Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το αποτεφρωτήριο ανάβει νέες φωτιές

  • A-
  • A+

Eνα βήμα μπρος, πολλές αντιδράσεις που ενδέχεται να στείλουν βήματα πίσω το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών στην Αθήνα. Μπορεί στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων να εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία η χωροθέτηση του Αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα, ωστόσο κατέστη σαφές ότι η κατασκευή του θα περάσει από... μύρια δικαστικά κύματα.

Και αυτό γιατί, μιλώντας στη συνεδρίαση και καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα, πληρεξούσιος δικηγόρος οκτώ εταιρειών που δραστηριοποιούνται πέριξ του σημείου της χωροθέτησης προανήγγειλε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από πλευράς των εκπροσώπων του για την ακύρωση του Κέντρου.

Υποστήριξε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου σημείου δεν είναι σύννομη, διότι αποτελεί κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, καθώς και ότι θίγονται τα συμφέροντα των ιδιοκτητών λόγω «υποβάθμισης της ακίνητης περιουσίας τους».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, ανάμεσα σε άλλα επιχειρήματα, επικαλέστηκε και τη γειτνίαση του Κέντρου με το μουσουλμανικό τέμενος, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο «η μουσουλμανική θρησκεία το απαγορεύει».

Σύμφωνα με το υπόμνημα, εκπροσωπεί τις Alpha Bank, Αφοί Σαρακάκης ΑΕΒΜΕ, Εικονοτεχνική Α.Ε., Εθνική Πανγαία, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Κ. Πάστρας Α.Ε., Π. Πετρόπουλος ΑΕΒΕ, ΤΕΝΟΡΑ Τεχνική.

Δεν έλειψαν οι αιχμές απέναντι στην εξέλιξη αυτή, με πιο χαρακτηριστική αυτή του αντιδημάρχου Ανδ. Βαρελά. Χαρακτήρισε τραγελαφικές τις ενστάσεις, λέγοντας ότι προέρχονται και από «δύο μεγάλες εταιρείες που οι εγκαταστάσεις τους έχουν ελεγχθεί από την Περιφέρεια και ακόμη δεν έχουν πάρει άδεια».

Η δημοτική σύμβουλος Μελίνα Δασκαλάκη αντέκρουσε τα περί υποβάθμισης της αξίας γης. «Αντιθέτως, θα αναβαθμιστεί», τόνισε.

Με την έναρξη της υψηλών τόνων –και διάρκειας 4 ωρών– συνεδρίασης ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, έχοντας υπογραμμίσει ότι η περιβαλλοντική όχληση από τη λειτουργία του Κέντρου είναι η ελάχιστη δυνατή, προανήγγειλε τη δημιουργία πάρκου 60 στρεμμάτων, υπερτοπικού χαρακτήρα, πέριξ του σημείου της χωροθέτησης.

Παρουσιάζοντας το σχέδιο, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γ. Αποστολόπουλος εξήγησε ότι το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει:

■ Παιδικές χαρές

■ Χώρους ήπιας αθλητικής δραστηριότητας

■ Πράσινο στα 40-45 στρέμματα (το Αποτεφρωτήριο θα καταλαμβάνει έκταση μόλις 1 στρέμματος)

■ Γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ

■ Πίστα skateboard

■ Διαδρομές περιπάτου και ποδηλάτου.

«Από την κωλότσεπη»

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το master plan θα είναι έτοιμο στον επόμενο μήνα. Τέλη του 2017 θα είναι εφικτό να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και καλοκαίρι του 2018 να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Με την κοινή παραδοχή ανάμεσα στις τάξεις της αντιπολίτευσης ότι η περιοχή του Ελαιώνα είναι εγκαταλειμμένη από τον δήμο, ασκήθηκε κριτική στη δημοτική αρχή για υποσχεσιολογία με πολλά «θα».

«Καθρεφτάκια για ιθαγενείς» χαρακτήρισε τις εξαγγελίες ο Ρ. Αξελός, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης», ενώ ο Π. Κωνσταντίνου από την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» έκανε λόγο για σχέδιο που «βγήκε από την κωλότσεπη του Αποστολόπουλου». Αντικρούοντας τα παραπάνω, ο αντιδήμαρχος είπε ότι οι σχετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο πρόγραμμα τεχνικών έργων.

Οι δημοκρατικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της δυνατότητας καύσης νεκρών και υπερψήφισαν τη χωροθέτηση. Καταψήφισαν μόνο οι σύμβουλοι της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Απείχαν Θ. Πλεύρης και Ν. Αβραμίδης (Παναθηναϊκό Κίνημα). Εκτός αίθουσας βρισκόταν την ώρα της ψηφοφορίας η σύμβουλος της πλειοψηφίας Πηνελόπη Γκούμα, ενώ σε ευθεία αντιπαράθεση με την παράταξή του ήρθε ο Γ. Μωραϊτάκης, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου του 3ου Διαμερίσματος.

Το συγκεκριμένο συμβούλιο έχει ταχθεί ομόφωνα κατά του Αποτεφρωτηρίου, αν και, όπως είπε νωρίτερα η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά, «δεν έχει αρμοδιότητα, ωστόσο ζητήθηκε η γνώμη του στο πλαίσιο της διαβούλευσης».

«Κατανοώ τους προβληματισμούς», είπε πριν από την ψηφοφορία η αντιδήμαρχος και εισηγήτρια του θέματος, «αλλά δεν δικαιολογώ σύμπλευση με σκοτεινούς κύκλους ακόμα και από μέλη της παράταξής μου», σημείωσε με νόημα.

Η μελέτη για το Αποτεφρωτήριο είναι έτοιμη. Το Κέντρο, όπως ειπώθηκε από τη δημοτική αρχή, θα λειτουργήσει με τη μορφή ΣΔΙΤ.

Και για αυτή την πτυχή ασκήθηκε κριτική από τις παρατάξεις της Αριστεράς, θυμίζοντας ότι στην Πάτρα η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να κατασκευάσει Αποτεφρωτήριο με ίδια μέσα.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πρόσκληση σε βιαιότητες
Απειλές σε... ύφος Αμβρόσιου δέχτηκε στέλεχος της παράταξης του δημάρχου Αθηναίων με αφορμή τη θετική της στάση στην ανέγερση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα. Αγνωστοι πέταξαν τρικάκια με βυζαντινή...
Πρόσκληση σε βιαιότητες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παύση καθηκόντων από τον Δ. Αθηναίων και εκτός ψηφοδελτίου Γερουλάνου
Αδοξο τέλος είχε η αυτοδιοικητική σταδιοδρομία της Χριστίνας Βασιλείου. Παύθηκε από τα καθήκοντά της από τον δήμαρχο Γ. Καμίνη και τέθηκε εκτός ψηφοδελτίου από τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων Παύλο Γερουλάνο.
Παύση καθηκόντων από τον Δ. Αθηναίων και εκτός ψηφοδελτίου Γερουλάνου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο Μπακογιάννης βάζει τους ιδιώτες στον δήμο
Οι ιδιώτες στη καθαριότητα, τον φωτισμό, ακόμα και στην φύλαξη καθώς και η επιβολή φόρων στο Δημόσιο είναι δύο από τις πτυχές που αποτυπώνουν το «πνεύμα» του προγράμματος που παρουσίασε χθες ο υποψήφιος...
Ο Μπακογιάννης βάζει τους ιδιώτες στον δήμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Μπλόκο» στους νεοναζί
Δημοκρατικό «μπλόκο» στο νεοναζιστικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής από το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, που κήρυξε παράλληλα ανεπιθύμητη την υπόδικη εγκληματική οργάνωση.
«Μπλόκο» στους νεοναζί
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεγχόμενη στάθμευση με αισθητήρες
Ευκολότερη αναζήτηση ελεύθερης θέσης πάρκινγκ, αλλά και… αμεσότερη επιβολή προστίμων στους παραβάτες υπόσχεται το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «έξυπνης στάθμευσης» που πρόκειται να αναπτύξει ο Δήμος Αθηναίων.
Ελεγχόμενη στάθμευση με αισθητήρες
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια
Δεν πρόκειται να δείτε μια... «νέα Ομόνοια», αλλά μια ασφαλή πλατεία Ομόνοιας! Μικρής κλίμακας έργα αποκατάστασης και συντήρησης ξεκινάει ο Δήμος Αθηναίων στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Πρόκειται για...
Εργα αποκατάστασης και συντήρησης στην Ομόνοια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας