Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μικρό... Χόλιγουντ η Σίνδος

  • A-
  • A+

Το πάθημα της Ικαρίας -στην οποία χάθηκε η ευκαιρία να γυρίζεται το Game of Thrones, κάθε επεισόδιο του οποίου έχει κόστος περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ- έγινε μάθημα και τώρα η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μετατροπή τής πάλαι ποτέ βιομηχανικής περιοχής της Σίνδου Θεσσαλονίκης σε… μικρό Χόλιγουντ.

Μπορεί να ακούγεται μεγαλεπήβολο, αλλά δεν φαντάζει απατηλό και ήδη την περασμένη Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη έγινε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τη μετατροπή της πόλης σε κόμβο μεγάλων κινηματογραφικών παραγωγών.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται και η σύσταση της επιτροπής που θα αναλάβει να «τρέξει» τις διαδικασίες.

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, Λευτέρης Κρέτσος, ενημέρωσε τους φορείς για τα κίνητρα που υπάρχουν με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την οπτικοακουστική παραγωγή, αφού μεταξύ άλλων προβλέπεται επιδότηση μέχρι 25% σε επιλέξιμες δαπάνες που φτάνουν τα πέντε εκατομμύρια ανά πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον νόμο 4487/17, που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο, υπάρχει εξάλλου πρόβλεψη μέχρι 450 εκατομμύρια για τα επόμενα επτά χρόνια για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, videogames, animation/κινούμενα σχέδια και ντοκιμαντέρ.

«Επομένως, τώρα είναι η ώρα των τοπικών κοινωνιών να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα και την πρωτοβουλία, συστήνοντας δικές τους δομές υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων και κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να φιλοξενήσουν μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές εφαρμογές.

Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει κόμβος, έχει όλες τις δυνατότητες, αρκεί όλοι οι φορείς που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα να δουλέψουν από κοινού και να εξασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν συνέργειες και πάρα πολλές διευκολύνσεις στους ενδεχόμενους επενδυτές», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής.

Τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης είναι η εμπειρία και η συνάφεια της πόλης με τον κινηματογράφο, αφού υπάρχει αφενός το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αφετέρου τα πανεπιστημιακά τμήματα media, οπτικοακουστικής τεχνολογίας και η μοναδική έδρα κινηματογραφικών σπουδών. Επιπλέον, υπάρχει η εμπειρία της Διεθνούς Εκθεσης, ενώ οι τουριστικές υποδομές είναι ικανοποιητικές.

Φυσικά, το πρώτο πρόβλημα είναι η ανυπαρξία κινηματογραφικών στούντιο, θέμα για το οποίο ο κ. Κρέτσος σημείωσε πως «είμαι σίγουρος ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και για την κατασκευή μεγάλων στούντιο και πλατό. Η Ελλάδα είναι ίσως το πιο όμορφο φυσικό πλατό του κόσμου, δεν έχουμε όμως τέτοιες υποδομές. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι, και η Σίνδος είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, και υπάρχει και ένας αναπτυξιακός νόμος ο οποίος δίνει και αυτός κίνητρα προκειμένου κάποιος να επενδύσει».

Δήμος και Περιφέρεια

ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Στη σύσκεψη της Παρασκευής συμμετείχαν η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου, Κατερίνα Νοτοπούλου, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ορέστης Ανδρεαδάκης, η πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Δέσποινα Μουζάκη, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλής Μήτκας, στελέχη της ΕΡΤ3 και της ΤV 100 και εκπρόσωπος της ΔΕΘ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι είναι σε σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία και ότι η Περιφέρεια «θα συμμετάσχει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια, προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθεί film office εδώ, αλλά για να προσεγγίσουμε μεγάλες παραγωγές, κυρίως του Χόλιγουντ, που θα έρθουν στον τόπο μας για να γυρίσουν ταινίες και να δημιουργήσουν παραγωγές, με πολλαπλασιαστική αξία, διότι αυτές θα λειτουργήσουν ως η καλύτερη διαφήμιση για την Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα».

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε φιλόδοξο το σχέδιο, θυμίζοντας όμως πως «όλα μπορούν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη», αφού η πόλη «έχει όλα τα προσόντα, έχει τη Σχολή Κινηματογράφου, έχει πάρα πολλά κτίρια και στη βιομηχανική ζώνη και αλλού, τα οποία είναι άδεια και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στούντιο και, φυσικά, το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικό».

Προβολή ταινιών μικρού μήκους διοργάνωσε το δημοτικό σχήμα «Η Πόλη Ανάποδα» στο πεζοδρόμιο έξω από τον πρώην κινηματογράφο «Ηλύσια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξανά σινεμά τα «Ηλύσια»
Κινηματογράφος και πάλι -έστω στο πεζοδρόμιο- έγινε ύστερα από δεκαετίες ο ιστορικός κινηματογράφος της Θεσσαλονίκης που πρόκειται να μετατραπεί σε σουπερμάρκετ. Για το θέμα συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο...
Ξανά σινεμά τα «Ηλύσια»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
Μακέτες, τέλος. Ζήτω οι εικονικές περιηγήσεις! Δύο μήνες τώρα η Αττικό Μετρό (A.M.) παρουσιάζει βίντεο με περιηγήσεις, στις οποίες απεικονίζεται... η κυκλοφοριακή Χαναάν που μέλλεται να ζήσουν οι...
Κονφερανσιέ εικονικών ελπίδων για το μετρό της Θεσσαλονίκης οι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Ταχιάος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα
Η σφοδρή ενόχληση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα στο άκουσμα της προσφυγής στο ΣτΕ της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας αποκάλυψε...
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη σπηλιά του Πλάτωνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Υβρεις και απειλές κατά της Ελλης Χρυσίδου
«Μαφιόζικες μεθόδους στον χώρο του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης» καταγγέλλει η Ελλη Χρυσίδου, δημοτική σύμβουλος με την παράταξη της Κατερίνας Νοτοπούλου και πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού.
Υβρεις και απειλές κατά της Ελλης Χρυσίδου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ζεστό χρήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
Το Δημόσιο δίνει 7 εκατ. ευρώ για να εξοφληθούν τα χρέη προς ιδιώτες και χρηματοδοτεί μέσω του ΠΔΕ τα έργα στους στάβλους της Παπάφη.
Ζεστό χρήμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Συνωστισμός στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για τις παραλίες
Για τεράστιο πρόβλημα συνωστισμού και «αθλιότητα που πρέπει να σταματήσει» στα δρομολόγια προς τις παραλίες κάνει λόγο ο δημοσιογράφος-ιστορικός και πρώην δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Κουζινόπουλος.
Συνωστισμός στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ για τις παραλίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας