• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 22.3°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 20.5°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 15.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 19.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 22.5°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.1°C / 23.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 13.8°C / 22.7°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.5°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.3°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 20.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  32%
EYROKINISSI/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Για κακούργημα διώκεται πρώην δήμαρχος της Καλαμαριάς

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εκατομμυριούχος δήμαρχος «ξεχνούσε» να δηλώσει τις παχυλές καταθέσεις του για πάνω από μια δεκαετία!

Τον ανακάλυψε η αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής και ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης που του άσκησε τελικά δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και ψευδή δήλωση «πόθεν έσχες».

Πρόκειται για τον πρώην δήμαρχο Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη (ΠΑΣΟΚ), που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται για δεύτερη φορά εμπλεκόμενος σε σοβαρή ποινική υπόθεση διαφθοράς κατά την αυτοδιοικητική του θητεία.

Οπως έγινε γνωστό, στους τραπεζικούς του λογαριασμούς εντοπίστηκαν αδήλωτα εισοδήματα ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, τα οποία ουδέποτε δήλωσε ως είχε υποχρέωση και την προέλευση των οποίων φέρεται ότι αδυνατεί να δικαιολογήσει.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται κατόπιν καταγγελιών που έφτασαν τόσο στον αντεισαγγελέα Εφετών, αρμόδιο για θέματα διαφθοράς, Αχιλλέα Ζήση όσο και στην αρμόδια οικονομική επιτροπή της Βουλής, όπου οι εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης («πόθεν έσχες») για όσο ασκούν τα καθήκοντά τους και επιπλέον τρία χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.

Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς φέρεται να δήλωνε για περισσότερο από μία δεκαετία μόνο τα εισοδήματα από τη δημαρχιακή του αποζημίωση (περίπου 30.000 ευρώ ετησίως), ενώ η απόκλιση του 1,2 εκατ. ευρώ συνδέεται με την περίοδο 2003-12, στη διάρκεια της δημαρχιακής του θητείας, και δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τα δηλωμένα εισοδήματα όλων αυτών των ετών.

Στηριζόμενος στο πόρισμα, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τελικά την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της ψευδούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

Η υπόθεση θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή, δεδομένου ότι γι’ αυτή συγκλήθηκε η Ολομέλεια Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ορίσει ειδικό εφέτη ανακριτή που θα ερευνήσει σε βάθος την πηγή των «μαύρων» εισοδημάτων και θα λάβει απολογία από τον κατηγορούμενο πρώην δήμαρχο.

Ο Χριστόδουλος Οικονομίδης δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τον εισαγγελέα Διαφθοράς και τη Θέμιδα σε υψηλό επίπεδο, για σοβαρά αδικήματα διαφθοράς.

Πριν από έναν χρόνο, ωστόσο, μετά έρευνες και διώξεις αρκετών ετών, βγήκε καθαρός για την πολύκροτη υπόθεση των κοιμητηρίων Καλαμαριάς -τόσο ο ίδιος όσο και ο επί των ημερών του γενικός γραμματέας του δήμου, Δημήτρης Λέκκας- μια υπόθεση κακοδιαχείρισης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, στη Δημοτική Επιχείρηση Τελετών, την περίοδο 2002-2006.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
Ενας δρόμος... κακουργήματα! Νέα ποινική δίωξη, τη δεύτερη μέσα στον Αύγουστο, παρήγγειλε χθες ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, για το σκάνδαλο με τις επιπλέον πληρωμές σηράγγων της...
Εγνατία Οδός στρωμένη με...κακουργήματα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δίωξη για τους «βρόμικους» διαγωνισμούς καθαριότητας
Οσμή σκανδάλου στους διαγωνισμούς καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ανώτεροι υπάλληλοι αλλά και αιρετοί μπήκαν στο στόχαστρο του εισαγγελέα Διαφθοράς, που παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για παράβαση...
Δίωξη για τους «βρόμικους» διαγωνισμούς καθαριότητας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πανάκριβή μας διαφθορά...
​Στα 27,5 δισ. ευρώ ανέρχεται το κόστος της διαφθοράς στην Ελλάδα από φοροδιαφυγή και «φακελάκια». Τα στοιχεία αυτά και η ανάλυσή τους παρουσιάζονται σήμερα σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιείται στη...
Πανάκριβή μας διαφθορά...
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διαμαρτυρίες για τα ηλεκτρικά πατίνια
Τη ζωή πατίνι σε πολύ κόσμο φαίνεται πως έχουν κάνει εσχάτως τα ηλεκτρικά πατίνια στη Θεσσαλονίκη, αναγκάζοντας ακόμη και τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να «γκρινιάξει» για το καθεστώς λειτουργίας τους.
Διαμαρτυρίες για τα ηλεκτρικά πατίνια
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Αναβολή για τα «45άρια» έργα
«Καθαρός» πάει στις δημοτικές εκλογές ο Ψωμιάδης. Χθες, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων χορήγησε στον ίδιο και στους συγκατηγορουμένους του την αναβολή που αιτήθηκαν, έως τις 23 Σεπτεμβρίου, λόγω απουσίας...
Αναβολή για τα «45άρια» έργα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς
Στα χνάρια του Παπαγεωργόπουλου, ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης... Νέοι δικαστικοί μπελάδες για τον άλλοτε πρώτο πολίτη τού πάλαι ποτέ προσφυγικού δήμου, που διώκεται για σκάνδαλο 750...
Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας