Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μητρόπολη vs Δημόσιο: Σημειώσατε 1

Φωτογραφία από το «Ορφανοτροφείο Μέλισσα» την ώρα της εκκένωσης της κατάληψης στέγης προσφύγων, πριν κατεδαφιστεί

ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ // MotionTeam

Μητρόπολη vs Δημόσιο: Σημειώσατε 1

  • A-
  • A+

Αmber Alert στη Θεσσαλονίκη! Αναζητείται «ορφανό» οικόπεδο προκειμένου να αντικαταστήσει σε αξία το οικόπεδο του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέλισσα» και να ανεγείρει σε αυτό η τοπική Μητρόπολη ίδρυμα χρονίως πασχόντων. Στο οικόπεδο του πρώην Ορφανοτροφείου η κυβέρνηση έχει δηλώσει με κάθε τρόπο ότι θα κατασκευαστεί πάρκο για ΑμεΑ.

Το ίδιο οικόπεδο είχε παραχωρηθεί το 2011 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο στη Μητρόπολη με τον όρο ότι μέσα σε πέντε χρόνια, δηλαδή ώς το 2016, θα λειτουργούσε Ιδρυμα Ανιάτων.

Τα χρόνια όμως πέρασαν, η Μητρόπολη δεν έκανε τίποτα και αντ’ αυτού ισοπέδωσε το ιστορικό κτίριο του Ορφανοτροφείου μετά τη βίαιη εκκένωσή του από αλληλέγγυους και πρόσφυγες.

Επέστρεψε δηλαδή στο κράτος… «καθαρό» οικόπεδο. Από πού συμπεραίνεται ότι το Δημόσιο σε οποιαδήποτε μορφή του (κυβέρνηση ή δήμος) χρωστάει κάποιο οικόπεδο στη Μητρόπολη είναι ερώτημα αναπάντητο και σχεδόν… ιερόσυλο.

Αν κάποιος έχει λαμβάνειν, είναι μόνο ο δήμος –που θα λάβει πάρκο– αφού, πριν εκχωρηθεί στη Μητρόπολη, το διεκδικούσε ο ίδιος. 

Τώρα όμως ο δήμος έμπλεξε από μόνος του, αφού μπήκε ενδιάμεσος, προσφέροντας οικόπεδο στη Θέρμη προκειμένου να «εξευμενιστεί» ο μητροπολίτης Ανθιμος, να μην εγείρει αιτιάσεις και να μη δημιουργήσει προβλήματα στην παραχώρηση του οικοπέδου στο Ορφανοτροφείο, το οποίο όμως πλέον δεν του ανήκει.

Πολλά μασημένα λόγια μεσολάβησαν, κρυπτικές δηλώσεις έγιναν, δημοσιεύματα γεμάτα πληροφορίες από μυστικές συναντήσεις, διαβουλεύσεις, όλα τα… δαιμόνια του παρασκηνίου ανέβηκαν επί σκηνής και τελικά, ενώ ανακοινώθηκε ότι, πάει και τελείωσε, «πάρκο για ΑμεΑ θα γίνει», βγήκε χθες ο κ. Ανθιμος στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από άλλη μητρόπολη, είναι θέμα εκκλησιαστικής τάξης», δηλαδή όσα ανακοίνωνε ο δήμαρχος την περασμένη Παρασκευή μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ήταν μόνο οι επιθυμίες του και όχι γεγονότα. 

Σχίστηκε το… στερέωμα άλλη μια φορά στην πόλη χθες με δηλώσεις και κόντρα δηλώσεις, οι δε διευκρινίσεις αναζητούν τον ερμηνευτή τους.

Ο Γιάννης Μπουτάρης εξέδωσε ανακοίνωση για να πει ότι ο δήμος «προσπάθησε να βρει μια λύση η οποία να ικανοποιεί όλες τις πλευρές, στο πνεύμα και της συνάντησης που είχαμε με τον πρωθυπουργό και τον μητροπολίτη στο περιθώριο των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης. Εκτιμώ πως υπάρχει περιθώριο να βρεθεί λύση και προς αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε».

Από το ένα περιθώριο στο άλλο δηλαδή, και ξεχάστε τη Θέρμη, θεωρείται «εισπήδηση», οπότε ψάχνουμε άλλο… οικόπεδο για τη Μητρόπολη. 

Ο Σταύρος Καλαφάτης δεν έχασε την ευκαιρία να διερωτηθεί αν «τα γραπτά ή τα προφορικά του δημάρχου ισχύουν» και σχολίασε πως «ο δήμαρχος δεν πιάνει τη βάση ούτε στα προφορικά ούτε στα γραπτά!».

Ο κ. Καλαφάτης δεν λέει τίποτα όμως ως προς το από πού προκύπτει ότι το Δημόσιο χρωστά οικόπεδο στη Μητρόπολη. Υπήρξαν τοποθετήσεις και από πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου που έλεγαν ότι «η δημιουργία του πάρκου θα προχωρήσει. Εξίσου σημαντική και η δημιουργία ιδρύματος για χρονίως πάσχοντες». 

Η... αντιπρόταση

Δηλαδή; Μόνο ο Ανδρέας Κουράκης, εκ των «ανταρτών» της Πρωτοβουλίας, που έχει ήδη χαρακτηρίσει τον μητροπολίτη Ανθιμο «συλλέκτη οικοπέδων», έρχεται με δηλώσεις στην «Εφ.Συν.» να προτείνει ακόμη πιο σκανδαλιστικές προοπτικές: «Οικόπεδο να δωρίσει στη Μητρόπολη η Εκκλησία της Ελλάδος – και υπάρχει αυτό στη γωνία Τσιμισκή με Εθνικής Αμύνης, αυτό για το οποίο ο δήμος χάρισε τον ανώτατο συντελεστή δόμησης. Γιατί να γίνει πολυκατοικία και όχι ίδρυμα;»

Οσο για την εμπλοκή με τη Θέρμη, σημειώνει πως «χαίρομαι και στενοχωριέμαι μόνο για τον χρόνο που χάνεται. Το μόνο που έχει μείνει είναι δυστυχώς το γκρέμισμα του Ορφανοτροφείου». 

Ας ελπίσουμε ότι ισχύει χωρίς αστερίσκους τουλάχιστον το περιεχόμενο της ανακοίνωσης –που εκδόθηκε μία ώρα πριν από τις δηλώσεις Ανθιμου– από την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» και στην οποία τονιζόταν πως «η παραχώρηση του οικοπέδου του παλιού ορφανοτροφείου στον λαό της Θεσσαλονίκης είναι πλέον γεγονός», θυμίζοντας και τον διετή αγώνα της παράταξης και τον καθοριστικό ρόλο φορέων και συλλογικοτήτων για την αποτροπή τσιμεντοποίησης του χώρου.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εδώ οικόπεδο, εκεί οικόπεδο, πού είν’ ο... παπάς;
​Το παιχνίδι της κολοκυθιάς αλλά με… οικόπεδα παίζεται τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την επίμονη διεκδίκηση από την τοπική Μητρόπολη του οικοπέδου του πρώην Ορφανοτροφείου «Μέλισσα»...
Εδώ οικόπεδο, εκεί οικόπεδο, πού είν’ ο... παπάς;
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ευλογημένη σχέση...
Ο Γ. Μπουτάρης προφανώς και δεν έχει πλέον τίποτα να... χωρίσει με τον μητροπολίτη Ανθιμο και προς επιβεβαίωση των παραπάνω ο δήμος εισηγείται απόδοση του ανώτερου συντελεστή δόμησης σε ακόμη ένα...
Ευλογημένη σχέση...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Απαθείς μπροστά στα αίσχη
Εικόνες ντροπής στη συνεδρίαση του δήμου Θεσσαλονίκης για τον ΟΑΣΘ με χυδαίες επιθέσεις κατά της Κ. Νοτοπούλου και του Στ. Παππά υπό την ανοχή του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.
Απαθείς μπροστά στα αίσχη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Θεία Κοινωνία... για να κατευναστούν οι αντιδράσεις
Σε μια κίνηση εξευμενισμού και παύσης των αντιδράσεων, ο μητροπολίτης Κίτρους, Πλαταμώνος και Κατερίνης Γεώργιος μετέβη στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις Λεπτοκαρυάς και κοινώνησε ο ίδιος ομάδα περίπου είκοσι...
Θεία Κοινωνία... για να κατευναστούν οι αντιδράσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δικαιολογεί τον ρατσιστή παπά ο μητροπολίτης
Στον «αιφνιδιασμό» και στην «απειρία» του ιερέα και όχι σε ρατσιστική πρόθεση αποδίδει ο μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος την αποπομπή παιδιών με πολλαπλή αναπηρία από τη Θεία Κοινωνία, που αποκάλυψε η «Εφ.Συν.».
Δικαιολογεί τον ρατσιστή παπά ο μητροπολίτης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;
Πλήθυναν οι αστερίσκοι σχετικά με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) για την ανάπλαση του Εκθεσιακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς η πόλη δείχνει αναποφάσιστη στις επιλογές που θα καθορίσουν το μέλλον.
ΔΕΘ... θα συμφωνήσετε ποτέ;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας