Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Εκτός πραγματικότητας το δημοσίευμα της Die Welt»

Η σελίδα της Die Welt με το επίμαχο ρεπορτάζ.

«Εκτός πραγματικότητας το δημοσίευμα της Die Welt»

  • A-
  • A+

Ατυχές, αβάσιμο και πολιτικά υποκινούμενο χαρακτηρίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το δημοσίευμα της κυριακάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αμελεί να φυλάξει αποτελεσματικά τα βόρεια σύνορα, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να καταφτάνουν στη Γερμανία χιλιάδες πρόσφυγες κάθε μήνα.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα των γερμανικών αρχών ασφαλείας, σύμφωνα με τα οποία δεν έχει σταματήσει η μεταναστευτική ροή από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, ενώ έχουν δημιουργηθεί νέες δίοδοι, εκτός των συνόρων με την ΠΓΔΜ, όπως είναι τα χερσαία σύνορα με τη Βουλγαρία και τα αεροδρόμια.

Το δημοσίευμα παραθέτει επίσημη δήλωση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν ενδείξεις ότι συνεχίζεται η προσφυγική ροή από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας προς τις άλλες χώρες, χωρίς ωστόσο να παραθέτει στατιστικά στοιχεία.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι φέτος ο αριθμός όσων προσφύγων φτάνουν στη Γερμανία για να ζητήσουν άσυλο θα ξεπεράσει κατά πολύ τις 200 χιλιάδες.

Ο αριθμός αυτός αποτελείται όχι μόνο από τους πρόσφυγες που πηγαίνουν στη Γερμανία για να ενωθούν με την οικογένειά τους, αλλά και από άλλους 180 χιλιάδες πρόσφυγες το 2017, περίπου 15 χιλιάδες τον μήνα.

Το δημοσίευμα επικαλείται επίσης πηγές των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας και της Ε.Ε., σύμφωνα με τις οποίες είναι πλασματικός ο αριθμός των περίπου 62 χιλιάδων καταγεγραμμένων προσφύγων στην ελληνική ενδοχώρα και στα νησιά.

Διόρθωση στοιχείων

Στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας που παραθέτει η εφημερίδα κάνουν λόγο για 44 χιλιάδες πρόσφυγες που δέχονται υποστήριξη στην Ελλάδα.

Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρχει ένας αριθμός προσφύγων που ζουν εκτός των επίσημων δομών και δεν υποστηρίζονται από τις αρχές και τους επίσημους φορείς.

Ευρωπαίος αξιωματούχος υπολογίζει ότι ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά δεν ξεπερνά τις 10 χιλιάδες, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρεται στη δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης τον προηγούμενο μήνα ότι θα προχωρήσει σε διόρθωση των στοιχείων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας.

«Το αβάσιμο δημοσίευμα της WELT “επιβεβαιώνει” μεμονωμένες απόψεις ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων που στοχοποιούν την Ελλάδα και δεν στοιχειοθετεί μια πραγματικότητα», σημειώνει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, σε μια ανακοίνωση με τον εύγλωττο τίτλο «Το blame-game κατά της Ελλάδας επιστρέφει (;)».

«Σύμφωνα με τα όσα υπονοεί, αν και δεν τα θέτει ευθέως η εφημερίδα, με την αναφορά που κάνει στο δημοσίευμά της, θα έπρεπε 180.000 αιτούντες άσυλο να έχουν μετακινηθεί από την Ελλάδα προς τη Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο [...].

Η δευτερογενής ροή

»Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να ισχύει, για όποιον γνωρίζει απλή αριθμητική. Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει, τη φύλαξή του έχει αναλάβει σύμφωνα πάντοτε και με τους κανόνες της Ε.Ε., η ΕΛ.ΑΣ. και η FRONTEX, οι οποίες αποσαφηνίζουν ότι από την οδό αυτή δεν διακινούνται πρόσφυγες και μετανάστες», επισημαίνει το υπουργείο.

Προσθέτει, επικαλούμενο την Υπατη Αρμοστεία, τον ΔΟΜ, τη FRONTEX και την ΕΛ.ΑΣ., ότι η δευτερογενής ροή από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη είναι μικρότερη από την περίοδο πριν από την έξαρση της προσφυγικής και μεταναστευτικής ροής το 2015.

Στην περίπτωση των χερσαίων συνόρων, όπου παρατηρείται μάλιστα αντίστροφη ροή 600 ατόμων από την ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα το καλοκαίρι, η ροή από την Ελλάδα χαρακτηρίζεται αμελητέα, ενώ σημειώνει ότι στα αεροδρόμια εντείνονται οι έλεγχοι για να αποτραπεί η έξοδος όσων δεν έχουν χαρτιά.

Ως προς την καταγραφή του προσφυγικού πληθυσμού, το υπουργείο σημειώνει ότι, σε συνεργασία με την Ε.Ε., έχει προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή των ανθρώπων στα νησιά και ότι καταβάλλει προσπάθεια ώστε να παρουσιάσει λεπτομερή καταγραφή των ανθρώπων στην ενδοχώρα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
Σε καθεστώς αβεβαιότητας εξακολουθούν να ζουν οι εργαζόμενοι της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Εκφραση στη δομή του Ελαιώνα, καθώς τους οφείλονται δύο μηνιάτικα, ενώ η διοίκηση της ΜΚΟ «δείχνει» το υπ. Μεταναστευτικής...
Απλήρωτοι και απεγνωσμένοι οι εργαζόμενοι στον Ελαιώνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
Αύξηση 45% παρουσίασε η προσέλευση προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσα στο 2018, κυρίως από το πέρασμα του Εβρου, όπως σημείωσε ο Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη Τύπου ● Ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής...
Καλά τα κονδύλια, αλλά χρειάζεται ουσιαστική βοήθεια από την Ε.Ε.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Η τριμερής συμφωνία δεν επιβαρύνει την Ελλάδα»
Λανθασμένες χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το ισοζύγιο της τριμερούς συμφωνίας Γερμανίας-Ισπανίας-Ελλάδας θα επιβαρύνει τη...
«Η τριμερής συμφωνία δεν επιβαρύνει την Ελλάδα»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επιστολή 26 ελληνικών και διεθνών οργανώσεων για το πλαφόν στην οικογενειακή επανένωση
Για παραβίαση του δικαιώματος στην οικογενειακή επανένωση κατηγορούν την Ελλάδα και τη Γερμανία 26 ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, που εκφράζουν την ανησυχία τους για το γερμανοελληνικό πλαφόν στις μηνιαίες...
Επιστολή 26 ελληνικών και διεθνών οργανώσεων για το πλαφόν στην οικογενειακή επανένωση
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ερωτήσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή για την επιστολή Μουζάλα
Στην Ευρωβουλή και στο ελληνικό Κοινοβούλιο έφτασε το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» σχετικά με την επιστολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που...
Ερωτήσεις σε Βουλή και Ευρωβουλή για την επιστολή Μουζάλα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Χλομές» γερμανικές εξηγήσεις για το πλαφόν
Απαντώντας στο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον περιορισμό μετακίνησης των ανθρώπων που το αίτημα ασύλου τους έχει εγκριθεί, η γερμανική πρεσβεία ουσιαστικά παραδέχεται ότι μπορεί να υπάρξουν καθυστερήσεις,...
«Χλομές» γερμανικές εξηγήσεις για το πλαφόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας