Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζητούν επαρκείς εξηγήσεις και αναζητούν εισαγγελέα
EUROKINISSI / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Ζητούν επαρκείς εξηγήσεις και αναζητούν εισαγγελέα

  • A-
  • A+

Στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών πρόκειται να παραπεμφθεί ένα πλήθος πρωτογενών ευρημάτων που προέκυψαν σχετικά με το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ), σε περίπτωση που δεν δοθούν επαρκείς εξηγήσεις.

Ο έκτακτος διαχειριστικός έλεγχος που διατάχθηκε τον περασμένο Ιανουάριο ολοκληρώθηκε προ ημερών και οι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών εξέτασαν εξονυχιστικά ένα σύνολο δαπανών του Ταμείου κατά τη δωδεκαετία 2005-2016.

Τα προσωρινά αποτελέσματα του ελέγχου κοινοποιήθηκαν στο υπουργείο Πολιτισμού και στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, ώστε να δοθούν στοιχειοθετημένες απαντήσεις στα ερωτήματα που απορρέουν από τον διαχειριστικό έλεγχο

. «Εφόσον δεν δοθούν, θα κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες», τονίζει χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι τόσο το ίδιο όσο και το υπουργείο Οικονομικών «παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ταμείο που χρηματοδοτείται από κρατικούς πόρους μπαίνει στο μικροσκόπιο οικονομικών ελεγκτικών αρχών.

Ολα ξεκίνησαν το 2008, μετά την αποκάλυψη του «σκανδάλου Ζαχόπουλου», οπότε άρχισαν να διερευνώνται οι «αμαρτωλοί» –σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής– ειδικοί λογαριασμοί του υπουργείου Πολιτισμού, με το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ να περιλαμβάνεται στις «δεξαμενές» στις οποίες κατευθύνθηκαν χρήματα των επίμαχων λογαριασμών.

Τα αποτελέσματα των τότε ελέγχων ήταν μηδαμινά. Σήμερα, με τον τελευταίο χρονικά έλεγχο, εγείρονται σοβαρά ζητήματα νομιμότητας σε δαπάνες εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι ελεγκτές ζητούν διευκρινίσεις πάνω στα πρώτα τους συμπεράσματα, που προς το παρόν καταλήγουν σε:

Παράνομες χορηγήσεις πολιτιστικών επιδομάτων συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ την περίοδο 2005-2008, με τους ελεγκτές να διαπιστώνουν αφ' ενός ότι αντίστοιχες καταβολές σε υπαλλήλους δεν προβλέπονται από το τότε μισθολόγιο του Δημοσίου, ούτε εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Ταμείου, αφ' ετέρου ότι οι κρατικές επιχορηγήσεις δίνονταν για άλλους σκοπούς.

Αδικαιολόγητες δαπάνες μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ για τη μηχανογράφηση και τον υπολογισμό πολιτιστικών επιδομάτων για πενταετή περίοδο μετά το 2009, στη διάρκεια του οποίου το πολιτιστικό επίδομα... καταργήθηκε!

Δαπάνες σε τρίτους περίπου 3 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της 12ετίας, που δεν εμπίπτουν στους σκοπούς του Ταμείου. Ανάμεσα σε άλλα, το Ταμείο εμφανίζεται να πληρώνει υπηρεσιακά έξοδα κλητήρων των γραφείων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού το 2005 και συγκεκριμένα της τότε αναπληρώτριας υπουργού, του τότε υφυπουργού και του τότε γενικού γραμματέα, εύρημα που προκαλεί υποψίες συναλλαγής του τότε πολιτικού και συνδικαλιστικού κατεστημένου.

Δαπάνες για τις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας 40 μελών της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, τη διετία 2010-2011.

Ελλιπή στοιχεία για δαπάνες που αφορούν τον βρεφονηπιακό σταθμό που λειτουργεί το Ταμείο.

Αναιτιολόγητες δαπάνες μερικών χιλιάδων ευρώ για τη μισθοδοσία νομικού συμβούλου και επικοινωνιακού συμβούλου του Ταμείου.

Παράτυπες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Μεταφορά μόνιμων και συμβασιούχων υπαλλήλων που είχαν διατεθεί στο Ταμείο σε συνδικαλιστικούς και άλλους φορείς.

«Και αυτός ο έλεγχος -όπως και οι δύο προηγούμενοι- δεν βρήκε το παραμικρό διαχειριστικό πρόβλημα στο ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ», υποστήριξε η ΠΟΕ-ΥΠΠΟ με ανακοίνωση που ακολούθησε αυτήν του υπουργείου.

Στους ελέγχους έπεται συνέχεια. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», τον διαχειριστικό έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών θα διαδεχτεί νέα έρευνα στο Ταμείο, αυτή τη φορά από το Γραφείο της γενικής επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
Ξανά στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων μπαίνει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς αποκαλύφθηκε υπόθεση κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος για μια απλή συντήρηση παιδικού σταθμού.
171.000€ δημόσιου χρήματος για έναν ελαιοχρωματισμό τοίχου!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Στην Εισαγγελία τα 48 πρώτα «μαϊμού» δάνεια
Φάκελο με στοιχεία για τη σκανδαλώδη εξαπάτηση δεκάδων εργαζομένων του «αμαρτωλού»- Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού, στο όνομα των οποίων η πρώην διοίκηση «έκοβε» δάνεια και οικονομικά...
Στην Εισαγγελία τα 48 πρώτα «μαϊμού» δάνεια
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κόλαφος το πόρισμα για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Πραγματικό... καταπέλτη για την πρώην διοίκηση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού η τελική έκθεση των ελεγκτών του Γενικού Λογιστηρίου, για την «αμαρτωλή» 12ετία (2005 - 2016) του...
Κόλαφος το πόρισμα για το «αμαρτωλό» Ταμείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαίωση του «νόμου Στρατή» από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ
«Πράσινο» φως για την τοποθέτηση των εργαζομένων στον βρεφονηπιακό σταθμό που λειτουργεί το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού (ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ) σε οργανικές θέσεις στο υπουργείο Πολιτισμού,...
Δικαίωση του «νόμου Στρατή» από την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ
Ο εκκαθαριστής του «αμαρτωλού» Ταμείου χρηματοδότησε το συνέδριο της ομοσπονδίας με ποσό που αντιστοιχεί σε μισθούς δύο μηνών για τους υπαλλήλους του νηπιαγωγείου.
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στον βρεφονηπιακό σταθμό του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερώτηση για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Ο φορέας Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού δεν παύει να απασχολεί την επικαιρότητα, καθώς 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εντόπισαν πλημμέλειες στην ΚΥΑ για την εκκαθάρισή του.
Ερώτηση για το «αμαρτωλό» Ταμείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας