• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 26.8°C
  3 BF
  50%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.1°C / 23.8°C
  1 BF
  70%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  1 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 17.3°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.8°C / 25.2°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.4°C / 25.5°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 24.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 20.5°C / 23.3°C
  2 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 26.0°C
  0 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  0 BF
  96%

Ο Μπαρίς Mπαλ ήρθε στην Ελλάδα ως πολιτικός πρόσφυγας σε ηλικία 16 ετών, κολυμπώντας !

Ενορχηστρωμένη... συνωμοσία!

 • A-
 • A+

Κούρδος μουσικός, τουρκικής υπηκοότητας, που ήρθε στην Ελλάδα ως πολιτικός πρόσφυγας σε ηλικία 16 ετών, κολυμπώντας(!), συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη για «τρομοκρατία» κατόπιν «ερυθράς αγγελίας» της Ιντερπόλ, με αίτημα των τουρκικών αρχών.

Το θέμα, βέβαια, πέρα από τη σύλληψή του, είναι ότι η Τουρκία εξακολουθεί να πετυχαίνει την έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης μέσω της Ιντερπόλ για πολιτικούς πρόσφυγες, ζητώντας την έκδοσή τους ως «τρομοκρατών», αν και μέχρι στιγμής κανένα από τα προηγούμενα εγχειρήματά της δεν είχε τύχη στα ελληνικά δικαστήρια που καλούνται να αποφασίσουν.

Οπως έγινε γνωστό από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας συνελήφθη βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης για «τρομοκρατικές ενέργειες» που φέρεται ότι διέπραξε στις 3/4/1992 και στις 9/10/1992 στην Τουρκία, ως μέλος της «τρομοκρατικής» οργάνωσης «Ντεβ Σολ». Βεβαίως, η σύλληψη του καταξιωμένου καλλιτέχνη έχει προκαλέσει ήδη σωρεία αντιδράσεων και διαμαρτυριών.

Ο Μπαρίς Mπαλ ήρθε στην Ελλάδα 16 χρόνων κολυμπώντας! Στην Τουρκία είχε καταδικαστεί για συμμετοχή -από τα 13 έως τα 15 του χρόνια- σε «παράνομη» πολιτική οργάνωση. Το δικαστήριο που εξέδωσε αυτήν την απόφαση κρίθηκε παράνομο και άκυρο από τα ευρωπαϊκά όργανα επειδή παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Τέτοιες υποθέσεις εκδικάζονταν από έκτακτα μικτά δικαστήρια, με συμμετοχή στρατιωτικών, μέσα σε κτίρια της κρατικής Ασφάλειας της Τουρκίας.

«Επομένως είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες παραβιαζόταν το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, της οποίας δραστήριο μέλος είναι και ο Μπαρίς Μπαλ.

Η συγκεκριμένη δίκη πραγματοποιήθηκε σε μια πολιτική ατμόσφαιρα «φιλελευθεροποίησης», που στην Ελλάδα θα τη λέγαμε «τύπου Μαρκεζίνη», κατά την οποία η τουρκική στρατιωτική χούντα είχε ακόμη εντονότατη ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Την καταδικαστική αυτή απόφαση κατέθεσε ο Μπαρίς Μπαλ στο ελληνικό κράτος μόλις ήρθε στην Ελλάδα και πέτυχε τη χορήγηση πολιτικού ασύλου και την ένταξή του σε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Είναι από τους πρώτους (και ελάχιστους) Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες στην Ελλάδα που πήρε πολιτικό άσυλο.

Το τραγελαφικό: 22 χρόνια μετά η Τουρκία καταφέρνει να βγάλει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και η Ελληνική Αστυνομία συνεργάζεται και τον συλλαμβάνει! Υπό αυτές τις συνθήκες, κρατείται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με άμεσο κίνδυνο να εκδοθεί στην Τουρκία.

Καθηγητής

Ο Μπαρίς Μπαλ, παντρεμένος με Ελληνίδα και πατέρας ενός μικρού παιδιού, είναι ένας από τους γνωστότερους καλλιτέχνες στη μουσική της Ανατολίας, δεξιοτέχνης του σαζ, του ταμπούρ και του πολίτικου λαούτου, ενώ έχει διδάξει σε ωδεία και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Αρτας. Υπήρξε πάντα βοηθός της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στη σχέση της με Ελληνες μουσουλμάνους ή με προσκεκλημένους Τούρκους ακτιβιστές.

Το εξωφρενικό της υπόθεσης και σε αυτή την ιστορία -καθώς έχουν προηγηθεί στο παρελθόν άλλες παρόμοιες- είναι η ευκολία με την οποία η Ιντερπόλ εκδίδει τέτοια διεθνή εντάλματα σύλληψης, χωρίς ουσιαστικά να έχει προηγηθεί επαρκής έρευνα. Εξίσου εξωφρενική είναι βέβαια και η ευκολία με την οποία η ΕΛ.ΑΣ., καλυπτόμενη πίσω από τη διακρατική συμφωνία της Ιντερπόλ, εκτελεί την «ερυθρά αγγελία» και προχωρά στη σύλληψη ενός ανθρώπου που η Ελλάδα δέχτηκε πριν από 22 χρόνια ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας, γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο για τον οποίο συλλαμβάνεται. Δεν έχει συνέχεια το ελληνικό κράτος; Δεν έχει ηγεσία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Ποιος διατάζει εν τέλει την ΕΛ.ΑΣ.;

Ανάλογη ήταν η περίπτωση του 52χρονου Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Τσετίν στη Θεσσαλονίκη, που αποφυλακίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, αφού συνελήφθη κατά παρόμοιο τρόπο και παρέμεινε σχεδόν τρεις μήνες κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές. Ακολούθησε τον περασμένο Μάιο η υπόθεση του Μεχμέτ Γιαμάν και νωρίτερα, τα προηγούμενα χρόνια, αρκετές ακόμη.

Ολες υποθέσεις-καρμπόν, με θύματα αντικαθεστωτικούς που η Τουρκία προσπαθεί να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί, παρουσιάζοντάς τους ως τρομοκράτες. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, η ελληνική Δικαιοσύνη έχει σταθεί στο ύψος της, αφήνοντας όλους αυτούς τους ανθρώπους ελεύθερους.

Η περίπτωση του Μπαρίς Μπαλ αναμένεται να συζητηθεί σήμερα ενώπιον του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου. Στο μεταξύ, στα κρατητήρια τον επισκέφθηκε με την ιδιότητα του δικηγόρου ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του. «Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μη συμπράξει με τις πολιτικές δυνάμεις του σκότους και να μη συνεργήσει σε άλλη μία κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με τη μεθόδευση αυτή, πέραν όλων των άλλων, καταστρατηγείται και κάθε έννοια της κοινής λογικής», τόνισε.

Προς επίρρωση της «επικινδυνότητας» του Μπαρίς μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνσή του στο Διαδίκτυο: www.barisbal.gr

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεύθερος ο Μπαρίς Μπαλ
«Ηρεμα, ήρεμα, δεν είναι τρομοκράτης...». Ελεύθερος υπό τους όρους απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα και της αυτοπρόσωπης παρουσίας στην αστυνομία το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα αφέθηκε χθες με εντολή του...
Ελεύθερος ο Μπαρίς Μπαλ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ελεύθεροι με βούλευμα οι βασανιστές του Καρέλι
Ελεύθεροι με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που αποδέχτηκε την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, αφήνονται, πριν παρέλθει το 18μηνο προσωρινής κράτησης, έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι...
Ελεύθεροι με βούλευμα οι βασανιστές του Καρέλι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Αθώος ο 58χρονος Κούρδος, «ήταν συμβολική διαμαρτυρία»
Το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν τελέστηκε κάποια φθορά και η πράξη τελέστηκε με έλλειψη δόλου, καθώς επρόκειτο απλώς για μια συμβολική διαμαρτυρία .
Αθώος ο 58χρονος Κούρδος, «ήταν συμβολική διαμαρτυρία»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πες αλεύρι! Φυλακή σε γυρεύει...
Στις 6 Μαρτίου 2019, με επίσημο έγγραφό του, το Χημείο ξεκαθαρίζει ότι η «ύποπτη» σκόνη δεν έχει καμία σχέση με ναρκωτικά, αλλά είναι αλεύρι! Το έγγραφο διαβιβάζεται στις δικαστικές αρχές, μπαίνει στη...
Πες αλεύρι! Φυλακή σε γυρεύει...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απείλησε να αυτοπυρποληθεί μέσα σε συμβολαιογραφικό γραφείο
Αίσιο τέλος είχε το περιστατικό κατά το οποίο ένας 62χρονος λούστηκε με βενζίνη μέσα σε συμβολαιογραφικό γραφείο και απείλησε να αυτοπυρποληθεί πολύ κοντά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και απέναντι από το...
Απείλησε να αυτοπυρποληθεί μέσα σε συμβολαιογραφικό γραφείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν εκδίδεται ο Κούρδος πρόσφυγας Μεχμέτ Ντοκάν
Αρνητική απάντηση στο αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση του 60χρονου Κούρδου που είχε συλληφθεί μαζί με άλλους οχτώ συμπατριώτες του στην Αθήνα έδωσε το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών. Η ιδιότητα του...
Δεν εκδίδεται ο Κούρδος πρόσφυγας Μεχμέτ Ντοκάν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας