• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.2°C / 22.4°C
  4 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 25.3°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.7°C / 25.5°C
  0 BF
  32%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 23.8°C
  3 BF
  22%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 24.6°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 25.0°C
  2 BF
  32%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 21.4°C
  1 BF
  21%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 22.7°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.1°C / 20.9°C
  4 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  5 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.7°C
  4 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  27%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 24.4°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  61%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 22.0°C
  4 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.3°C
  3 BF
  42%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 25.5°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  39%

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που είχε στις ακτές του δήμου η επιχείρηση απορρύπανσης εξέφρασε ο δήμαρχος Π. Φαλήρου

ΕΦ.ΣΥΝ./Υπουργείο Ναυτιλίας

Σταδιακά στο κοινό οι παραλίες του Σαρωνικού

 • A-
 • A+

Σχεδόν πέντε εβδομάδες μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» και τη τεράστια θαλάσσια ρύπανση που προκάλεσε στο Σαρωνικό, παραδόθηκε το πρωί της Τρίτης στο κοινό, το παραλιακό μέτωπο του δήμου Π. Φαλήρου.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας βρέθηκαν στην επιθεώρηση της παραλίας στο Φλοίσβο μαζί με τον δήμαρχο της πόλης Διονύση Χατζηδάκη, ο οποίος αμέσως μετά την επιθεώρηση υπέγραψε το πρωτόκολλο επιθεώρησης καθαρισμού και παράδοσης των ακτών παραλαμβάνοντας την παραλία. Την Πέμπτη αναμένεται να παραδοθεί στο κοινό η παραλία της Πειραϊκής.

ΕΦ.ΣΥΝ./Υπουργείο Ναυτιλίας

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που είχε στις ακτές του δήμου η επιχείρηση απορρύπανσης εξέφρασε ο δήμαρχος Π. Φαλήρου, ωστόσο σημείωσε ότι θα περιμένει και τους τελικούς ελέγχους για την ποιότητα του νερού, μολονότι ήδη οι δείκτες δείχνουν σταθερή βελτίωση, πριν αφαιρέσει τις προειδοποιητικές κορδέλες για την απαγόρευση κολύμβησης, παρόλο που ο κόσμος συνεχίζει τα φθινοπωρινά μπάνια, όπως ανέφερε.

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Επιθεώρησης Καθαρισμού και Παράδοσης των ακτών, εξηγώντας ότι «έχουμε μια εικόνα που αποκαθιστά τα πράγματα», τόνισε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί και εκτίμησε ότι με βάση και τα στοιχεία που θα έρθουν από τις επιστημονικές μετρήσεις, θα αποδειχτεί ότι «προλάβαμε παρά πολλά πράγματα και με την μηχανική δουλειά που κάναμε-και όχι με χημικά μέσα- φτάσαμε τα πράγματα εδώ».

»Ζήσαμε τη δύσκολη στιγμή ενός ατυχήματος ,αλλά η αναμέτρηση με τη δυσκολία που προέκυψε θα δείξει ότι όταν πιστεύεις κάτι, και παλεύεις με θέληση και πείσμα για να κερδίσεις τη μάχη, στο τέλος η ζωή επιβεβαιώνει αυτή την προσπάθεια» τόνισε.

ΕΦ.ΣΥΝ./Υπουργείο Ναυτιλίας

Υπογράμμισε πως στην πράξη αποδεικνύεται ότι η συλλογική προσπάθεια έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. «Αυτό που πετυχαίνουμε σήμερα να καθαρίσουμε τόσο καλά τις παραλίες είναι η καλοπροαίρετη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφέρειας, υπουργείου, Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικών εταιριών. Όλοι δουλέψαμε με υπομονή και με πείσμα για να φέρουμε αυτό το αποτέλεσμα» επισήμανε.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις αρνητικές προεκτάσεις που είχε η υπόθεση σε δήμους και σε επαγγελματίες και γι΄αυτό το λόγο όπως εξήγησε από την πρώτη στιγμή ενημέρωσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον ΙΜΟ, και το Διεθνές Ταμείο Αποζημιώσεων για Ρύπανση από Πετρέλαιο, όπως και άλλους διεθνείς οργανισμούς. «Σήμερα έχουμε την πλήρη διαβεβαίωση όλων των φορέων, ακόμα και των ειδικών του λιμανιού του Ρότερνταμ, που ήρθαν εδώ με παρέμβαση του δημάρχου Καμίνη ότι η Ελλάδα έπραξε τα δέοντα. Αυτή ήταν και η τελευταία δήλωση του γενικού γραμματέα του ΙΜΟ στην Κύπρο» είπε.

«Αυτό δημιουργεί την προϋπόθεση για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και ήδη το Διεθνές Ταμείο, από την πρώτη στιγμή που το ενημερώσαμε ήταν εδώ. Παρακολουθεί τη δουλειά που γίνεται και έχει εκφράσει δημόσια τη θέση του ότι γίνεται εξαιρετικά καλή δουλειά. Δεν το λέμε εμείς το λένε οι ειδικοί Διεθνείς Οργανισμοί. Το Διεθνές Ταμείο εξέφρασε την πρόθεσή του να ανοίξει εδώ Γραφείο Διεκδίκησης Αποζημιώσεων» διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε απάντησε: «Ο καθένας κρίνεται με βάση τα λόγια που λέει. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές όλοι στο υπουργείο -και εγώ προσωπικά- αλλά νομίζω ότι με την προσπάθεια που κάναμε όλοι, οι δήμαρχοι, οι εργαζόμενοι, οι εθελοντές, το Λιμενικό, οι εταιρείες, αποδείξαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να δουλεύει αποτελεσματικά και να μην υποκύπτει στο μοιραίο».

ΕΦ.ΣΥΝ./Υπουργείο Ναυτιλίας

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτήρισε την ημέρα «σημαντική» και όπως είπε η σημερινή παράδοση έγινε μέσα από έναν πραγματικό συντονισμό με τους δήμους, το υπουργείο, το Λιμενικό, τις υπηρεσίες και τις εταιρίες που είχαν αναλάβει την απορρύπανση. Και αυτός ο συντονισμός ήταν καθημερινός και γινόταν κάθε βράδυ στο υπουργείο για να μπορέσουμε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Στην επιθεώρηση της παραλίας στο Φλοίσβο ήταν επίσης παρόντες ο γ.γ. Ναυτιλίας Διονύσης Καλαματιανός, ο γ.γ. Λιμένων Χρήστος Λαμπρίδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Σταμάτης Ράπτης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος καθώς και εκπρόσωποι των εταιριών που έκαναν την απορρύπανση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο ένας έδινε απαντήσεις, ο άλλος ζητούσε παραιτήσεις
Με μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Π. Κουρουμπλή και Κυρ. Μητσοτάκη έγινε χθες η ενημέρωση στη Βουλή για τη ρύπανση στον Σαρωνικό. Ο υπουργός Nαυτιλίας διαβεβαίωσε ότι όλες οι Αρχές είναι κινητοποιημένες από...
Ο ένας έδινε απαντήσεις, ο άλλος ζητούσε παραιτήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Προς χρήση στο κοινό οι παραλίες του Π. Φαλήρου
Παραδίδεται προς χρήση στο κοινό, το πρώτο τμήμα από τις παραλίες του Σαρωνικού Κόλπου, οι οποίες επλήγησαν από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε η βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Πρόκειται για τις...
Προς χρήση στο κοινό οι παραλίες του Π. Φαλήρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
​Μόνο μία είναι η απορία που σου καρφώνεται στο μυαλό όταν το Πλωτό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που μεταφέρει εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των ΜΜΕ πλησιάζει στο ναυάγιο του μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ...
Aυτοψία στην... πηγή του κακού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
«Αναστρέψιμη η βλάβη στο οικοσύστημα»
Δεκάδες είναι τα ερωτήματα και οι απορίες που έχουν προκύψει μετά το ξαφνικό ναυάγιο του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», προκαλώντας μια πρωτόγνωρη θαλάσσια ρύπανση. Δικαιολογημένα, ειδικά όσοι επλήγησαν από τη...
«Αναστρέψιμη η βλάβη στο οικοσύστημα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εκκαθαρίσεις στο Λιμενικό
Εκτιμώντας πως υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί, ο υπ. Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής έστειλε χθες έγγραφες εντολές στον Αρχηγό του Σώματος, Σταμάτη Ράπτη, για αλλαγές προσώπων σε υπηρεσίες του Λιμενικού ◆ Στο Κεντρικό...
Εκκαθαρίσεις στο Λιμενικό
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μια ρυπογόνος «αποκάλυψη»
Η ιστοσελίδα «parapolitika.gr» δημοσίευσε βίντεο με τον Π. Κουρουμπλή να ρίχνει ζεϊμπεκιές σε εκδήλωση που, όπως αναφέρει, έκανε ο πλοιοκτήτης του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» Θ. Κουντούρης στο γνωστό Ammos με αφορμή τη...
Μια ρυπογόνος «αποκάλυψη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας