμματίζουμε για τα κτίρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας σε συνεργασία με τον ΣΦΕΑ (σ.σ. Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών) και η πρωτοβουλία που πήραμε πριν από δύο χρόνια για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Αθήνας, η οποία αγκαλιάστηκε και από άλλους φορείς, έγινε θεσμός και απλώνεται και εκτός Αττικής, σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».

Την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη επικρότησε στη διάρκεια της συνεδρίασης ο δήμαρχος Καισαριανής, Ηλ. Σταμέλος.

Χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί στη σημασία του χώρου τον οποίο «πότισαν» με το αίμα τους εκατοντάδες αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα -με τραγικό αποκορύφωμα την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, Ακροναυπλιωτών κρατουμένων την Πρωτομαγιά του 1944- υπογράμμισε ότι αυτές τις εικόνες οφείλουμε να τις επαναφέρουμε και «να τις κρατάμε ζωντανές σε περιόδους κατά τις οποίες επανέρχονται φασιστικές απειλές».

Ογδόντα χρόνια αγώνες για την απόδοση του χώρου στους κατοίκους

Μπορεί το Σκοπευτήριο να ανήκε ουσιαστικά για πολλά έτη στην κοινωνία της Καισαριανής, ωστόσο πέρασε και τυπικά στον δικαιούχο λαό μόλις το καλοκαίρι του 2016, οπότε η κυβέρνηση παραχώρησε τη χρήση όλου του χώρου του Σκοπευτηρίου (έκτασης 463.946 τ.μ.) και των υφιστάμενων κτιρίων για 40 χρόνια στον Δήμο Καισαριανής.

Ο εμβληματικός χώρος, σύμβολο των αγώνων ενάντια στη ναζιστική κατοχή, χρησιμοποιήθηκε πριν από το 1922 από τον στρατό ως χώρος σκόπευσης.

Το 1930 παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση Βενιζέλου στην Πανελλήνια Σκοπευτική Εταιρεία. Οι αγώνες των πολιτών της Καισαριανής ήταν άμεσοι.

Τον Ιούλιο του 1935 το δημοτικό συμβούλιο Καισαριανής εκλέγει μια επιτροπή για την απομάκρυνση της εταιρείας.

Ομως μερικές μέρες αργότερα, στις 3 Αυγούστου, η Νομαρχία Αττικοβοιωτίας απορρίπτει τις αιτιάσεις του Δήμου Καισαριανής και αρνείται την απομάκρυνση της Σκοπευτικής Εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Σκοπευτήριο γίνονται σχεδόν καθημερινά εκτελέσεις.

Αποκορύφωμα, η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών, Ακροναυπλιωτών (συλληφθέντες από το μεταξικό καθεστώς και παραδοθέντες στους ναζιστές κατακτητές) την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι αγώνες του καισαριανιώτικου λαού για το Σκοπευτήριο ήταν διαχρονικοί. Κορυφαία στιγμή, η κατάληψη του χώρου το 1983, με μπροστάρη τον ιστορικό δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή και παρόν όλο το δημοτικό συμβούλιο.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Σταθμός ΚΤΕΛ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής
Βαριά «καμπάνα» ύψους 700.000 ευρώ επέβαλε η Περιφέρεια Αττικής στην εταιρεία «ΚΤΕΛ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.» διότι υπήρξε ασυνεπής ως προς την υποχρέωσή της να καταβάλλει δύο κατηγοριών εισφορές για συνολικά έντεκα...
Βαρύ πρόστιμο 700.000 στα ΚΤΕΛ Αττικής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής (Μάνδρας, Μεγάρων, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου) θέλει να στηρίξει η Περιφέρεια Αττικής. Με πρόσκληση ύψους 10...
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
Υπότροπος για τρίτη φορά συνελήφθη ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ.Πατούλης για την παράνομη χωματερή της οδού Μεσογείων 116 και Ωκεανιδών ● Η Περιφέρεια Αττικής καταλόγισε πρόστιμο 15.000 ευρώ, που μαζί με τα...
Το... τρις εξαμαρτείν της διοίκησης Πατούλη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η δίωξη Παχατουρίδη στρέφει τη Ν.Δ. αλλού
Την ώρα που φημολογούνταν η στήριξη της Νέας Δημοκρατίας στον νυν δήμαρχο Περιστερίου, Ανδρέα Παχατουρίδη, για τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής στις επόμενες εκλογές, ήρθε η παραπομπή του για παράβαση του...
Η δίωξη Παχατουρίδη στρέφει τη Ν.Δ. αλλού
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Νέες χωροθετήσεις για έξι μονάδες διαχείρισης προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου
Εξι χωροθετήσεις για μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. Αν και η περιφερειάρχης δεν αποσαφήνισε –πλην μιας περίπτωσης– πού θα γίνουν οι χωροθετήσεις, με την...
Νέες χωροθετήσεις για έξι μονάδες διαχείρισης προανήγγειλε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας