• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 30.2°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.5°C / 28.0°C
  1 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.0°C
  1 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 25.9°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 22.3°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.9°C / 26.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 29.6°C
  1 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  1 BF
  58%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 20.5°C / 28.8°C
  1 BF
  38%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 29.3°C
  1 BF
  41%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.3°C / 27.1°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.7°C / 26.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  72%

Δύο νέα προβλήματα με το ηλεκτρονικό εισιτήριο

 • A-
 • A+

Δύο νέα «αγκάθια» ανέκυψαν με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει το μεσημέρι το σωματείο εργαζομένων στον Ηλεκτρικό για να παρουσιάσει τα προβλήματα αλλά και τις λύσεις τους.

Το πρώτο προέκυψε από τη χθεσινή παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, επέβαλε την προσωπική παρουσία των πολιτών στα εκδοτήρια, συμβάλλοντας στις τριτοκοσμικές ουρές αναμονής.

Το δεύτερο αφορά όσους έχουν μηναία κάρτα και χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τον προαστιακό, στα τμήματα από Μαγούλα έως Κορωπί και Αχαρνές-Αθήνα-Πειραιά, που είναι ενταγμένα στο σύστημα των αστικών μεταφορών.

Η απόφαση του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σπίρτζη να παρατείνει τη διάρκεια των μηνιαίων καρτών έως τις 15 Νοεμβρίου άφησε ακάλυπτο τον προαστιακό, που έχει πλέον περάσει στους Ιταλικούς Σιδηρόδρομους.

Η ιδιωτικοποίηση επιβάλλει την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών (ΟΑΣΑ) και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τον καταμερισμό των εσόδων, που δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, όπως επιβεβαίωσε και ο αρμόδιος υπουργός σε πρόσφατη δήλωσή του στην «Εφ.Συν.» (30/10/2017).

Τι ίσχυε

Με το προηγούμενο καθεστώς, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ παραλάμβανε από τον ΟΑΣΑ εισιτήρια και κάρτες που διέθετε στους επιβάτες από τα δικά της εκδοτήρια.

Ηταν μια συνεργασία μεταξύ δύο φορέων του Δημοσίου, η οποία λέγεται ότι ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για την εταιρεία του σιδηροδρόμου.

Χθες η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε ότι ο ΟΑΣΑ δεν της έχει παραδώσει προϊόντα κομίστρου και γι’ αυτό, από αύριο και μέχρι νεωτέρας, θα εκδίδει μηνιαίες κάρτες οι οποίες θα γίνονται αποδεκτές από όλα τα υπόλοιπα δημόσια μεταφορικά μέσα (Μετρό, Ηλεκτρικός, λεωφορεία, τρόλεϊ και τραμ).

Διευκρινίζεται ότι δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική και οι μηνιαίες κάρτες παραμένουν στα 30 ευρώ (15 ευρώ για όσους δικαιούνται έκπτωση) και στα 49 ευρώ (25 ευρώ με έκπτωση) για τις γραμμές του αεροδρομίου.

Θα γίνονται επίσης δεκτά τα χάρτινα εισιτήρια που εξακολουθούν να εκδίδονται από τα μηχανήματα και τα εκδοτήρια του ΟΑΣΑ. Στο αστικό τμήμα του προαστιακού έχει εγκατασταθεί η υποδομή για επικύρωση των ηλεκτρονικών εισιτηρίων, η οποία όμως δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Η ανεξάρτητη αρχή

Το δεύτερο μέτωπο αφορά την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, η οποία με την πρώτη γνωμοδότησή της (20/1/2017) είχε βάλει «πάγο» στην έκδοση προσωποποιημένων καρτών, αλλά τον Αύγουστο έδωσε την έγκρισή της.

Το υπουργείο έδωσε χθες στη δημοσιότητα και τις δύο αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής και την καλεί αύριο σε δημόσια συνάντηση στην οποία θα πάρουν μέρος ο ΟΑΣΑ και η εταιρεία που έχει αναλάβει το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Από τα πολυσέλιδα νομικά κείμενα προκύπτει ότι οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν μέσω του διαδικτύου κωδικό πρόσβασης, αλλά οφείλουν να τον προσκομίσουν οι ίδιοι στα εκδοτήρια.

Πρόκειται για δυνατότητα που αξιοποιήθηκε στο σύστημα της υποβολής των στοιχείων με φάκελο για όσους ήθελαν να αποφύγουν τις ουρές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παραιτήθηκε μαινόμενος
Με κριτική για τη... δωρεάν μετακίνηση των ανέργων υπέβαλε χθες την παραίτησή του ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος βρισκόταν στη διοίκηση του φορέα από τον Δεκέμβριο του 2013 και το...
Παραιτήθηκε μαινόμενος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενα... παράφωνο «κύκνειο άσμα»
Ξεπέρασε τον εαυτό του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΑΣΑ Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος, κατά τη χθεσινή ακρόαση φορέων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πρότεινε να προστεθεί στο πολυνομοσχέδιο διάταξη σύμφωνα...
Ενα... παράφωνο «κύκνειο άσμα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τέλος από σήμερα τα δωρεάν ΜΜΜ
Εληξε από σήμερα η δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, που ίσχυσε από τις 26 Ιουνίου στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την ανακούφιση των πολιτών που πλήττονται από την αργία...
Τέλος από σήμερα τα δωρεάν ΜΜΜ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οι επιβάτες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις...
Η Χάρτα Δικαιωμάτων που ισχύει εδώ και χρόνια σε αεροπορικές και ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με υπογραφή Σπίρτζη και σύμφωνα με το κοινοτικό Δίκαιο, θα καλύπτει πλέον και τις οδικές (αστικές συγκοινωνίες, ΚΤΕΛ,...
Οι επιβάτες δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες από Δευτέρα
«Στοίχημα» με το αυτοκίνητο αλλά και το αεροπλάνο βάζει το ηλεκτροκίνητο τρένο, το οποίο από τη Δευτέρα ξεκινά τα δρομολόγια στη γραμμή Αθήνα - Θεσσαλονίκη χρονικής διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών
Αθήνα - Θεσσαλονίκη σε 4 ώρες από Δευτέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ουρές στα εκδοτήρια του μετρό
​Οριακές καταστάσεις στις συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς. Οι ουρές επανήλθαν τις τελευταίες ημέρες στα εκδοτήρια του Μετρό. Στο Σύνταγμα το Σάββατο η αναμονή στο «φιδάκι» ξεπερνούσε τα 20 λεπτά. ● Ελλείψεις σε...
Ουρές στα εκδοτήρια του μετρό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας