Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε... σώβρακα από κάνναβη

Η βιτρίνα του ΚΑΝΝΑΒΙSHOP στα Χανιά τον Οκτώβρη του '98, όταν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης... ψώνισε χονδρικώς

Οταν η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε... σώβρακα από κάνναβη

  • A-
  • A+

Ποιος θέλει να κάνει τη συζήτηση για επενδύσεις; Για χαμένες ευκαιρίες; Για δίωξη της επιχειρηματικότητας

Πριν από 20 χρόνια ο Γιάννης Γκανιάτσας, ιδιοκτήτης ενός από τα μεγαλύτερα καταστήματα ετοίμων ενδυμάτων στα Γιάννενα, είχε την ιδέα να εισαγάγει προϊόντα κλωστικής κάνναβης στη χώρα, βλέποντας το ενδιαφέρον για οικολογικά προϊόντα να απογειώνεται όπως και οι αδρές επιδοτήσεις για την καλλιέργεια του φυτού στην Ε.Ε που μόλις είχαν αρχίσει.

Δεν πέρασε καλά καλά ένας χρόνος και έχουν ανοίξει 18 καταστήματα με τη μέθοδο δικαιόχρησης (franchise) στην Ελλάδα που εμπορεύονται τα προϊόντα που εισάγει από την Ε.Ε., ενώ άρχισε να δέχεται προτάσεις συνεργασίας και από το εξωτερικό.

Προτού όμως κλείσουν δύο χρόνια οι Αρχές... «ψώνισαν μαζικά» κατάσχοντας εμπορεύματα από τα καταστήματα, οδηγώντας σε οικονομική καταστροφή όχι μόνο τον εισαγωγέα αλλά και τους καταστηματάρχες των KANNABISHOPS.

Για περισσότερους από έξι μήνες «ξεκίνησε μια πρωτοφανής δίωξη κατά επιχειρηματιών», οι οποίοι «απολύτως νόμιμα είχαν εισαγάγει και διακινούσαν τα επίμαχα προϊόντα», όπως αναφέρεται και σε σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Συλλήψεις, ποινικές διώξεις, κατασχέσεις, καταστροφές εμπορευμάτων, μία υπόθεση που, όπως ανέφερε δηκτικά τότε ο Τύπος, «η Αστυνομία συνέλαβε σώβρακα», στέλνοντάς τα στο Γενικό Χημείο του Κράτους για εξέταση. 

Κωμικοτραγικό

Αν η Οδύσσεια κράτησε 10 χρόνια, ετούτες οι περιπέτειες με την ελληνική Δικαιοσύνη συμπληρώνουν 20ετία, χωρίς ορατό τέλος στον αγώνα αποζημίωσής τους.

Και μπορεί σήμερα να φαντάζει γελοίο όταν με καθυστέρηση δεκαετιών πλέον καλλιεργείται η βιομηχανική κάνναβη και στη χώρα μας, αλλά αυτό ακριβώς το γεγονός κάνει την υπόθεση ακόμη πιο παράλογη και τραγική για τους εμπλεκόμενους. 

«Ολα ξεκίνησαν στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998, όταν διυπουργική σύσκεψη πέντε υπουργείων που αγνοούσαν (;) την κοινοτική νομοθεσία αποφασίζει τη δικαστική μου δίωξη, το κλείσιμο των καταστημάτων και την κατάσχεση όλων των εμπορευμάτων. Η οικονομική ζημιά ήταν τρομακτική: πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ το 1998 και ένας δικαστικός Γολγοθάς που κρατά ακόμη...» μας λέει ο κ. Γκανιάτσας.

Παραπέμπεται να δικαστεί σε όλη την Ελλάδα, από την Κομοτηνή μέχρι την Κρήτη, για κακουργήματα (εισαγωγή και πώληση ναρκωτικών από μη ναρκομανή) και όχι μόνο.

Σήμερα μετρά 92 αθωώσεις από τα κακουργήματα, 170 αθωώσεις από πλημμελήματα και εκατοντάδες αθωώσεις από αγορανομικές παραβάσεις.

Το ποινικό τέλος της υπόθεσης λήγει το 2013, χωρίς ούτε μία καταδίκη, αλλά συνεχίζεται ο «δικαστικός Γολγοθάς» στα διοικητικά δικαστήρια, όπου αγωνίζεται για την αποζημίωσή του.

Κι ενώ δικαιώνεται τόσο πρωτόδικα το 2001 όσο και στο Εφετείο το 2004, που έκρινε ότι ήταν μη νόμιμη η απόφαση της διυπουργικής και ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου που οφείλει να τον αποζημιώσει, «το Δημόσιο ασκεί αναίρεση στέλνοντας την υπόθεση στο ΣτΕ, όπου παίρνει 19 αναβολές τα επόμενα 12 χρόνια - μέχρι πέρσι που έκανε δεκτή την αναίρεση και έστειλε την υπόθεση πίσω στο Εφετείο για να προσδιοριστεί, όχι το αν έχω δίκιο, αλλά σε ποιους φορείς του Δημοσίου εντοπίζονται οι ευθύνες για τη ζημιά. Και το Εφετείο αποφασίζει ότι καλώς έπραξαν οι διωκτικές αρχές», λέει στην «Εφ.Συν.» για την απίστευτη απόφαση και απορεί:

«Χρειάστηκαν 20 χρόνια δικαστικών αγώνων να με δικαιώσουν σε όλα τα επίπεδα.
Πώς είναι δυνατόν μία απόφαση να έρχεται σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις;
Πώς γίνεται οι δικαστές να αγνοούν εκατοντάδες αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων αλλά και σχετικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;
Προκατάληψη ή ανεπάρκεια;».

Πλέον δεν του απομένει παρά να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για «να διεκδικήσω το αυτονόητο: αμερόληπτη Δικαιοσύνη». 

Ακόμα περιμένουν...

↪ «Προσοχή: Μην καπνίσετε αυτό το καπέλο»... άλλωστε χρειάστηκαν και οι αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους για να πιστοποιήσουν ότι η περιεκτικότητα σε δραστική και απαγορευμένη ουσία κάνναβης στα προϊόντα που κατασκευάστηκαν από κλωστική κάνναβη ήταν... μη ανιχνεύσιμη

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε και με έναν από τους πρώτους επιχειρηματίες που είχαν ανοίξει ένα τέτοιο κατάστημα στα Χανιά, τον Σεραφείμ Κανδύλα, ο οποίος σχεδόν 20 χρόνια μετά περιμένει να κρίνει την υπόθεσή του το ΣτΕ, ενώ έχει επίσης δικαιωθεί από όλα τα προηγούμενα δικαστήρια:

«Στις 29 Οκτωβρίου του 1998 έγιναν οι κατασχέσεις και ακόμη δεν έχει λήξει η υπόθεση που, εκτός από την οικονομική καταστροφή, σήμαινε και διασυρμό στην τοπική κοινωνία από την έκταση που έλαβε η υπόθεση στον Τύπο.
Και μπορεί να απαλλάχτηκα των κατηγοριών, ωστόσο 17 χρόνια μετά, από το 2000 που ξεκινήσαμε τον δικαστικό αγώνα των αποζημιώσεων, ακόμη περιμένουμε.
Και φοβάμαι ότι αν γυρίσει και αυτή στο Εφετείο, θα χάσουμε κι άλλα χρόνια περιμένοντας να τελεσιδικήσει ώστε να μπορούμε να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Πρόκειται για μια υπόθεση ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος γιατί όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα παρανομούσε μη εφαρμόζοντας τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το λινό και την κάνναβη και μάλιστα την περίοδο που η κάνναβη είχε απογειωθεί στην Ε.Ε.
Ηδη από τις αρχές του 1990 η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης ήταν επιδοτούμενη, ενώ υπήρχε πληθώρα μεταποιητικών μονάδων για την παραγωγή προϊόντων από αυτήν, και είχαμε δικαιωθεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εμπορίου επειδή δεν μπορεί ένα κράτος να εμποδίζει τη διακίνηση εμπορευμάτων από χώρες-μέλη της Ε.Ε., ενώ σχετικές ερωτήσεις είχαν γίνει και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εκτός από Ελληνας πολίτης είμαι και Ευρωπαίος και θα εξαντλήσω τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή μου την ιδιότητα προκειμένου να δικαιωθώ επιτέλους για όλη αυτήν την υπόθεση που δεν ξέρω πια πώς να τη χαρακτηρίσω...».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Παγώνει» το πρόστιμο των 200 ευρώ στην 90χρονη
Η σύλληψη της 90χρονης γυναίκας που πουλούσε τερλίκια χωρίς άδεια στη λαϊκή αγορά Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης και προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη φαίνεται πως θα έχει αίσιο τέλος.
«Παγώνει» το πρόστιμο των 200 ευρώ στην 90χρονη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Οταν η φτώχεια διώκεται και με… τον νόμο
Η σύλληψη της 90χρονης γυναίκας, που πουλούσε τερλίκια χωρίς άδεια στη λαϊκή αγορά Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, δεν ήταν μια μεμονωμένη περίπτωση, αφού το κυνηγητό των «παράνομων» μικροπωλητών στις λαϊκές είναι...
Οταν η φτώχεια διώκεται και με… τον νόμο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Συκοφαντική δυσφήμηση λόγω άγνοιας»
Το ερώτημα «με τις επενδύσεις ή με τις συλλήψεις;» απευθύνει προς την κυβέρνηση η διοικούσα επιτροπή της ΚΑΝΝΑΒΙΟ ΚΟΙΝΣΕΠ μετά το παράλογο περιστατικό σύλληψης ιδρυτικού μέλους της για κατοχή προϊόντων...
«Συκοφαντική δυσφήμηση λόγω άγνοιας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Και ξαφνικά... συλλήψεις για «παρακώλυση πλειστηριασμού»
Το καθιερωμένο ραντεβού, έξω από το Ειρηνοδικείο Αργους, μετατράπηκε σε δικαστική περιπέτεια για τους πολίτες της δράσης ενάντια στους πλειστηριασμούς της Αργολίδας. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας από τους...
Και ξαφνικά... συλλήψεις για «παρακώλυση πλειστηριασμού»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αστυνομικός ή εγκληματίας;
Στον Αρειο Πάγο θα δοθεί ίσως η απάντηση της υπόθεσης του 30χρονου από την ΠΓΔΜ, ο οποίος δηλώνει επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη χώρα του και συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη κατόπιν διεθνούς...
Αστυνομικός ή εγκληματίας;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά
«Εχετε δίκιο!» Είναι η φράση που επανειλημμένα ακούν από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες οι κάτοικοι στα πέριξ της πλατείας Πλαστήρα, στο Παγκράτι, και πλέον έχει καταντήσει ψυχοφθόρα. Εδώ και περίπου τρία...
Αναγκαστικό ξενύχτι για μια ολόκληρη γειτονιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας