Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λουκέτο σε παράνομο πάρκινγκ στο Μαρούσι

Αριστερά: Ο χώρος όπως ήταν πριν στηθεί το παράνομο πάρκινγκ. Δεξιά: Ο τιμοκατάλογος του παράνομου πάρκινγκ

Λουκέτο σε παράνομο πάρκινγκ στο Μαρούσι

  • A-
  • A+

Στη σφράγιση πάρκινγκ που λειτουργούσε χωρίς άδεια σε υπαίθριο χώρο στο Μαρούσι θα προχωρήσει η Περιφέρεια Αττικής αφού παρέλθει και η διαδικασία προσφυγής επί της απόφασης σφράγισης, καθώς έπειτα από επιτόπια αυτοψία διαπιστώθηκε η παράνομη λειτουργία του.

Την έκταση 3,8 στρεμμάτων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Δημοκρίτου-Διαγόρα-Δωριέων (στο οικοδομικό τετράγωνο 1085) έναντι μεγάλου ιδιωτικού μαιευτηρίου, δύο εμπορικών κέντρων, εκθεσιακού κέντρου και πολλών μεγάλων γραφείων χρησιμοποιούσαν για χρόνια ως ελεύθερο χώρο στάθμευσης οι επισκέπτες της περιοχής, ενώ μέσα στο καλοκαίρι ο δήμος την παραχώρησε σε ιδιώτη για να εκμεταλλευτεί τα 390 τ.μ. ως χώρο στάθμευσης προκειμένου να διαμορφώσει μέσα σε μια 7ετία τον χαρακτηρισμένο κοινόχρηστο χώρο-πλατεία, ένα έργο που ο ίδιος ο δήμος είχε προϋπολογίσει προς 356.934 €.

Η εκτέλεση των ανταποδοτικών εργασιών έγινε χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα παρά μόνο αυτό της παραχώρησης, ενώ δίνεται και η δυνατότητα επέκτασης σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του δήμου.

Κατά της παραχώρησης προσέφυγε τόσο στον γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και στην Περιφέρεια ο δημότης Γιώργος Σιούτης, που επαγγελματικά ασχολείται με την εκμετάλλευση ακινήτων, όταν αντιλήφθηκε ότι ο ελεύθερος χώρος στην περιοχή του Αγίου Θωμά είχε μετατραπεί σε ιδιωτικό πάρκινγκ. 

«Πρόκειται περί σκανδαλώδους ανάθεσης, αφού ο χώρος είναι χρυσωρυχείο, με αποτέλεσμα να ζημιώνεται ο δήμος πολλά εκατομμύρια προς όφελος του αναδόχου» καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.», καθώς «η μεγάλη επισκεψιμότητά του σημαίνει και μεγάλη ανάγκη για θέσεις στάθμευσης», υπολογίζοντας ότι σε αυτόν μπορούν να σταθμεύσουν περίπου 270 αυτοκίνητα -αν υπολογιστεί και η εναλλαγή τους έως και 700 αυτοκίνητα κατά μέσον όρο ημερησίως.

«Η χρέωση, όπως προκύπτει από τον τιμοκατάλογο της εταιρείας, είναι 5 ευρώ για τις δύο πρώτες ώρες και για κάθε επιπλέον ώρα 1 ευρώ. Αν ο δήμος εκμεταλλευόταν τον χώρο στάθμευσης για 7 χρόνια, με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς τα έσοδα θα ήταν τουλάχιστον 5.000.000 €, ενώ στην περίπτωση της παράτασης της μίσθωσης για άλλα επτά έτη τα ως άνω ποσά διπλασιάζονται. Το συμπέρασμα είναι ότι ο δήμος ζημιώνεται τεράστια ποσά που επωφελείται ο ανάδοχος», μας λέει και συνεχίζει: «Ακόμη και στην περίπτωση της μίσθωσης του χώρου και όχι της εκμετάλλευσης από τον ίδιο τον Δήμο Αμαρουσίου, τα ενοίκια σε πάρκινγκ αυτής της δυναμικότητας είναι περίπου 20.000 με 25.000 ευρώ τον μήνα, σε συνάρτηση με τα έσοδα που υπολογίζονται σε 3.500 έως 4.000 ημερησίως, που σημαίνει απώλεια εσόδων για τον δήμο άνω των 3.000.000 ευρώ».

«Παράνομη απόφαση»

Σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, «η απόφαση παραχώρησης του δήμου είναι παράνομη επίσης γιατί η εκπόνηση της ανάπλασης πλατείας ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία, που δεν είναι τεχνική, ούτε έχει τα ανάλογα πιστοποιητικά, ούτε είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων, ενώ ούτε η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έγινε σύννομα και επιπλέον πουθενά δεν αναφερόταν λέξη περί εκμετάλλευσης χώρου στάθμευσης ώστε να πληροφορηθώ τον διαγωνισμό και να συμμετάσχω, χώρια η οικονομική βλάβη του δήμου. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στη σύμβαση δεν προβλέπεται χρονικό διάστημα έναρξης και αποπεράτωσης του έργου, οπότε μπορεί ο ανάδοχος να εκμεταλλεύεται εσαεί τον χώρο ως χώρο στάθμευσης χωρίς ποτέ να ολοκληρώσει το έργο, με μόνη συνέπεια μετά από 14 χρόνια το πολύ να χάσει την εγγύηση ύψους 7.138,68 € η οποία αντιστοιχεί στα έσοδα 3 ημερών από την εκμετάλλευση του πάρκινγκ. Στην ουσία λοιπόν η παραπάνω σύμβαση έχει ως σκοπό την κεκρυμμένη μίσθωση πάρκινγκ, με εξαιρετικά χαριστικούς όρους» καταλήγει αξιώνοντας την ακύρωση της σύμβασης.

«Ολα έγιναν νομότυπα», μας λέει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Βασίλης Κόκκαλης, με τον οποίο επικοινωνήσαμε προτού η Περιφέρεια αποφασίσει να σφραγίσει τον χώρο: «Εχουν εγκριθεί όλες οι διαδικασίες, υπάρχει χρονοδιάγραμμα, δεν νοικιάσαμε κανέναν χώρο πάρκινγκ αλλά αυτός που το ανέλαβε έχει την υποχρέωση να προχωρήσει και στην ανάπλαση του χώρου, που πριν ήταν ένα αλώνι, ώστε να γίνει ένας ωραίος κοινόχρηστος χώρος όπως μας δίνει τη δυνατότητα ο νόμος 4412/16».

Θέτοντας υπόψη του τα θέματα που εγείρει η προσφυγή εναντίον της παραχώρησης, μας λέει ότι «το θέμα κινεί ένας ιδιώτης επειδή δεν κέρδισε εκείνος τον διαγωνισμό (...). Εχετε δίκιο ότι δεν προβλέπεται όλος ο χώρος για πάρκινγκ, αλλά δεν με αφορά τι κάνει ο ανάδοχος και πώς θα το εκμεταλλευτεί για το διάστημα που έχουμε πει, αυτό είναι θέμα άλλων υπηρεσιών να το ελέγξουν, σημασία έχει να να υλοποιήσει το σχέδιο που έχει κάνει η δική μας υπηρεσία».

Μας διαβεβαίωσε ακόμη ότι υπάρχει χρονοδιάγραμμα στη σύμβαση για την ανάπλαση, ότι η εταιρεία που το αναλαμβάνει δεν προβλέπεται να είναι κατασκευαστική γιατί μπορεί να αναθέσει την υλοποίηση του έργου σε υπεργολάβο και πως αν και η δημοσιοποίηση του διαγωνισμού έγινε όπως ορίζει ο νόμος, ωστόσο εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος ο οποίος και κατοχύρωσε το έργο.

Το κατά πόσο έγιναν όλα νομότυπα ζήτησε να ελέγξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να λάβει απάντηση από τον Δήμο Αμαρουσίου στο προβλεπόμενο χρονικό όριο όπως μας πληροφόρησαν, και μία μέρα μετά ήρθε η απόφαση για τη σφράγιση του χώρου «προς επίρρωσιν των ισχυρισμών μου» όπως μας λέει ο κ. Σιούτης, που αναμένει και πληρέστερο έλεγχο στους όρους αναδοχής.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάκληση αδειών για την υπόθεση των πλαστών διπλωμάτων οδήγησης
Σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας της σχολής οδηγών που εμπλέκεται στην υπόθεση παράνομης έκδοσης αδειών οδήγησης, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής.
Ανάκληση αδειών για την υπόθεση των πλαστών διπλωμάτων οδήγησης
Το μαγνητάκι - δώρο του Δήμου Ηρακλείου που συνόδευε την επιστολή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ενοχλημένο το Δίκτυο μιλά για «παλαιοκομματικού τύπου προσέγγιση»
Την αντίδραση του Δικτύου Πολιτών Ηρακλείου προκάλεσε η προσωπική επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Νέου Ηρακλείου Αττικής προς τους νέους 17χρονους ψηφοφόρους, εσωκλείοντας ένα «μικρό συμβολικό δώρο».
Ενοχλημένο το Δίκτυο μιλά για «παλαιοκομματικού τύπου προσέγγιση»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
Τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στις πληγείσες περιοχές της Δυτικής και της Ανατολικής Αττικής (Μάνδρας, Μεγάρων, Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου) θέλει να στηρίξει η Περιφέρεια Αττικής. Με πρόσκληση ύψους 10...
«Ενεση» δέκα εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Πήραν δίπλωμα οδήγησης χωρίς να δώσουν εξετάσεις
Διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ και εκτεταμένο έλεγχο στις υπηρεσίες της προχωρά η Περιφέρεια Αττικής για παραποίηση - αλλοίωση στοιχείων φακέλων αδειών οδήγησης. Πρόκειται για 56 περιπτώσεις παραποίησης -...
Πήραν δίπλωμα οδήγησης χωρίς να δώσουν εξετάσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξεκίνησαν πάλι στην Αττική οι εξετάσεις για άδεια οδήγησης
Έπειτα από διακοπή τεσσάρων μηνών ξεκίνησαν πάλι χθες, Δευτέρα, οι εξετάσεις στην Αττική για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης. «Μπαίνει τέλος σε μία κατάσταση που είχε σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο για έναν...
Ξεκίνησαν πάλι στην Αττική οι εξετάσεις για άδεια οδήγησης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού
Σε τεντωμένο σκοινί οδηγούν οι εξελίξεις για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Γραμματικού. Κατηγορηματική η Περιφέρεια Αττικής ότι θα επιμείνει στην ολοκλήρωση του έργου. Κατηγορηματικοί και οι...
Μάχη για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας